Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ενοποίηση ταμείων
  • [3] Πυρκαγιές
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΔΕΚΟ
  • [7] ΝΔ
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Εξυγιάνση προβληματικών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις, η ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και το Κυπριακό ειναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αίσχος!"Και επι της τέφρας έβαλον κλήρον".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διαταγή στην ΕΛΑΣ: Δηλώστε τις περιουσίεςσας

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι φωτιές άναψαν... φωτιές.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ενοποιούν τα ταμεία και μειώνουν τις συντάξεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις: Ψαλίδι και νέο πλαφόν.

    Η ΑΥΓΗ: Καίνε οι ευθύνες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αστυνομικοί με βίλες 300.000.000!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βάζουν φωτιά στα Ταμεία.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο ταμείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συνομιλίες δένδρων: Με τους Δασοφύλακες ή Πυροσβέστες;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολο το σχέδιο για τα ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες θέσεις σε δήμους, Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με κινητήρες του '40 πετάνε τα πυροσβεστικά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε... 129 χρόνια θα αναδασωθούν τα καμένα!

    ΕΣΤΙΑ: Αμεσος κίνδυνος για τη Δικαιοσύνη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενοποιούνται συναινετικώς σε πρώτη φάση ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές σε ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καίνε τώρα ο ένας τον άλλον για τις φωτιές.

    ΝΙΚΗ: Φωτιά και στα ταμεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμπρηστής η κυβερνητική πολιτική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χημικά στον Αξιό απο εργοστάσια των Σκοπίων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ταμεία 3 σε 1 ΤΕΒΕ + ΤΕ + ΤΣΑ

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρώτες τομές στις συντάξεις.

    [2] Ενοποίηση ταμείων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "Το πρώτο πείραμα ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων ξεκινά απο τα συγγενή των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των αυτοκινητιστών (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, αφού σε γενικές γραμμές υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "Φωτιά στα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η κυβέρνηση, με ``δαδί`` το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ενοποιεί τρία από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, προκαλώντας παρατεταμένη ανασφάλεια στους ασφαλισμένους τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "Εισοδηματική πολιτική αντί ουσιαστικών αυξήσεων στις συντάξεις δρομολογεί για όλα τα Ταμεία η κυβέρνηση με το σχέδιο για ενοποίηση ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Από τις ρυθμίσεις χάνουν οι έμποροι, κερδίζουν οι αυτοκινητιστές, οι οποίοι, πάντως, δεν εντάσσονται υποχρεωτικά στον κλάδο υγείας του νέου Οργανισμού για το... φόβο του ΙΚΑ. Οι κυβερνητικές αυτές ανακοινώσεις για τα 3 Ταμεία αποτελούν ουσιαστικά ``πιλότο`` για όλα τα Ταμεία, για τα οποία θα ισχύσει λιτότητα διαρκείας. Για δε τις συντάξεις θα υπάρξει και ψαλίδι και νέο πλαφόν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "Ακολουθεί η ενοποίηση 12 ταμείων αρωγής δημοσίων υπαλλήλων, 9 επικουρικών και ταμείων αρωγής Σαμάτων Ασφαλείας, 48 ταμείων πρόνοιας δικηγόρων. Συγνωνεύονται επικουρικά ταμεία εργατοτεχνιτών στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ``.

