Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εργασιακές σχέσεις
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Γενικές εξετάσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Νομοσχέδιο για εργασιακές σχέσεις - Δημοσιοποίηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, οι γενικές εξετάσεις και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Οι 39 αλλαγές στο Δημόσιο. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για προσλήψεις, άδειες, προαγωγές κλπ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Σαρώνουν το Δημόσιο. Αλλάζουν όλα με το νέο Κώδικα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι Ράμπο αγκαλιά με τις φίρμες. 25 "λαγωνικά" του ΣΔΟΕ φερμάρουν στα άδυτα των επωνύμων.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Καταργείται η μονιμότητα στο Δημόσιο. Πράσινο φώς για μερική απασχόληση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μειώνουν μισθούς-επιδόματα. Σαρωτικές αλλαγές σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, ιδιωτικό τομέα.

    Η ΑΥΓΗ: Νεοφασίστας ο δράστης, ενώ η αστυνομία εξαντλείται σε δικαιολογίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 100 δις ο τζόγος των μπούκ. Η Μαφία πίσω απο τις παράνομες εταιρίες στοιχημάτων στη χώρα μας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τέλος η μονιμότητα σε τράπεζες- ΔΕΚΟ. Μερική απασχόληση σε όλο το Δημόσιο.

    ΕΘΝΟΣ: Εξτρα άδειες στο Δημόσιο. Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και οι 47 μεγάλες αλλαγές που επιφέρει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλές διακοπές η τύχη σας δουλεύει. Μεσούντος του θέρους, αντίο οκτάωρο, αντίο συλλογικές συμβάσεις, αρχίζει η υποαπασχόλησις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: τι αλλάζει σε προαγωγές, απολύσεις, άδειες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6 αλλαγές για εργασία-λάστιχο. Πρώτα "όχι": σε ενώσεις προσώπων και μισθούς - πρέσα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γνωρίζουν τον εκτελεστή και τον αφήνουν να φύγει.

    ΕΣΤΙΑ: Η καταπολέμησις της διαφθοράς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΟΣΑ: ανεπαρκή τα διαρθρωτικά μέτρα έναντι του στόχου ΟΝΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απολύσεις εξπρές στο δημόσιο με τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

    ΝΙΚΗ: Απολύσεις-εξπρές στο Δημόσιο. Στη Βουλή ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τερατούργημα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος χάρτης εργασίας. Τι αλλάζει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Για το Συμβούλιο Αποδήμων μένει η έδρα... αλλά η ουσία;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τι αλλάζει στα θέματα εργασίας.

