Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Πυρκαγιές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική για το 1999, οι φωτιές και οι επιπτώσεις τους και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα των σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φόρος και στα δυάρια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κύμα φυγής απο το Δημόσιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα αφεντικά της εξουσίας. Οι "Γολιάθ" της Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υγραέριο και στα ΙΧ. Αποφάσεις για "καθαρά" καύσιμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γρήγορα ανασχηματισμό. Το κυβερνητικό σχήμα έφαγε τα ψωμιά του

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανωλεθρία Σημίτη στις εκλογές. Οι φωτιές καινε κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: 32 αλλαγές στη φορολογία προβλέπονται στον προϋπολογισμό '99

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Τσοβόλας "αγκάθι" για ΠΑΣΟΚ και ΠΟΛΑΝ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκέπασμα της απάτης για τις μειώσεις στις τιμές αγαθών

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα. Ερχονται αυξήσεις μέχρι 20.000 το τ. μ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 φωτιές για τον Σημίτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αφήνουν "γυμνό" το σύστημα υγείας.

    ΕΣΤΙΑ: Να ιδιωτικοποιηθή η καμένη γη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάλοπ: Γκρεμίστε τα αυθαίρετα στα δάση λέει το 82%.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σάρωσαν οι ράμπο τις τουριστικές περιοχές

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μια απο τα αποκα-ίδια

    [2] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Ετοιμάζοντας τον πιο "κρίσιμο" προϋπολογισμό του 1999, η κυβέρνηση αλλάζει το "χάρτη των φόρων". Το "πακέτο" περιλαμβάνει ελάφρυνση όσων έχουν εισόδημα μέχρι 2 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, αλλά και αύξηση των υπαρχόντων φόρων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "νέα "βόμβα" για τις οικοδομές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οπως καταγγέλει με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, Δημ. Καψιμάλης, το υπουργείο προωθεί απόφαση για αύξηση 40-50% του ελάχιστου κόστους ανέγερσης. Αυτό σημαίνει αύξηση ΦΠΑ και τελική επιβάρυνση στις τιμές των διαμερισμάτων μέχρι 20.000 δρχ. το τ. μ. "

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτση) υποστηρίζει οτι "σε μια νέα φορομπηχτική επιδρομή, η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του αφορολόγητου για ιδιοκατήκηση απο τα 150 τ. μ. που είναι σήμερα στα 80! Ετσι θα μπουν στο στόχαστρο της Εφορίας και μικροϊδιοκτήτες, φτωχοί βιοπαλαιστές, αν το κεραμίδι που στεγάζει την οικογένειά τους υπερβαίνει τις λιλιπούτειες διαστάσεις των 80 τετραγωνικών! Παράλληλα, η αύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα εκτοξεύεται στο 100%".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "φορους - φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν το 1999 ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες και όσοι είναι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων. Οι φόροι αυτοί θα είναι αυξημένοι μέχρι και 20% για όσους επιτηδευματίες εκμεταλλεύονται ταξί, φορτηγό δημόσιας χρήσης και πούλμαν".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "απο τις αντιδράσεις της Τουρκίας θα εξαρτηθούν και οι τελικές αποφάσεις Λευκωσίας και Αθηνών για τους χειρισμούς στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Αποφασιστικής σημασίας στο πλαίσιο αυτό θα ειναι η συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη στις 27 Αυγούστου στην Αθήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η κυπριακή κυβένρηση απέρριψε δυο προτάσεις για αναβολή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων και παραμένει αταλάντευτη στη θέση οτι για να υπάρξει αναβολή και όχι ακύρωσή της πρέπει είτε να αρχίσουν σοβαρές συνομιλίες επι της ουσίας του Κυπριακού είτε το θέμα της αναβολής να ενταχθεί στο πλαισιο της ουσιαστικής διαδικασίας για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκει η Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της να επιτύχει "συμβιβαστική" λύση στο ζήτημα της μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "την εμμονή Αθηνών και Λευκωσίας στην απόφαση προμήθειας του οπλικού συστήματος S-300 εαν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις σταδιακής αποστρατιωτικοποίησης της Μεγαλονήσου και προοδευτικής επιλύσεως του κυπριακού προβλήματος, εκφράζουν με δηλώσεις τους αξιωματούχοι των δυο κυβερνήσεων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το κυπριακό και παράλληλα να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Αθήνα για την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στη Μεγαλόνησο".

