Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] Αντιδράσεις για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών
  • [4] Ιονική
  • [5] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξετάσεις των εκπαιδευτικών, οι εξελίξεις στην Ιονική και η Φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ο Χόλμπρουκ βλέπει πόλεμο και ο κόσμος Μουντιάλ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Γιατί τον χτυπούν. Πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια πίσω απο τις επιθέσεις στον Χριστόδουλο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ζητούν σωσίβιο στον Ανδρέα. Μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή "θυμήθηκαν" τον ιδρυτή.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ναρκομανείς μεγαλοεκδότες ορίζουν τις τύχες μας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 35 φόροι "πνίγουν" τα ακίνητα. Νέα αύξηση 20-30% στο ελάχιστο κόστος κατασκευής.

    Η ΑΥΓΗ: Διαγωνισμός αντιδράσεων. Στον αέρα οι εξετάσεις για τους εκπαιδευτικούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εβγαλαν μαχαίρια Κόκκαλης-Τεγόπουλος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σιώπησαν μειοδοσία του Σημίτη και της παρέας του.

    ΕΘΝΟΣ: 15 νέα νοσοκομεία. 207 δις το κόστος-4.000 νέες θέσεις εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ιονοκάρτα-βύσμα" της ΓΣΕΕ στους ενάγοντες. Δεν παρέστη στην δίκη και αποφάσισε πανεργατικό συναγερμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο Αρσένη προς κάθε κατεύθυνση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηλεκτρονική τσιμπίδα απο την Εφορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τους εκθέτουν οι απαντήσεις τους. Χάνουν το στοίχημα με την αλήθεια κυβέρνηση και ΟΠΑΠ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε θέση μάχης εκπαιδευτικοί-Αστυνομία. Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. με κινητοποίηση 1.500 ανδρών.

    ΕΣΤΙΑ: Μεγάλες ευθύνες για τα "Μάρμαρα". Δεν αξιοποίησαν το κύριο επιχείρημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενα απίθανο σύμπλεγμα ΟΤΕ, Ιντρακόμ και Μολδαβίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε κλοιό εκπαιδευτικών η επετηρίδα. Διήμερη απεργία σε Δημοτικά- Λύκεια και μποϋκοτάζ στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ηλεκτρονικό δίχτυ για 2.500.000 φορολογουμένους.

    ΝΙΚΗ: Παιδεία...μαχών. Στον αέρα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προετοιμάζεται και ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατάσχουν ακίνητα για χρέη προς ιδιώτες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήκωσαν μπαϊράκι οι Τούρκοι στη Θράκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πολεμήστε τη δυσοσμία. Αγανάκτησαν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών με την αφόρητη ρύπανση.

    [2] Φορολογική πολιτική

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "το ηλεκτρονικό δίχτυ απλώνεται σε 2.500.000 φορολογουμένους. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοσθεί απο φέτος σε 150 Εφορίες της Αττικής και της περιφέρειας. Το 1999 θα καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για ηλεκτρονικό πρόγραμμα με το οποίο οι Εφορίες θα μπορούν με απλή πληκτρολόγηση στα κομπιούτερ που θα διαθέτουν, να κάνουν ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων απο τους φακέλους των φορολογουμένων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ηλεκτρονικό δίχτυ" ελέγχου για χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις στήνει το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνοντας έως το τέλος Αυγούστου το σύστημα Taxis που εφαρμόζεται απο τον περασμένο Μάρτιο στην Εφορία Μοσχάτου, επιτρέπει τη μηχανογραφική καταγραφή των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν ισχυρό ελεγκτικό "μηχανισμό" στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "άλλοι πέντε νέοι φόροι έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα των ήδη τριάντα φόρων που πλήττουν τα ακίνητα με στόχο την αύξσηη των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα αυξάνεται κατα 20 έως 30% το ελάχιστο κόστος κατασκευής, τινάζοντας στα ύψη τις τιμές σε διαμερίσματα μονοκατοικίες και οικόπεδα. Οι συνολικές αυτές φορολογικές επιβαρύνσεις παρασύρουν με τη μέθοδο του "ντόμινο" και το ΦΠΑ".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "νέα φορολογική αφαίμαξη περιμένει τους εργαζόμενους το 1999 αφού η κυβέρνηση δεν είανι διατεθειμένη να επιφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις με τον προϋπολογισμό του επόμεου έτους, ενώ παράλληλα, θα διατηρήσει καθηλωμένους τους μισθούς αλλά και τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα".

