Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πώληση Ιονικής-Αντιδράσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ο Χρυσός Φοίνικας στον Αγγελόπουλο
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Συνέντευξη Αρσένη
  • [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επέμβαση ΜΑΤ στην Ιονική και οι αντιδράσεις εργαζομένων, η απονομή του Χρυσού Φοίνικα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, η περιοδεία του Κώστα Καραμανλή στη Μακεδονία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Παραίτηση Ομελέτα. Ο Σημίτης απειλεί με εκλογές τους "σκληρούς".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Βούλγαρος και ο ..Μέγας Αλέξανδρος. Το διδάσκονται στα σχολεία οι Αμερικανόπαιδες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποφάσεις-σταθμός: Εφάπαξ χωρίς όριο και οικογενειακό επίδομα και στους 2 συζύγους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γαύροι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Μετά τους "Βούλγαρους" νέο ατόπημα στο Λεξικό Μπαμπινιώτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώξε τον Γιάννο κύριε Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ημέρες χούντας. Κλειστές σήμερα όλες οι τράπεζες.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλό επίδομα στις οικογένειες. Απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τα ισχύοντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καταθέσεις ..φάπας στους υπαλλήλους της Ιονικής. Τα ΜΑΤ ανέλαβαν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπάχτηκαν τα συνεταιράκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα και στους δύο συζύγους. Ιστορική απόφαση του ΣτΕ για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Αρσένης εξηγείται. Συνέντευξη για Οικονομία, Παιδεία, κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τα παίζει όλα για όλα στην Ιονική ο Σημίτης. Προσφεύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης αν...

    ΕΣΤΙΑ: Τι θα αντικρύση μετά 30 έτη η Σοφία. Μια Ελλάδα διαφορετική και μια Αθήνα αγνώριστη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στήριξη απ'το ΠΑΣΟΚ ζητεί ο Γιάννος. Ο Γ. Παπαντωνίου μιλάει στα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλείνουν σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών.

    [2] Πώληση Ιονικής-Αντιδράσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε κομβικό σημείο για την πορεία της κυβέρνησης εξελίσσεται η μάχη της Ιονικής. Ο Κ. Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει πάση θυσία στην πώληση της τράπεζας και σκέπτεται ακόμη και προσφυγή στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης αν κλιμακωθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η χθεσινή αψυχολόγητη ενέργεια του Γιάννου να στείλει χωρίς λόγο τα ΜΑΤ στην ΙΟΝΙΚΗ προκάλεσε κάθετη ρήξη του συνδικαλιστικού Κινήματος με την κυβέρνηση και πυροδότησε απεργιακή θύελλα, οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές για την οικονομία, ενώ παράλληλα ακυρώνουν τη γιγαντιαία προσπάθεια του πρωθυπογού να προχωρήσει τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα μέσα απο κλίμα συναίνεσης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εβδομάς νέων αντιπαραθέσεων της κυβερνήσεως με τους συνδικαλιστικούς φορείς θεωρείται η τρέχουσα, καθώς θύελλαν αντιδράσεων και κινητοποιήσεων επυροδότησεν η χθεσινή αστυνομική επέμβασις είς το μηχανογραφικόν κέντρον της Ιονικής Τρπαέζης, επί της οδού Ναυαρίνου του Πειραιώς. Παραλλήλως το Σάββατον, κατά την σύσκεψιν της ΠΑΣΚΕ δημοσίων υπαλλήλων, ο υοπυργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου απεδοκιμάσθη εντόνως απο συνδικαλιστάς προσκειμένους είς το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "διευρύνεται και εντείνεται το "κοινωνικό μέτωπο" που αντιπαρατίθεται στις κατ'ευφημισμόν διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες επιχειρεί επί παντός "Δημοσόυ Χώρου" η Κυβέρνησις. Ταυτοχρόνως ελαττούται το περιθώριο πολιτικών λύσεων επί τη βάσει διαδικασιών διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και κυβενρητικών επιτελείων. Χθές η σύγκρουσις μετεφέρθη και πάλι στο "διακύβευμα" της Ιονικής Τραπέζης με πεδίο μάχης το μηχανογραφικό κέντρο της στον Πειραιά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "τα ΜΑΤ κλήθηκαν να υλοποιήσουν την "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Η αστυνομική επιχείρηση κατά των απεργών της Ιονικής, πέραν των άλλων έχει δημιουργήσει και σχίσμα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ωμή παρέμβαση που καταπατά ακόμη και το πλεόν στοιχειώδες δικαίωμα ενός κράτους, την εξασφάλιση της άμυνάς του επιχειρούν τις επόμενε ςώρες οι ΗΑΠ. Εξισώνοντας το θύμα με τον θύτη και ισοπεδώνοντας κάθε έννοια δικαίου, αφήνουν ενέγγιχτους τους επίγονους του "Αττίλα" που έχουν επιδείξει πρωτοφανή αναλγησία και στρέφουν τις πιέσεις τους προς την κυπριακή αλλά και την ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το ακανθώδες θέμα του Κυπριακού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "νέες απαράδεκτες μεθοδεύσει ςτων ΗΠΑ στο Κυπριακό, οι οποίες επιχειρούν απορκάλυπτα να πετύχουν τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 και να εμπλέξουν το Κυπριακό με τις ευρωτουρκικές σχέσεις εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής του Κάρντιφ, οδηγώντας τον κ. Σ. Κυπριανού να τις χαρακτηρίσει "αστείες".

