Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνής οικονομική κρίση
  • [3] Βάσεις
  • [4] Διορισμοί
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης - Μεγάλη πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, οι βάσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το Κυπριακό και οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εξτρα φόρος 270.000 δρχ. σε κάθε οικογένεια

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διορισμοί 18.000 στο Δημόσιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μόνος στην κυβέρνηση ο Σημίτης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Το χάος στο Κρεμλίνο απειλεί την Παγκόσμια Οικονομία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί 32.000 στο Δημόσιο με πολυνομοσχέδιο.

    Η ΑΥΓΗ: Βαθαίνει η κρίση στη Ρωσία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει τις εκλογές η Ρηγίλλης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κράχ! Ολέθριο ντόμινο στις χρηματαγορές.

    ΕΘΝΟΣ: Ολες οι θέσεις που προκηρύσσονται στα νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εθνική "Βαρυστομαχιά" από την συγχώνευση υπουργείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με κομμένη την ανάσα. Δραματικές εξελίξεις στις χρηματαγορές

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Ολες οι νέες θέσεις μονίμων και εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βάσεις: Αρνητικό ρεκόρ της δεκαετίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο limit down ο δείκτης της Παιδείας.

    ΕΣΤΙΑ: Μόνη διέξοδος η αλλαγή πολιτικής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σείεται η Γουόλ. Ανοδος ευρωπαικών νομισμάτων και δραχμής

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ελλειμματικό το εκπαιδευτικό σύστημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εισάγονται και με βαθμούς κάτω από τη βάση.

    ΝΙΚΗ: Με το βλέμμα στη Μόσχα. Κρίσιμη συνάντηση Κλίντον - Γέλτσιν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποθήκη της κρίσης θα γίνει η Ελλάδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προνόμια τέλος για πρόσληψη στο Δημόσιο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πολιτεία ανέργων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βαρβιτσιώτης: Είναι τραγικό σφάλμα η ακύρωση των S-300.

    [2] Διεθνής οικονομική κρίση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "κινδυνεύει με κατάρρευση το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, μετά τη φοβερή βουτιά χθες του Δείκτη Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ηταν η συνέπεια του χάους στη Ρωσία και της καταψήφισης του Τσερνομίρντιν. Ο Δείκτης κατρακύλησε κατά 6,37% σκορπίζοντας τον πανικό στους επενδυτές. Σήμερα, αναμένεται μεγάλη πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές, ενω στην Αθήνα εκφράζονται φόβοι οτι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο θα φθάσει στο κατώτατο όριο".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "το σπαρταριστό γέλιο του Μπιλ Κλίντον μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, προφανώς δεν θα το ξαναδούμε σήμερα στη Μόσχα. Οι διεθνείς αγορές προσβλέπουν εν μέρει στη σημερινή συνάντηση των δυο ανδρών προκειμένου να ανακάμψουν. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας ειναι οτι ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων χρόνων, ενω με πτώση έκλεισαν ολα τα ευρωπαϊκά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "οι διεθνείς αγορές περίμεναν με αγωνία τη συνεδρίαση της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών του κόσμου. Η Γουόλ Στριτ δικαίωσε τους φόβους τους. Καταγράφοντας με εκπληκτική ταχύτητα πτώση κατά 6,37% ή 512,6 μονάδες, έδωσε το έναυσμα για πτώση των επιτοκίων και ακολούθως του δολαρίου. Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση λαμβάνει πλέον χαρακτήρα πολύ βαθύτερο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "την ώρα που όλος ο κόσμος είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στην σημερινή επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έστειλε το πιο απαισιόδοξο μήνυμα. Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρήσει απο τις ΗΠΑ οι τιμές κατέρρεαν σε επίπεδο που θύμιζε 1929".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "η πολιτικο-οικονομική κρίση στη Ρωσία επιδεινώθηκε χθες ύστερα απο την καταψήφιση απο τη Δούμα της υποψηφιότητας του Β. Τσερνομίρντιν για τη θέση του πρωθυπουργού. Η σημερινή άφιξη του Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα δεν αναμένεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα, πέρα απο τα παρηγορητικά λόγια του Αμερικανού προέδρου και όλα θα κριθούν απο το αν η Δούμα εμμείνει στην άρνησή της να υπερψηφίσει τον Τσερνομίρντιν άλλες δυο φορές, παρατείνοντας την αβεβαιότητα στη χώρα και προκαλώντας νέες αναταραχές στις διεθνείς χρηματαγορές".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "εκνευρισμός επικράτησε χθες στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς συνεχίζεται η ρευστότητα στην ρωσική πολιτική σκηνή. τα χρηματιστήρια της Ασίας και χθες σημείωσαν πτώση, με εξαίρεση μόνο το Τόκιο. Στην Αθήνα το Χρηματιστήριο ηταν νευρικό αλλά με τάσεις σταθεροποίησης και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άυξηση 0,26%".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι "στα πρόθυρα πολιτικού κενού βρίσκεται η Ρωσία καθώς η πρόταση Γέλτσιν για επικύρωση του Τσερνομίρντιν ως πρωθυπουργού της χώρας απέσπασε 253 όχι και μόλις 154 ναι. Παρα το γεγονός οτι η υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν θα ξανακατέβει για ψηφοφορία στη Δούμα για δεύτερη και για τρίτη φορά οπως προβλέπει το Σύνταγμα η πολιτική αβεβαιότητα στην οποία έχει εισέλθει η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια ομαλοποίησης τουλάχιστον για το ορατόν μέλλον. Η κρίση στη Ρωσία εακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς χρηματαγορές".

