Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ευρώ-Συνέντευξη πρωθυπουργού
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εκκλησία-Πολιτεία
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ευρώ - Η επόμενη ημέρα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Ευρώ και η ελληνική οικονομία, ο όρκος των Βουλευτών, το Κυπριακό και η ανταλλαγή επιστολών ΠΑΣΟΚ-Δ. Λιάνη - Παπανδρέου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ρήξη Χριστόδουλου με κυβέρνηση. Εξορκίζει την υποταγή στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντάρτικο Μιμής. Ξαναβγήκε "στο κλαρί" επειδή δεν τίμησαν τον Ανδρέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα μέτρα για ταμεία-συντάξεις. Το οριστικό κείμενο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αγρια επίθεση Δήμητρας στον Σημίτη. "Ασεβή απόπειρα αποπαπανδρεοποίησης".

    Η ΑΥΓΗ: Το άλλοθι του ευρώ. Προσγείωση μετά τις θριαμβολογίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ομαδική κοπάνα απο τη Βουλή. Δεν πάτησαν ούτε αυτοί που έκαναν επερωτήσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξαφνικό χαστούκι στον Σημίτη. Η χήρα της Εκάλης πάλι στο προσκήνιο.

    ΕΘΝΟΣ: Πιο φθηνά δάνεια, ΙΧ. Τι ευχάριστα φέρνει το ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απον-Ευρώ-Νουν σταδιακά τις τσέπες μας. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, φόβοι για ..επέλασι νέων φόρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σειρήνες στην ΕΛ.ΑΣ. "Βασίλισσα" η διαφθορά κατατρώγει τις σάρκες της κοινωνίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: στον αέρα και τα κατώτατα όρια. Πρόταση τεχνοκρατών με επικεφαλής πρωθυπουργικό σύμβουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρεκόρ Ευρώπης οι νέοι μας (αλλά στην ανεργία). Θλιβερή πρωτιά με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το σπίτι του Μπαντουβά "στρατηγείο" του ..ΡΚΚ. Προκλητικοί ισχυρισμοί Κούρδου που "ομολόγησε" στην τουρκική ΜΙΤ.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ψέματα ετελείωσαν. Κατέρρευσαν πλήρως οι κυβερνητικοί μύθοι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρω-άγχος μετά τις θριαμβολογίες. Ο κ. Σημίτης επιδιώκει συνυπευθυνότητα εν όψει του κρίσιμου 18μηνου.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Σπίτι του απο χθές ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμ. Ξανθάκης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ευρω-μέτρα 18μηνης διάρκειας. Λιτότητα στο κράτος και μετά το 2001 εξήγγειλε ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εγώ θα μιλάω επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος. Τριβές μετά τις δηλώσεις του.

    ΝΙΚΗ: Κεραυνοί Δήμητρας κατά Σημίτη. Στο όνομα της μνήμης του Ανδρέα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρω-προπαγάνδα παραπλάνησης των λαών. Ο Γολγοθάς των εργαζομένων θα γίνει πιο ανηφορικός και δύσβατος.

