Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ-Επεισόδια
  • [3] Ιονική
  • [4] Παρέμβαση Κλίντον
  • [5] Δημοσκόπηση
  • [6] Γενικές εξετάσεις
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Eurobank - Εξαγορά Τράπεζας Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα δημοσκόπηση της MRΒ, οι γενικές εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι αντιδράσεις απο τα επεισόδια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και η πώληση της Ιονικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Οι 3 στους 4 πιο φτωχοί. Ερευνα-σόκ για την οικονομική πολιτική.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Δημοσκόπηση-μήνυμα: Αυτούς θέλει ο λαός. Χριστόδουλος, Αβραμόπουλος, Γιάννα οι πρώτοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κληρώνει ο Κόκκαλης. Το στοίχημα (και ο μίστερ Ιντρακόμ) στη Βουλή.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Γιγαντώνεται ο Λάτσης στον τραπεζικό χώρο. Αλλάζουν χέρια οι τράπεζες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα μυστικά επιτυχίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι.

    Η ΑΥΓΗ: Παρακρατικό χτύπημα. Σε κρίσιμη κατάσταση ο φοιτητής που δέχτηκε επίθεση ροπαλοφόρων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμουν την έρευνα οι διαπλεκόμενοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αέρας 100 δις για το.. αέριο. Ζητούνται εξηγήσεις στη Βουλή απο τη Βάσω.

    ΕΘΝΟΣ: Δημοσκόπηση: Μήνυμα και για τους 2.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζύμωσε ο Κλίντον θα φουρνίσει η Τουρκία. Ετοιμη η Αγκυρα για εφόρμηση στο "καρβέλι" του Αιγαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψαρεύει Δεξιά και Αριστερά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νεό γκάλοπ MRB: Μπροστά 5,4% η ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακραία φρίκη. Αγριες επιθέσεις γνωστών-αγνώστων που θυμίζουν άλλες εποχές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εν ψυχρώ έγκλημα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Εκρηξη φασιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού η απόστασις απο την ΟΝΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγουν όλα τα μέτωπα. Υπο καθεστώς πολιορκίας δίδεται αύριο η τελική μάχη για Ιονική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγώνας δρόμου για 58 χιλιάδες "έπαθλα". Στην αφετηρία αύριο 140.000 υποψήφιοι για μια θέση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βάρβαροι χτυπούν ανεξέλεγκτα. Σε κρίσιμη κατάσταση ο φοιτητής.

    ΝΙΚΗ: Ανοδος Ακη, πτώση Σημίτη. Καμπανάκι για την κυβέρνηση το γκάλοπ της MRB.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδού οι αυτουργοί κυβέρνηση και αντιλαϊκή πολιτική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρη λίστα εργολάβων καταρτίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η "συνταγή" του γιατρού. Το πρόγραμμα Β. Παπαγεωργόπουλου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κενό περίθαλψης στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας για παιδιά ως 12 ετών.

    [2] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ-Επεισόδια

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "οργή και ανησυχία σε κόμματα και φορείς προκαλεί η δολοφονική επίθεση είς βάρος δύο φοιτητών και ενός αδιόριστου εκπαιδευτικού, προχθές το απόγευμα, έξω απο τα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες εκπαιδευτικούς. Ο ένας απο τους τρείς, ο φοιτητής Δημήτρης Κουσουρής που φέρει κακώσεις στο κεφάλι, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "αποκορύφωμα της κρατικής τρομοκρατίας" χαρακτήρισε τη δολοφονικήεπίθεση αγνώστων εναντίον δύο φοιτητών και ενός αδιόριστου καθηγητή σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθές. Απο την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως δηλώνει ευθαρσώς οτι φέτος σημειώθηκαν μόνο τρείς συμπλοκές, κάνοντας όσους τον άκουσα να αναρωτιούνται που βρισκόταν ο κ Ρωμαίος όταν η μισή σχεδόν Ελλάδα "πνιγόταν" στα δακρυγόνα και στα χημικά - τα οποία, σημειωτέον ήταν και ληγμένα".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "κρίσιμη παραμένι η κατάσταση του 24χρονου φοιτητή της Φιλοσοφικής Δημήτρη Κουσουρή που τραυμάτισαν, μαζί με δύο φίλους του, άγνωστοι ροπαλοφόροι τραμπούκοι στην οδό Ευελπίδων. Η απρόκλητη επίθεση των ροπαλοφόρων προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ προβληματίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "αιματηρή η αυλαία των επεισοδίων για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σημαδεύτηε αποτη φρίκη της δράσης ακραίων στοχείων. Προχθές ακροδεξιοί (καταγγελίας για ανοχή των ΜΑΤ ) έστειλαν στην εντατική τον 26χρονο φοιτητή Δημ. Κουσουρή και τραυμάτισαν άλλους δύο".

