Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παραπομπή βουλευτών ΝΔ
  • [3] Οικονομία
  • [4] Κόσοβο-Ελληνική πρωτοβουλία
  • [5] ΟΑ
  • [6] Συνάντηση Σημίτη -Τσοχατζόπουλου
  • [7] Τουρκία-Ισραήλ
  • [8] Ελληνοτουρκικά
  • [9] Κυπριακό
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Χρηματιστήριο-Δείκτης τιμών-Νεο ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η παραπομπή των δυο βουλευτών της ΝΔ στο Πειθαρχικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία της οικονομίας και η άνοδος στο Χρηματιστήριο και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτσης): Ρυθμίζονται όλα τα χρέη σε Εφορία-Δημόσιο

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζος): Κεραυνοί της ΝΔ κατά Γιοβανούδα. Οδηγείται εκτός κόμματος και Βουλής.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χάϊδεψαν τον εραστή, αφόπλισαν τον πιστολέρο στο Συμβούλιο... Φιλίας της Νέας Δημοκρατίας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σκάνδαλο μαμούθ 1,2 τρις στον ΟΤΕ. Σύμπραξη με αμερικανική εταιρία για τα τηλέφωνα της Ρουμανίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βαθμοί της επιτυχίας. Ποιοί θα μπούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Η ΑΥΓΗ: ΟΑ: Ζημιές 3,2 δις. Μηνυτήρια αναφορά της ΟΣΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γροθιά Λαλιώτη στους εργολάβους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χάος εκ προμελέτης στην Ολυμπιακή. Οι εργαζόμενοι μηνύουν το Δ. Σ. για μεθοδεύσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα της εταιρίας.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοί περνούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι βαθμοί στις 4 δέσμες που δίνουν το εισιτήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΓΣΕΕ βάζει αντιηλιακό και κατεβαίνει για ηλιοθεραπεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαγειρεύει ο Σημίτης. Τι κρύβουν οι αιφνίδιες επαφές του πρωθυπουργού με υπουργούς, υφυπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Τι αλλάζει στην περίθαλψη. Ενα ταμείο για όλους με κονδύλια φτώχειας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χαστούκι μετά το χάδι. Ο Καραμανλής "διορθώνει" απόφαση Εβερτ για Γιακουμάτο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιταλική "σφήνα" για την Ιονική. Πλήν των Λάτση-Κωστόπουλου, η BANCA COMMERCIALE καταθέτει προσφορά.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιοί ελέγχουν τις αερομεταφορές. Εγκληματικά λάθη της "Ολυμπιακής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγονται προς διαγραφήν Γιοβανούδας-Γιακουμάτος. Με καίρια παρέμβαση του κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ενιαίος φορέας υγείας για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ηλεκτρονικά οιδηλώσεις και τα πιστοποιητικά, αλλά και ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής.

    ΝΙΚΗ: Κουκουλώματα στη ΝΔ. Στα μαλακά οι Γιακουμάτος-Γιοβανούδας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδιωτικοποιούνται οι αστικές συγκοινωνίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Χάνουμε τουρίστες". Τι φταίει για τη φετινή μείωση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 150 δις για Τράμ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εξυπνες λύσεις για να μη μείνετε στην ανεργία.

