Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΑΣΟΚ
  • [3] Οτσαλάν
  • [4] Αβραμόπουλος
  • [5] Συνέντευξη Καρατζά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση Οτσαλάν, τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια για κόμμα Αβραμόπουλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απειλεί με εκλογές. Τρίτος και φαρμακερός εκβιασμός Σημίτη. Οι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ προωθούν Ακη και αναβολή συνεδρίου. Η αντιπολίτευση ζητεί παραίτηση του πρωθυπουργού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γκρεμίζουν τον Σημίτη οι προστάτες του. Στην κούρσα διαδοχής οι Ακης, Παπουτσής, Βάσω και Βενιζέλος. Συγκρότημα Λαμπράκη κ. α. προαναγγέλλουν το τέλος του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σε μια κλωστή η ζωή του ταγματάρχη. SOS Βρώμικες εισηγήσεις για την τύχη των "5".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγή του Σημίτη ίσως και μέσα σ'ένα 20ήμερο. Πρόωρες εκλογές στον ορίζοντα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιχείρηση αποστασία στο ΠΑΣΟΚ. Παραίτηση του Σημίτη εκβιάζουν 20 βουλευτές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τελειώνει ο δοσίλογος. Ακόμα και οι πιο φιλικές του εφημερίδες τον θέτουν υπο προθεσμία. Μετράει ημέρες ο αρχικαταδότης, ενώ στην κουζίνα της CIA και των διαπλεκομένων μαγειρεύουν τη διαδοχή για την προστασία των συμφερόντων τους.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλές και βρώμικο πόλεμο άρχισαν οι Τούρκοι, ενώ η Ευρώπη πιέζει για τον Οτσαλάν. Εκτακτο ΚΥΣΕΑ και επιφυλακή για ενδεχόμενη προβοκάτσια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολιτική ψυχεδέλειας απο την Τουρκία για τον Οτσαλάν που..Τον μαστουρώνουν για να κατηγορεί την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παριστάνει ακόμα τον πρωθυπουργό, ενώ η χώρα διασύρεται και είναι τραγικά απομονωμένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιός πήρε τα αργύρια των 14 δις. Μυστήριο καλύπτει την επικήρυξη του Οτσαλάν απο την Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενώ οι "15" αξιώνουν τίμια δίκη με ευχολόγια, οι Τούρκοι... Στήνουν "δίκη" Οτσαλάν και Ελλάδας. Η Αγκυρα βγάζει "ομολογίες" για όπλα κ. α. Ο Ντεμιρέλ βρυχάται και απειλεί με μέτρα. Καρδιολόγοι σπεύδουν στη φυλακή του Οτσαλάν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 'Η εγώ ή εκλογές. Ο Σημίτης απαντά στη "Γιάφκα" των 40. Εντυπωσιακή συγκέντρωση βουλευτών στο σπίτι του Παν. Κρητικού. Σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενης ανταρσίας βουλευτών επεξεργάζεται το Μαξίμου. Εμπρακτη υποστήριξη των Ευρωαπαίων ηγετών ζήτησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις Εθνικής Ενότητος. Επιβεβλημένη απο τις συγκυρίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προβοκάτσια στήνει η Τουρκία με Οτζαλάν. Και έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ. Διατεταγμένες ομολογίες με ψυχοφάρμακα. Δίκαιη δίκη ζητεί τώρα και η Ευρώπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απόβαση του ΝΑΤΟ στις ακτές της Πιερίας. Δεκάδες αποβατικά με 4.000 στρατιώτες αναμένονται κατά τις επόμενες ώρες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δίκη-σόου σκηνοθετούν οι Τούρκοι για τον Οτσαλάν.

    [2] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με την απειλή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες απειλεί ο Κ. Σημίτης τη διογκούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία επιχείρησε να θέσει θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού, χωρίς μέχρι στιγμής να το επιτύχει. Ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκε το Σάββατο στο σπίτι του Παν. Κρητικού, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η άμεση αντίδραση του Κ. Σημίτη, καθώς και η απροθυμία του Ακη να προσφέρει κάλυψη στην κίνηση αυτή συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση του όλου εγχειρήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σχέδιο ανατροπής του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η υλοποίηση του οποίου θα προκαλέσει επικίνδυνους τριγμούς στην οικονομία της χώρας και βεβαίως θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη διάλυση, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Α", 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φέρονται αποφασισμένοι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη προς τον Κ. Σημίτη και να ανεξαρτητοποιηθούν στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν υποκύψει στις πιέσεις για παραίτηση που τέθηκαν με απροκάλυπτο τρόπο απο ορισμένους εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "μετράει ώρες στην ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης, μετά την προδοσία στην υπόθεση Οτσαλάν. Η αμφισβήτησή του δεν είναι διάχυτη μόνο στα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, που, όπως έγραφε προχθές η "Β" τον θεωρούν "ξοφλημένο" αλλά και στο χώρο ακόμα και του φιλικού του Τύπου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "σε αναζήτηση "διάδοχης λύσης" στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ταπεινωτικής ήττας στις ευρωεκλογές, κινούνται βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το "τέλος εποχής" για τον κ. Σημίτη προβάλλει ως δραματική για τον πρωθυπουργό παρενέργεια των χειρισμών του στην υπόθεση Οτσαλάν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "την παραίτηση του Κώστα Σημίτη και τη χρονική μετάθεση της ένταξης στην ΟΝΕ ζητούν πλέον και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποδεικνύοντας το δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον οικονομικό ορίζοντα της χώρας μετά τους ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ φέρονται έτοιμοι να ζητήσουν τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη δυσάρεστη τροπή που έχουν προσλάβει οι εξελίξεις απο την "υπόθεση Οτσαλάν". Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη δύο "κινήσεις" που αναμένεται να εκδηλωθούν έως και μεθαύριο και ανάλογα με το αίτημα που θα διατυπωθεί και το σύνολο των υπογραφών που θα τεθούν να προδιαγράψουν και την τύχη τόσο της κυβέρνησης όσο και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προσωπικά".

