Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] Αντιπαράθεση Εκκλησίας - Πολιτείας
  • [4] Εξαγορά Ιονικής
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εξαγορά της Ιονικής, η αντιπαράθεση πολιτείας - Εκκλησίας και η φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Σημίτης με σπόνσορα τον Κόκκαλη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΝΔ: Με άδεια ταμεία η εκλογική αναμέτρηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παπαφλέσσας ο Χριστόδουλος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί:16.148 νέες προσλήψεις - 5000 σε τράπεζες

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελεσίγραφο απο Σημίτη σε υπουργούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χριστόδουλος: Εμένα δεν θα με φιμώσουν.

    ΕΘΝΟΣ: Ελεγχος σε ολα τα ΙΧ αρχίζει απο σήμερα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ιεχωβάδες: Απολύμανση τώρα στο γήπεδο της ΑΕΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: Εφοδος για 100 δις στους μικρομεσαίους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιονική: Ωρα 3μμ. Το θρίλερ της Δευτέρας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιονική: Γεννιέται ο νέος τραπεζικός κολοσσός.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν παραδίδουν οπλικά συστήματα οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συναγερμός σε σύνορα, αεροδρόμια, πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης - Εκκλησίας

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δημοτικές εκλογές: Εδώ θα δοθεί η μάχη.

    [2] Φορολογική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πρόγραμμα ελέγχων σε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινά απο την επόμενη Δευτέρα η εφορία. Στόχος να κλείσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις χρήσεων 1987 εως 1997 και να συγκεντρωθούν 100 δις, που θα τονώσουν το φετινό προϋπολογισμό. Παράλληλα, αρχίζει απο σήμερα ο έλεγχος για φορολογικές εκκρεμότητες σε ολα τα ΙΧ".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "στο μάτι του TAXIS μπαίνουν τα ΙΧ. Απο σήμερα το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή ενα ειδικό πρόγραμμα που λέγεται "φορολογία οχημάτων". Στόχος ειναι να ελεγχθούν 2.300.000 αυτοκίνητα και να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, ή φόρους που αφορούν στο αυτοκίνητο. Θα εντοπιστούν και τα ΙΧ που κυκλοφορούν παράνομα με ξένες πινακίδες. Στη συνέχεια οι εφοριακοί θα επιβάλουν πρόστιμα, ενω μπορεί να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "προϋπολογισμό σύγκλισης καλείται να συντάξει εντατικά απο αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο και τα βάρη της ΟΝΕ θα σηκώσουν για μια ακόμη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι που ούτε αύξηση του αφορολογήτου ορίου θα δουν, ούτε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αντίθετα, θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο και αυξήσεις στους μισθούς τους με το... σταγονόμετρο".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "εμφανεστάτη ειναι πλέον η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως δια την επιβράδυνσιν της πορείας αποκλιμακώσεως του πληθωρισμού, ο οποίος συμφώνως προς το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Συγγκλίσεως πρέπει να "κλείση" εις το 4,5% εις τα 31 Δεκεμβρίου του 1998. Ολο το βάρος δε επωμίζεται μέχρι στιγμής το υποργείο Αναπτύξεως και συμφώνως προς πληροφορίας θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία αναμένεται να εξαγγείλουν οριακάς αυξήσεις εις τους μισθούς, περικοπάς εις τας επενδύσεις και μειώσεις του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως εις τα καύσιμα, τα οικοπνευματώδη ποτά και τα σιγαρέττα".

    [3] Αντιπαράθεση Εκκλησίας - Πολιτείας

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "οξύνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση κυβέρνησης - Αρχιεπισκόπου, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, οι οποίες δηλώνουν ότι καμία εκ των δύο πλευρών δεν φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. Η ένταση αυτή, η οποία, σημειωτέον, εκδηλώνεται σε μια χρονική στιγμή κρίσιμων εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε οριστική σύγκρουση με απρόβλεπτα αποτελέσματα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "νέα, οξύτερη επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εξαπέλυσε η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος και πάλι τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ο οποίος μάλιστα υπέδειξε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας: "αν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, να βγάλει τα ράσα". Συνεπίκουροι οι Ρέππας και Βενιζέλος. Ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε από τη Μακεδονία στους επικριτές του ότι δεν θα τον φιμώσουν και ότι η Εκκλησία βρήκε οριστικά από την απομόνωση".