    [2] Παραπομπή βουλευτών ΝΔ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "το συχωροχάρτι της Επιτροπής Δεοντολογίας στον Γιακουμάτο προβλημάτισε τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τη νύχτα άδειασε τον Εβερτ (πρόεδρος επιτροπής ) και παρέπεμψε στο Πειθαρχικό (σήμερα) και τον πιστολέρο βουλευτή-ο Γιοβανούδας έχει ήδη παραπεμφθεί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΝΔ το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στη 1 το μεσημέρι παραπέμπονται οι Β. Γιοβανούδας και Γερ. Γιακουμάτος, σύμφωνα με απόφαση του προέδου του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Οπως άφηναν να εννοηθεί στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, ο αρχηγός της ΝΔ έκρινε πως η απόφαση του προέδου του Συμβουλίου Δεοντολογίας, Μ. Εβερτ, ήταν υπερ του δέον "ελαστική" για τους δύο βουλευτές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπογραμμίζει οτι ο Καραμανλής είναι "αποφασισμένος να "καθαρίσει" το κόμμα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "τουλάχιστον σκάνδαλο πολιτικής ηθικής μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί η υπόθεση Γιοβανούδα, καθώς η ηγεσία της ΝΔ είχε στα χέρια της, εδώ και 25 μέρες συγκλονιστικά στοιχεία για τις πρωτοφανείς... δραστηριότητες του βουλευτή Χαλκιδικής".

    [3] Οικονομία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "τα διακόσια πενήντα δις δρχ της χρηματιστηριακής αξίας του 51% της Ιονικής Τράπεζας προβληματίζουν την κυβένηση που αρχίζει πλέον να φοβάται οτι ο διαγωνισμός της 24ης Αυγούστου μπορεί να αποδειχθεί εν τέλει άγονος, εξέλιξη που θα δημιουργήσει εντονότατα αρνητικό κλίμα και θα αμαυρώσει την εικόνα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "η μεγάλη ιταλική τράπεζα Banca Commerciale έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την εξαγορά της Ιονικής και αναμένεται να καταθέσει μεγάλη προσφορά, μπαίνοντας "σφήνα" στους Σπ. Λάτση και Γ. Κωστόπουλο, που, ώς γωνστόν, ενδιαφέρονται διακαώς να αποκτήσουν την τράπεζα. Το φάκελο για το διαγωνισμό παρέλαβε η Τρ. Εργασίας, ενώ στη χθεσινή σύσκεψη Παπαντωνίου -Γεωργουτσάκου εκφράστηκε αισιοδοξία οτι το τίμημα θα είναι υψηλό μετά την ικανοποιητική έκβαση της αποτίμησης της τράπεζας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζειοτι "η Ελλάδα απο το 1994 και μετά, σημείωσεη μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή και χρησιμοοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτύη η διαπίστωση εξάγεται απο την Ενδιάμεση Επανεξέταση, η οποία εξετάζει την εφαρμογή και χρησιμοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ στο μέσον της τρέχουσας περιόδου (οικνομικής ) στήριξης, που είναι 1994-1999. Η Ενδιάμεση Επανεξέταση συμπεραίνει οτι οι ελληνικές επιδόσεις μετά απο ένα αργό ξεκίνημα, βελτιώνονται αλματωδώς στους περισσότερους απο τους τομείς".

    [4] Κόσοβο-Ελληνική πρωτοβουλία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ταξίδι-αστραπή στο Βελιγράδι ενδέχεται να πραγματοποιήσει στο προσεχές διάστημα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να δεχθεί να συζητήσει την ελληνική πρωτοβουλάι για το Κοσσυφοπέδιο. Δηλαδή, την άυξηση της διεθνούς παρουσίας, την αποδέσμευση των ενόπλων και την έναρξη διαλόγου- με στόχο πάντα μια λύση εντός των υπαρχόντων συνόρων. Την ίδια στιγμή, θετική φαίνεται να είναι καταρχήν η αντιμετώπιση της ελληνικής πρόταση ς απο τα Τίρναα- τουλάχιστον, ως προς το σκέλος της που αφορά την αύξηση των διεθνών παρατηρητών και την "αποδέσμευση" των ενόπλων".