    [4] Ο Χρυσός Φοίνικας στον Αγγελόπουλο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με ολύμπια ψυχραιμία όπως ακριβώς ταιριάζει στους μεγάλους ο Θοδ. Αγγελόπουλος πήρε το "χρυσό φοίνικα". Οι Κάννες "χρωσούσαν" αυτό το βραβείο στον Ελληνα σκηνοθέτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "το σημαντικότερο κινηματογραφικό βραβείο, τον "Χρυσό Φοίνικα" του Φεστιβάλ Καννών χάρισε στην Ελλάδα και στους Ελληνες ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του "Μια αιωνιότητα και μια μέρα". Με την πολύκροτη ταινία ο διάστημος Ελληνας σκηνοθέτης απέσπασε την πολυπόθητη διάκριση, αφού είναι η πέμπτη φορά που παίρνει μέρος στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Κ. Μήτσης) γράφει οτι "η σταθερή άρνηση της Αγκυρας απέναντι στις προτάσεις του Λουξεμβρούργου έχει οδηγήσει σε τέλμα όλες τις προσπάθειες. Μετά την αναβολή του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, βαδίζουμε προς την επιβεβαίωση του γενικού αδιεξόδου και στη σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ τον Ιούνιο".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "σπάνια μια πολιτική δήλωση αποδεικνύεται τόσο εύστοχη όσο η χθεσινή του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, αφού περιγράφει με τον ιδανικότερο τρόπο την τουρκική πολιτική σε βάρος της χώρας μας και όχι μόνο. Διότι ούτε υπερβολή είναι, ούτε και προσπάθεια δυσφήμησης των τουρκικών προθέσεων αποτελεί η διαπίστωση πως η Αγκυρα ακολουθεί κατά γράμμα τη χιτλερική λογική της "κατάκτησης ζωτικού χώρου" η οποία ήτν και η βασική αιτία που βύθισε την ανθρωπότητα στον εφιάλτη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) σημειώνει οτι "οδό διαφυγής" απο τη σκληρή γραμμή του βέτο στην αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκάις - ΕΕ εξακολουθεί να εξατάζει η κυβέρνηση παρά τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Αγκυρας και την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης. Οπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του "Βήματος" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχιε καταλήξει στη διαρμόρφωση μιας νέας τακτικής μέχρι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ (15 και 16 Ιουνίου) υιοθετώντας τη λογική διεκδίκησης συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων απο τους 14 εταίρους".

    [6] Συνέντευξη Αρσένη

    "Τελευταία ευκαιρία" για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία θεωρεί την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ο Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ενώ αποφεύγει διακριτικά να εκφράσει τη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική σε άλλα θέματα. Ο υπουργός Παιδείας συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις και ζητεί καλύτερη ενημέρωση του κόσμου και εκσυγχρονισμό του λόγου των συνδικαλιστών".

    [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Η "ατελής συνεργασία κυβέρνησης - κόμματος " αποτελεί το "ουσιαστικό μας πρόβλημα τώρα", παραδέχεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο οποίος δεν κρύβει την πρόθεσή του να ασχοληθεί ενεργότερα με το κόμμα του , το ΠΑΣΟΚ αλλά και να είναι "αυτός που θα υπογράψει" για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Ο κ. Παπαντωνίου κατηγορεί με έντονο τρόπο ορισμένες ομάδες συνδικαλιστών που "συνδιοικούν" τις οποίες χαρακτηρίζει "συντεχνίες", υπενθυμίζοντας πως τον όρο είχε χρησιμοποιήσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και δηλώνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσεις στις απαιτήσεις τους".

    (Γ.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 25 May 1998 - 9:05:59 UTC