Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Μέτρα για πληγέντες απο φωτιές
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κατάργηση φόρου στα Repos

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα μέτρα για τους πληγέντες απο τις φωτιές, η οικονομική πολιτική και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δασικοί προς καμένους: Μηνύστε τον Σημίτη

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σκάνδαλο Εκκλησίας: Ποιούς επώνυμους καίει

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 120 σκότωσε ο καύσωνας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αφορολόγητα πάλι τα repos.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο νόμος για τις εξώσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Οι πυροσβέστες "καίνε" την κυβερνητική πολιτική για τα δάση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ον κάμερα πράκτορας της ΜΙΤ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ψιχία στους καμένους. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες τιμές στα σούπερ μάρκετ. Πτώση 5-10% σε βασικά είδη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κόπηκε εκπομπή του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πυροσβέστες: Εμπρηστές τα κόμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομόλογα για όλες τις τσέπες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το θρίλερ με τους εμπρηστές. Στα πράσα ο εμπρησμός.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ασπιρίνη στους καμένους οι αποζημιώσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Χάνεται οριστικώς η "μάχη" των τιμών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακυρώνεται σιγά - σιγά η φορολογία των τόκων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 15 δισ. αποζημίωση στα θύματα των πυρκαγιών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κυνήγι θρίλερ συμμορίας εμπρηστών με κλεμμένα ΙΧ.

    ΝΙΚΗ: Μήνυμα στους εμπρηστές απο Κ. Λαλιώτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα εξαπάτησης των πληγέντων εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρεκόρ εγγραφών στα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κοινός κουμπαράς για δημόσιους υπαλλήλους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δώδεκα ταμεία γίνονται ένα.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι: "αλλάζει το σκηνικό για τους αποταμιευτές μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διεκδικήσει μερίδιο απο τις καταθέσεις στις τράπεζες. Απο τις 28 Αυγούστου κυκλοφορούν τα αφορολόγητα έντοκα με τίτλους χαμηλής αξίας (από 10.000 δρχ). Μέσα Σεπτεμβρίου θα βγούν στην αγορά τα "Μπαλαντίρ" με προνομιακούς όρους για αγορά μετοχών των ΔΕΚΟ και τέλος καταργείται η φορολογία (15%) στους τόκους των ρέπος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "το καθεστώς των "ομολόγων Μπαλαντίρ" εισάγάγει η κυβέρνηση, με τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία προβλέπει την έκδοση μετοχοποιημένων τίτλων σε δραχμές ή ξένο συνάλλαγμα. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί οτι η έκδοση των τιτλων αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά μετοχών, στο επενδυτικό κοινό. Τα πρώτα "ομόλογα Μπαλαντίρ" θα κυκλοφορήσουν το Σεπτέμβριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "η φορολογία επι των τόκων καταπίπτει σιγά σιγά. Οι συνθήκες της διεθνοποιημένης τραπεζικής αγοράς, η μεγάλη ζήτηση των κρατικών τίτλων απο το εξωτερικό και η μεταφορά πράξεων επι των κρατικών τίτλων στο Λονδίνο για καθαρά φορολογικούς λόγους, αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών ολοένα συχνότερα να καταστρατηγεί το γενικευμένο μέτρο της φορολογίας των τόκων".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "σοβαράς ανησυχίας προκαλεί εις το οικονομικόν επιτελείον της κυβερνήσεως η πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιον και τον Ιούλιον, καθώς και η προβλεπόμενη εξέλιξις του κατά τον Αύγουστον. Παρά την αρχικήν αισιοδοξίαν οτι ο τιμάριθμος θα "έσπαγε" κατά τους θερινούς μήνας το φράγμα του 5% η μέχρι τώρα εξέλιξίς του διαψεύδει κάθε σχετικήν προσδοκίαν".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σηματοδοτεί η κατάθεση στη Βουλή απο τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη του νομοσχεδίου που εισαγάγει το θεσμό των ομολόγων Μπαλαντίρ. Οι νέοι αυτοί τίτλοι που στηρίζονται στη λογική του λαϊκού καπιταλισμού, δίνουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να τους μετατρέψουν σε μετοχές Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Τραπεζών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, αποφέρουν τόκους, είναι διαπραγματεύσιμοι στο Χρηματιστήριο, καθώς και στις ξένες χρηματαγορές, ενω σε περίπτωση μη ανταλλαγής τους εξοφλούνται στη λήξη τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "την ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία μαγειρεύουν τα νεα φορολογικά μέτρα, που θα πλήξουν με το νέο προϋπολογισμό το σύνολο των εργαζομένων, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε στη Βουλή διάταξη, με την οποία καταργεί τη φορολογία απο τους τόκους των ρέπος που εισπράττουν οι μεγαλοκαταθέτες των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι "τα ρέπος επανέρχονται. Αυτή τη φορά χωρίς φόρο. Την απαλλαγή των ρέπος απο τη φορολογία προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με στόχο να αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά ομολόγων και να διευκολυνθεί αφενός η μείωση των επιτοκίων, αφετέρου η προσπάθεια για την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "τα "λαϊκά" ομόλογα ρίχνει στην αγορά το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Αυγούστου για να προσελκύσει τους μικρούς επενδυτές, ενω το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν τα μετοχοποιήσιμα ομόλογα τα οποία ειναι γνωστά ως ομόλογα Μπαλαντίρ. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στις 28 Αυγούστου θα εκδοθούν τα αποταμιευτικά αφορολόγητα ομόλογα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "με καθυστέρηση 4 ετών, η κυβέρνηση κατάλαβε οτι η επιβολή φορολογίας, ιδίως οταν υπακούει σε μια απλή εισπρακτική λογική μπορεί να νεκρώσει την αγορά. Απο την άλλη ομως απέδειξε για άλλη μια φορά πως το σύνθημα "θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες" παραμένει κενό γράμμα".