    [3] Ιονική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "τα ΜΑΤ επιστρατεύει η κυβέρνηση για την "περιφρούρηση" της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία θα συζητήσει την πώλησητης Ιονικής. Παντραπεζική απεργία αύριο, συνεχίζουν με νέα 24ωρη σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ιονική. Απορρίφθηκε η προσφυγή της διοίκησης της Εμπορικής για αποκλεισμό των εργαζομένων απο τη γενική συνέλευση".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αύριον είναι η κρίσιμος ημέρα δια την τύχην της Ιονικής. Συγκαλείται η γενική συνέλευσις των μετόχων της Εμπορικής Τραπέζης δια να λάβη και τηντυπικήν απόφασιν περι πωλήσεως της πλειοψηφίας των μετοχών της Ιονικής. Ουδείς γνωρίζει ποία θα είναι η έκβασις της υποθέσεως της Ιονικής. Εαν δηλαδή, θα κατορθώση τελικώς η Κυβέρνησις να τηνιδιωτικοποιήση ή όχι. Το βέβαιον όμως είναι οτι η ζημία, τόσον δια την ιδίαν την Τράπεζαν όσον και δια την οικονομίαν, έχει ήδη επέλθει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να "καθαρίσει" αύριο την υποθεση της Ιονικής, επιβάλλοντας τη θέλησή της στη γενική συνέλευση της Εμπορικής η οποία θα συνέλθει σε καθεστώς πολιορκίας. Στην αίθουσα του Κάραβελ θα βρίσκονται περίου 400 εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, των συλλόγων της Εμπορικής και της Ιονικής και της ΟΤΟΕ, ενώ έξω απο το ξενοδοχείο θα είναι συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι της Ιονικής, αποφασισμένοι για την τελική μάχη".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ, "μάχη με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, για την προώθηση της πώλησης της Ιονικής είναι έτοιμη να δώσιε η κυβέρνηση στην αυριανή κρίσιμη γενική συνέλευση της Εμπορικής, εάν οι συνδικαλιστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν τηνα ναβολή της με δυναμικά μέσα. Αλλη μια κρίσιμη κυβερνητική επιλογή ενδέχεται να επιβληθεί με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, όπως συνέβη και στον πρόσφατο διαγωνισμό για την πρόσληψη καθηγητών μέσης εκπαίδευσης".

    [4] Παρέμβαση Κλίντον

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ως ενδεικτική του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι διαπροσωπικές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, χαρακτηρίστηκε χθές αρμοδίως η μεταμεσονύχτια τηλεφωνική παρέμβαση Κλίντον, η οποία για την Αθήνα αποτελεί "φυσιολογική ενέργεια" η οποία αποσκοπούσε στο να καταδειχθεί το "ενδιαφέρον " του κ. Κλίντον "για τις εξελίξεις στην περιοχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "αγωνιώδη επιχείρηση υποβάθμισης της πιεστικής τηλεφωνικής παρέμβασης του προέδρου Κλίντον προς τον πρωθυπουργό κ. Κ Σημίτη πραγματοποίησε χθές η κβέρνηση, προσπαθώντας να αποτρέψει την ανάλυση των πραγματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα στο Αιγαίο και την Κύπρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "οι μελλοντικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά θα αποκαλύψουν τα όσα δεν είπε στο τηλεφώνημά του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, η "απειλητική" παρέμβαση του οποίου, υπέρ της Αγκυρας, έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες στην Αθήνα. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χθές να υποβαθμίσει το όλο θέμα, ιδιαίτερα σε ο, τι αφορά το σημείο των εμμέσων απειλών, η παρέμβαση Κλίτον αποτέλεσε αντικείμενο πολλών και ποικίλων σχολείων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "σύννεφα ανησυχίας σκιάζουν τα ελληνοτουρκικά, καθώς δεν διαφαίνεται διέξοδος και λύση πουθενά. Παρ'όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να υποβαθμίζει την τηλεφωνική παρέμβαση Κλίντον στο Κάρντιφ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια "φιλική συνεννόηση" με τον Κώστα Σημίτη".

