Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σρέντερ-Σημίτης
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οικονομική πολιτική και η μάχη των επιτοκίων και οι συνομιλίες Σρέντερ-Σημίτη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ιδού η Νέα ΝΔ. Τα αλλάζει όλα ο Καραμανλής στη Συνδιάσκεψη. Πώς θα αλλάξουν οι οργανώσεις. Σε ποιές δυνάμεις κάνει άνοιγμα. Ποιά στελέχη θα προωθηθούν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μαφία στον τζόγο. Εξαφανίσθηκαν δικογραφίες με τρανταχτά ονόματα. Πάνω απο 3 δις την εβδομάδα τα παράνομα στοιχήματα. Τρείς εταιρίες -"μαϊμού" στο μεγάλο κόλπο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Είπε ψέματα ο πρωθυπουργός. Μείζον θέμα για τον Κ. Σημίτη. Δήλωσε χθές στη Βόννη οτι δεν πέρασε απο την Ελλάδα ο Κούρδος ηγέτης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στρατιές συμβούλων απομυζούν 200 δις. Με πρωτοπόρους συνδικαλιστές ΟΛΜΕ και ΔΕΚΟ. Σε έξαρση επιτροπές και ομάδες εργασίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομπίνες και ρεμούλα στα δημόσια έργα. Εκθεση - βόμβα του υπουργείου Εσωτερικών. Εικονικές εκπτώσεις. Αυξήσεις εκ των υστέρων. Υποκοστολογήσεις χωρίς μελέτες.

    Η ΑΥΓΗ: Η Γερμανία κλείνει τη στρόφιγγα των ECU. Κατηγορηματικός ο Σρέντερ στη χθεσινή συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη. Σε δυσμενή θέση η Ελλάδα εν όψει της δραστικής περικοπής των κονδυλίων για κοινωνική και αγροτική πολιτική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σβήνει χρέη στους φτωχούς η Εφορία. Δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις θα περάσουν απο τις Επιτροπές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λεηλασία στον ΟΤΕ. Κολιοκώστας καλεί Χρυσολούρη. Εισαγγελική έρευνα για οικονομικά κακουργήματα. Πέταξαν δις σε Ρουμανία και Σερβία προκειμένου να ανατεθούν παραγγελίες στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

    ΕΘΝΟΣ: Επί ποδός οι τράπεζες. Τα "χρυσά κόλπα" με ξένα λεφτά. Οι αδυναμίες στο σύστημα με τα ΑΤΜ και πως γίνονται οι επεμβάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ράλλυ θανάτου μόνο στις "πίστες" της Ελλάδας. Κάθε χρόνο ξεκληρίζεται ένα ολόκληρο χωριό. Συγκλονιστικά στοιχεία για τον τροχαίο εφιάλτη απο την "Ευρωκλινική".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εστησε παγίδα στη χώρα ο Σημίτης. Μόνη και έρημη η Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για 2.142 θέσεις σε υπηρεσίες και οργανισμούς. Οι νέες εγκρίσεις απο την κυβέρνηση για ΟΑΕΔ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΤΑ, υπουργείο Οικονομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιατί μόνο 1,5 ευκαιρία στα παιδιά; Προς Αρσένη άρθρο- παρέμβαση της "Ε".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    ΕΣΤΙΑ: Ανέτοιμοι σε νέα κρίση. Κρούει το κώδωνα ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 2% προβλέπεται ο πληθωρισμός έως τον Ιούνιο. Ο κ. Παπαδήμος μειώνει με επιφυλάξεις τα επιτόκια, ενώ η Σοφοκλέους εκτινάχθηκε χθές κατά 4,12%

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διάλογος εν μέσω καταλήψεων. 250 πανεπιστημιακοί στηρίζουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ενημερωτικό μαραθώνιο με καθηγητές- μαθητές και γονείς ξεκίνησε ο Γ. Αρσένης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο φθηνή... αλλά και πιο φτωχή η Ελλάδα στην ΕΟΚ. Ερενα σε 15 χώρες της Ευρώπης.

