Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργία Ιονικής
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] ΠΑΣΟΚ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ιονική Τράπεζα - Συνέχιση απεργίας - ΓΣΕΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη ΓΣΕΕ με αφορμή την απεργία της Ιονικής,η ενεργοποίηση της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Κ. Μήτσης):Ντοκουμέντο (φωτό Κ. Καραμηνά και Ελλης Πηλείδου).

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Δ. Ρίζος):Σκηνοθετεί το θάνατό του.Μυστήριο γύρω απο την εξαφάνιση του καθηγητή Λιαντίνη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ:Λιώνει η καραμέλα της Κεντροαριστεράς.Τα λέει έξω απο τα δόντια η Αννα Διαμαντοπούλου.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ:Ξέχασαν την Ολυμπιάδα του 2004.Σκανδαλώδης καθυστέρηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακυροι 1.181 διορισμοί στο δημόσιο.Το ΣτΕ κάνει άνω-κάτων διαγωνισμό.

    Η ΑΥΓΗ: Μετοχοποιείται η ΠΑΣΚΕ. Ρήγμα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - Μειοψήφησε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη απο ΓΣΕΕ στις ιδιωτικοποιήσεις.Ρεσιτάλ ανευθυνότητας και απο τους συνδικαλιστές της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΟΤΟΕ κερκόπορτα στην Ιονική.Οι απεργοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ξεπούλημα.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο για τους καθηγητές.Οι αποφάσεις για εκτόνωση της έντασης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απο τον Αννα στον Καϊάφα και ...σταύρωσον αυτούς.ΟΤΟΕ- ΓΣΕΕ έκαναν μπαλάκι τους εργαζόμενους στην Ιονική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γκρίζα συμφωνία.Θολό τοπίο στα ελληνοτουρκικά έπειτα απο την ανακοίνωση Σολάνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο δεύτερος θάνατος του Ανδρέα.Αποκλειστική συνέντευξη της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου στον "Ε.Τ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η μεγάλη ανατροπή.Ιονική:νέα απεργία αλλάζει συσχετιμούς στη ΓΣΕΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ενα βήμα πριν το εμβόλιο του AIDS.Στο τελικό στάδιο οι έρευνες αμερικανών για τη θεραπεία της νόσου του αιώνα.

    ΕΣΤΙΑ: Εφέτος πληρώνουμε χαμηλότερους φόρους.Χονδροειδείς ισχυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ιονική στο απόσπασμα.Την καταδικάζει η μεταφορά του πολιτικού προβλήματος στο συνδικαλισμό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ετερόκλητη συμμαχία στη ΓΣΕΕ.Κλειστή μέχρι την Τετάρτη η Ιονική, χωρίς κάλυψη απο ΟΤΟΕ- ΠΑΣΚΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χριστόδουλος τώρα και κατά Στεφανόπουλου επειδή δέχτηκε παλαιοημερολογίτες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζεται η απεργία στην Ιονική.Μεγαλώνει η κατακραυγή και η απομόνωση της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στρατόπεδα προσφύγων ετοιμάζονται στη Β. Ελλάδα μετά το κύμα φυγής χιλιάδων Αλβανών απο το Κοσσυφοπέδιο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ημέρα Περιβάλλοντος: Γαλάζια νερά μαύρο φόντο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Και φέτος εκεχειρία στο Αιγαίο αν η Τουρκία σεβαστεί τη χθεσινή δήλωση Σολάνα.