    [3] Πυρκαγιές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι ``Μια ευρωπαϊκή έρημος, χωρίς οξυγόνο, νερό καλλιεργήσιμη γη και επομένως, χωρίς γεωργικά προϊόντα θα είναι σε τριάντα χρόνια η χώρα μας. Οι Ελληνες οικολόγοι εκφράζουν την παραπάνω άποψη με απόλυτη βεβαιότητα, ρίχνοντας μια ματιά στο αποτεφρωμένο τοπίο, την επόμενη ημέρα της βιβλικής καταστροφής. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 30%``.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι ``Οι ευθύνες και οι παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι προφανείς, αφού, όπως κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Μ. Παπαγιαννάκης, έχουν διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη καταστροφικών πυρκαγιών. Ποιο είναι αυτό; Η ανυπαρξία εθνικού κτηματολογίου, η έλλειψη επαρκούς προστασίας των δασικών εκτάσεων, η επιβράβευση της καταπάτησης και της αυθαιρεσίας``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει πως ``Από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις επιβραβεύουν τις παλαιότερες παρανομίες ή μετατρέπονται σε συμμέτοχους στο διαρκές έγκλημα κατά της φύσης απελευθερώνονται τα κατώτερα ένστικτα των πολιτών. Αυθαίρετη δόμηση, καταπατήσεις, ακόμη και εμπρησμοί, γιατί έτσι τους αρέσει και επειδή εκτιμούν πως το νεοελληνικό ``αλαλούμ`` θα ανεχθεί ή και θα επιβραβεύσει την καταστροφική τους μανία``.

    Επίσης στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ αναφέρει πως ``Δεν ξαφνιάζει η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών που εκδηλώθηκε την επομένη κιόλας της πύρινης λαίλαπας. Εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να μην επισημανθεί είναι το γεγονός ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας, της δασοπυρόσβεσης έγινε με μεγάλη καθυστέρηση -μόλις τον περασμένο Μάιο- με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να μην έχει προετοιμαστεί όσο καλύτερα θα μπορούσε``.

    Η ΝΙΚΗ σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της τονίζει οτι ``Με περισσή υποκρισία το ένα κόμμα προσπαθεί να πείσει για την ``αθωότητα`` τη δική του και την υπευθυνότητα του άλλου, λες και ο Ελληνας πολίτης δεν έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι το σημερινό χάλι είναι απόρροια μιας εγκληματικά αποτυχημένης πολιτικής δεκαετιών, που όχι μόνο δεν έκανε τίποτα στον τομέα των υποδομών, αλλά χάιδευε συστηματικά και το αφτί των πολιτών - καταπατητών, που αφθονούν σε τούτο τον τόπο``.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ``Η μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, σε συνδυασμό με το δασοκτόνο νομοσχέδιο, που η ψήφισή του επίκειται στη Βουλή, είναι οι καλύτερη σύμμαχοι αυτών, που θησαυρίζουν απότην εμπορευματοποίηση της γης``.

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ τονίζει οτι ``Σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο Κυπριακό και στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού στοχεύει η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται δυστοκία στο ζήτημα των πυραύλων S-300. Στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τη νέα εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες του Οργανισμού για την επίλυση του Κυπριακού``.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν το ``Ανοιγμα προς τη Μόσχα που πραγματοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς πέρα από τη συμφωνία για την αγορά των πυραύλων S-300 φαίνεται να επιθυμεί τώρα -μετά την αποτυχία της αμερικανικής πρωτουβλίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό- ενεργότερη ανάμειξη της Ρωσίας στις προσπάθειες πολιτικής διευθέτησης. Ο υπουργός Αμυνας Γ. Ομήρου μεταβαίνει σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ενώ το Σάββατο αρχίζει τη δική του επίσκεψη στη Μόσχα ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "Η Αν Χέρκους, νέα αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες προς εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και θα εργασθεί για την καλύτερη επικοινωνία των δύο κοινοτήτων".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) "Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες την ύπαρξη τηλεγραφήματος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς όλες τις πρεσβείες μας. Η Αθήνα προβλέπει τη δημιουργία τεχνητής έντασης από την Αγκυρα και δίνει οδηγίες για την αποφυγή της, προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια Κληρίδη για την προώθηση της αποστρατικοποίησης της νήσου".