    ΝΙΚΗ: Φρένο στα εορτοδάνεια. Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις. Προειδοποίηση απο το υπουργείο Ανάπτυξης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φουντώνει ο αγώνας της αγροτιάς. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει με "φιέστες" δήθεν διαλόγου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 10 νέες παροχές σε εργαζόμενους-συνταξιούχους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παιδεία... βολής. Σε τεντωμένο σχοινί Αρσένης και μαθητές.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κέρδη απο τώρα παρέχει το ευρώ. Θερμές ημέρες για τράπεζες- επιχειρήσεις μέσα στο χιονιά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανεκπαιδευτικό μέτωπο κατά Αρσένη. Συλλαλητήρια αύριο σε Θεσσαλονίκη -Αθήνα.

    [2] Σρέντερ-Σημίτης

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μήνυμα σαφούς περιορισμού των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ έδωσε χθές στη Βόννη ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ κατά τη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ειδικότερα, στις δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν την ύπαρξη διαφορετικών συμφερόντων και προέβλεψαν μια δύσκολη διαπραγμάτευση επί του περιεχομένου της "Ατζέντας 2000"-δεδομένης της γερμανικής βούλησης δραστικής περικοπής των κοινοτικών πόρων που αναφέρονται στη γεωργία και τα διαρθρωτικά ταμεία, χάριν εξυπηρέτησης των γεραμνικών οικονομικών προτεραιοτήτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "το θέαμ των κατοχικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου έχει κλείσει, διεμήνυσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, με τον οποίο συναντήθηκαν χθές για εβδομηνταπέντε λεπτά στη Βόννη. Οι δύο άνδρες κατάτ ην συνάντηση που είχαν διαπίστωσαν την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων αναφορικά με την "ατζέντα 2000".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "το κλίμα στις συζητήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον πρόεδρο του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν μπορεί να ήταν φιλικό, όπως διαβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές. Αλλά ο κ. Σημίτης εισπέπραξε μόνο "όχι" απο τη Βόννη. "Οχι" για τους κοινοτικούς πόρους που η Γερμανία είναι αποφασισμένη να μειώσει προς τις χώρες του νότου. "Οχι" για την αποπληρωμνή του κατοχικού δανείου. "Οχι" στις ελληνικές επιφυλάξεις για την αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το φιλικό κλίμα που επεκράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο, χθές στη Βόννη, δεν στάθηκε ικανό να γεφυρώση τη διαφορά απόψεων στο κρίσιμο θέμα των οικονομικών της ΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της σημειώνει μεταξύ άλλων οτι "η διαβεβαίωση του καγκαλάριου Σρέντερ οτι δεν θα διευρυνθεί ο κύκλος των υποψηφίων στην ΕΕ χωρών, δεν ισοδυναμεί με απομάκρυνση της Βόννης απο το στόχο της να επιτύχει δηλαδή σύσφιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοπιοήθηκε χθές, ήταν ενδεικτικό των προθέσεων των εταίρων. Στη Βιέννη αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη απο την ελληνική αντιπροσωπία, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών αφενός να επιτύχουν τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με κοινοτικά κονδύλια παρακάμποντας το ελληνικό βέτο-σχέδιο Βάν ντεν Μπρούκ-αφετέρου να αναβαθμίσουν έστω λεκτικά το καθεστώς της Αγκυρας στην ΕΕ".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ως προσπάθεια να πείσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη για την ορθότητα του προβληματισμού της Αθήνας στο θέμα των ρωσικών πυραύλων ερμηνεύονται απο πολιτικούς παρατηρητές οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Ρέππας ο οποίος έγινε χθές δεκτός απο τον πρόεδρο Κληρίδη αν και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Κύπρου να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους, τόνισε συγχρόνως οτι είναι αναγκαία η επαναδιάταξη της τακτικής, γιατί το Κυπριακό "δεν είναι μόνο θέμα εγκατάστασης ή μη των πυραύλων S-300 αλλά πρέπει να εξετάζεται υπο το