Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κόσοβο
  • [3] Πασχαλινή έξοδος
  • [4] Εξωτερική πολιτική
  • [5] Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία, η εξωτερική πολιτική, η ελληνική οικονομία και η πασχαλινή έξοδος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εγκληματίες πολέμου. Χτύπησαν αμαξοστοιχία- Ξεκληρίζουν χωριά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βομβάρδισαν τρένο. Κι άλλη κτηνωδία των..πολιτισμένων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θυσίασε ο Κλίντον τους 3 αιχμαλώτους. Πως τορπιλίστηκε η πρωτοβουλία Κυπριανού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλιμάκωση του πολέμου. Αψιμαχίες στα σύνορα Σερβίας- Αλβανίας-Σκοπίων. Μινί εισβολή στο Κόσοβο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πακέτο νομών για τα ακίνητα. Ολες οι νέες ρυθμίσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σχέδιο για διχοτόμηση συζήτησαν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ. Περισσότερες οι βόμβες, καλύπτουν τις συζητήσεις στα παρασκήνια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενοκτονία. Εγκληματίες πολέμου οι μανιακοί δολοφόνοι της Ουάσινγκτον.

    ΕΘΝΟΣ: SOS προς τη Μόσχα. Ξύπνησε και η "Μεγάλη Αλβανία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αυτοί δεν θα γυρίσουν απο το "Κόσοβο" της Ελλάδας. 41 νεκροί και 460 τραυματίες ο απολογισμός της εξόδου. Η δική μας φρίκη ενός άλλου "πολέμου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεπουλάνε τις εθνικές υποθέσεις. Με πρόσχημα την πολεμική κρίση στα Βαλκκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλή υποχώρηση Σημίτη σε Σκόπια-Τουρκία, ενώ ο Γιωργάκης έβαλε νέα υπογραφή για ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας και ειδικεύεται σε περίεργους ρόλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εγκλημα του ΝΑΤΟ-Εξπρές. Τρένο γεμάτο επιβάτες, μέρα- μεσημέρι έπληξαν οι πύραυλοι -10 νεκροί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οχι του ΝΑΤΟ στη χερσαία επιχείρηση, ενώ οι βομβαρδισμοί ισοπεδώνουν τη Γιουγκοσλαβία.

    ΕΣΤΙΑ: Η στρατηγική του Μιλόσεβιτς. Η "ΕΣΤΙΑ" αναλύει την άλλη πλευρά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μεσολαβητές Ελλάδα και Ρωσία βλέπει το ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, το ΝΑΤΟ: Απλώνει τη σκιά του

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πωλείται το όνομα Μακεδονία; Δημοσίευμα παρουσιάζει την παραχώρηση του ονόματος ως... γενναιότητα.

    [2] Κόσοβο

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ρόλο "έντιμου μεσολαβητή" βλέπει τώρα το ΝΑΤΟ για τη Ρωσία και για τη χώρα μας, καθώς εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στο Κόσοβο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση-ακόμα και σε πολιτικούς στόχους".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "μπορεί να κατηγορηθή για τα πάντα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Για σφαγές και πολλές άλλες βαρβαρότητες στο Κοσσυφοπέδιο, για μαζικές διώξεις και εθνοκάθαρση, ακόμη και διότι ενέπλεξε την χώρα του σε έναν πόλεμο τον οποίο θα μπορούσε να έχη αποφύγει. Δεν μπορεί όμως να κατηγορηθή για έλλειψη στρατηγικής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "παρά την αναφορά σε πολιτικές λύσεις, οι δεκαεννέα υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν χθές στις Βρυξέλλες την ένταση των επιχειρήσεων. ΟΙ συγκρούσεις στα σύνοερα Αλβανάις - Κοσσυφοπεδίου, ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς αντάρτες, προκαλούν την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Ξένες εφημερίδες γράφουν για μίνι διείσδυση Αμερικανών κομάντος στο Κόσοβο. Η ένταση των συγκρούσεων έχει πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων. Οι σύμμαχοι βομβάρδισαν ακόμη και αμαξοστοιχία".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "σε διπλωματικό και στρατιωτικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το ΝΑΤΟ, καθώς ο Σλ. Μιλόσεβιτς δεν υποχωρεί, παρά τις ενετεινόμενες αεροπορικές επιδρομές, που ως επί το πλείστον θύματά τους είναι οι άμαχοι. Η διεθνής κοινή γνώμη είναι ανάστατη απο το φονικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό συρμό της γραμμής Βελιγραδίου- Σκοπίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "σε "άγρια Δύση" μετέτρεψαν το Πάσχα των Σέρβων οι ΝΑΤΟϊκοί στρατηγοί, που συνέχισαν τα τυφλά χτυπήαμτα εναντίον αμάχων. Ενα επιβατικό τρένο ήταν ο στόχος της μανίας των βομβαρδιστικών, τα οποία μέρα - μεσημέρι έσπειραν το θάνατο, στην Γκρντέλιτσα. Μια αδίστακτη τακτική που επιβεβαίωσαν χθές οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και ο Γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε οτι θα συνεχιστεί μέχρι να γονατίσει ο Μιλόσεβιτς".