    [2] Ευρώ-Συνέντευξη πρωθυπουργού

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να μην περιορίζεται σε μια απλή πολιτική κεφαλοποίηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής αλλά να επιζητεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Και ακόμη να οριοθετεί πλήρως την προσπάθεια, να περιγράφει τις περιοχές κυβερνητικής δράσης και την ένταση των ενεργειών και κυρίως να μην αφήνει κανένα περιθώριο για πολιτικές εμπλοκές. Θ'αποκλείσει τις εκλογές και τον ανασχηματισμό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ως "χάρτινος πύργος" κατέρρευσεν ο κυβερνητικός μύθος περί της δήθεν "επιτυχίας" της Χώρας είς την διάσκεψιν των Βρυξελλών. Παρά τας αρχικάς θριαμβολογίας, σύσσωμος η Αντιπολίτευσις και ο Τύπος αποκαλύπτουν τώρα τας πραγματικάς διαστάσεις της εθνικής αποτυχίας, με συνέπειαν να υποχρεώνουν την Κυβέρνησιν εις αναδίπλωσιν".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει οτι "στην υλοποίηση του στόχου της για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου του 2001 προχωρά η κυβέρνηση μετά το πέας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή μας στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "μετά τα ευχολόγια των ευρωπαίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους πανηγυρισμούς οτι η χώρα μας πέτυχε ιστορική νίκη, αρχίζουν τα δύσκολα για τους πολίτες. Το επόμενο 18μηνο πρέπει να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών, ώστε στο τέλος του 1999 η Ελλάδα να καλύπτει και τα πέντε κριτήρια του Μάαστριχτ για την ένταξη στο Ευρώ".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "μετά τους πανηγυρισμούς για τη δήλωση συμπάθειας που απέσαπασε η ελληνική κυβέρνηση αποτους "15" άρχισε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Το κλίμα που δημιουργήθηκε αποτην προοπτική της συμμετοχής στο ευρώ το 2001 εξαιοποιείται για να εφαρμοσθεί με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις, η σκληρή οικονομική πολιτική, που είχε ήδη σχεδιασθεί και ανακοινωθεί την επόμενη της υποτίμησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "όπως και κατά την συνέντευξι Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, έτσι και χθές απο την Αθήνα, ο επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός προσπάθησε να πείση τους δημοσιογράφους και φυσικά τον ελληνικό λαό οτι οι θυσίες του θα αποδώσουν καρπούς και γενικότερα οτι η είσοδος της χώρας μας στο καθεστώς του "ΕΥΡΩ" είναι εβαία μετά την πάροδο 18 μηνών, χωρίς να παραλείψη όμως να σημειώσει πως για να επιτευχθή τούτο θα απαιτηθούν περαιτέρω προσπάθειες".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "μια μόνο "σπίθα" μοιάζει ικανή για να τινάξει στον αέρα την απο αμερικανικής πλευράς διαμεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποφεύγει να καταλογίσει ευθέως ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, την οποία επιχειρεί ν'αναγνωρίσει δια της πλαγίας οδού, δηλώνοντας οτι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί όλο το νησί".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ευθύνες στον Ρ. Ντενκτάς για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία επέρριψε ο Ρ. Χόλμπρουκ. Οι αναφορές του, ωστόσο, σε δήθεν αποδοχή του Γλ. Κληρίδη οτι δεν εκπροσωπεί τη Β. Κύπρο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κύπριου προέδρου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "την πλήρη αποτυχία της αποστολής του παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Χόλμπρουκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτές λίγο πριν απο την αναχώρησή του απο την Κύπρο. Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αν και ρωτήθηκε τήρησε την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης της χώρας του, των ίσων αποστάσεων αποφεύγοντας να επιρρίψει τηνε υθύνη για την πλήρη αποτυχία της αποστολής του στον Ντενκτάς".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "άλλα υποσχέθηκε και άλλα έπραξε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του προέδρου Κληρίδη. Ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος είχε διαβεβαιώσει τον Κληρίδη οτι θα καταλόγιζε σαφώς την ευθύνη στην τουρκική πλευρά γιτην κατάρρευση των επαφών του στη λευκωσία και για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε το Κυπριακό".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "την οργή του Κύπριου προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη προκάλεσαν οι "κουτοπονηριές" του αμερικανού μεσολαβητή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και κυρίως οι προσπάθειές του να εκθέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τις παρασκηνιακές δεσμεύσεις του για το αντίθετο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "στους Τούρκους ρίχνει τις ευθύνες για την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών αλλά απο τους Ελληνες περιμένει να κάνουν υποχωρήσει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "προσωρινό κρίνει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ κ. Ρ. Χόλμπρουκ αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθέως ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ρ. Νενκτάς και ανακοινώνοντας οτι οι μεσολαβητικές προσπάθειες θα επαναληφθούν στα τέλη Μαϊου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "με τα ευρω-καμώματα του Γιάννου γελάνε και θυμώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. "Αστραψαν και βρόντηξαν" χθές εκεί προς το μεσημέρι, οι "σύμβουλοι" του πρωθυοπρυγού όταν παρ'όλα τα δεκανίκια το Χρηματιστήριο πήρε τον κατήφορο "σαν τρελό φορτηγό με τα φρένα σπασμένα". Γιατί συγχρόνως με το Χρηματιστήριο έπαιρνε τον κατήφορο και η ταλαιπωρημένη "αξιοπιστία" του Ευρω-Σημίτη, πριν καλά καλά προλάβει να δώσει τη συνέντευξη που έχει προγραμματίσει την Πέμπτη στο Ζάππειο".

