Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πυρκαγιές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Πληθωρισμός
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πληθωρισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πυρκαγιές, το Κυπριακό και η πορεία του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ναί, είναι εμπρησμοί. Για οργανωμένο σχέδιο μιλάει τώρα η κυβέρνηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Θεός να τους κάψει. Αφού το κράτος μας άφησε στο έλεος των εμπρηστών.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αφαντη η κυβέρνηση Σημίτη. Παραδομένοι στις φλόγες 14 νομοί της χώρας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Σημίτης-Κυβέρνηση θεατές του ολοκαυτώματος.

    Η ΑΥΓΗ: "Εμπρηστής" και με.. βούλα η κυβέρνηση. Εξι νεκροί φέτος, καμία παραίτηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση. Ο στρατός να αναλάβει τη φύλαξή τους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καίγονται 15 νομοί. Φαντάσματα οι υπουργοί. Πράκτορες και οικοπεδοφάγοι βάζουν τις φωτιές, λέει η ανύπαρκτη κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Συμφορά: Η μισή Ελλάδα παραδόθηκε στην πυρά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοχύρωτη πολιτεία η κατακαμμένη Ελλάδα. Χώρα της Κοινότητος και παραμονές της Ολυμπιάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μειώνουν συντάξεις, παροχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπουργοί καταπατητές. Αντιστυνταγματικό κρίθηκε το νομοσχέδιο Τζουμάκα. Ο Δρύς μοιράζει δημόσια γή με ευκολίες πληρωμής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καίγεται ο νόμος Τζουμάκα. Νομικό συμβούλιο βουλής: Αντισυνταγματικός.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκθετη η κυβέρνηση για την πολιτική της στα δάση. Κρίθηκε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Τζουμάκα.

    ΕΣΤΙΑ: Η απώλεια χρόνου αιτία των καταστροφών. Που αποτυγχάνει το νέον σύστημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξένη βοήθεια για να σωθούν τα δάση. Και τα πρώτα μέτρα στο εσωτερικό: απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα- περιπολίες στρατού, αστυνομίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναζωπυρώνεται η επίθεση κατά Τζουμάκα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξέρουν καλά πού και πώς βάζουν τις φωτιές. Νέο κύμα οργανωμένων εμπρησμών φοβάται η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Εκθετος ο Τζουμάκας. Οχι στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στάχτη και θρήνος το επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χτύπημα εμπρηστών και στη βόρεια Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Υπουργοί Δημόσιας Στάχτης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε ανέτοιμη ετοιμότητα οι υπηρεσίες αν επιστρέψει η πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Ελλάδα.

    [2] Πυρκαγιές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "το σχέδιο "Ξενοκράτης" τέθηκε επιτέλους σε εφαρμογή και μάλιστα σε πέντε νομούς της χώρας. Ενας άνθρωπος όμως είχε χάσει ήδη τη ζωή του μέσα στο φλεγόμενο σπίτι του στην Πεντέλη, ενώ στάχτες είχαν γίνει κατοικίες και μαγαζιά. Γαλλία και Ιταλία ενεργοποιήθηκαν και έστειλαν πυροσβεστικά αεροσκάφη στη χώρα μας, ενώ το νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις κρίθηκε αντισυνταγματικό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η απώλεια πολυτίμου χρόνου, αποδεικνύεται οτι είναι η κυριωτέρα αιτία των εκτεταμένων καταστροφών τας οποίας προκαλούν αι πυρκαϊαί εφέτος. Χάνεται ο πρώτος χρόνος αντιδράσεως απο την εκδήλωσίν των με αποτέλεσμα, μέχρις ότου αρχίση η αντιμετώπισίς των, αι πυρκαϊαί να έχουν επεκταθή αρκετά. Η καταστροφή μάλιστα επιτείνεται απο το γεγονός οτι η αντίδρασις δεν είναι ωργανωμένη όπως θα έπρεπε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "επιτέλους η κυβέρνηση, αφού κατακάηκαν πάνω απο 1,2 εκτ. στρέμαμτα δασικών εκτάσεων, αποφάσισε να κινητοποιηθεί και να αναζητήσει μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Σε ευρεία σύσκεψη υπο τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο, αφού εκτιμήθηκε πως τον Αύγουστο το φαινόμενο των πυρκαγιών ίσως εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκτεταμένη βοήθεια απο το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό θα εφαρμοσθεί ακόμη και το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα δάση με κινητοποίηση του στρατού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "γιόμισε ο τόπος κάρβουνο. Τόσο πολύ κάρβουνο, τόνους ολόκληρους που θα μπορούσε να βάλει μπροστά ακόμη και την αργοκίνητη μηχανή του Κράτους και να τσουλήσει στις γραμμές το γερασμένο τραίνο του Τρικούπη-και της οδού Τρικούπη. Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον, ούτε με εκείνης της εποχής τους ρυθμούς δεν παέι η Κρατική Μηχανή. Σμπαράλια παντού. Αδιάφοροι πολιτικοί που νοιάζονται μόνο για τις Μερσεντές τους. Υπεύθυνοι που παρουσιάζονται στις δεξιώσεις και απο την άλλη πλευά ανοργάνωτοι υπάλληλοι που ψάχνουν στο ημερολόγιο τις ημέρες των αδειών τους. Τίποτε δεν λειτουργεί".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "ουδείς ήταν προετοιμασμένος για έναν τόσο καταστροφικό εφιάλτη. Είτε πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών πανελλαδικήςη πια εμβέλειας και με άγνωστο απώτερο στόχο. Είτε πρόκειται για την αποθράσυνση οικοπεδοφάγων και καταπατητών. Σε συνδυασμό με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού είναι φανερό πως όσα νομίζαμε οτι ξέρουμε, δεν ισχύουν πια. Αντιθέτως, είναι ανάγκη να δούμε όλο το ζήτημα της προστασίας των δασών εκ του μηδενός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ενώ το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Τζουμάκα, ο "Ε. Τ. " σήμερα αποκαλύπτει το νομοσχέδιο Δρύ, με το οποίο νομιμοποιούνται καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου. Και τα δύο νομοσχέδια ήταν η αιτία για να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Πεντέλης, με ένα νεκρό και 65 σπίτια και καταστήματα καμένα και να παραδοθεί όλη η Ελλάδα στις φλόγες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "οργή απόγνωσης, ένας ακόμη νεκρός - στην Πεντέλη.17 οι νομοί στις φλόγες. Μέτρα τώρα με απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση, περιπολίες και άλλα. Και ο νόμος Τζουμάκα που νομιμοποιείται τις καταπατήσεις, παραδίδεται απο το Επιστημονικό Συμβούλιο της βουλής στις φλόγες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "φρίκη, οργή, πόνος, αγανάκτηση και απογοήτευση. Αυτά είναι τα "δώρα" της κυβέρνησης στους πολίτες αυτής της άμοιρης χώρας. Μιας κυβέρνησης που ανήμπορη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να ξελασπώσει απο την εξοργιστική ανευθυνότητα τον ερασιτεχνισμό και την καλοκαρινή της ραστώνη. Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο, που βρίσκεται διαρκώς τα μέτωπα των πυρκαγιών ενημερώνει ανελλιπώς τον Τύπο και προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "η Ελλάδα αφανίζεται. Ωρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, οι εμπρηστές με την ανεξέλεγκτη δράση τους ανενόχλητοι πάντα υπονομεύουν τη χώρα και σπέρνουν θάνατο και καταστροφή".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η Βρετανία εμμένει στη θέση της, για μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο και υποστηρίζει οτι όσο πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα συσσωρεύονται στο νησί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για στρατιωτική δράση και αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "στην Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, αφού επικρατεί διπλωματικός πυρετός εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται απο τον Σεπτέμβριο. Αργά χθές το βράδυ συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπο την Μαντλίν Ολμπράιτ, με αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι εκτόνωσης της έντασης στο τρίγωνο Αθήνας -Λευκωσίας - Αγκυρας. Μοχλός για μια τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και τις εκπεφρασμένες απόψεις των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο απο τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στηνΚύπρο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "στρατιωτική "ομπρέλα" προσφέρει η Μόσχα στην Κύπρο, προκειμένου να εγκατασταθούν με ασφάλεια οι πύραυλοι S-300 στο έδαφός της. Αυτό διαβεβαίωσε τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, με τον οποίο συναντήθηκε χθές η πρέσβειρα της Ρωσίας β. Ματβιένκο, εκφράζοντάς του τις έντονες ανησυχίες της για όσα ακούγονται. Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος της Βρετανίας στη Μεγαλόνησο προειδοποίησε για μια πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση με αφορμή την εγκατάσταση των S-300".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο της αμειρκανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να τεθεί και πάλι σε "κίνηση" τον ερχόμενο μήνα".

