Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παρέμβαση Κλίντον για ελληνοτουρκικά
  • [3] Ιονική
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Σύνοδος Κορυφής Κάρντιφ - Αποτελέσματα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ασφυκτικές πιέσεις για τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η υπόθεση της Ιονικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Κοκκίνησε και ο Κοσκωτάς απο τον οχετό των διαπλεκομένων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Σπάταλο κράτος. 12 φορές επάνω πήγαν τις δαπάνες του Δημοσίου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σέρνουν 12χρονη στο εδώλιο γιατί δεν είχε άδεια για το ποδήλατό της.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Κάντε πίσω, γιατί πάτε σε πόλεμο". Νυχτερινή τηλεφωνική επέμβαση - α λα Υμια - του Μπίλ Κλίντον στα ελληνοτουρκικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακυρες χιλιάδες οικοδομικές άδειες. Το ΣτΕ "κατεδαφίζει" τον ΓΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Προαναγγελία έντασης στα ελληνοτουρκικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επίθεση κατά Κόκκαλη με τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πέρασε το βέτο του Κλίντον.

    ΕΘΝΟΣ: "Οχι" κύριε πλανητάρχα. Σθεναρή απάντηση σε ωμή πρόκληση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ιδού ο νταβατζής έρριξε το προσωπείο. Ο Κλίντον απείλησε τον Σημίτη με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο αν δεν υποχωρήσει για την ένταξη της Τουρκίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με πίεζε ασφυκτικά ο Κλίντον. Αποκάλυψη-βόμβα απο τον πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέος ΚΟΚ. Γερανοί και σούπερ πρόστιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χτύπησε νύχτα ο Κλίντον. Τηλεφώνημα προς Σημίτη: υποχωρήστε, αλλιώς..

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χόρεψαν τανγκό. Ελιγμοί του Κ. Σημίτη υπο την πίεση των "15".

    ΕΣΤΙΑ: Ευρωπαϊκή παρέμβασις και για τα τροχαία. Αυστηραί κυρώσεις είς τα κράτη -μέλη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πίεση Κλίντον σε Σημίτη. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε, όμως κάθε υποχώρηση υπέρ της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μοχλός πίεσης ο κίνδυνος έντασης στο Αιγαίο. Οχι Σημίτη στις τηλεφωνικές υποδείξεις Κλίντον για υποχώρηση της Ελλάδος στα ευρωτουρκικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγρια νύχτα "χτύπησε" ο Κλίντον. Εκβιάζει με ένταση για να στηρίξει την Τουρκία.

    ΝΙΚΗ: Ωμή απειλή Κλίντον: ή υποχώρηση στην Τουρκία ή θερμό επεισόδιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενταση σε Αιγαίο-Κύπρο προαναγγέλει ο Κλίντον.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Οχι" προς Κλίντον για υποχωρήσεις στην Τουρκία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γερή άμυνα απο Σημίτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βουλή των εφήβων: Κραυγή ζωής απο τον Πάϊκο. Νεανικές αλήθειες για την ελληνική ύπαιθρο.