    [4] Εξαγορά Ιονικής

    Τα ΝΕΑ τονίζουν "από το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού πολλά αναμένεται να κριθούν στην πορεία της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων. Χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη, οι δύο βασικοί διεκδικητές της Ιονικής είναι ο Ομιλος της Alpha Τράπεζας Πίστεως και ο Ομιλος Λάτση που συγκρούονται για κυριαρχία στην ελληνική τραπεζική αγορά. Ο ομιλος που θα αποκτήσει την Ιονική θα καταλάβει, σ` αυτή τη φάση, τη δεύτερη θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά μετά την Εθνική Τράπεζα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τελειώνουν σήμερα τα σενάρια για το σίριαλ της πώλησης της Ιονικής, στο οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει παρα πολλά για να βγει από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η πολιτική της. Σε κυβέρνηση καια ντιπολίτευση, αλλά και σε οικονομικούς παράγοντες, με κορυφαίους που ενδιαφέρονται για την αγορά της Ιονικής, έχει σημάνει συναγερμός".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "νέα εποχή για την εγχώρια τραπεζική αγορά αρχίζει από σήμερα στις 3 το απόγευμα, το σκηνικό της οποίας αλλάζει άρδην μετά την ανακοίνωση του ονόματος του αγοραστή της τέταρτης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας. Σήμερα, "κληρώνει" για την πολύπαθη "νύφη", ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, και όλοι θα γνωρίζουν πλέον ότι ο νικητής από τους "μνηστήρες" της θα ελέγσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "σήμερα, λίγο πριν τις 3 το μεσημερί θα γνωρίζουμε το νέο ιδιοκτήτη της Ιονικής ο οποίος θα είναι ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών της πέμπτης σε μέγεθος εμπορικής τράπεζας της χώρας. Η ALPHA Τράπεζα Πίστεως του κ. Ι. Κωστόπουλου και η κοινοπραξία του Ομίλου Λάτση με την Τράπεζα Εργασίας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική έκβαση της μάχης. Το αποτέλεσμα αυτής της "ειρηνικής σύγκρουσης" θα κρίνει την πορεία της εγχώριας τραπεζικής αγοράς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "μετά από μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, φτάνει σήμερα η "ώρα της αλήθειας" για την τύχη της Ιονικής. Στα χέρια του προέδρου του ΧΑΑ κ. Κουνιάκη κατατίθενται οι προσφορές των ενδιαφερομένων για την αγορά της τράπεζας. Οι δύο κύριοι "μονομάχοι" Σπ. Λάτσης και Γ. Κωστόπουλος κρατούν μέχρι την τελευταία στιγμή κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά παράγοντες της γοράς δίνουν προβάδισμα στον σπ. Λάτση, χωρίς ουδείς να μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική του "ισχυρού άντρα" του ομίλου της Τρ. Πίστεως. Πάντως, είναι βέβαιο ότι όποιος εκ των δύο εξασφαλίσει τον έλεγχο της Ιονικής θα γίνει αυτομάτως κυρίαρχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα παίξει σημαντικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η "ώρα μηδέν" για την πώληση της Ιονικής έφθασε. Στις 3 μ. μ. θα αποκαλυφθεί ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο τραπεζικό σύστημα. Ομως, πίσω από τους φακέλους των προσφορών κρύβονται νέες ισορροπίες ή μεγάλες ρήξεις, που θα καθορίσουν την οικονομική ζωή της χώρας στο κατώφλι του αιώνα και του ευρώ. Οι πρωταγωνιστές είναι γνωστοί. Οι Σπ. Λάτσης και Γ. Κωστόπουλος, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε τακτικό ελιγμό προχωρούν Αθήνα και Λευκωσία στο θέμα της εγκατάστασης των αμυντικών πυραύλων S-300. Η αλλαγή θα αρχίσει να γίνεται ορατή, όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης, από το βήμα της Γ. Σ. του ΟΗΕ, θα μιλήσει για αναβολή εγκατάστασής τους μέχρι το Νοέμβριο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "οι πιέσεις Σημίτη για υποχώρηση στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο αποδίδουν καρπούς και όλα δείχνουν ότι στην ελληνοκυπριακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, θα ληφθεί μια απόφαση που θα υποβαθμίζει την απόφαση της Λευκωσίας να θωρακίσει το νησί και θα δίνει αναβολή στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων τουλάχιστον ως την ερχόμενη άνοιξη".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 24 August 1998 - 8:22:49 UTC