Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελλάδα-Ευρώ
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο για την ΟΝΕ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επίσκεψη του Αρχεπισκόπου Χριστόδουλου στο Βόλο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 2 τρις νέοι φόροι για το Ευρώ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ναυάγιο ή ...θριάμβος; Ποιά είναι η αλήθεια για την Ελλάδα;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ουραγός η Ελλάδα. Ευρω-ψέματα Σημίτη για την ΟΝΕ- Ερχονται 2 δύσκολα χρόνια.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χειρότερες μέρες για το λαό μας. Στο βωμό της νέας σύγκλισης για το Ευρώ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανεργία και φτώχεια μας περιμένει όλους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εθνική ταπείνωση έφερε ο Σημίτης.

    ΕΘΝΟΣ: Μέτρα εξπρές για να προλάβουμε το τρένο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τέστ βούλησης" για τον κκ Χριστόδουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η επόμενη μέρα. Η Ελλάδα εντός- εκτός και επί τα αυτά στην Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχονται 18 άγριοι μήνες. Στην ουρά της Ευρώπης η Ελλάδα - πανηγυρίζει ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτα μέτρα εξπρές για Ευρώ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχέδιο...ζούγκλα για μείωση του πληθωρισμού.

    ΕΣΤΙΑ: Πωλείται η Ελλάς σε τιμή ευκαιρίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανακούφιση για Δραχμή, Χρηματιστήριο. Σημίτης: Εθνικής σημασίας το πράσινο φώς.

    [2] Ελλάδα-Ευρώ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "μέτρα, που υπο κανονικές συνθήκες, η υλοποίησή τους, θα απαιτούσε τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο, καλείται να πάρει η κυβέρνηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στην πρόκληση του ευρώ. Επισπεύδονται οι αλλαγές σε 3 μέτωπα: τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και τις ιδιωτικοποιήσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το ποσόν τουλάχιστον 5 δις δολαρίων εκτιμάται οτι έχει εισαχθή μετά την υποτίμησιν της δραχμής, δια την αγοράν μετοχών είς το Χρηματιστήριον Αθηνών. Και παρά τας θετικάς πτυχάς του φαινομένου, πρόκειται ουσιαστικώς δια μίαν τεραστίας εκτάσεως εξαγοτάν μετοχικών τίτλων ελληνικών επιχεήρσεων. Η προχθεσινή απόφασις των Βρυξελλών, που δεν απέκλεισε την είσιδον της Χώρας είς την ΟΝΕ το έτος 2001, παρέχει τα νέα εχέγγυα που επεζήτουν οι διεθνείς επενδυταί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο κ. Σημίτης ναί μεν ολοκλήρωσε-καθυστερημένα - το πρώτο βήμα για την ένταξη της χώρας μας

    αφού οι Ευρωπαίλοι εταίροι μας αναγνώρισαν τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η συνέχεια προβλέπεται δυσκολότερη, αναφορικά με την επίτευξη των δεσμεύσεων που ανέλαβε να εφαρμόσει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "τα "σπασμένα" απο την κακοδιαχείριση και τα εγκληματικά λάθη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα κληθεί να πληρώσει ο λαός τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου η χώρα να αναπληρώσει το χαμένο έδφος και να αντεπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό με τα άλλα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ σημειώνει οτι "καταιγίδα" φόρων ύψους 2 τρις δραχμών ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους φορολογούμενους, προκειμένου να επιτύχουμε την ένταξή μας στην ΟΝΕ το 2001".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "η επόμενη ημέρα του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών είναι καλύτερη και γαι την Ελλάδα, αν και δεν θα ανήκει στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Ωστόσο, η βεβαιότητα πλέον για τη δημιουργία της ΟΝΕ, η οποία μέχρι πριν απο ένα χρόνο φαινόταν αμφίβολο εγχείρημα θα εμπεδώσει το κλίμα συναλλαγματικής σταθερότητας που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με θετικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη στις 11 χώρες που θα μετάσχουν απο την αρχή στην ΟΝΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η υποτίμηση της δραχμής διαφημίστηκε ως επιτυχία. Τώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τον υποβιβασμό της χώρας μας στη δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης. Παράλληλα αποσιωπώνται πλήρως οι ευθύνες της αποτυχίας αλλά και το σκληρό πρόγραμμα που πρέπει άμεσα πλέον να υλοποιηθεί προκειμένου να μη χαθεί και το τρένο του 2001".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν οτι "δικαιολογημένη ασφαλώς η ικανοποίηση αδικαιολόγητες όμως θα ήσαν οι ψευδαισθήσεις. Και όσο η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο -και με το δίκιο της - να χαίρει για τη διαβεβαίωση πως η δραχμή μπορεί το 2001 να αποτελέσει το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ...άλλο τόσο δεν έχει -ούτε η ίδια ούτε η κοινή γνώμη- λόγο να παραβλέπει πως η δήλωση αυτή δεν ισοδυναμεί με εισιτήριο".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν οι επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου τη στρατιωτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης με την επωνυμία "Distant Thunder"η οποία άρχισε σήμερα. Οπως αναμένετια, κατά τη διάρκειας της άσκησης θα εφαρμοστεί γαι πρώτη φορά το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης πτήσεων το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, που προωθούν οι ΗΠΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ξεπέρασαν ακόμα και τα ...περιθώρια της φαντασίας οι Τούρκοι. Η απροκάλυπτη θρασύτητα της Αγκυρας, που επίσημα πλέον μέσω του υπουργέιου των Εξωτερικών, κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο οτι συνεργάζονται με το ΠΚΚ εντάσσεται σ'ένα γενικότερο σχέδιο κατασυκοφάντησης της χώρας μας και σε μια προσπάθεια που έχει στόχο να εμποδιστούν οι όποιες εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ακραία αδιαλλαξία στα ζητήματα ουσίας του Κυπριακού αλλά και κάποια μικρή διάθεση συνδιαλλαγής σε επιμέρους διαδικαστικά θέματα που θα διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και της Ουάσιγκτον, προκύπτουν απο τις επαφές τουηέτη του ψευφοκράτοςυ Ρ. Ντενκτάς με την αμερικανική διπλωματία. Ο ειδικός προεδρικός απεσταλμενος των ΗΠΑ κ. Ρ. Χόλμπρουκ και ο ειδικός συντνοιστικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τ. Μίλερ αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές τους στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα μέχρι και τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "έντονες πιέσεις άσκησε ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, προκειμένου να επιτύχει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό αλλά απέτυχε να οδηγήσει σε απεμπλοκή το πρόβλημα που προκαλεί η αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "απέτυχε ο "μάγος της διεθνούς διπλωματίας" να πείσει τον Ντεντκάς να προσέλθει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων. Οι ελπίδες γαι τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης εναποτίθενται στην αμερικανίδα ΥΠΕξ Μαντλίν Ολμπράϊτ η οποία αναμένεται σε Αθήνα και Αγκυρα τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "εξοργισμένος με τον Ντενκτάς και την Αγκυρα, αναχωρεί σήμερα απο την κύπρο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χωρίς να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο, λόγω της άνευ προηγουμένου τουρκικής αδιαλλαξίας".

    (Γ.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Monday, 4 May 1998 - 8:18:27 UTC