Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαγωνισμός εκπαιδευτικών
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Πώληση Ιονικής
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Οικονομικό επιτελείο-Σύσκεψη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών και τα χθεσινά επεισόδια, η σύνοδος του Κάρντιφ, η κατάσταση στο Κόσοβο και η απεργία στην Ιονική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Η ζούγκλα του μαυροπίνακα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Δίκη-Σόκ για 8 τρισ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Μασατζίδικο" έκαναν το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η κυβέρνηση προωθεί αυτονόμηση της Θράκης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βυθίζεται ο Σημι-τιτανικός.

    Η ΑΥΓΗ: Τα ΜΑΤ γράφουν ιστορία...

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γροθιά Βενιζέλου στα διαπλεκόμενα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού το κράτος του Σημίτη. Σκηνές σόκ.

    ΕΘΝΟΣ: Στα άκρα. Θλιβερό θέαμα έγινε η Παιδεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα ΜΑΤ.. χορηγός και ο Θεός βοηθός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υποπτες κινήσεις σε Γαύδο- Κύπρο από τους Τούρκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κατάσταση πολιορκίας σε 19 πόλεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 30 ηφαίστεια. Μάχες με ΜΑΤ και συλλήψεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στα δικαστήρια ο διαγωνισμός.

    ΕΣΤΙΑ: Διάτρητοι έλεγχοι εκκρεμών υποθέσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παιδεία: στο έλεος μειοψηφιών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κόκκινη κάρτα" στον Δ. Μπέη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα άκρα η κόντρα με τους αδιόριστους.

    ΝΙΚΗ: Αντάρτικο πόλεων. Ολονύχτιες μάχες στα εξετααστικά κέντρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παροξυσμός αυταρχισμού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα βάρη στη στέγη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΑΤήματα αγωγής πολίτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκτροπα με προεκτάσεις.