    [3] Μέτρα για πληγέντες απο φωτιές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιο της υποστηρίζει οτι "βρισκόμαστε ηδη πολύ κοντά στην επόμενη μέρα των καταστροφών απο τις μεγάλες πυρκαγιές και υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστούν ολα οπως συνήθως συμβαίνει σε αυτό τον τόπο. Θα έρθουν ομως σύντομα οι βροχές και οι πλημμύρες να μας υπενθυμίσουν τη συμφορά της φωτιάς με νέες καταστροφές. Οφείλουμε λοιπόν να προλάβουμε. Το ζητούμενο ειναι μια συνολική στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας, την οποία δεν έχουμε και οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε εδω και τώρα απο τον επόμενο μήνα. Οι πυροπαθείς λίγο-πολύ με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα παλαίψουν να αποκατασταθούν. Να προλάβουμε ομως να μην έχουμε το χειμώνα και πλημμυροπαθείς και του χρόνου το καλοκαίρι άλλους πυροπαθείς".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "Στις "καλένδες" της ελληνικής γραφειοκρατίας και επιχειρώντας παράλληλα τη συρρίκνωση του συνολικού αριθμού των δικαιούχων που θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους απο την πύρινη λαίλαπα οσο και τους ύψους της αποζημίωσης παραπέμπει τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων η κυβέρνηση".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "σαφής ηταν χθες η προσπάθεια να αμβλυθεί η κατακραυγή που ξέσπασε σε βάρος της κυβέρνησης με αφορμή τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στη διυπουργική σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην οικοπεδοποιηθεί ούτε σπιθαμή καμένης γης. Σε μια δεύτερη προσπάθεια κατά των αυθαιρέτων ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε οτι πέραν των 200.000 και της αποζημίωσης της οικοσκευής, ευνοϊκά δάνεια θα πάρουν μόνον όσοι είχαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας για το σπίτι ή την επιχείρηση που έχασαν".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες τόνιζαν ακόμη οτι εργάζονται σε συνθήκες "εργασιακού μεσαίωνα" (χωρίς υπερωρίες, ρεπό ή επιδόματα ανθυγιεινού και επικίνδυνου επαγγελματος) η κυβέρνηση προσπαθούσε να "ξεχρεώσει" με αποζημιώσεις και ενισχύσεις 20 δισ. για τους πληγέντες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "την καταβολή αποζημιώσεων και τη διεκδίκηση άτοκων και επιδοτούμενων δανείων στους πληγέντες απο τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού εφόσον ομως αποδειχθεί οτι ηταν κάτοχοι νόμιμων κτισμάτων, αποφάσισε η κυβέρνηση μετά απο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο σταθερός και ακλόνητος στόχος του κυβερνητικού επιτελείου ειναι οπως ανακοινώθηκε να μην αποζημιωθεί κανένας απο τους πληγέντες που ηταν κάτοχοι παράνομων κτισμάτων, αλλά και να επιτηρηθεί η κίνηση στις πληγείσες περιοχές για την αποτροπή κατασκευής των κτισμάτων απο επίδοξους καταπατητές".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους των ζημιών και των εκτάσεων που έγιναν στάχτη, ειναι οι "αποζημιώσεις" που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση στους πολίτες, που έχασαν περιουσίες στις φλόγες που έκαψαν 14 νομούς της χώρας".