    [5] ΟΑ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "εκτός της διεθνούς αεροπορικής αγοράς οδηγείται η Ολυμπιακή Αεροπορία, διότι δεν εφρόντισε να συμμετάσχη είς μιαν εκ των διεθνών αεροπορικών "συμμαχιών". Σήμερα έχουν συμπληχθή τέσσερις μεγάλαι συμμαχίαι, αι οποίαι μετέχουν είς ένα παγκόσμιον δίκτυον που προσφέρει είς τους επιβάτας 294 προορισμούς είς 125 χώρας. Και ενώ ακόμη και αι Τουρκικαί Αερογραμμαία έχουν ενταχθή είς μιαν εξ αυτών, η Ολυμπιακή είναι ένας εκ των ολίγων εθνικών αερομεταφορέων που παραμένει είς το περιθώριον".

    [6] Συνάντηση Σημίτη -Τσοχατζόπουλου

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το θέμα της "χαμένης αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ" που έχει ως αποτέλεσμα τη "συρρίκνωση του κόματος λόγω διαρροών προς άλλες κατευθύνσεις" έθεσε χθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη κατά τη μακρά (πέραν των δύο ωρών ) συνάντηση που είχαν το βράδυ στο Μ. Μαξίμου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην εφόλης της ύλης συζήτηση των δύο ανδρών, ο α. Τσοχατζόπουλος ζήτησε απο τον Κ. Σημίτη ουσιαστικό πολιτικό διάλογο πριν απο κάθε κυβερνητική απόφαση και μίλησε για "άστοχες και χωρίς προετοιμασία αποφάσεις που αιφνιδιάζουν το λαό και απογοητεύουν την κομματική βάση".

    [7] Τουρκία-Ισραήλ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και επικαλείται στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των καθημερινά διευρυνόμενων συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν στην έρημο Νεγκέβ σειρά "εικονικών βυθίσεων και ειδικών αποστολών κατά συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων αεράμυνας" καθώς και ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Την ίδια στιγμή είναι έτοιμα τα 3 απο τα 54 αεροσκάφη F-4 (φάντομ) της TAF, τα οποια εκσυγχρονίζονται στο Ισραήλ σε φάντομ -2000, ενώ το ένα το πρότυπο και βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λότ του Τέλ Αβίβ".

    [8] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "για έναν πόλεμο λίγων 24ωρων στο Αιγαίο εντός του έτους προετοιμάζεται πλέον πυρετωδών ο τουρκικός στόχλος όπως αποκαλυψε σε μια συγκλονιστική ομολογία ένας απο τους στρατηγούς της Αγκυρας στην εγκυρη εφημερία "Γιουροπίαν". Σχετική ανταπόκριση απο την Κωνσταντινούπολη που αναφέρεται στο προσφιλές για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 φιλοξενεί δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά αναφέρει χαρακτηριστικά"ο στόλος μας στο Αιγαίο έχει λάβει οδηγίες για να προετοιμστεί για έναν πόλεμο διάρκειας μιας ή δύο ημερών με την Ελλάδα αυτό το χρόνο".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "το αρκετά φιλόδοξο σχέδιο "Μακρύς Ορίζων" φαίνετια οτι πρόκειται να αρχίζει να υλοποιεί η Τουρκία. Πρόκειται για μια συστοιχία ειδικών ραντάρ που θα καλύπτει ολόκληρα τα μικρασιατικά παράλια σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και στόχοι του είνα κυρίως η έγκαιρη αποκάλυψη των ελληνικών αεροναυτικών δρομολογίων καθώς καιη παρακολούθηση των λαθρεμπορικών και δουλεμπορικών δραστηριοτήτων στα οποία είναι γνωστό οτι η ίδια πρωτοστατεί".

    [9] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "έκτακτη σύσκεψη μείζονος σημασίας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, τις εκτοξευόμενες τουρκικές απειλές και τις εντεινόμενες απειλές και τις εντεινόμενες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένη απο το κλίμα που έχουν διαρμορφώσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, οι αφυκτικές πιέσεις της Δύσης και η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών. Στο πλαίσιο των πέσεων εγγράφεται και η χθεσινή έμμεση ταξιωιτική οδηγία της Βόννης προς τους Γερμανούς που προγραμματίζουν διακοπές στην Κύπρο το φθινόπωρο".