    [3] Βάσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "βουτιά δίχως προηγούμενο έκαναν τη φετινή χρονιά οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεπερνώντας ολες τις εκτιμήσεις και εκπλήσσοντας μαθητές και καθηγητές, καθώς αποτελούν τις χαμηλότερες βάσεις των τελευταίων χρόνων. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά σε ΑΕΙ εισάγονται ακόμα και υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας 9".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "ακόμη και υποψήφιοι που δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μέσο όρο βαθμολογίας 10 με άριστα το 20, στα τέσσερα μαθήματα της Δέσμης τους και άρα δεν θα αποφοιτούσαν απο το Λύκειο, εισάγονται φέτος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης - ρεκόρ των βάσεων που οφείλεται λιγότερο στην αυξηση του αριθμού εισακτέων και περισσότερο στις κακές επιδόσεις των υποψηφίων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ρεκόρ πτώσης σημείωσαν οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ αφού έπεισαν σε όλες τις Δέσμες στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Αποτέλεσμα ειναι ακόμα και με μέσο όρο βαθμολογίας 8 οι υποψήφιοι να εισάγονται στα ΤΕΙ, ενω με μέσο όρο βαθμολογίας 12 εισάγονται στα ΑΕΙ. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει οτι η παιδεία μας εχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να συνδεθεί και με τα πρόσφατα τραγικά ποσοστά αποτυχίας που καταγράφηκαν στο διαγωνιμό του ΑΣΕΠ για το διορισμό εκπαιδευτικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "πτώση - ρεκόρ τη μεγαλύτερη της δεκαετίας σημείωσαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Απο την πτώση δεν εξαιρούνται ουτε οι ιατρικές σχολές, που κατά κανόνα εμφανίζουν υψηλά νούμερα. Ενδεικτικό της πτώσης ειναι οτι για πρώτη φορά εισάγονται στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποψήφιοι που έγραψαν κάτω απο τη βάση. Αιτία της μεγάλης πτώσης ειναι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων (7500 περισσότεροι απο πέρσι) και οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων".

