Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργία τελωνειακών
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια - Μείωση στις χώρες της ζώνης ευρώ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απεργία των τελωνειακών, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτση): Βενζίνη με στολή!Επιστρατεύονται τελωνειακοί

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζου): Απόγνωση!Αιχμάλωτη τελωνειακών η Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Επώνυμοι στο κόλπο της Εμπορικής. Ολα τα ονόματα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Βενζίνη: Καθηλωμένα 2,5 εκατ. αυτοκίνητα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τον απέλυσαν γιατί δούλευε πολύ.

    Η ΑΥΓΗ: Σε κατάληψη 800 Λύκεια. Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις μαθητών

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλεκομένων στο ποδόσφαιρο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΤΕ: Εφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη.

    ΕΘΝΟΣ: Παιδεία: 4 "ΝΑΙ" στους καθηγητές για εκτόνωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εναν βρήκαν που δούλευε και αυτόν τον απέλυσαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τέρατα και σημεία στον ΟΤΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποκηρύξτε τα παιδιά σας για να σπάσουν οι καταλήψεις

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιστράτευση αν κηρυχθεί παράνομη η απεργία τελωνειακών

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε νέα πορεία η οικονομία της Ευρώπης εν όψει ΟΝΕ

    ΕΣΤΙΑ: Το παιγνίδι με τις εκλογές. Τι υποκρύπτουν οι επαφές Σημίτη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε πλήρη αφασία το κράτος ενω η χώρα παραλύει.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτωπο καθηγητών - μαθητών κατά Αρσένη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολονύκτιο θρίλερ με τα καύσιμα. Πρόβλημα για ΙΧ, αγορά, χωματερή

    ΝΙΚΗ: Παρέλυσαν τη χώρα. Δίωξη κατά των απεργών άσκησε ο εισαγγελέας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανησυχία στα κυβερνητικά επιτελεία για μπαράζ απεργιών

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατάσταση πολιορκίας. Αποκλεισμένη η Β. Ελλάδα

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αεροδρόμιο: SOS. Επικίνδυνες παρεμβολές στις συχνότητες

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Επιστράτευση" με 260.300 νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η χριστουγεννιάτικη αγορά θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