    [3] Οτσαλάν

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε μια απρόσμενη εξέλιξη οι "15" και παρά το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί αρχικά, στη δήλωση που εξέδωσαν θέτουν και επίσημα πλέον το Κουρδικό αλλά και την αντιμετώπιση του Οτσαλάν, ως προϋπόθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η δήλωση αυτή των "15" έδωσε μια ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις παρενέργειες της σύλληψης Οτσαλάν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε μια στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζεται ως κέντρο της διεθνούς τρομοκρατίας απο την πλέόν βρώμικη εκστρατεία κατασυκοφάντησης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή απομόνωση, αδυνατώντας να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση και να αποκρούσει τις αθλιότητες των στρατοκρατών της Αγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "όπως ήταν "προβλεπόμενο" απο το τουρκικό καθεστώς και αναμενόμεννο απο κάθε άνθρωπο που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τους κρατουμέους και αιχμαλώτους της η Αγκυρα, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήδη ξεκίνησε να "κελαηδεί" στο "χαβά" που του παίζουν οι δεσμοφύλακες και ανακριτές του. Ηδη ξεκίνησε να "αποκαλύπτει" τις "στενές σχέσεις" του ΡΚΚ με την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας επί λέξει τα σενάρια που επί σειράν ετών κατασκεύαζε η τουκρική προπαγάνδα. Βεβαίως, πρόκειται πλέον, όχι περί του Ανδρός Οτσαλά αλλά περί του ανδρείκελού του".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η χώρα απο την περασμένη Τρίτη ευρίσκεται στο επίκεντρο της δεινής κρίσεως στην οποία η κυβέρνησις την ενέπλεξε με τις επικίνδυνες επιλογές και αποφάσεις της στην υπόθεση Οτσαλάν. Ηδη, εν όψει μη ελεγχομένων εξελίξεων, εγείρεται το ερώτημα πως μέσα απο αυτές δεν θα τεθή σε κίνδυνο η πολυετής προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της μεταξύ άλλων επισημαίνει οτι "καλείται η Τουρκία απο όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους να εξασφαλίσει μια "έντιμη " ή "δίκαιη" ή "αντικειμενική" δίκη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Καλείται η Τουρκάι και επισήμως απο την ΕΕ να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δικάσει "αντικειμενικά" τον Οτσαλάν. Η απάντηση της Τουρκίας στην πρόσκληση έχει ήδη δοθεί. Είναι απόλυτα σαφής, διότι είναι έμπρακτη. Και είναι σαφέστατα αρνητική. Η Τουρκία έχει ήδη καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον πιο βίαια και τον πιο θεαματικό τρόπο στην περίπτωση του Οτσαλάν".

    [4] Αβραμόπουλος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "πολιτική εμφάνιση πραγματοποίησε χθές στο λόφο Φιλοπάππου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν, ζήτησε την έναρξη εθνικού διαλόγου. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε οτι "το θέμα είναι εθνικό και πρέπει να μας προβληματίσει όλους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "νέα παρέμβαση έκανε χθές ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος προτείνοντας εθνική συνεννόηση προκειμένου να βγεί η χώρα απο την κρίση. Δηλώνοντας με δυναμικό τρόπο "παρών" στις εξελίξεις απο το λόφο του Φιλοπάππου στον οποίο εόρτασε, όπως κάθε χρόνο με τους Αθηναίους τα Κούλουμα, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο πολιτικός κόσμος να κινηθεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφεραν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα Οτσαλάν".

    [5] Συνέντευξη Καρατζά

    " Η περαιτέρω πτώση των επιτοκίων, καθώς και η επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, η οποία θα γίνει με ταυτόχρονη προστασία του πελάτη απο έναν επικίνδυνο υπερδανεισμό, είναι δυο απο τις προτεραιότητες του διοικητή της ΕΤΕ, κ. Καρατζά". Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ "αποδίδει, επίσης, την άνοδο του Χρηματιστηρίου στο γεγονός οτι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απο την ΟΝΕ. Συμβουλεύει όμως τους επενδυτές σε επιλογές κυρίως μακροπρόθεσμου χαρακτήρα".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 23 February 1999 - 9:03:11 UTC