πρίσμα πολλών παραμέτρων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "μέσα στο Δεκέμβριο θα εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με τη διευκρίνηση οτι αυτό θα γίνει αν δεν σημειωθεί οτι αυτό θα γίνει αν δεν σημειωθεί πρόοδος για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε οτι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων θα είανι να υπάρξει συμφωνάι μεταξύ των δύο κοινοτήτων για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "αμφιβολίες για την αμυντική ικανότητα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 εκφράζει πλέον δημόσια η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τη Λευκωσία γαι τη ματαίωση της εγκατάστασής τους στην Κύπρο. Ο υπουργός Τύπου κ. Δημήτρης Ρέππας που συναντήθηκε χθές με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και πήρε μέρος στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής προώθησης των εθνικών κθεμάτων επανέλαβε οτι οι αποφάσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τους πυραύλους ισχύουν αλλά πρόσθεσε οτι το Κυπριακό δεν είναι θέμα εγκατάστασης των πυραύλων και πρέπει να εξεταστεί υπο το πρίσμα του συνόλου των παραμέτρων του αφήνοντας να εννοηθεί οτι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει τη ματαίωσης της έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό ξεκίνησε απο χθές στην Ουάσιγκτον και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών με αποκλειστικό στόχο την εδώ και τώρα μείωση της έντασης. Πρώτο "δείγμα" αυτής της προσπάθειας θα είναι η απόφαση για την εγκατάσταση (ή όχι) των πυραύλων S-300 στο νησί, που αναμένεται να ληφθεί μέχρι τις 15 με 17 Δεκεμβρίου, όταν θα περατωθεί η αποστολή του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Τουρκία και την Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "την ίδαι ώρα που κορυφώνονται με την έλευση Χόλμπρουκ στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, οι παρασκηνιακές ενέργειες για τη μεταφορά των πυραύλων S-300 στην Κρήτη, η Μόσχα ανατρέπει αιφνιδιαστικά το σκηνικό, εκφράζοντα την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ξεκαθαρίζοντας οτι προορισμός των πυραύλων, βάσει της αρχικής συμφωνίας με τη Λευκωσία είναι η Κύπρος".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των πυραύλων S-300 έχει αρχίσει, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία και την Αθήνα εμφανίζονται να αναμένουν σχεδόν με βεβαιότητα οτι τις επόμενες μέρες θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε θέματα ασφαλείας και μείωσης της έντασης, είτε απο τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είτε απο τον Κόφι Ανάν".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "επικίνδυνα έχουν τεντωθεί οι δύο άκρες του νήματος στην Παιδεία. Η ένταση μέρα με τη μέρα κορυφώνεται, οι καταλήψεις φουντώνουν, τα συλλαλητήρια πυκνώνουν, οι μαθητές δηλώνουν ανυποχώρητοι κι ο υπουργός επιχειρεί τώρα προσέγγιση με τους καθηγητές, αποποιούμενος το ρόλο του ντετέκτιβ και αρνούμενος να αποδώσει ευθύνες για την εξάπλωση των καταλήψεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν αύριο στο κέντρο της Αθήνας οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ οι σπουδαστές των ΤΕΙ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αντιδρώντας για την υποβάθμιση των πτυχίαων τους. Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε χίλια περίπου σχολεία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, οι μαθητές που χθές μπήκαν στην τέταρτη εβδομάδα κατάληψης έχουν χάσει 93 διδακτικές ώρες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "με τις ελπίδες του στην επικείμενη εορταστική περίοδο και την εμπιστοσύνη του στην... πειθώ του μονολόγου, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης, συνέχισε την αντεπίθεση "ενημέρωσης" για την επίμαχη μεταρρύθμιση. Χθές μίλησε σε 200 λυκειάρχες, τήρησε ουδέτερη στάση στην καταγγελία του υφυπουργού του κ. Ανθόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε για υποκινητές των καταλήψεων τους καθηγητές, και έδωσε νέα συνέντευξη -διάγγελμα στην κρατική ΝΕΤ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "ενώ ο υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα περί "μη ενημερωμένων και υποκινούμενων μαθητών" και ο αρχηγός της ΝΔ ζητά γενικά "αναστολή", χωρίς να παίρνει, όμως, θέσει στα ουσιαστικά αιτήματα των φορέων της Παιδείας, οι μαθητές και οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι εργαζόμενοι ενισχύουν τον συντονισμό τους και προετοιμάζονται για τα αυριανά μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "μαραθώνιο ενημέρωσης για τα επίμαχα σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης με καθημερινές επαφές τόσο με καθηγητές όσο και με μαθητές. Παράλληλα, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι παράγοντες των γραμμάτων και της τέχνης αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να στηρίξουν κριτικά τη μεταρρύθμιση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων "κύριε υπουργέ της Παιδείας. Μπορεί οι μαθητές να μην είναι ενημερωμένοι στις λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής σας μεταρρύθμισης, μπορεί όπως λέτε, να διακατέχονται απο φόβο μπροστά σε κάτι νέο. Γνωρίζουν όμως κάτι που είανι πολύ σημαντικό, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία των αντιδράσεών τους: το νέο σύστημα τους δίνει μία ευκαιρία με τις εξετάσεις της Β'και Γ'Λυκείου για τη βαθμολογία του απολυτηρίου και... μισή ακόμη για να τη διορθώσουν τον επόμενο χρόνο, δίνοντας εξετάσεις μόνο για τα μαθήματα της Γ'Λυκείου. Αν χάσουν αυτή τη μιάμιση ευκαιρία κλείνει οριστικά για όλη τους τη ζωή η δυνατότητα πρόσβασης στις Ανώτατες Σχολεές, την ώρα που το αίτημα παγκοσμίως είναι καθένας να μπορεί ελεύθερα να σπουδάσει και να επιμορφωθεί όποτε το επιθυμεί. Η τρομακτική και ραγδαία εξέλιξη σε όλα απαιτεί τη δια βίου εκπαίδευση και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "συντηρητική" μείωση των επιτοκίων μέσα στο 1998 και ταχύτερη αποκλιμάκωσή τους το 2ο εξάμηνο του 1999-μόνο και εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει την πτωτική του πορεία - προανήγγειλε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με το "σταγονόμετρο" θα προχωρήσει η μείωση των επιτοκίων προανήγγειλε χθές ο "τσάρος" της οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο συνέδριο που οργανώθηκε απο το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ανέφερε οτι η μικρή μείωση των επιτοκίων θα ακολουθηθεί απο αυστηρούς ελέγχους της πιστωτικής επέκταασης, ειδικότερα, δε των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι " υπεραισιόδοξη εικόνα για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου επαναλαμβάνοντας οτι με βάση τις έως τώρα εξελίξεις η χώρα μας στο τέλος του 1999 θα έχει επιτύχει όλα τα κριτήρια ένταξής της στην ΟΝΕ".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η σημαντική άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι θέσεις Καραμανλή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις Παπαντωνίου για πληθωρισμό-επιτόκια το 1999, η επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θερμό κλίμα στη Σοφοκλέους - Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου ο Γ. Δ. Τ. ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κρίσιμο τρίμηνο όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο για την οικονομία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ομόλογα - επιτόκια εκτίναξαν το Δείκτη - Υπερβολική άνοδος με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αισιοδοξία Παπαντωνίου για επιτόκια και πληθωρισμό - Μέσα στο 1999 θα διατεθούν αυξημένοι πόροι για επενδύσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δύο σενάρια για το Χρηματιστήριο - Bank of America: Ανοδος έως 37% αλλά και πτώση 25% εαν τα επιτόκια... ".

    [7] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Η ΜΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών, σε μια συνεδρίαση καθ' όλα θετική. Ο γενικός δείκτης τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 2.523,6 και 2.570,7 μονάδων για να κλείσει στην υψηλότερη ημερήσια διαμόρφωση σημειώνοντας άνοδο κατά 4,12%".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 8 December 1998 - 10:40:18 UTC