    [5] Δημοσκόπηση

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η θεαματική πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού και η αντίστοιχη άνοδος της δημοτικότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου είναι ένα απο τα βασικότερα συμπεράσματα, σε ο, τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία MRB. Ταυτοχρόνως, η ΝΔ εμφανίζεται με προβάδισμα 5,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ, αν και τη δυσφορία της κοινής γνώμης προς τον πρωθυπουργό δεν την εισπράττει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "δυναμικά μπροστά βγαίνει και πάλι η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση, αφήνοντας για το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση. Δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε χθές απο το MEGA εμφανίζει τη ΝΔ πρώτη με ποσοστό 29,1% και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 23,7%. Να σημειωθεί οτι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η διαφορά της ΝΔ απο το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει κατά 5,5 μονάδες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "νέα πανελλαδική δημοσκόπηση σε δείγμα 2000 ανθρώπων που πραγματοποίησε η MRB επιβεβαιώνει τη σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στο εκλογικό Σώμα. Ταυτόχρονα αποδεικνύει οτι ο κ. Καραμανλής διατηρεί υψηλή δημοτικότητα και κερδίζει τον Κ. Σημίτη που βυθίζεται. Πιο δημοφιλής πολιτικός παραμένει ο κ Δ Αβραμόπουλος ενώ το 73,3% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "μηνύματα με κύριους αποδέκτες τα δύο μεγάλα κόμματ αεκπέμπει η δημοσκόπηση της MRB. Η ΝΔ μπορεί να υπερέχει του ΠΣΟΚ, αλλά δεν πείθει οτι μπορέι να κερδίσει τις εκλογές και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής. Ο Κ Σημίτης και ο Κ Καρμανλής εμφανίζουν πτώση της δημοτικότητάς τους. Δημοφιλέστερη προσωπικότητα αναδεικνύεται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος".

    [6] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "απο αύριο Παρασκευή (19 Ιουνίου), 6 ημέρες νωρίτερα απο πέρυσι αρχίζει η κούρσα των Γενικών Εξετάσεων για 141.803 υποψηφίους. Στις 8 πμ της Παρασκευής λοιπόν ξεκινά η εξέταση των υποψηφίων της 1ης,2ης και 3ης Δέσμης στο μάθημα της Εκθεσης. Το Σάββατο στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν οι υποψήφιο της 4ης Δέσμης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "με το μάθημα της Εκθεσης για τους υποψήφιους της Α', Β'και Γ'δέσμης αρχίζουν αύριο οι Γενικές Εξετάσεις μνια διαδικασία που θα τους επιτρέψει την εισαγωή τους στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με το μάθημα της έκθεσης αρχίζουν αύριο επίσης και οι εισιτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΤΕΛ. Φέτος υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατα 13,7% που αντιστοιχεί σε 7.478 περισσότερους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "σαφής και κατηγορηματικός ήταν χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" τονίζονταςι οτι ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ βρίσκεται πίσω απο τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας και υπογράμμισε οτι η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχισθεί. Στο μεταξύ ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ φεύγει, οι γενικές εξετάσεις έρχονται.. η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται, αφού μια μόνο ημέρα έμεινε για την έναρξη των Γενικών Εξετάσεων σε όλη τη χώρα".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "αυξημένες είναι φέτος οι πιθανότητες επιτυχίας στις γενικές εξετάσεις που αρχίζουν αύριο αφού θα "κοπούν συνολικά 7.436 "εισιτήρια" περισσότερα απο ο, τι πέρσι. Απο τους 174.511 υποψηφίους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο, θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 61.739 δηλαδή ένας στους 2,8"

    (Γ. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών από την Eurobank, η αυριανή γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας, η άνοδος κατά 2,23% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών η απεργία των εργαζομένων στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη στήριξη του γιέν είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Φόβοι για εμπλοκή στο θέμα της Ιονικής - Αναβολή της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι``.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εξαγορά με δύο τιμές - Ολοκληρώθηκε χθες η πώληση της Τράπεζας Αθηνών στην Eurobank``.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Οι 2 στους 3 υπέρ ευρώ-ιδιωτικοποιήσεων - Πολύ σημαντικά τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της ΜRB``.

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Γενική συνέλευση με "μετόχους" διαδηλωτές - Απρόβλεπτη η εξέλιξη για την καθοριστικη συνέλευση της Εμπορικής``.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Επενδυτικές ευκαιρίες τώρα στα Βαλκάνια - Ερευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών``.

    [8] Eurobank - Εξαγορά Τράπεζας Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: ``Πραγματοποιήθηκε χθες μέσω του ΧΑΑ η μεταβίβαση στη Eurobank του 58,8% των κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας Αθηνών που κατείχε ο κορεάτικος όμιλος Hanwha και του 51% των προνομιούχων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας``.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 18 June 1998 - 10:11:36 UTC