    [4] Διορισμοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "ακάθεκτη συνεχίζει τη ρουσφετολογική της πολιτική η κυβέρνηση σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός καλείται να συνεισφέρει απο το υστέρημά του για να σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας. Παραμονές των δημοτικών εκλογών προωθεί 18.000 διορισμούς στο Δημόσιο, εξυπηρετώντας οχι το κοινό συμφέρον αλλα το σύστημα του κομματικού προγραμματισμού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "στην ανατροπή του νόμου Πεπονή προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Με βάση αυτό εισάγεται το τέστ νοημοσύνης σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, δια του οποίου θα ειναι δυνατή η αλλαγή των τελικών αποτελεσμάτων. Με το νέο νόμο νομιμοποιούνται 30.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, προσλαμβάνονται 2000 επιλαχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ενω απαραίτητη για την πρόσληψη στο Δημόσιο θα ειναι η γνώση ξένης γλώσσας".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "το πράσινο φως για τη στελέχωση νοσοκομείων και περιφερειακών ιατρείων σε ολη τη χώρα έδωσε το υπουργείο Υγείας. Με έγγραφό του προς το ΑΣΕΠ ζητά να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ολων των ειδικοτήτων. Δυο νέα μεγάλα νοσοκομεία το πανεπιστημιακό της Λαρισας και το "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης καθώς και οι κενές θέσεις στα ηδη υπάρχοντα δημιουργούν 1662 νέες θέσεις εργασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "οι συνολικά 4060 διορισμοί θα γίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς, επιχειρήσεις και άλλους φορείς υπουργείων με το σύστημα της λεγόμενης σειράς προτεραιότητας. Οι προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών βρίσκονται σε εξέλιξη ενω αναμένεται και η προκήρυξη άλλων θέσεων απο το "πακέτο" των 2659 που έχει αποφασισθεί".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμιζει οτι "ως αντιπερισπασμό στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη θεωρούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στα κατεχόμενα και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με το ψευδοκράτος στο οποίο επαναλαμβάνονται οι γνωστέ ςπροκλητικές και παντελώς αντίθετες προς κάθε έννοια δικαίου θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις υπο το πρίσμα της πρόσφατης κρίσης στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά, διμερή θέματα, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Σημίτη και Ζοσπέν στην Αθήνα απο την οποία προκύπτει σαφώς πως η απόφαση για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στο νησί δεν θέτει σε κίνδυνο επι του παρόντος το ολο εγχείρημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "αντιπερισπασμό επιχείρησαν χθες απο κοινού σε συνεντευξη τύπου απο τα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς με τον Ισμαήλ Τζεμ. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στο ψευδοκράτος ως "αντίποινα" για την πρόσφατη συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Γλαύκο Κληρίδη στην Αθήνα. πρότειναν "συνομοσπονδιακή λύση" για την Κύπρο εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων (και με τους όρους που έθεσαν) την απόρριψή της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "ο Ντενκτάς με τις ευλογίες της Αγκυρας αλλά και την ενθάρρυνση κρατών - μελών της ΕΕ και της Ουάσιγκτον κατάγγειλε τις συμφωνίες κορυφής Μακάριου - Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979 που προέβλεπαν λύση ομοσπονδίας και τάχτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο υπερ της δημιουργίας συνομοσπονδίας με συνιδρυτές δυο ισότιμα κυρίαρχα κράτη και λαούς".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "Αθήναι και Λευκωσία απορρίπτουν κατηγορηματικώς και άνευ συζητήσεως την τουρκικήν "πρότασιν" περί συνομοσπονδιακής λύσεως εις το Κυπριακόν, την οποίαν διετύπωσεν ο κ. Ντενκτάς εις συνέντευξιν παρισταμένου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τζεμ".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία, η μικρή άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 1999 και ο νέος διαγωνισμός για την πώληση των ΚΑΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Βαθειά ανάσα" στις αγορές - Μικρή άνοδος 0,26% στο ΧΑΑ - Ενισχυμένη η δραχμή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φουντώνει πάλι η κρίση - Δραματική βουτιά - 6,73% του Dow Jones".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαύρη Δευτέρα - Σεισμός 6,37 ρίχτερ στη Wall Street".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στιγμές έντασης στις αγορές όλου του κόσμου - Δραματική πτώση 6,37% στη Wall Street".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε στάση αναμονής κυβέρνηση και αγορές - Κρατήθηκαν προκήρυξη ΚΑΕ και Δημοπρασία Ομολόγων".

    [7] Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης - Μεγάλη πτώση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Η βαθύτατη κρίση που σπαράσσει τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την απειλή μετάδοσης της κρίσης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής προκάλεσαν την κατολίσθηση του Dow Jones, ο οποίος σημείωσε δραματική πτώση 6,37% χάνοντας 512,61 μονάδες και έκλεισε στις 7.539,07. Η εξέλιξη αυτή, όταν η κρίση πλήττει ταυτόχρονα τις αγορές της ΝΑ Ασίας, της Ρωσίας, των σκανδιναβικών και των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου, μπορεί να σηματοδοτεί απρόβλεπτες καταστάσεις".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 1 September 1998 - 8:18:04 UTC