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "την ίδια ώρα που το υπουργικό κλιμάκιο ανακοίνωνε τη λήψη μέτρων για τους πυροπαθείς οργανωμένη συμμορία καταπατητών πυρπολούσε εκ νέου ο, τι είχε απομείνει στο Γραμματικό. Το ύψος των αποζημιώσεων πάντως απέχει πολύ απο τις πραγματικές τιμές της αγοράς".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτση) αναφέρει οτι "μια εβδομάδα πριν απο την άφιξη του Τόμας Μίλερ στην Αγκυρα και την επίσημη έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, ο Ραούφ Ντενκτάς παρέλαβε τη σκυτάλη απο την Αγκυρα και επιδόθηκε σε νέο μπαράζ προκλήσεων αφήνοντας να εννοηθεί οτι οι συνομιλίες ειναι καταδικασμένες να αποτύχουν, έτσι κι αλλιώς. Κατά τα άλλα η Τουρκία που "ανησυχεί" για τους S-300 προχωρά σε νέους εξοπλισμούς συνεργαζόμενη με το Λονδίνο!".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "στα ίχνη ενός "άτυπου" διάυλου επικοινωνίας με την Αγκυρα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς πλησιαζει ο καιρός να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "κάποιες νέες ιδέες πάνω στο Κυπριακό και τους ρωσικού ςπυραύλους S-300 επεξεργάζονται οι ΗΠΑ, τις οποίες αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να θέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών εντός του Σεπτεμβρίου, ενω σχετική με αυτές εκτιμάται οτι θα ειναι και η επίσκεψη στην Αγκυρα στις 17 Αυγούστου, του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει η εγκατάσταση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Κύπρο με Αθήνα και Λευκωσία να δηλώνουν σε όλους τους τόνους οτι δεν υπαναχωρούν στις ασκούμενες πιέσεις, την Τουρκία και το Ντενκτάς να απειλούν θεούς και δαίμονες και τις ΗΠΑ να συσκέπτονται προς εξεύρεσιν της χρυσής τομής που θα ανοίξει το δρόμο σε αμοιβαίες παραχωρήσεις".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κατάργηση φορολογίας των Repos, η αγορά του ομίλου Λάτση του 7% της Τράπεζας Εργασίας και η έκδοση μετοχομολόγων του Δημοσίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Νέα δυναμική κίνηση του Ομίλου Λάτση. Απέκτησε νέο πακέτο 7% της Τράπεζας Εργασίας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σε θέση μάχης για Ιονική. Ο Ομιλος Λάτση αγόρασε επιπλέον 7% της Τράπεζας Εργασίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καταργείται ξαφνικά ο φόρος στα Repos".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανοίγει η Σοφοκλέους στη λαίκή αποταμίευση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τι σχεδιάζει για την Ιονική ο Ομιλος Λάτση - Εργασίας".

    [6] Κατάργηση φόρου στα Repos

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Καταργείται ο φόρος 15% στις αποδόσεις των repos. Η ξαφνική αυτή απόφαση θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της αγοράς των ομολόγων και έμμεσα στην αύξηση των κερδών των τραπεζών. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία για την έκδοση των ομολόγων τύπου "Μπαλαντίρ", τα οποία θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο. Στο τέλος Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει τα "λαϊκά ομόλογα" που ειναι τίτλοι μικρής αξίας και θα απευθύνονται στους αποταμιευτές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 11 August 1998 - 9:23:33 UTC