    [2] Απεργία τελωνειακών

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στην αγορά, λόγω της έλλειψης καυσίμων, με τους τελωνειακούς να επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους και τους συναρμόδιους υπουργούς να αναζητούν εναγωνίως λύση στο τεράστιο πρόβλημα, που έχει ανακύψει. Τα ΙΧ ακινητοποιούνται, γενικεύεται η δυσκολία διακίνησης εμπορευμάτων, μένουν στις ουρές οι νταλίκες στα σύνορα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "η κυβέρνησις πιέζει ψηχολογικά τους τελωνειακούς διαδίδοντας οτι ειναι διατεθειμένη να προχωρήση σε πολιτική επιστράτευση, για την οποία - υποτίθεται - αναμένει πρώτα την έκδοση, σήμερα, της νέας δικαστικής αποφάσεως για τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες του κλάδου. Εκπρόσωποι των τελωνειακών πάντως έδειχναν ανυποχώρητοι και εδήλωναν οτι δεν είναι δυνατόν "σοσιαλιστική κυβέρνηση" να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση απεργών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "δραματική ήταν η εικόνα που παρουσιαζόταν χθες τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών. Οι απεργοί εμμένουν, η κυβέρνηση απειλεί με πολιτική επιστράτευση, αλλά φαίνεται και ικανή να προστατεύσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επιχειρηματίες που υφίστανται σημαντικές απώλειες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "καθ' οδόν προς την ΟΝΕ, η χώρα έμεινε απο καύσιμα - κυριολεκτικά. Υπολογίζεται οτι κοντά στα δυο εκατομμύρια οχήματα ακινητοποιήθηκαν απο την έλλειψη βενζίνης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών ως τη μόνη λύση, αλλά θα περιμένει τη νέα δικαστική απόφαση για την απεργία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "ανοιχτό ειναι πλέον το ενδεχόμενο επιστράτευσης των τελωνειακών, μετά και την αιφνίδια εισαγγελική παρέμβαση του προϊστάμενου Πρωτοδικών Γιώργου Κολιοκώστα, να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπαλλήλων του τελωνείου Ασπροπύργου για παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων. και ενω εντός της Ημέρας θα βγεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που θα κηρύξει παράνομη την απεργία των τελωνειακών, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν, στον Ασπρόπυργο, δίνοντας την εντολή της επιστράτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "μετά απο μια νύχτα - θρίλερ, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα την απόφασή της για πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών. Την πήρε χθες βράδυ η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά επιλέχθηκε να ανακοινωθεί σήμερα μετά και την αναμενόμενη έκδοση της δεύτερης δικαστικής απόφασης, που η κυβέρνηση ελπίζει οτι θα κηρύσσει παράνομη την απεργία".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "ανέκρουσε πρύμναν χθες η κυβέρνηση μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων για την εκπαιδευτική πολιτική της. "Παράθυρο" για αλλαγές σε επιμέρους θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης άφησε χθες ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ράππας, παρά τους πρόσφατους λεονταρισμούς του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και την κατηγορηματική άρνηση του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γερ. Αρσένη για τροποποίηση του νόμου".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία ανησυχεί την κυβέρνηση και αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής που ειναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των κρίσεων. Τέσσερα "ναι" στα αιτήματα των καθηγητών ειπε ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης. Πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις, που αφορούν τους τομείς: Επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Αξιολόγηση της εργασίας τους. προσλήψεις αναπληρωτών. Λειτουργία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "σχέδιο εκβιασμού έχει τεθεί σε εφαρμογή για να σπάσουν οι καταλήψεις στα Λύκεια. Οι διευθυντές των Λυκείων εντέλλονται να ζητήσουν γραπτές δηλώσεις απο τους γονείς με τις οποίες θα αποκηρύσσουν τα παιδιά τους, που συμμετέχουν στις καταλήψεις, για να αποφύγουν "δέσμευση της περιουσίας τους" και τις "συνέπειες ενδεχόμενης δικαστικής ταλαιπωρίας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "φουντώνουν οι καταλήψεις στα σχολεία ενάντια στο νόμο Αρσένη. Σύμφωνα με στοιχεία, 800 λύκεια, δηλαδή δυο στα τρία, τελούν υπο κατάληψη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να ανακόψει το κύμα των μαθητικών καταλήψεων μέσω της ενεργοποίσηης των διευθυντών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο που απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούνται οι διευθυντές των υπο κατάληψη σχολείων να απαντήσουν εγγράφως για τα μέτρα που έλαβαν προκειμένου να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "επτακόσια λύκεια και τριακόσια γυμνάσια βρίσκονται υπο κατάληψη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οι μαθητές αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας συνεπικουρούμενοι και απο τους καθηγητές, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν αλλαγές με αιχμή του δόρατος την επαναφορά της επετηρίδας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "κάθε μέρα που περνά δυναμώνει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των μαθητών οτι μόνο με τη συντονισμένη δράση τους, η οποία επεκτείνεται πανελλαδικά σε κάθε δήμο, νομό και πρωτεύουσα της χώρας, θα μπορέσουν να ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση".