    Για "Προαναγγελία νέων πιέσεων ΗΠΑ-ΕΕ για τους "S-300" κάνει λόγο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "εκτός διαπραγματεύσεων, για το Κυπριακό θέτουν οι ΗΠΑ την Ευρωπαϊκή Ενωση αναλαμβάνοντας ως "μονοκράτορες" να συνεχίζουν την υποθετιθέμενη πρωτοβουλίας τους για επίλυση του προβλήματος, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο απο ένα "πακέτο" πιέσεων και εκβιασμών προς την κυπριακή κυβέρνσηη για να ακυρώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στο νησί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται οτι "δεν διαφαίνεται ορατή επί του παρόντος η ανάληψη πρωτοβουλάις Αμερικής και Ε για την εκτόνωσης της έντασης στο Κυπριακό".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία πήγαν προχθές στα κατεχόμενα και παρακολούθησαν τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο κατοχικός ηγέτης της Ραούφ Ντενκτάς. Ο αμεριακνός αξιωματούχος έκλεισε τα μάτια μπροστά στο αδιαμφισβήτητο γεγονός της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου απο τουρκικά αεροσκάφη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε οτι οι Αμερικανοί εκτιμούν οτι δεν πέταξαν τουρκικά μαχητικά πάνω απο τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στα κατεχόμενα. Ισως συνέχισε ο κ. Ρούμπιν "πέταξαν εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου "Cesna" και ελικόπτερα. Επίσης ακροβατική μονάδα της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη κοντά στην Κυρήνεια".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "στην υλοποίηση ενός πολιτικόυ - χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι άνευ νατικρύσματος οι περί νέου πολέμου απειλές Αττίλα III προχωρά η Αγκυρα με τις "Αρχές" των Κατεχομένων. Αύριο η τουρκοκρατούμενη Λευκωσία συνέρχεται για δεύτερη φορά εντός του τελευταίου τετραμήνου το "Συμβούλιο Σύνδεσης", ψευδοκράτους-κατέχουσας χώρας. Πρόκειται για το "Συμβούλιο" εκείνο το οποίο ρυθμίζει τις ταχύτητες και τους όρους της διαδικασίας προσάρτησης της Βόριας Κύρπου στην Τουρκία, διαδικασία που είχε εξαγγείλει την παρελθούσα άνοιξη η Τουρκία, αντιδρώντας στην επισημοποίηση της ιδιότητας της Μεγαλονήσου ως υπο ένταξη κράτους στην ΕΕ".

    (Γ. Π.)

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο, οι πρόσθετες εισροές κονδυλίων από το ΚΠΣ, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω Η/Υ.,τα κέρδη των ελληνικών βιομηχανιών και οι παραμβάσεις της ΤτΕ στην αγορά συναλλάγματος.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία- Μπαράζ θετικών εξελίξεων από μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``"Ενεση" 374 δισ. στο ΚΠΣ!-Διορθωτική (για την υποτίμηση) αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Νέο ρεκόρ στη Σοφοκλέους. Προσδοκίες και υπερ-ένταση. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``"Κέρδος" 375 δισ. για το Δημόσιο από την υποτίμηση-Αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής της ΕΕ στο ΚΠΣ. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ανεβάζει τον πήχυ για Ιονική-ΤΚΕ. ''

    [11] Χρηματιστήριο-Δείκτης τιμών-Νεο ρεκόρ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει: ``Παρελθόν αποτελεί από χθές για το γενικό δείκτη του ΧΑΑ το "φράγμα" των 2.800 μονάδων. Ο κύριος δείκτης της Σοφοκλέους άγγιξε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 2.828,62 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 2.852,52 με άνοδο 1,97% καταγράφοντας για πολλοστή φορά ιστορικό ρεκόρ. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 22 July 1998 - 8:14:31 UTC