    [4] Πυρκαγιές

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "η εκ των υστέρων δραστηριοποίησις υπο της κυβερνήσεως του στρατού, εποχικών δασοπυροσβεστών, ιδιωτών εθελοντών δια την επιτήρησιν των δασών και των προσβάσεων προς αυτά, αποδεικνύει κατά τρόπον περίτρανον οτι τίποτε απολύτως δεν είχε σκεφθή και πράξει η κυβέρνησις προ της σημειωθείσης ήδη τρομεράς οικολογικής καταστροφής".

    "Η αγανάκτηση, η δυσαρέσκεια και η απαίτηση της κοινής γνώμης να βρεθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά εκείνοι που βάζουν τις φωτιές, αντανακλάται στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Global Link για λογαριασμό των ΝΕΩΝ. Η κοινή γνώμη κατά συντριπτική πλειοψηφία (98%) θεωρεί πως πρόκειται για ενα προμελετημένο και καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Υπ' αριθμόν ενα υπόπτους θωρεί τους οικοπεδοφάγους (σε ποσοστό 88%) και τους ξένους πράκτορες (σε ποσοστό 50%), οι οποίοι σύμφωνα με το 88% θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά με τη μέγιστη δυνατή ποινή. Κατά συντριπτική πλειοψηφία η κοινή γνώμη ζητά να απαγορευθεί η οικοπεδοποίηση και η μεταβίβαση ακινήτων στα καμένα (ποσοστό 98%) να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα στα δάση (ποσοστό 82%) και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας που προβλέπει την ένταξη στο σχέδιο πόλεως δασικών εκτάσεων που χτίστηκαν πριν απο το 1975 (ποσοστό 81%).

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) γράφει ότι "βιβλική χαρακτηρίστηκε η καταστροφή απο την πύρινη επέλαση. Στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία, την Αχαϊα, τη Θεσπρωτία και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας αντικρίζεις πρόσωπα θλιμμένα και καμένα δέντρα να στέκονται σαν όρθια φαντάσματα ενός εφιαλτικού μέλλοντος. Ο πύρινος γίγαντας παραδόθηκε αφού έσπειρε για ημέρες τον όλεθρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "σε ύφεση βρίσκονταν χθες οι περισσότερες πυρκαγιές, που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών, αγροτικών και κατοικημένων εκτάσεων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι των περιοχών οπου είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές βρίσκονταν σε συνεχή επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις ή νέες φωτιές. Παρά το γεγονός ομως οτι ο πύρινος κλοιός είχε "χαλαρώσει" και χθες δεν έλειψαν οι νέες πυρκαγιές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ενω δεκάδες χιλιάδες Ελληνες απολαμβάνουν τις θερινές τους διακοπές στα όμορφα ελληνικά νησιά, εκατοντάδες συνάνθρωποί τους μετρούν τις πληγές τους απο τις φωτιές στο Πεντελικό και τις άλλες περιοχές της χώρας. Οι φωτιές κατέκλυσαν τη χώρα και σε ελάχιστο χρόνο περισσότερα απο 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικώνεκτάσεων έγιναν κάρβουνο. Τις πταίει; Η ανοργανωσιά του κράτους, τα δασοκτόνα νομοσχέδια του Στέφανου σε συνδυασμό με τα σχέδια των εμπρηστών ειναι το 90% των αιτιών και αφορμών των πυρκαγιών".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 10 August 1998 - 8:13:18 UTC