    [4] Ελληνική οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "αιφνιδιαστικά, αλλά στην πιο κατάλληλη στιγμή αποφάσισαν χθες να μειώσουν τα επιτόκια ταυτόχρονα και οι 11 κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της κοινότητας, που μπαίνουν στην ΟΝΕ απο το 1999, δημιουργώντας έτσι "ασπίδα προστασιας" των οικονομιών τους απο τους κινδύνους ύφεσης που λόγω της πρόσφατης κρίσης άγγιξαν και τις χώρες αυτές".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "μόλις ένα μήνα πριν απο τη γέννηση της ΟΝΕ, την 1η Ιανουαρίου του 1999, με αιφνιδιαστική κίνησή τους τα ιδρυτικά μέλη της - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία, Ισπανία και Ιρλανδία - προχώρησαν χθες στη μείωση των βασικών επιτοκίων τους προκαλώντας θετικές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "η αιφνίδια σχεδόν ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων και απο τις 11 κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, διευκολύνει και επιταχύνει ανάλογες κινήσεις και απο την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά την κίνηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Χανς Τιτμάγιερ να μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια και απο το 3,3,30% στο 3% και το επακόλουθο κύμα μειώσεων απο τους υπόλοιπους 10 συναδέλφους του ο κ. Λ. Παπαδήμος σχεδόν απελευθερώνεται και με μεγαλύτερη άνεση θα κινηθεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "με πρωτοβουλία του διοικητή της Μπούντεσμπάνκ Χ. Τιτμάγερ οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες μείωσαν χθες τα επιτόκια του ευρώ απο το 3,3% στο 3% ενα μήνα νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν. Η κίνηση αυτή έγινε υπο το φόβο μιας ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης και προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη στο πλαίσιο της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για την ανεργία. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται οτι θα επιδράσει θετικά και στην ελληνική χρηματαγορά αλλά κυρίως ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μείωση επιτοκίων και απο την Τράπεζα της Ελλάδος".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ``Στα σκαριά βρίσκεται η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ενώ η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει κατ` αρχήν θετικά τηνπροοπτική μεταφοράς των πυραύλων ``S-300`` στην Κρήτη. Εκπροσώπους της ομογένειας συνάντησε χθες ο Μπιλ Κλίντον. ``Λαβράκι`` έβγαλαν οι δημοσιογράφοι χθες, στη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον πρέσβη της Ουάσιγκτον Κένεθ Μπριλ. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός διπλωμάτης απέφυγε να διαψεύσει την πληροφορία ότι η ιδέα για τη ``μετακόμιση`` των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη προέρχεται από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ υποστηρίζει ότι ``Υπόνοιες για την προέλευση της φήμης περί εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κρήτη άφησε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ ο οποίος όχι μόνο δεν διέψευσε την πληροφορία αυτή, αλλά εκτίμησε πως η χώρα του είναι έτοιμη να σηζητήσει οτιδήποτε άλλο αρκεί να μην αναπτυχθούν τα ρωσικά αντιαεροπορικά στη μεγαλόνησο``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ``Κάθετη παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και ανοικτή κόντρα με τη Λευκωσία, καθώς θέλουν να μπλοκάρουν τη συζήτηση του θέματος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά τάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, για πρώην φορά επίσημα υπέρ της εγκατάστασης των S-300 στην Κρήτη, παραδεχόμενη και την πατρότητα της σχετικής πρότασης``.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ``Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν κάποιο ``φωτάκι`` - ένδειξη, έστω ήσσονος σημασίας αμερικανικής πρωτοβουλίας σε σχέση με το αδιέξοδο στο Κυπριακό και τους S-300 από τη συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) μεταξύ κορυφαίων στελεχών της ομογένειάς μας στις ΗΠΑ και του συμβούλου Ασφαλείας του προέδρου Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ. Στην παρούσα χρονική συγκυρία πάντως εκπρόφωποι της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι ``έβαλαν το χεράκι τους`` στη ``λοξοδρόμηση`` των πυραύλων``.

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μείωση των επιτοκίων στις χώρες της ζώνης ευρώ, οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών, η σημαντική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ μετά την παραίτηση Χρυσολούρη είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ευφορία στην Ευρώπη από την πτώση των επιτοκίων - Ραγδαία αλλαγή σκηνικού στις ευρωπαϊκές αγορές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εως δύο μονάδες κάτω - "Ερχεται" και στην Ελλάδα η μείωση των επιτοκίων"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Την Τετάρτη η ΤτΕ μειώνει τα επιτόκια - Θα ληφθεί υπόψη η πτώση επιτοκίων repos των "11".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ομαδική μείωση επιτοκίων από τους 11 της "ζώνης ευρώ" - Το 3% επιτόκιο στην Euroland".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρωμήνυμα μείωσης επιτοκίων - Τετάρτη αποφασίζει η Αθήνα. Το υπ. Οικονομικών βλέπει αποκλιμάκωση στους κρατικούς τίτλους".

    [7] Επιτόκια - Μείωση στις χώρες της ζώνης ευρώ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Δώρο Χριστουγέννων" προσφέραν χθες στις αγορές οι κεντρικοί τραπεζίτες των 11 ευρωπαϊκών χωρών της "ζώνης του ευρώ" με την συντονισμένη κίνηση μείωσης των επιτοκίων repos στο 3%, το οποία και θα αποτελέσει και σημείο εκκίνησης για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την 1η Ιανουαρίου 1999".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 4 December 1998 - 8:24:27 UTC