    [2] Διαγωνισμός εκπαιδευτικών

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "καθοριστική η σημερινή ημέρα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη 1.600 εκπαιδευτικών. Οι καταλήψεις, οι συλλήψεις και τα επεισόδια που έγιναν χθές μετέτρεψαν τα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας σε ηφαίστεια, που απειλούν να εκραγούν σήμερα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "κανονικά θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός υπόσχεται ο υπ. Παιδείας, ενώ εκπαιδευτικοί και ΜΑΤ συνεχίζουν τη σύγκρουση μέσα και έξω απο τα εξεταστικά κέντρα. Ολα όμως θα κριθούν στα δικαστήρια, αοφύ αδιόριστοι και αναπληρωτές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές προσφυγές για να ακυρώσουν τις εξετάσεις, επικαλούμενοι τις καταλήψεις και "παρατυπίες" που οι ίδιοι θα προκαλέσουν".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "υπο το φάσμα της πολιτικής ήττας σε περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αν καταληφθεί έστω και ένα εξεταστικό κέντρο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει να έχει απωλέσει την ψυχραιμία της. Η αδιαλλαξία της σε ο, τι αφορά τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, για αναβολή του διαγωνισμού προκειμένου να επανεξεταστει με διάλογο το όλο θεμα αποτελεί στην ουσία τηναξία που οδήγησε σ ενα ιδιόμορφο αντάρτικο πόλεων αποτην πλευρά των εκπαιδευτικών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παρά το γεγονός οτι αι οχλοκρατικαί εκδηλώσεις των αδιορίστων καθηγητών, έδωσαν είς τας Αθήνας, όψιν αναρχουμένης πόλεως, διεξάγεται σήμερον ο διαγωνισμός δια προσλήψεις εκπαιδευτικών είς το Δημόσιον. Χθές ομάδες εκπαιδευτικών προσεπάθησαν να αποκλείσουν και να καταλάβουν τα κέντρα των εξετάσεων, αλλά ημποδίσθησαν απο τα ΜΑΤ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "με άγριο ξύλο, δακρυγόνα, συλλήψεις τραυματισμούς και λιποθυμίες, η κυβέρνηση προωθεί την εκπαιδευτική της "μεταρρύθμιση" ομολογώντας με κυνισμό οτι δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός πλήν των ΜΑΤ για να εφαρμόσει την πολιτική της. Τα χθεσινά επεισόδια στα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας ήταν πρωτοφανή σε ένταση".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "στην υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποψηφίων εκπαιδευτικών αλλά -δυστυχώς κατ'ανάγκην- και στην επιστράτευση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων με την εντολή να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσον στηρίζονται οι ελπίδες της ομαλής διεξαγωγής του σημερινού πρώτου διαγωνισμού για την πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων στο Δημόσιο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "με μια πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας, συνοδευόμενη απο την κατασυκοφάντηση όσων αγωνίζονται, η κυβέρνηση επιμένει στη διεξαγωγή του επαίσχυντου διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που αρχίζει σήμερα. Τα σχολεία-εξεταστικά κέντρα βρίσκονται σε "καθεστώς κατοχής".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "ΜΑΤ κατά Παιδείας. Αλλωστε, όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δεν θα καταργήσουμε την αστυνομία, ενώ ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ανακάλυψε... τη δημοκρατικότητα των ΜΑΤ ισχυριζόμενος οτι υπερασπίζονται τη λειτουργία των θεσμών. Οπως έδειξε η χθεσινή ημέρα, οι δυνάμεις καταστολής αναλαμβάνουν τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών που αρχίζουν σήμερα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "με αίμα αντιμετώπισε η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών την προσπάθεια των εκπαιδευτικών να καταλάβουν τα εξεταστικά κέντρα όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα ο διαγωνισμός. Βίαιες συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και τραυματισμοί συνθέτουν την εικόνα της εκρηκτικής ατμόσφαιρας επικρατεί απο χθές στο χώρο της Παιδείας".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "επ'ουδενί λόγο δεν θα επιτρέψει η ελληνική αντιπροσωπεία την "τουρκοποίηση" της Διάσκεψης Κορυφής του Κάρντιφ. Τη διάθεση αυτή τουλάχιστον παρουσίασαν τόσο οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ρόϊτερ όσο και το περιεχόμενο της επιστολής που έχει αποστείλει προς τον Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κούκ".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σκληρή γλώσσα έναντι του ενδεχομένου μιας μεταβολής των αποφάσεωντου Λουξεμβούργου χρησιμοποίησε χθές ο Θεόδωρος Πάγκαλος μια μέρα πριν απο την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Τόνι Μπλέρ. Σε αυτήν αναμένεται μια προσπάθεια της βρετανικής προεδρίας να κάμψει τις ελληνικές αντιστάσεις στο θέμα της βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "λίγες μέρες πριν απο το συμβούλιο κορυφής που θα γίνει τη Δευτέρα στο Κάρντιφ εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος ο βαθμός αντοχής και αντίστασης, του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ κκ Σημίτη και Πάγκαλου σις έντονες πιέσεις που θα υποστούν γιανα αποδεχθούν χωρίς άμεσα και ουσιαστικά ανταλλάγματα μιας απόφαση των 15 ηγετών της Ε. Ε που θα βελτιώνει τουλάχιστον λεκτικά τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, για το ενδεχόμενο "να επιχειρήσει η Αγκυρα προβοκάτσιας κατά της Ελλάδας ή της Κύπρου, εντός των επόμενων ημερών", με στόχο να αποκομίσει οφέλη στη Σύνοδο του Κάρντιφ, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα 15 του μήνα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές χθές οτι στη σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ δνε θα δεχθεί ανατροπή των όρων του Λουξεμβούργου ή βελτίωση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας και πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις των λοιπών εταίρων για υποχωρήσεις. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την Ελλάδα για το Αιγαίο και τηνκύπρο δεν έχει κάνει τίποτα πέρα απο το να εκτοξεύει "προσβολές, εκβιασμούς και απειλές" κατά της ΕΕ απο τότε που έμεινε εκτός του καταλόγου των νέων μελών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει στις πιέσεις που αναμένεται οτι θα της ασκηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των "15" στο Κάρντιφ, εμφανίστηκε χθές δια στόματος Θεοδώρου Πάγκαλου η κυβέρνηση, η οποία επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η περαιτέρω σύσφιγξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων συναρτάται άμεσα απο το σεβασμό που θα επιδείξει η Αγκυρα στα προβλεπόμενα απο τη Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "ολοένα και περισσότερο βλέπουν το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο διπλωμάτες του υπουργείου εξωτερικών, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ οπου η Ελλαδα αναμένεται και παλι να θεσει βέτο στην αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Παράλληλα, με το συμβούλιο κορυφής που ξεκινά τις εργασίες του την προσεχή Δευτέρα, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό με την τεράστια στρατιωτική δύναμη που έχουν αναπτύξει στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της άσκησης "Θαλασσόλυκος'98" να επιχειρήσουν την αποστολή σαφούς μηνύματος στην Κύπρο οτι θα αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων S-300".