    [2] Εργασιακές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτ "μειωμένες αποδοχές, καταστρατήγηση του 8ώρου, εργαζόμενοι -"λάστιχα", ακόμη και με ημερήσιες συμβάσεις μερικής απασχόλησης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το κυβερνητικό "μενού" για την αγορά εργασίας προς την ΟΝΕ. Και η κυβέρνηση κατηγορείται είτε για ατολμία είτε για αραβίασση κεκτημένων, καθώς οι ρυθμίσεις δεν ικανοποιούν ούτε εργοδότες ούτε εργαζόμενους".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "απολύσεις-εξπρές, για όσους δημοσίους υπαλλήλους υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, προβλέπει το σχέδιο νόμου του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που κατατέθηκε χθές στη Βουλή. Επίσης, με το νέο κώδικα καθιερώνεται νέο βαθμολόγιο, καθώς οι βαθμοί αυξάνονται απο τέσσερις σε επτά, ενώ αυξάνεται ο χρόνος της κανονικής άδειας των υπαλλήλων σε κάθε τομέα του Δημοσίου".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "χειρότερο και απο ο, τι αναμενόταν είναι το νομοθετικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις που έδωσε χθές στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας!Πρόκειται για ένα πλέγμα βαθύτατα αντεργατικών διατάξεων, που, αν εφαρμοστούν, τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα συνολικά το εργασιακό οικοδόμημα και ακυρώνονται όλες οι θεμελιακές κατακτήσεις των εργαζομένων. Οχτάωρο, πλήρης απασχόληση, Συλλογικές Συμβάσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "χωρίς την επίμαχη διάταξη για μονομερή παράταση της απασχόλησης, παρουσιάστηκε χθές απο τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις το οποίο περιλαμβάνει πακέτο ρυθμίσεων με περισσότερη ευελιξία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στο β θερινό τμήμα του Κοινοβουλίου, δόθηκε στους Κοινωνικούς εταίρους με δύο σημαντικές τροποοπιήσεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και της μερικής απασχόλησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης σε όλο το Δημόσιο η κυβέρνηση Σημίτη τορπιλίζει τη μονιμότητα των υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο για τη "Ρύθμιση Εργασιακών Σχέσεων" που παρουσίασε χθές ο υπουργός Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου θέτει τέλος στη μονιμότητα σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, ανοίγει το δρόμο για την κατάρτησή της στο Δημόσιο και δυναμιτίζει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε για τους εργαζόμενους σαν ένα κακόγουστο αστείο ή σαν εφιαλτικό όνειρο γίνεται τώρα πραγματικότης. Στο νομοσχέδιο που συνέθεσε η κυβέρνησις για τις εφεξής εργασιακές σχέσεις εμφανίζεται ο, τι χειρότερο μπορούσε να διανοηθή κανείς για μια σύγχρονη κοινωνία, για ένα σύνολο ανθρώπων που υποτίθεται οτι ζεί μακράν εργασιακών συνθηκών που έζησε η ανθρωπότης σε άλλες εποχές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "μείωση αποδοχών στα επίπεδα του βασικού μισθού, εκ περιτροπής εργασία των μερικώς απασχολούμενων και υποχρεωτικό 9ωρο στις ΔΕΚΟ, είναι μερικά απο τα μέτρα με τα οποία "εξοπλίζονται " οι επιχειρήσεις (διευθυντικό δικαίωμα) με βάση το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Αντίθετα απαιτείται συμφωνία για το ελαστικό 8ωρο".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "μήνυμα αποφασιστικότητας για αταλάντευτη και συνεπή εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που έχει χαραχθεί απο την κυβέρνηση, απηύθυνε χθές ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, καταδικάζοντας τις μειοψηφίες που όπως είπε, είναι δεμένες με το παρελθόν και υποστηρίζουν κεκτημένα που οδηγούν στην οικονομική καταστροφή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί κατάλληλες πολιτικές και κομματικές ισορροπίες για να καλύψει τις κοινωνικές αντιδράσεις, έρχεται ο ΟΟΣΑ να επισημάνει οτι τα διαρθρωτικά μέτρα είναι δειλά και ανεπαρκή για να διασώσουν την ελληνική οικονομία. Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οικονομικού οργανισμού έμειναν έκπληκτοι απο την ένταση των αντιδράσεων σε μέτρα, που χαρακτηρίζουν ελάχιστα για το μέγεθος των διαρθρωτικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "νέοι παλικαρισμοί Σημίτη, χθές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. "Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση των δύο βασικών στόχων που έχει θέσει παρά την αντίδραση μιας μικρής μειοψηφίας". Αυτό τόνισε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στους εργαζόμενους του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. "Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο. Η ΟΝΕ δεν αφορά τις τράπεζες ακι το Χρηματιστήριο όπως πολλοί πιστεύουν. Η ΟΝΕ μας αφορά όλους. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα ανέβει ο πληθωρισμός, θα χάσει τη δύναμή της η δραχμή και θα πάρει ανησυχητικές διαστάσεις η ανεργία" είπε ο κ. Σημίτης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "άσχημα τα νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απο την πλευρά των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση που σύνταξαν οι τεχνοκράτες του Οργανισμού, κατά την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, τα δυσάρεστα προέρχονται κυρίως απο το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, αρνείται να υποχωρήσει".

