Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογή Αρχιεπισκόπου
  • [3] ΠΑΣΟΚ
  • [4] Ολυμπιακή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα προβλήματα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ιερός πόλεμος για τον θρόνο του Σεραφείμ και την εκκλησιαστική περιουσία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 μέτρα φωτιά.Νέο φορολογικό αμόκ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μάχη για τη δραχμή. Σε δοκιμασία το εθνικό νόμισμα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μονομαχία αγίων στη Μητρόπολη. Αύριο η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λευκή απεργία στο ΠΑΣΟΚ. Συντριβή του Σημίτη στις Δημοτικές περιμένει η εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο λαός εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ: 6 μονάδες προηγείται η ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Κούρσα για 2. "Κλειδί" ο Ιερώνυμος. Η διαδοχή στην Εκκλησία. Τι ψηφίζουν οι 77 ιεράρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και το όνομα αυτού Χριστόδουλος. Ερωτηματικά προκαλεί η υπεραισιοδοξία του Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Μεθόδιου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κίνδυνοι για τη Θράκη. Εκρητική η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στα βόρεια σύνορά μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλογή κάθαρση στην Εκκλησία. Ανθιμος-Χριστόδουλος επικρατέστεροι για το θρόνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φέγγε μου να περπατώ. Μεταρρύθμιση: Ερευνα της "Ε" βγάζει σκοτάδι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διόδια στην Αθήνα. 500 δρχ για κάθε διαδρομή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί διαλύουν την "Ολυμπιακή". Συνειδητή επιλογή να την κλείσουν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μόνο ανόητοι προτείνουν τώρα εκλογές. Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος μιλάει στα "Νέα".

    [2] Εκλογή Αρχιεπισκόπου

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ένα μόλις εικοσιτετράωρο απομένει για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Η κούρσα για τη διαδοχή εισέρχεται στην τελική ευθεία. Αν και μέχρι τον τερματισμό τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, εκτιμάται οτι οι δύο που πρηγούνται είναι: ο Αλεξανδρουπόλεως, 'Ανθιμος και ο Δημητριάδος Χριστόδουλος. Αυτό υπολογίζουν οι ίδιοι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "μια ημέρα πριν απο την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου και οι υποψήφιοι μετρούν τις δυνάμεις τους. Το ποιός όμως απο αυτούς θα κερδίσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα εξαρτηθεί απο τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν έπειτα απο τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "όλες οι κινήσεις και όλο το παρασκήνιο, Γερόντων και Μή της Εκκλησίας, δείχνουν οτι η Αρχιεπισκοπική Κάλπη θα δώσει για ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον σημερινό Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Χριστόδουλο Παρασκευαϊδη".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ υποστηρίζει οτι "όσο περνούν οι ώρες που οδηγούν τα βήματα των 77 Αρχιερέων προς την κάλπη, το άνοιγμα της οποίας αύριο το μεσημέρι θα αναγγείλει για έναν απο όλους το μεγάλο μήνυμα, τόσο και ανεβαίνει το θερμόμετρο στο παρασκήνιο, όπου εκτυλίσσονται πολλά, μα παρα πολλά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σχολιάζει, "Αύριο κληρώνει" για αρχιεπίσκοπο και όπως συμβαίνει σε κάθε κλήρωση "όλα παίζονται". Ουδείς απο τους υποψηφίους για το θρόνο έχει εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό ψηφων που θα τον θέσει επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδας ισοβίως".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι το καθολικό αίτημα για κάθαρση και ανανέωση της Εκκλησίας, αναμένεται να ικανοποιηθέι με την αυριανή εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. Η συμμαχία Ζακύνθου-Θηβών εκφράζει μόλις 15 (εκ των 77) μητροπολίτες. Καθοριστική θα είναι η πρώτη ψηφοφορία, καθώς ο πλειοψηφών υποψήφιος (πιθανότατα ένας εκ των Αλεξανδρουπόλεως-Δημητριάδος) θα ενισχυθεί και απο τους υπολοίπους".

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "εναντίον όλων -πλήν του πρωθυπουργού- επιτέθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος και επιχειρώντας να κατοχυρώσει το ρόλο του γραμματέα ως ενδιάμεσου (διαιτητή) στις διάφορες ομάδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "μια αιτία και δύο αφορμές είναι ικανές να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να οδηγήσουν σε παραίτηση τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Αυτό αναφέρουν όσοι γνωρίζουν οτι η θέση του γραμματέα της ΚΕ αποτελεί δίχως άλλο το "κλειδί" των εξελίξεων στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, την άνοιξη του 1999".

    "Μόνον ένας ανόητος, ένας πολιτικός βλάξ θα σκεφτόταν να εισηγηθεί εκλογές", τονίζει στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο υπουργός επιτίθεται στην "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως "δεν πάει άλλο" και επισημαίνοντας πως ήταν αδυναμία του πρωθυπουργού "το ότι την άφησε να σηκώνει κεφάλι".

    [4] Ολυμπιακή

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "πτήση προς την ...αβεβαιότητα πραγματοποιεί και πάλι η Ολυμπιακή Αεροπορία. Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου (συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα) εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδίου εξυγίανσης που η ίδια επέβαλε, παρά την ομοβροντία αντιδράσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μετά μαθηματικής πλέον βεβαιότητος, η Ολυμπιακή Αεροπορία οδεύει προς οριστικήν διάλυσιν. Ως είχεν αναγράψει η "Εστία" ήδη την 17ην Φεβρουαρίου και εν συνεχεία την 31ην Μαρτίου - υπο τον τίτλο "Γιατί κλείνει η Ολυμπιακή"-το κλείσιμον του αερομεταφορέως αποτελεί συνειδητήν κυβερνητικήν επιλογήν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ΜΑΤ στα σχέδια των πιλότων της ΟΑ και στα ξένα συμφέροντα έκανε η Διοίκηση της εταιρίας, αφοπλίζοντας τα επιχειρήματα πάνω στα οποία "έχτιζαν" απεργιακές κινητοποιήσεις για το τριήμερο Τετάρτη έως και Παρασκευή, "ικανοποιώντας" απόλυτα το ζητούμενο των στάσεων εργασίας που είναι η μη συρρίκνωση του αεροπορικού έργου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "με ...τσακισμένα τα φτερά, η Ολυμπιακή οδηγείται στη διάλυση και το ξεπούλημα αντί πινακίου φακής. Η διοίκηση απειλεί τους εργαζόμενους με απολύσεις και "κόβει" κερδοφόρα δρομολόγια, υπερατλαντικά και σε χώρες της Ευρώπης, ενώ οι ζημιές της ΟΑ απο τις αρχές του χρόνου υπολογίζονται σε 150 δις δραχμές.Και το ιπτάμενο προσωπικό απαντά με στάσεις εργασίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "απο τη στάση των πιλότων εξαρτά η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας το αν θα προχωρήσει σε συρρίκνωση των δρομολογίων, ώστε να μπορεί να εκτελείται κανονικά το πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας και να πάψει η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Monday, 27 April 1998 - 10:59:40 UTC