    [3] Αντιδράσεις για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "με ομοβροντία αντιδράσεων υποδέχεται ο εκπαιδυτικός κόσμος τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού που αρχίζει στις 12 Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί καλούον σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 11 και 12 Ιουνίου και πανεκπειδυτικό συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μμ στην πλατεία Κάνιγγος. Πράλληλα καλούνται οι εκπαιδευτικοί σε συγκέντρωση έξω απο τα εξεταστικά κέντρα".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "απο μια λεπτή κλωστή κρέμεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού πρόσληψης των εκπαιδευτικών, δύο ημέρες πριν απο την ημερομηνία έναρξής του. Οι εκπαιδευτικοί, κυρίως αδιόριστοι και αναπληρωτές, έχουν εκπονήσει σχέδιο κατάληψης των εξεταστικών κέντρων. Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία στις 11 και 12 του μήνα, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να αντιπαρατάξει στους αντιδρώντες εκπαιδευτικούς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι υπάρχει "ένταση στην εκπαίδευση με αφορμή τις εξετάσεις των υποψήφιων για διορισμό εκπαιδευτικών στο ΑΣΕΠ, οι οποίες αρχίζουν αύριο. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Ιουνίου συλλαλητήριο σήμερα (7μμ) στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ καλούν τα μέλη τους να απόσχουν απο τις εξετάσεις είτε είναι εξεταστές ή επιτηρητές είτε είναι εξεταζόμενοι".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "δύο ημέρες πριν απο την έναρξη του διαγωνισμού πρόσληψης εκπαιδευτικών η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Απο τη μία πλευρά, οι νεοσυσταθείσες Επιτροπές Αγώνα αδιορίστων και αναπληρωτών απειλούν με καταλήψεις και συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα. Παράλληλα παρατηρούνται μαζικές παραιτήσεις καθηγητών και επιτηρητών, με αποτέλεσμα ο υπουργός Παιδείας να κάνει λόγο "για προσπάθεια κατάλυσης του κράτους" και να προειδοποιεί οτι η κυβέρνηση "δεν θα δεχθεί πράξεις βιαιότητας".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα και 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο "πλαισιώνουν" οι εκπαιδευτικοί την πρεμιέρα τουνέου στυστήματος διορισμού των δασκάλων και των καθηγητών, το διαγωνισμό δηλαδή του ΑΣΕΠ που ξεκινά την Παρασκευή 12 Ιουνίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "σε αστυνομικό κλοιό (με πάνω απο 1.500 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ) βάζει η κυβέρνσηη απο αύριο το βράδυ τα 32 εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών. Αδιόριστοι και αναπληρωτές όμως βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την Αστυνομία και να πραγματοποιήσουν καταλήψιες σε 3 εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα και σε άλλα της επαρχίας, ενώ προετοιμάζουν αποκλεισμούς και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε μεγάλη πόλη".