    [2] Παρέμβαση Κλίντον για ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "στην αποφασιστική στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσέκρουσε η ωμή παρέμβαση υπέρ της Αγκυρας, που επιχείρησε ο Μπίλ Κλίντον. Ο πλανητάρχης εισέπραξε ένα κατηγορηματικό όχι, όταν τηλεφώνησε στον Κώστα Σημίτη, ζητώντας να αναγνωρίσει την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και αυταπάτες μέν γιτη φιλοτουρκική στάση κάποιων -γνωστών και μη εξαιρετέων - εταίρων μας στην κοινότητα ουδείς τρέφει.. πως θα έφθανε, όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος να διαμηνύσει στον Ελληνα πρωθυπουγό -μεσούσης της Συνάντησης Κορυφής του κάρντιφ- να δείξει "ευελιξία" στο θέαμ της Τουρκίας.. διότι άλλων θα υπάρξει -έτσι "προφήτευσε" ο Πλανητάρχης - ένταση.. ξπεέρασε κάθε πρόβλεψη για τις πιέσεις που θα δεχόταν η χώρα μας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "χυδαίος εκβιαστής, μαφιόζος και νονός. Λέξεις που κατέληξαν συνώνυμεςε της έννοιας "πλανητάρχης". Η πλέον ιταμή παρέμβασις του εξωτερικού παράγοντα των τελευταίων δεκαετιών υπο συνθήκες και μεθόδους που ανακαλούν εποχές αποικιοκρατίας έλαβαν χώραν χθές τα χαράματα όταν με τραμπουκικό στην κυριολεξία τρόπο ο Μπίλ Κλίντον θέλησε να υπαγορεύσει στην ελληνική κυβέρνηση εντολές αντίθετες των εθνικών μας συμφερόντων".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "το πραγματικό του πρόσωπο έδειξε χθές ο Αμερικανός πρόεδρος απειλώντας ωμά την Ελλά με θερμό επεισόδιο, αν δεν υποχωρήσει έναντι των αξιώσεων της Αγκυρας. Ο Μπίλ Κλίντον τηλεφώνησε ο ίδιος στον. Σημίτη ενώ ήτανσε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ, όπου το κλίμα δεν ήταν τελικώς τόσο φιλοτουρκικ'όσο θα επιθυμούσε ενδεχομένως η Ουάσιγκτον".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η παρέμβαση Κλίντον προς Γιλμάζ και Σημίτη την παραμονή λήξης της συνόδου κορυφής του Κάρντιφ αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Κατά δήλωση του Ελληνα πρωθυπουγο, ο Αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Κ. Σημίτη χθές τα ξημερώματα τον προέτρεψε στην κατεύθυνση ανασκευής της ελληνικής στάσης ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης έντασης στα εληνοτουρκικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε οτι αντέδρασε και πως απάντησε οτι η Ελλάδα δεν μπρεί να αποστεί του πλασίου που αποφασίσθηκε στο Λουξεμβούργο και πως αν υπάρξει ένταση, υπεύθυνη γι αυτήν θα είναι η Τουρκία".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "νύχτα α λα Υμια έζησε ο πρωθυπουργός χθές στο Κάρντιφ, αλλά αυτή τη φορά είχε άλλο ρόλο. Στη μάι και μισή μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, ο κ. Σημίτης δέχτηκε τηλεφώνημα απο τον Αμερικανό πρόεδρο Κλίντονπου τον παρακάλεσε να μεταβάλει την ελληνική στάση απέναντι στην Αγκυρα. Ο πλανητάρχης προσέφερε σε αντάλλαγμα την αμερικανική μεσολάβηση για εξομάλυνση των ελληντουρκικών σχέσεων ενώ στην αντίθετηπερίπτωση απείλησε με αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας εντάσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "αμφιλεγόμενη απόφαση γιατην πορεία των τουρκοκοινοτικών σχέσεων έλαβε χθές το Ευρωπαϊκό Συμβύλιο του Κάρντιφ, καθώς δέχθηκε μεν τις ελληνικές αντιρρήσεις κατά της απονομής στην Αγκυρα της ιδιότητας του υπουψηφίουπρος ένταξη κράτουςαλλά τυατόχρονα νόθευσε τους αυστηρούς όρους που είχαν τεθεί στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "σε ρυθμούς τανγκό κινήθηκε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο των "15" στο Κάρντιφ. Η τηλεφωνική παραίνεση Κλίντον έπιασε εν μέρει τόπο, αφού η Ελλάδα εμφανίστηκε ελαστικότερη στο θέαμ της χρηματοδότησης της Τουρκίας, χωρίς όμωςνα χρειαστεί να άρει το βέτο για το πρωτόκολλο. Ο κ. Σημίτης όμως έκανε και δύο βήαμτα μπρός: αφενός τοκοινό ανακοινωθέν δεν αναφέρει την Τουρκάι στις 12 προ ένταξη χώρες, αφετέρου τα πολιτικά κριτήρια που τέθηκαν στο Λουξεμβούργο παραμένουν εν ισχύ".

    [3] Ιονική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σε σίριαλ χωρίς τέλος, με επεισόδια έντονοων διαβουλύεσεων, αντιδράσεων και... απεργιών, εξελίσσεται ηυπόθεση της Ιονικής. Αν και η πώληση της τράπεζας έχει μπεί στην τελική ευθεία, οι απαιτήσεις των εργαζομένων δημιουργούνακανθώδη προβλήματα στην κυβέρνηση και τηνυποχρεώνουν σε διαρκείς ελιγμούς, αφήνοντας ίχνη αδυναμίας υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση υπο την πίεση των αγορών, οι οποίε ςτην εγκαλούν για αναποφασιστικότητα, επείγεται να κλείστι το ταχύτερο την υπόθεση ιδιωτικοπίησης της Ιονικής Τράπεζας και για τούτο δεν διστάζει να θέσιε ακόμη και θέμα απολύσεων προσωπικού. Η απειλή πλεόν είναι ευθεία για τους υπαλλήου της τράπεζας που θα συνεχίσουν απο Δευτέρα να απεργούν χωρίς συνδικαλιστική κλαλυψη και αφού θα έχει εγκριθεί απο τη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας η πώληση του 51% της Ιονικής".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "νέα όξυνση αναμένεται τις επόμενες ημέρες μεταξύτ ων εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, αφού και οι δύο πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, στλέχη της κυβέρνησης όπου βρεθούνκαι όπου σταθούν επαναλαμβάνουν την ειλημμένη όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση για πώληση της Ιονικής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "με την πραγματοποίηση μιας ακόμα 24ωρης απεργίας σήμερα και αποφασισμένοι να συνεχίσουν παραπέρα απαντάνε οι εργαζόμενοι στην ιονική στις κυβερνητικές προκλήσεις, στον αυταρχισμό και στην ποινικοποίηση. Σήμερα το πρωί εκδικάζονται η τέταρτη, πέμπτη και έκτη αγωγή της διοίκησης της Ινικής εναντίον ισάριθμων απεργιών πουπραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την περασμένη Πέμπτη, Δευτέρα και χτές Τρίτη".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) "ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Διοικήσεων της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας πραγματοποιείται σήμεαρ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης είανι η σύνταξη της προκήρυξης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (51%) του "ταλαιπωρημένου" πιστωτικού ιδρύματος. Η προκήρυξη που θα επισημοποιηθεί την Παρασκεύ απο τη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής. Εν τω μεταξύ για 43η μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της Ιονικής με την "ηθική και πολιτική " στήριξη της ΓΣΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "με διαδοχικές 24ωρες απεργίες θα συνεχίζουν να "εμπλουτίζονται " καιτ ις επόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις στο "μέτωπο" της Ιονικής Τράπεζας αλλά αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως η "μητέρα όλων των μαχών " θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην κρίσιμη Γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής".

