Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ιονική
  • [3] Φορολογική πολιτική
  • [4] Κινητοποιήσεις
  • [5] Αβραμόπουλος
  • [6] Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι κινητοποιήσεις αγροτών-γιατρών, οι προσφορές για την εξαγορά της Ιονικής, η φορολογική πολιτική, τα σενάρια για κόμμα Αβραμόπουλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αερομαχίες για τις μίζες. Ποιός θα φάει απο το ένα τρίς; Δύο στρατόπεδα στην κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρεζίλι των ληστών. Εφυγε ανενόχλητος περνώντας ανάμεσά τους! Πεζός κακοποιός άδειαζε την Εμπορική, ενώ οι αστυνομικοί έτρωγαν..πασατέμπο!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιάννο πάρτα όλα. Σάλος απο τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ασφαλιστικό: Ο Σημίτης υιοθέτησε την απόρρητη έκθεση.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μάχη δημοσκοπήσεων και πόλεμος εντυπώσεων. Αντιφατικά τα πρώτα γκάλοπ για τον Αβραμόπουλο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ελεγχος σε ακίνητα-οικόπεδα. Ευνοούνται όσοι πρόλαβαν να ρίξουν μπετά. Εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα για τις ΖΟΕ

    Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητική υπεροψία για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Πρεμιέρα χθές με τρακτέρ στην εθνική. Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή των αγροτών στα συλλαλητήρια της Θεσσαλίας. Δεν αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα απο τη σύσκεψη της Τετάρτης για τη ρύθμιση των χρεών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παράνομες άδειες για οικοδομές εξέδωσαν οι Νομαρχίες. Στον αέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγρότες και ΜΑΤ σε θέση μάχης. Κλιμακώνεται η κοινωνική αναταραχή σε όλη τη χώρα. Κλειστά τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

    ΕΘΝΟΣ: Ποινές-φωτιά σε όσους κρύβουν τα ενοίκια. Οι εφορίες αρχίζουν διασταύρωση στοιχείων. Πρόστιμο τριπλάσιο του φόρου. Απαγόρευση πώλησης του ακινήτου για 5 χρόνια. Απαγόρευση λήψης στεγαστικού δανείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Χριστόδουλος ζητά "προσιτή" την Θεία Λειτουργία. Μια επανάσταση την ημέρα κάνει τον... Διάβολο πέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα παίζει όλα για όλα. Σανίδα σωτηρίας για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του η επιστροφή στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας, ελπίζοντας οτι θα κερδίσουν τις ευρωεκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 3.042 υπαλλήλων σε έξι υπουργεία, δήμους- τράπεζες. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα που αναμένουν χιλιάδες υποψήφιοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δηλώσεις: 8 νέοι πονοκέφαλοι για παλαιά ΙΧ, κενά σπίτια, συμβόλαια, πισίνες κ. α. Εφορία: δεν έφταναν τα 100 και πλέον δικαιολογητικά...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Για γερά νεύρα το πόκερ της Ιονικής. Τρείς σύν ένας (;) μνηστήρες για την αγορά της τράπεζας. Μυστηριώδης καθυστέρηση για την ανακοίνωση των υποψηφίων.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιός προωθεί το "Τρίτο Κόμμα". Νέα Δημοκρατία και παλαιοκομματισμός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οδοφράγματα Σημίτη σ'όλα τα αιτήματα. Πολιτική πυγμής έναντι αγροτών και ιατρών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα μέτωπα απο αγρότες-γιατρούς. Στα νοσοκομεία και στους εθνικούς δρόμους δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: 3 μνηστήρες απο την Ελλάδα για την "Ιονική". Εντονη φημολογία και για ξένους.

    ΝΙΚΗ: Τους τραβάνε το χαλί. Αναποφάσιστη η Πανθεσσαλική στη "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ". Η κυβέρνηση αποφασισμένη να μην επιτρέψει τα μπλόκα. Μικρότερη απο τις προηγούμενες η συγκέντρωση των αγροτών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε θέση μάχης οι ξωμάχοι του κάμπου. Περήφανη απάντηση απο την αγροτιά της Θεσσαλίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κύκλωμα απάτης με πιστωτικές κάρτες. Εντοπίστηκαν οι δράστες με τη βοήθεια της ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Επίκεντρο η Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη η παραχάραξη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προορίζονταν για τη Θράκη; τα όπλα που κατασχέθηκαν στην Κρυσταλλοπηγή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η μάχη θα κριθεί στα αγροτικά χρέη. Τα τρακτέρ στην εθνική αναμένουν θετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χάος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

    [2] Ιονική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "μέχρι την τελευταία στιγμή θα διατηρηθεί η αγωνία για την τύχη της Ιονικής, καθώς οι διεκδικητές αλλά και η πωλήτρια Εμπορική Τράπεζα κράτησαν χθές κλειστά τα χαρτιά τους. Μέχρι αργά χθές βράδυ είχε γίνει γνωστό οτι κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές, οι τρείς απο τους Ελληνες διεκδικητές -Σάλλα, Λάτση, Κωστόπουλο- και η τέταρτη απο ξένη τράπεζα αγνώστων λοιπών στοιχείων"