    "Αν η Τουρκία ψάχνει να βρει προφάσεις για να επιδιώξει πόλεμο με την Ελλάδα, τότε σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως "πρόφαση τους S-300". Αυτό δήλωσε χθες από τη Λευκωσία, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουρατόφ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πιστεύει ότι ούτε οι Κύπριοι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία επιθυμούν τον πόλεμο", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ριζου) υποστηρίζει οτι "άμεση προώθηση μέτρων μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και εφαρμογή της Συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ, ζήτησε χθες ο υπουργός εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του στο "Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων" της Νέας Υόρκης. Τα θέματα που κυριαρχούν στις επαφές του κ. Τσοχατζόπουλου ειναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας (για το οποίο ενδιαφέρονται πολλές εταιρείες των ΗΠΑ), οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι " σε μια περίοδο που συνήθως πέφτουν οι τόνοι, οι Τούρκοι θυμήθηκαν τη συνθήκη της Λωζάννης και θέτουν και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα προκλητική ενέργεια εκδηλώθηκε χθες το πρωί οταν εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ο πρεσβευτής της ελλάδας στην Αγκυρα Δ. Νεζερίτης. Του επιδόθηκε "ρηματική διακοίνωση" η οποία χαρακτηρίζει παράνομη την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά αυτά με την επίκληση της συνθήκης της Λωζάννης".

    [6] ΔΕΚΟ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει οτι "εξυγίανση με... εκπτώσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ - ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και Αστικές Συγκοινωνίες - αφού παρά τον εντοπισμό των προβλημάτων, το υπ. Εθνικής Οικονομίας αδυνατεί να δώσει οριστικές λύσεις για τα συσσωρευμένα ελλείμματα που φτάνουν το 1,7 τρισ. δρχ. Το ΥΠΕΘΟ εμφανίζεται απρόθυμο να προχωρήσει σε ρυθμίσεις χρεών, λόγω της "στενότητας" του φετινού προϋπολογισμού, ενω λύσεις οπως τα ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ θα αφορούν σε μικρό μόνο μέρος των χρεών των τριών οργανισμών".

    [7] ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σε εκλογικήν ετοιμότητα εν όψει των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, αλλά και κάθε άλλου... εκλογικού ενδεχομένου, τίθεται η ΝΔ. Χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "Τα θέματα που απασχόλησαν το Εκτελεστικό ήταν το πρόγραμμα δράσης του κόμματος εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, καθώς και η πολιτική επισκόπηση των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ορισμένοι έθεσαν και το "καυτό" για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέμα της κατάρτισης της λίστας. Η συζήτηση έγινε σε ήπιο κλίμα. Απο την πλευρά του ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους απέφυγε να δώσει απαντήσεις καθώς πιστεύει πως αυτό δεν ειναι της παρούσης".

    (Ι. Π.)

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανοδική τροχιά στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους, οι αλληλοκατηγορίες για την τραγωδία των πυρκαγιών και το μείζον θέμα στο ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκτός στόχου τα έσοδα του προϋπολογισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εμπιστοσύνη 700 δισ. δρχ. Υπερκαλύφθηκε 3,5 φορές η ζήτηση των 10ετών ομολόγων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ. Κερδισμένοι και χαμένοι απο τη συγχώνευση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η ανατίμηση της δραχμής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ρεκόρ παραγωγής απο βιομηχανία - κατασκευές. Αν και εμφανίζονται σημάδια κόπωσης στο εμπόριο".

    [9] Εξυγιάνση προβληματικών

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "με μακροχρόνια ομόλογα σκοπεύει η κυβέρνηση να "προχρηματοδοτήσει" την εξυγίανση και (αρκετά) αργότερα τη μετοχοποίηση των προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων και κυρίως οσων ανήκουν στις μεταφορές, δηλαδή των ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ". Σήμερα θα συζητηθούν σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ οι λύσεις που ενδείκνυνται για την εξυγίανση των εξόχως προβληματικών ΔΕΚΟ και έμφαση θα δοθεί στον ΟΑΣΑ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 7 July 1998 - 9:19:45 UTC