    [4] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ζητάει και τα ρέστα η Αγκυρα παρά το φιάσκο της χθεσινής νηοψίας σε μαλτέζικο πλοίο, όπου υποστήριξζε οτι υπήρχαν εξαρτήαμτα των πυράυλων S-300 για την Κύπρο και ισχυρίζεται οτι έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες σε κάθε πλοίο που περνάει αποτα Δαρδανέλια προειδοποιώντας τοι "το θέμα θα έχει συνέχεια. Την ίδια ώρα για πρώτη φορά ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στην Κύπρο και στάθμευσαν στη νέα αεροπορική βάση της Πάφου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "με "μασημένα λόγια" αντιμετώπισαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το σενάριοπουθέλει την κυβέρνηση να έχει πληροφορίες για ενδεχόμενο αύξσηηςτης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη σύνδο κορυφής στο Κάρντιφ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "ξεκάθαρη απάντηση, σε όσες πλευρές προσπαθούν να καλλιεργήσουν σκόπιμη ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο πως το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι ασπίδα για την αντιμετώπιση κάθε απειλής αποτελεί η στάθμευση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών και ενός μεταγωγικού της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" της Πάφου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "επισήμως πλέον η αεροπορική βάση της Πάφου "Ανδρέας Παπανδρέου" εντάσσεται στην επιχειρησιακή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυτνικού χώρου. Χθές προσγειώθηκανστη βάση της Πάφου τέσσερα μαχητικά F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "πολιτική και αιφνιδιαστική υπήρξεν η απόφασις της αποστολής μικρού αριθμού μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμνικής Αεροπορίας είς βάσιν της Πάφου. Η κίνησις αυτή συμφώνως προς καλώς πληροφορημένους στρατιωτικούς κύκλους απεφασίσθη αποτην Κυβέρνησιν και η σχετική εντολή εδόθη απ'ευθείας είς το Αρχηγείον Τακτικής Αεροπορίας, ενώ το ΓΕΑ απλώς ενημερώθη με αποτέλεσμα να υπάρξη έκφρασις δυσφορίας απο κάποιους επιτελείς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "την'ωρα που οι Τούρκοι προκαλούν με τις νηοψίες που κάνουν το τλευταίοδιάστημα σε πλοία που περνούν τα Δαρδανέλλια, μήπως και... ανακαλύψουν εξαρτήματα των ρωσικών πυραύλων S-300 Αθήνα και Λευκωσία προχώηρσαν χθές σε μια συμβολική κίνηση, δίοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα: τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 κι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 μεταστάθμευσαν για μερικές ώρες στην καινούργια αεροπορική βάση της Πάφου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ, οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, η άνοδος κατά 3,81% των τιμών στο Χρηματιστήριο, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1998 και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Kαθεστώς τα υψηλά επιτόκια - Βασικό όπλο στη μάχη του πληθωρισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "H Eurobank αποκτά την "Αθηνών" παρά τις εκκρεμότητες με τις μετοχές που κατέχει η Εθνική Τράπεζα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ωρες ευθύνης - "Οχι" Σημίτη στον πλανητάρχη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Τουρκία εκτός Ευρώπης παρά τις ατλαντικές πιέσεις - Τηλεφωνική παρέμβαση του προέδρου Κλίντον".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο Ομιλος Λάτση στο ΧΑΑ μέσω Τράπεζας Αθηνών - Προμηνύματα ραγδαίων εξελίξεων σε Ιονική και Κρήτης".

    [6] Σύνοδος Κορυφής Κάρντιφ - Αποτελέσματα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η "αυλαία" της συνόδου Κορυφής της ΕΕ έκλεισε, ακυρώνοντας την προσπάθεια της Βρετανίας να "χαρίσει" προενταξιακό καθεστώς στην Τουρκία, αλλά και την απόπειρα της Γαλλίας να παρεμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αρνητική απέναντι στην Αγκυρα ήταν, επίσης, εως το τέλος η στάση της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 17 June 1998 - 9:15:38 UTC