    [4] Ιονική

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι έγινε "νέα επίδειξη αδιαλλαξίας απο τον πρωθυπουργό κατά τις χθεσινές του δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης είπε οτι μια τράπεζα σαν την Ιονική δεν μπορεί να ανήκει στο κράτος που σχεδιάζει η κυβέρνησή του. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αναζητούν όμως και τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "την απόφασή της να προχωρήσει σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση τόσον για το θέμα της Ιονικής, όσον και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται απο τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών αλλά και την εγχώρια πολιτική ηγεσία "μας" εξεδήλωσε, οριστικά πλέον, η ΓΣΕΕ η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλει την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε Παναθηναϊκό Συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη το απόγευαμ προ των γραφείωντης Ιονικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "προκειμένου να επιτύχουν τον τελικό τους στόχο, που είναι να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι και τις 19 του μηνός, οπότε και θα συγκληθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής για να αποφασίσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής, οι υπάλληλοί της, αποφάσισαν να κάνουν απεργίες με..δόσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ριζος) ισχυρίζεται οτι "μέσα σε κλίμα έντασης και έντονων αντιπαραθέσεων πραγματοποιήθηκε χθές η έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας. Η ομόφωνη απόφαση που πήρε είναι η συνέχιση της απεργαίς και την Πέμπτη, αφού προηγουμένως τέθηκαν νέα αιτήματα. Επίσης αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη παντραπεζική απεργάι που έχει προκηρύξει για μεθαύριο Παρασκευή η ΟΤΟΕ".

    [5] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με το Θεόδωρο Πάγκαλο να υπόσχεται "ήσυχες καλοκαιρινές βραδιές" και ν'αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης επιδείξεων για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγων των ΜΟΕ στο Αιγαίο και τους επτά βαλκάνιους υπουργούς να αναγκάζονται να εκδώσουν τρείς, κι όχι ένα ως είθισται, κείμενα συμπερασμάτων ολοκληρώθηκαν νωρίς χθές το μεσημέρι οι εργασίες της διήμερης υπουργικής συνόδου των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην κυριολεκτικά μουσκεμένη Κωνσταντινούπολη".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "εμμονή στην υλοποίηση του συμβολαίου για εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 αποφάσισε σε χθεσινή τρίωρη συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε όπως σταματήσει η ζημιογόνα "πυραυλολογία" και ήδη η κυβέρνηση μαζί με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, εφαρμόζουν απο χθές μορατόριουμ στις δηλώσεις που αφορούν το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "έκτακτες συσκέψεις σε Λευκωσία και Αγκυρα, νέες απειλές απο Τούρκους αξιωματούχους και μια τουλάχιστον περίεργη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης συνθέτους τις τελευταίες ώρες το σκηνικό γύρω απο την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στη μεγαλόνησο. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δείχνει να παρακολουθεί αμήχανη τις προκλήσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, γεγονός που ενισχύει την άποψη οτι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί απ'όλες τις εξελίξεις και να αποφύγει τιςόποιες ευθύνες που της αναλογούν".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "καίτοι μη συναντηθέντες κατ'ιδίαν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας κκ Θ. Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζέμ είς δηλώσει ςτων μετά την λήξιν της συνόδου των βαλκανικών χωρών είς Κωνσταντινούπολιν διετύπωσαν αισιοδόξους προβλέψεις οτι θα έχωμεν "ήρεμο καλοκαίρι" είς τα ελληνοτουρκικά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "τα μαύρα σύννεφα και η κατά περιόδους βροχόπτωση μπορεί να έδιναν μια μελαγχολική διάθεση στην επτάλοφη Κωνσταντινούπολη, μια αίθουσα του ξενοδοχείου "Σιραγκάν Παλάς" όμως "έλαμπε" απο το διαρκές χαμόγελο του Ισμαϊλ Τζέμ. Η κατ'ιδίαν συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο μπορεί να μην έγινε αλλά η ανταλλαγή φράσεων αβροφροσύνςη και οι φιλικοί ψίθυροι των δύο υπουργών έδειξαν οτι κάτι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή κάτι απρόβλεπτο επέρχεται".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "νέες στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζεται να στείλει στα Κατεχόμενα η Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και τις απειλές, ενώ την ίδαι ώρα στηΛευκωσία βρίσκοτναι σε πλήρη εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις για το θέμα της άφιξης και εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Μείωση κρατικών δαπανών πάση θυσία

    ΕΞΠΡΕΣ: Ενισχύσεις ταλαιπωρίας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκτακτη σύσκεψη με Σημίτη για την οικονομία.

    ΚΕΡΔΟΣ: Το "κράτος-στρατηγείο" δεν πωλεί αρώματα και τσιγάρα.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Λερναία Υδρα τα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων.

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 10 June 1998 - 19:31:27 UTC