    [4] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "μια δύσκολη ημέρα ήταν η χθεσινή για τους υποψηφίους της Α και Β Δέσμης που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά και στη Βιολογία αντίστοιχα. Αντιθέτως, οι υποψήφιοι της Γ Δέμσης δνε προβληματίσθηκαν απο τα θέματα της Ιστορίας, τα οποία ήταν κοινότυπα και αντιστοιχούσαν στη δυνατότητα απομνημόνευσης. Στην Α Δέσμη τα θέμτα των Μαθηματικών ήταν δύσκολα αλλά και πολλά, με αποτέλεσμα σε αρκετούς υποψηφίους να μην επαρκεί ο χρόνος. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι υποψήφιοι της Β Δέσμης αφού τα θέματα της Βιολογίας ήταν πολλά και για πολύ καλά προετοιμασμένους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "μόνο οι πολύ καλά διαβασμένοι κατάφεραν να απαντήσουν επιτυχώς χθές στα θέματα των Μαθηματικών και της Βιολογίας. Τα πολλά υποερωτήματα, η δυσκολία αλλά και η ασάφεια στη διατύπωση των θεμάτων "πελάγωσαν" τους υποψηφίου ςτης Α και Β Δέσμης πολλοί απο τους οποίους δεν πρόλαβαν αν αναπτύξουν επαρκώς όλα τα ζητήματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σκυλίσια μέρα πέρασαν χθές οι υποψήφιοι των δύο πρώτων δεσμών. Η Φυσική προχθές και τα Μαθηματικά χθές μάλλον οριστικοπιοούν την πτωτική πορεία των εισαγωγικών βάσεων της Α Δέσμης. Μαθηματικά "για καθηγητές" χαρακτηρίστηκαν τα αντίστοιχα θέματα, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Α Δέσμης, ενώ η μεγάλη έκταση των απαντήσεων που απαιτούσαν τα θέματα της Βιολογίας ζόρισε ιδιαιτέρως τους υποψηφίους της Β Δέσμης".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "με το βλεμμα στραμμένο στο ρολόι τους έγραφαν χτές οι υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμέων για να προλάβουν αν απαντήσουν στην πληθώρα των ζητημάτων που τους τέθηκαν. Τα θέματα στην ιστορία και τα Μαθηματικά ήταν βατά αλλά είχαν πάρα πολλά ζητήματα και οι υποψήφιοι έδωσαν αγώνα για να τα απαντήσουν πριν λήξει ο χρόνος. Οσον αφορά τη Βιολογία οι βιολόγοι υπογράμμισαν οτι υπάρχουν ασάφειες σε ορισμένα ζητήματα και ζήτησαν απο την ΚΕΓΕ να προβεί σε διευκρινήσεις προς τους διορθωτές γαι να μην αδικηθούν και φέτος πολλοί απο τους υποψηφίους".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "αγώνα δρόμου με αντίπαλο το χρόνο έκαναν χθές οι υποψήφιοι της Α και Β και λιγότερο της Γ Δέσμης που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά, στη Βιολογία και την Ιστορία αντίστοιχα. Οι σηματνικές δυσκολίες στις ασκήσεις των Μαθηματικών σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο τους και απο την άλλη η συνδυαστική σκέψη την οποία απαιτούσαν οι ερωτήσεις στη Βιολογία που επίσης ζητούσαν εξαιρετικά μακροσκελείς απαντήσεις "πονοκεφάλιασαν" τους υποψήφίους. Οι μόνοι υποψήφιοι που χθές έβγαιναν χαμογελαστοί απο τα εξεταστικά κέντρα ήταν αυτοί της Γ Δέσμης αφού η Ιστορία χαρακτηρίστηκε εύκολη".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους απο ιδρύσεώς της δέχεται σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεχόμενο τον κ. Κ. Στεφανόπουλος. Η επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας λαμβάνει χώρα πάντως σε μια συγκυρία βεβαρημένη με ένταση. Η Τουρκία χθές με διάβημά της ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Βρετανίας (ως εγγυήτριας δύναμης) για την αποφόρτιση της έντασης στην περιοχή, ενώ ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αγκυρας στα Ηνωμένα Εθνη κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας της χώρας του στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών στην Πάφο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "είς αντιπερισπασμόν, προφανώς δια τας κυπριακάς διπλωματικάς αντιδράσεις είς την τουρκικήν προκλητικότητα και δια τηνεπαναφοράν της προτάσεως Κληρίδη είς τα Ηνωμένα Εθνη δι ανάληψιν πρωτοβουλίας προς αποστρατιωτικοποίησιν της νήσου, η Αγκυρα κατέφυγε και αυτή είς τον ΟΗΕ διαμαρτυρομένη δια τα επισκεφθέντα την Κύπρον, κατόπιν προσκλήσεως της κυπριακής κυβερνήσεως, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "πόντο πόντο ανεβάζει την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία και έχει βεβαίως τους λόγους της που το κάνει. Οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς-εκτιμήσεις των οποίων έγιναν κοινωνοί και οι ΗΠΑ και η Βρετανία-είναι πως η Τουρκία επιδιώκει πλέον τη διχοτόμηση του νησιού, με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή κοινότητα. Μέσα σ'αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου του ετοιμάζεται θριαμβευτική υποδοχή".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "η παλλαϊκή υποδοχή που ετοιμάζεται απο τον κυπριακό λαό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, που απο σήμερα πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, αποτελεί αφορμή ενός ιδιαίτερου εκνευρισμού εκ μέροςυ της τουρκικής πλευράς".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ναυπηγεία, οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επωνύμους και οι εκτιμήσεις για αύξηση των ξένων τουριστών ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θετικά μηνύματα από τον πληθωρισμό - Υποχωρεί στο 5,1% τον Ιούνιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χαμηλότερο εργατικό κόστος στόχος του Νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας - Αρνητικά σχολιάζεται η κυβερνητική υπαναχώρηση για το 9ωρο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό από ΟΟΣΑ - "Μαύρο" σενάριο επιβίωσης της Ελλάδας και μέσα στην ΟΝΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αμοιβές κάτω από τη Σύμβαση και άτυπες μορφές απασχόλησης - Το Νομοσχέδιο για τη "ρυθμιση εργασιακών σχέσεων".

    [7] Νομοσχέδιο για εργασιακές σχέσεις - Δημοσιοποίηση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και την - εξ αυτής αναγκαία - ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές στο καθεστώς εργασίας".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 25 June 1998 - 7:53:55 UTC