    [4] Πώληση Ιονικής

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι το πρώτο βήμα για εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης στο χώρο της Ιονικής διαφάνηκε στη συνάντηση που είχαν χθές εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και των εργαζομένων στην τράπεζα με τον υπουργό Εργασίας κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου, ο οποίος παρουσίασε υις προτάσεις του για το ασφαλιστικό.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι σε θέση μάχης βρίσκονται οι ιδιωτικές τράπεζες για τη διεκδίκηση της Ιονικής Τράπεζα, αλλά και της Τράπεζας Κρήτης για την οποία έχει προκηρυχθεί τρίτος διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 26 Ιουνίου. Στο μεταξύ τις ίδιες περίπου "αμφιλεγόμενες" δεσμεύσεις που παρείχε ως πρός τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Ιονική ακόμα και μετά την πώλησή της επιστράτευσε χθές η κυβέρνηση για να αντιμετωπίση και το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με το ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων της τράπεζας.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι " ναι μεν, αλλά το βλέπουμε εν καιρώ" για το ενιαίο ταμείο των τραπεζουπαλλήλων είπε και χθές η κυβέρνηση ενώ το ασφαλιστικό της Ιονικής κρίνεται σε νομικό επίπεδο και η όποια εξέκιξη θα οριστικοποιηθεί σήμερα.

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι μέσα από τις αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό θα προωθηθεί το ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους τους τραπεζουπαλληλους και εκεί θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ιονική.

    (Γ. Π. )

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, η νέα πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο και οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Eπιτέλους προχωρήστε την πώληση της Ιονικής - Εντονες επικρίσεις Σημίτη προς τον Γιάννο Παπαντωνίου. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εμπιστοσύνη από τις αγορές για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Απελευθερώνεται η είσοδος στη Σοφοκλέους-Νέο εύρος θα αποκτήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Τρείς τράπεζες ξεκαθαρίζουν τις επόμενες κινήσεις τους-Οι κινήσεις στη σκακιέρα από Πίστεως, Πειραίως και Citibank. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Πίστεως: Αύξηση κεφαλαίου για την αγορά της Ιονικής και ευχές από Μ. Σάλλα για το γάμο των δύο τραπεζών. ''

    [6] Οικονομικό επιτελείο-Σύσκεψη

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Την ώρα που, χθες, στο Χρηματιστήριο ο δείκτης εκινείτο καθοδικά, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού και με ομοφωνία των υπουργών, διαπιστωνόταν ότι τα οικονομικά μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά, με τη συναποδοχή ότι πρέπει να προσεχθούν οι τάσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού και ότι ``το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων θα τηρηθεί απαρέγκλιτα'', όπως επανέλαβε χθες ο κ. Γ. Παπαντωνίου. ''

    (Γ. Π. )


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 12 June 1998 - 11:37:05 UTC