    [4] Πληθωρισμός

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ευνοϊκές εκτιμήσεις διατυπώνονται για τον πληθωρισμό, καθώς οι προβλέψεις για τον Αύγουστο είναι οτι θα σπάσει το φράγμα του 5% (5,1% τον Ιούλιο), ενώ διεθνείς παράγοντες προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να φτάσει το στόχο της μέχρι το τέλος του χρόνου".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση προσδοκά μέχρι τον Δεκέμβριο του 1999 να έχει ρίξει τον πληθωρισμό κάτω απο το 3% προσδοκία που κατά τις εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΟΟΣΑ και ΔΝΤ) είναι απο δύσκολο έως αδύνατο να ευοδωθεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "εξανεμίζονται μήνα με τον μήνα οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και πτώση του σε επίπεδα της τάξεως του 4,5% στο τέλος του 1998. "

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "με επιτυχία συνεχίζεται η πολιτική της κυβέρνησης για μειώσεις σε τιμές αγαθών που επιβαρύνουν τόσο την τσέπη του καταναλωτή όσο και τον πληθωρισμό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργέιου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου), που έχει επωμιστεί αυτό το βάρος για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, καθώς και για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου, προχώρησε σε νέα συμφωνία με κλάδους και άλλων κατηγοριών ανταλλακτικών οχημάτων και μηχανημάτων για μειώσεις τιμών απο 10 μέχρι 15%".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "συνεχίζεται η "μάχη" που έχει.. κηρύξει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά του πληθωρισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "σε υψηλά επίπεδα πάνω απο 5% επιμένει εδώ και τέσσερις μήνες πλέον ο πληθωρισμός. Απο τότε και μέχρι τον Ιούλιο έχει υποχωρήσει με σχεδόν... ανεπαίσθητους ρυθμούς, γεγονός που ανησυχεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης"

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η δραχμή που έφτασε στα ύψη μετά την υποτίμηση, το έλλειμμα 227 δισ. του ΙΚΑ στον κλάδο συντάξεων και τα νέα επταετή ομόλογα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Συστάσεις ΔΝΤ για δαπάνες και εισοδηματική πολιτική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα φωτιά απο το νομοσχέδιο. "Φουντώνει" η αντιπαράθεση για τα δάση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιές μετοχές αγοράζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανοδος 0,49% και αισιοδοξία στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μειώνονται επικίνδυνα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο 1 τρισ. οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών".

    [6] Πληθωρισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, κλείνοντας στο 5,1% απο 5,2% που ηταν τον προηγούμενο μήνα. Η ελάχιστη αυτή αποκλιμάκωση οφείλεται πάντως στις θερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναμένεται οτι απο τον Αύγουστο θα υπάρξει επιταχυνόμενη αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου των τιμών και κατά συνέπεια αναμένεται οτι θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του δείκτη στο επίπεδο του 4,9%".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 7 August 1998 - 8:37:32 UTC