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τρείς ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, η Alpha Τράπεζα Πίστεως, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς μάχονται για τον έλεγχο της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρείς αυτοί όμιλοι κατέθεσαν στο Λονδίνο λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, προσφορές για την εξαγορά του 51% της Ιονικής Τράπεζας. Ωστόσο, υπήρχαν πληροφορίες οτι για την Ιονική υποβλήθηκε και τέταρτη προσφορά απο ξένο επενδυτικό οργανισμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "τα 155 δισεκατομμύρια δραχμές (καταβεβλημένα σε δόσειες 0 φαίνεται οτι είανι το υψηλότερο σημείο που τοποθετήθηκε ο "πήχυς" γαι την εξαγορά της Ιονικής απο τους ίδους τους "μνηστήρες" της Τράπεζας, οι οποίοι μπήκαν απο χθές στη "μάχη" της διεκδίκησης".

    [3] Φορολογική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "υπέρμαχη της γραφειοκρατίας αποδεικνύεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών. Απο φέτος ξαφνικά προσθέτει άλλα οχτώ δικαιολογητικά σε εκείνα (σσ ξπερνούν κατά πολύ τα 100) που μέχρι πέρυσι φορολογούμενοι με τη φορολογική τους δήλωση. Θέλει τώρα και αποδεικτικά στοχεία για ακατοίκητα ακίνητα, παλιά αυτοκίνητα, επικυρωμένα συμβόλαια ακινήτων που αγοράστηκκαν το 1998, δαπάνη κατασκευής της πισίνας και άδεια κατασκευής που να αποδεικνύει την επιφάνεια. Ακόμη απο τις επιχειρήσεις ζητεί στοιχεία για επενδύσεις και αποθεματικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "κυνηγοί" αποδείξεων και δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μαζέψουν τα δικαιολογητικά της Εφορίας για την έκπτωση εισοδήματος. Το υπουργέιο Οικονομικών με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες για τα έγγραφα που δέχεται η Εφορία προκειμένου να αναγνωρίσει τις δαπάνες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "εγκύκλιο που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν μαζί με τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι και δίνει οδηγίες για τα παραστατικά που πρέπει να καταβληθούν, έτσι ώστε η ΕΦορία να αναγωνρίσει τα αφορολόγητα όρια, τις εκπτώσεις φόρου και τη δικαιολόγηση του "πόθεν έσχες" εξέδωσε χθές το υπουργείο Οικονομικών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "μέχρι και στο 300% του αναλογούντος φόρου φτάνουν τα πρόστιμα που υπουργική εγκύκλιος προβλέπει για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, τα οποία αποκτούν απο ενοικιαζόμενα ακίνητα. Δεν θα μπορούν αν πουλήσουν διαμερίσματα ή καταστήαμτα ούτε να πετύχουν στεγαστικό δάνειο. Τα ενοίκια θα ελεγχθούν σχολαστικά. Οποιος φορολογούμενος δηλώνει "κενό" το ακίνητό του, θα πρέπει να συνυποβάλει φωτοαντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ, για να αποδεικνύει "του λόγου το αληθές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) υποστηρίζει οτι "στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι που αποφεύγουν να δηλώσουν ειδοσήματα απο ακίνητα, καθώς και χιλιάδες άλλοι οι οποίοι αποκρύπτουν δαπάνες τους για την ανέγερση οικοδομών, για να μην πέσουν στην τσιμπίδα του "πόθεν έσχες".