    [2] Απεργία Ιονικής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς των παρατάξεων στους κόλπους της ΓΣΕΕ σημειώθηκαν τη νύχτα, όταν ετέθη το θέμα της στήριξης της απεργίας των εργαζομένων της Ιονικής - η οποία νωρίτερα είχε κηρυχτεί παράνομη.Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (πλήν ΠΑΣΚΕ ) αποφάσισε να καλύψει τη συνέχιση της απεργίας. Είναι η πρώτη φορά απο το 1985 που ανατρέπεται στη ΓΣΕΕ η κυριαρχία της ΠΑΣΚΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η κατακραυγή απο τους ίδιους τους απεργούς της Ιονικής, η σθεναρή στάση των ταξικων αγωνιστικών δυνάμεων, αλλά και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμα και μέσα στις γραμμές της κυβερνητικής παράταξης, ακύρωσαν χθές την "απο τα πάνω" επιχειρούμενη πραξικοπηματική διακοπή της απεργίας στην Ιονική τράπεζα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "μπαλάκι στα συνδικαλιστικά τερτίπια των ηγεσιών της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ κατέστησαν οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας.Μετά την απόφασι, χθές του Πρωτοδικείου που έκρινε "παράνομες και καταχρηστικές " τις απεργίες στον τραπεζικό χώρο που εξαγγείλει η ΟΤΟΕ για να καλύψη τους εργαζόμενους στην υπο ιδιωτικοποίησιν προαναφερόμενη Τράπεζα, η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων έκανε πίσω, μεταθέτοντας την ευθύνη της συνδικαλιστικής προστασίας στο τριτοβάθμιο όργανο, δηλαδή την ΓΣΕΕ".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ,"ραγδαίες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνδικαλισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη αναταραχή στις τράπεζες με αιχμή την απεργία στην Ιονική. Τη στιγμή που το Μονομελέες Πρωτοδικείο κήρυξε παράνομες τις κινητοποιήσεις που είχε καλύψει με απόφασή της η ΟΤΟΕ, το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων απέφυγε επιμελώς να εισηγηθεί είτε την αναστολή είτε τη συνέχιση της απεργίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "στον αέρα το συναινετικό κλίμα κυβέρνησης-απεργών ,ενώ διαμορφώθηκε έντονη κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τύχη της Ιονικής και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας μετά τις θεαματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν χθές το απόγευαμ στην ΟΤΟΕ και αργά το βράδυ στη ΓΣΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει "παράταση αγωνίας για την πορεία της Ιονικής τράπεζας,καθώς η ΓΣΕΕ μέσω μιας περίεργης συμμαχίας ΝΔ, ΚΚΕ , ΣΥΝ με το σωματείο της τράπεζας αποφάσισε ντην παράταση της απεργίας μέχρι την Τετάρτη ζητώντας να κατοχυρωθεί νομικά η συμφωνία με την κυβέρνηση".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "με τουρκικό στρτιωτικό πηλήκιο και αμερικανική βούλα καπέλωσαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο ,το ΝΑΤΟ,οι ΗΠΑ και η Αγκυρα.Οι αγωνιώδεις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να προκαλέσει διπλωματική συσκότιση και να πείσει με γενικόλογα οτι στην καρδιά του ΝΑΤΟ, στι ςΒρυξέλλες, σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοτουρκικός διάλογος υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ αλλά συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν καρποφόρησαν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφραζαν στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι οτι η επαναβεβαίωση απο την Ελλάδα και την Τουρκία του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, που ανακοίνωσε χθές ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα, θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,"το "πράσινο φώς" για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, απο Αθήνα και Αγκυρα έδωσε χθές ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα σε γραπτή του δήλωση απο τις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με αυτή, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 και κυρίως να αποσαφηνίσουν,να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν όπου αυτό είανι αναγκαίο και εφικτό το παραπάνω Μνημόνιο".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "κάτι σαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η κατ'αρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την οποία ανακοίνωσε χθές ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα.Συγκεκριμένα οι δύο χώρες δεσμεύονται πολιτικά να καταλήξουν σε τρόπους εφαρμογής του μνημονίου Γιλμάζ-Παπούλια και κατά μίαν ερμηνεία,η οποία δεν γίνεται δεκτή απο την αΘήνα, να προσαρμόσουν τα ΜΟΕ στα δεδομένα της νέας δομής του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "ουδεμίαν αισιοδοξίαν δικαιολογεί η ανακοίνωσις του γγ του ΝΑΤΟ κ. Χ. Σολάνα σχετικώς προς τα ΜΟΕ είς τον Αιγαίον.Αυτό επεσήμαινον στραιωτικοί κύκλοι είς τας Αθήνας και τας Βρυξέλλας τονίζοντας οτι ουσιασικώς, το μόνοον μέτρον που θα εφαρμοσθή είναι η διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων απο 1ης Ιουνίου έως 1ην Σεπτεμβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "επιστροφή στο μέλλον αποφάσισαν χθές η Ελλάδα και η Τουρκία με την αποδοχή εφαρμογής θερινού μορατόριουμ στο Αιγαίο,αλλά οι διαφωνίες των δύο χωρών παραμένουν αμείωτες ως προς το κορυφαίας κρισιμότητας ζήτημα των ΜΟΕώ