    [4] Εκκλησία-Πολιτεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το'πε και το'κανε. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Χριστόδουλος ήρθε χθές στην πρώτη, ευθεία αντιπαράθεσή του με την πολιτεία ξεκαθαρίζοντας οτι η Εκκλησία δεν θα έχει στο εξής διακοσμητικό ρόλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "αμετακίνητος στις θέσεις του όσο και αν είναι το κοστος δήλωσε χθές οτι θα παραμείνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Απο τη Νέα Ιωνία Βόλου όπου αποχαιρέτησε τους πιστούς διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση οτι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του Εθνους και όχι οι έπαινοι των ανθρώπων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "οι χθεσινές δηλώσεις Ρέππα, είς απάντησιν όσων είπε ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ορκωμοσία τωνκυβερνήσεων, καταγράφονται ως η πρώτη ρήξη του Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "την επιλογή του να συνεχίσει να τοποθετείται δημόσια για όλα τα καίρια- ακόμα και πολιτικά- ζητήματα διατύπωσε χθές με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος Χρισόδουλος, προκαλώντας προβληματισμούς και την (έμμεση) αντίδραση της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "ούτε βήμα δεν κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απο τη δήλωση-κεραυνό για τις "ντιρεκτίβες των Βρυξελλών" με την οποία αποδοκίμαζε έντονα τη στάση 53 βουλευτών που δήλωσαν οτι πρέπει να καταργηθεί ο κοινοβουλευτικός όρκος στην Αγία Τριάδα".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ υποστηρίζει οτι "σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του νέου Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση διαπιστώθηκε χθές. Ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος μίλησε σκληρά για τις σχέσεις μας με την ΕΕ: "είναι αίσχος για τους Νεοέλληνες να παίρνουν ως κριτήριο το τι θέλουν, κάθε φορά, οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών" είπε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ Ρέππας υπενθύμισε "στεγνά" οτι οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας έχουν οριοθετηθεί απο το Σύνταγμα και το Νόμο".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι αντιδράσεις της αγοράς από την "γέννηση" του ευρώ, οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 5,3%-5,5% τον Απρίλιο, η παραίτηση Ξανθάκη από το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας και οι στόχοι του νέου προγράμματος σύγκλισης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μαραθώνιος για το ευρώ - Αισιόδοξος ο Γιάννος για επιτόκια, πληθωρισμό, ανεργία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ψυχραιμία και προσδοκίες στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και στην Ελλάδα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι παίζουν με την Ιονική; Εκνευρισμός στο Χρηματιστήριο από τις κυβερνητικές παλινωδίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ενισχύεται η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ECU - Επαναπατρίζονται τα κεφάλαια που έφυγαν την περασμένη εβδομάδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει για τις επιλογές του - Εκστατεία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την ΟΝΕ".

    [6] Ευρώ - Η επόμενη ημέρα

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η χρηματαγορά Αθηνών αντέδρασε, στην πρώτη φάση μετά την γέννηση του ευρώ συνεδρίαση της, με ηρεμία και, με προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο. Οι προσδοκίες εκφράζονται αφενός με την αυξημένη ζήτηση τίτλων του Δημοσίου και αφετέρου με την αύξηση της τιμής των (άλλοτε προβληματικών) ομολόγων".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Tuesday, 5 May 1998 - 8:34:42 UTC