    [4] Κινητοποιήσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την κυβερνητική αδιαλλαξία στα αιτήματα των αγροτών διαδέχονται η υπεροψία και οι απειλές της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση αποκλεισμών των εθνικών οδών. Η κυβέρνηση, εκτιμώντας οτι η χθεσινή συγκέντρωση των τρακτέρ ήταν μικρότερη απο τις αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων, δεν άφησε πολλά περιθώρια ουσιαστικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των αγροτικών αιτημάτων".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ενώ τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας βρίσκονται ήδη στο γνωστό κόμβο της "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" και οι καθοδηγητές των κινητοποιήσεων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εθνικών δρόμων, η κυβέρνηση με όλους τους τόνους δηλώνει οτι δνε πρόκειται να ανεχθεί κάτι τέτοιο και να επιτρέψει επανάληψη των γεγονότων του πρόσφατου παρελθόντος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "με λίγα τρακτέρ-σαφώς λιγότερα απο τις προηγούμενες κατ 'έθιμον πλέον, ετήσιες κινητοποιήσεις- οι αγρότες της Πανθεσσαλικής στρατοπέδευσαν στην εθνική οδό και αναμένουν ενισχύσεις προκειμένου να μετέλθουν ανώτερες μορφές πάλης, όπως αυτή τη διακοπής της κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο μέτωπο της Υγείας έρχεται να προσθέσει βάρη στην κυβέρνηση Σημίτη, η οποία χτίζει τα δικά της οδοφράγματα και δηλώνει ευθέως οτι θα αντιταχθεί στις κινητοποιήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "χωρίς τον παλμό και την συμμετοχή προηγούμενων ετών ξεκίνησε χθές ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων με "ισχυρό" σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ τον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και μόνον παρά το "πρόγραμμα" της Πανθεσσαλικής για περισσότερα σημεία πίεσης στην εθνική οδό".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "την οδό της αντιπαράθεσης με τους αγρότες επέλεξαν για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΣΥΔΑΣΕ. Αντί να επιδειχθεί ενδιαφέρον και κατανόηση για τα οξυμένα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και αφού προηγουμέως καλλιέργησαν ένα τεχνητό κλίμα "παροχολογίας" προστίθεται στην ανακοίνωση, προτίμησαν τελικά την ανούσια εξαγγελία χιλιοειπωμένων και ανεξόδων θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεων πολλές απο τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά παραμένουν για μήνες ή και χρόνια στα χαρτιά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "αλυσιδωτές εκρήξεις στην κοινωνία προκαλεί η ανάλγητη πολιτική της κκυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών" βυθίζοντας τη χώρα στην αναταραχή. Ο αγροτικός πληθυσμός ξεσηκώνεται οι μαθητές ετοιμάζουν νέα μπλόκα και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται ακόμη πιο τραγική, αφού οι γιατροί κλιμακώνουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους".

    [5] Αβραμόπουλος

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες απο όσες διαφαίνονται θα έχει για τη ΝΔ η κάθοδος του Δημάρχου της Αθήνα ςστην εκλογική αναμέτρηση και η ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματός του γι αυτό και όλες οι εξελίξεις στη Ρηγίλλης περιστρέφονται γύρω απο τις κινήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "αλλεπάλληλα δημοσιεύματα καλλιεργούν την εντύπωση οτι ευρίσκεται σε εξέλιξη "σχέδιο" που αποσκοπεί στην διάσπαση της φιλελευθέρας παρατάξεως και μέσω αυτής στην στήριξη της κυβερνήσεως Σημίτη. Το σχέδιο αποδίδεται στν ίδια την κυβέρνηση, στον αμεριακνικό παράγοντα και στην λεγομένη "διαπλοκή" με κύριο μοχλό εφαρμογής του τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων-που προανήγγειλε την Παρασκευή με αναλυτικό της ρεπορτάζ η "Α"- άρχισε απο χθές έντονος, πολυμέτωπος και με πολλαπλές επιδιώξεις. Ενας αγώνας δρόμου, που κρατά σε αγωνία κόμματα, αρχηγούς και παράγοντες της δημόσιας ζωής και δεν περιορίζεται μόνο στη δημοσίευση πληροφοριών για τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δνε έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί επιστημονικά αλλά αποσκοπέι και στη δημιουργία εντυπώσεων".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τα γκάλοπ επισείει, για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να "απαντήσει" στις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου για δημιουργία κόμματος και να αποδείξει οτι δεν υπάρχει "πολιτικό κενό". Η Ρηγίλλης πέρασε χτές στην αντεπίθεση, αξιοποιώντας δημοσκόπηση της V-PRC που δημοσίευσε ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ η οποία εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 10-13 μονάδες".

    [6] Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει τοι "την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιεί απο σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 του μηνός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς και εκκλησιαστικούς φορείς προσβλέποντας στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της ομογένειας της Αμερικής και της Ελλάδας".

    "Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων βρίσκεται απο σήμερα στη χώρα μας πραγματοποιώντας επίσκεψη μετά απο επίσημη πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης. Η εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής έχει προκαλέσει, τα δύο τελευταία χρόνια, "χιονοστιβάδα αντιδράσεων" στους κόλπους της Εκκλησίας της ευπορότερης "επαρχίας" του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), ο κ. Σπυρίδων αποκλείει το ενδεχόμενο οι πέντε μητροπολίτες να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας και εκφράζει την αισιοδοξία του οτι οι υφιστάμενες διαφορές -αν και φαίνονται αγεφύρωτες- τελικά θα εξομαλυνθούν. Τονίζει δε, οτι οι διαφορές που έχουν εμφανιστεί στην Εκκλησάι της Αμερικής δεν είναι πρωτόγνωρες".

    (Γ. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εμφύλιος" στη Σοφοκλέους! Βαριές κατηγορίες απο τη MARFIN".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ημέρα των limit up στο Χρηματιστήριο. Εκρηξη στις τιμές των μετοχών της "περιφέρειας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελληνική κούρσα για το 51% των μετοχών της Ιονικής. Προσφορές απο Πίστεως, Πειραιώς, Eurobank-Εργασίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ιονική: η έκπληξη δεν ήρθε απο το Λονδίνο. Στην Αθήνα σήμερα οι άνθρωποι της JP MORGAN - 3 ελληνικές προσφορές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 9 February 1999 - 8:48:45 UTC