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ,"το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει οτι δεν πρόκειται να γίνει , πυροδοτεί το ήδη καυτό κλίμα, που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.Η "υποψία" οτι πριν αποτις δημοτικές, πιθανότατα τον ιούλιο, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα προχωρήσει σε μια κίνηση που θα "εκτονώσει" το κλίμα, αναγκάζουν - σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις, του Μαξίμου - πολλούς βουλευτές να δηλώνουν "παρών" με...θορυβώδη μάλιστα τρόπο.Ο γραμματέας του κόμματος Κ. Σκανδαλίδης με δηλώσεις του χθές πυροδότησε τις φήμες καθώς μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τόνισε οτι "ποτέ οι αλλαγές δεν είναι κακό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "μετά τον "Τιτανικό" και τον κίνδυνο να "βουλιάξει " το σκάφος του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης σε ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης, χθές ήταν η ώρα για τους ....ναυαγοσώστες.Τόσ ο γραμματέας του Κινήματος, όσο και υπουργοί της κυβέρνησης με διαδοχικές δηλώσεις τους επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις,που έχουν δημιουργηθεί και χαμήλωσαν τους τόνους, αλλά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσυς, όπως ο Μ. Δασκαλάκης, κάλεσαν όσους νομίζουν πως θα ναυαγήσουν να εγκαταλείψουν το σκάφος".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν μεταξύ άλλων οτι "και πως να μη μιλήσει για "σύνδρομο του Τιτανικού" ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν ο απόηχος των δημόσιων αντεγκλήσεων ανάμεσα σε πρόσωπα και ομάδες ή τάσεις ακόμη και ανάμεσα σε υπουργούς και κάθε λογής αξιωματούχους δεν προλαβαίνει να ξεχαστεί πριν επικαλυφθεί απο νέες εσωκομματικές συγκρούσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "νέες αναταράξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η ανοικτή προειδοποίηση του Κ. Σκανδαλίδη για τον κίνδυνο πολυδιάσπασής του. Κι ενώ η κυβερνητική ηγεσία αντεδρασε με αμηχανία, θέση για τα τεκταινόμενα στο κόμμα πήραν και κορυφαία στελέχη όπως ο Κ. Λαλιώτης που μέχρι τώρα είχαν επιλέξει τη σιωπή".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η συμφωνάι μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κατά την πώληση της Ιονικής τράπεζας.Οι δύο πρόεδροι των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ κκ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς κρίνουν την πρόταση της κυβέρνησης θετική και συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης σε αντίθεση με τον πρόεδρο του συλλόγου της Ιονικής Γιάννη Μαρκάκη,ο οποίος δεν κάνει πίσω και επιθυμεί με κάθε μέσο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "με μικρές αναταράξεις "έπλευσε" χθές το "σκάφος " του ΠΑΣΟΚ μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη.Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οτι "το κόμμα πάσχει απο το σύνδρομο του "Τιτανικού" καθώς κατευθύνεται προς το παγόβουνο πουθα διασπάσει το σκάφος σε μικρά κομμάτια, σε κομματίδια όσα και τα στελέχη του Κινήματος που εκφράζουν φιλοδοξίες".Στις αναφορές αυτές απάντησαν οι αντάρτες,ενώ το απόγευαμ ξέσπασε νέα ένταση στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "δύσκολες στιγμές περνά το ΠΑΣΟΚ και η συνοχή του κρέμεται απο μια κλωστή, καθώς κάθε πλευρά του συμβάλλει στην όξυνση της εσωκομματικής κρίσης.Χθές, δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά του γραμματέα του Κινήματος Κ. Σκανδαλίδη ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Γ. Δασκαλάκης κατηγορώντας τον οτι "συμβάλλει στη διόγκωση του φαινομένου του "Τιτανικού".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η απόφαση της ΓΣΕΕ για συνέχιση της απεργίας στην Ιονική, η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, η ενίσχυση της ισοτιμίας της δραχμής έναντι των ξένων νομισμάτων και η μετοχοποίηση της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (πρώην ΔΕΠ) είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "100 δισ. για τις ΜΜΕ το '98 με πέντε επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης".

    ΕΞΠΡΕΣ: Παγιδευμένη συντεχνία - Εντονο συνδικαλιστικό και παρακομματικό παρασκήνιο οδηγεί σε παράταση της απεργίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παρατείνεται η αγωνία για την Ιονική - Η ΓΣΕΕ με ψήφους 9 έναντι 6 καλύπτει την απεργία έως την Τετάρτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Υψηλό το κόστος της δραχμής για τις τράπεζες - Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να πουλάει ακριβά τη ρευστότητα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στη ΓΣΕΕ τώρα η απεργιακή σκυτάλη για την Ιονική - Κλειστή θα παραμείνει η Τράπεζα μέχρι την προσεχή Τετάρτη".

    [6] Ιονική Τράπεζα - Συνέχιση απεργίας - ΓΣΕΕ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε χθες να καλύψει τις κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ και να συνεχισθεί η απεργία των εργαζομένων στην Ιονική μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Υπερ της απόφασης ψήφισαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΕΣΑΚ (ΚΚΕ), Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) και ένας ή κατ'άλλες πηγές δυο συνδικαλιστες της ΠΑΣΚΕ από το χώρο των "διαφωνούντων" με την ψήφο των οποίων διαμορφώθηκε πλειοψηφία για την συνέχιση των κινητοποιήσεων".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 5 June 1998 - 17:04:34 UTC