    [3] Πασχαλινή έξοδος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι " το αρνητικό ρεκόρ με τους 52 νεκρούς που σημειώθηκε το Πάσχα του 1997, πάει να σπάσει η φετινή εξόρμηση των εκδρομέων στην ύπαιθρο για τον καθιερωμένο πλέον οβελία. Μέχρι χθές τα μεσάνυχτα, πρώτη ημέρα της επιστροφής, σε ολόκληρη τη χώρα σημειώθηκαν 321 τροχαία δυστυχήματα, στα οποία 41 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και 460 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "η "κάθοδος των μυρίων" διαδραματιζόταν χθές και στα δύο οδικά δίκτυα Αθηνών -Κορίνθου και Αθηνών -Λαμίας, καθώς οι εκδρομείς για τον εορτασμό του Πάσχα επέλεξαν την τελευταία στιγμή για να επιστρέψουν ξανά στο καβούκι τους. Το θλιβερό πάντως είναι οτι για μια ακόμη φορά αποδείξαμε έμπρακτα οτι δικαίως τηρούμε την πρωτιά σε δυστυχήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "η "σφαγή... των αμνών" μεταφέρθηκε στους δρόμους της Ελλάδας, μετά τη μεγάλη έξοδο για τη γιορτή του Πάσχα. Ο απολογισμός των νεκρών απο τροχαία δυστυχήματα, ετά την έξοδο και την επιστροφή των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι τραγικός".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι " ούτε οι "Τόμαχωκ" και "Κρούζ" που σαν την βροχή πέφτουν, εδώ και 20 ημέρε2 στο μαρτυρικό Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στη Νέα Γιουγκοσλαβία, δεν είχαν εντός 4-5 ημερών τους νεκρούς και τοςυ τραυματίες που υπήρξαν στη χώρα μας λόγω τροχαίων δυστυχημάτων ! 41 νεκροί και 460 τραυματίες υπήρξε ο τραγικός απολογισμός της πασχαλινής εξόδου των κατοίκων της Πρωτεύουσας, της Συμπρωτεύουσας και των λοιπών πόλεων της χώρας ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή".

    [4] Εξωτερική πολιτική

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία επιδιώκουν να οδηγήσουν την Ελλάδα οι Αμερικανοί, που όχι μόνο προετοιμάζουν μια συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως είχε αποκαλύψει κατ'αποκλειστικότητα η "Α" αλλά επιπλέον "εκβιάζουν" με το άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει για την αγορά όπλων, προκαλώντας εμπλοκή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "την τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας αξιοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη για να προωθήσει σε συσκευασία "δύο σε ένα" το διάλογο άνευ όρων και εφ'όλης της ύλης με την Τουρκία και την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία". Ο υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου έβαλε χθές άλλη μια υπογραφή ντροπής στην ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας κερδίζοντας τα "εύγε" της κ. Ολμπράϊτ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "με πρόσχημα την κρίση στη Γιουγκοσλαβία η κυβέρνηση Σημίτη κλείνει με τον πλέον επώδυνο για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο τα εθνικά θέματα. Αντί να διεκδικήσει το όνομα της Μακεδονάις το αφήνει στο υπο διάλυση κρατίδιο του Γκλιγκόροφ, καλλιεργεί κλίμα συμβιβασμού με την Τουρκία για το Αιγαίο και δείχνει να εκλιπαρεί για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η οποία όμως όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες θα κινηθεί περισσότερο στο πλαίσιο της συνομοσπονδίας και όχι στη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία για την οποαί ομιλεί η κυπριακή κυβέρνηση".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η εκρητική άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να συνεχισθεί και στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Με τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,5% η ελληνική αγορά γίνεται ακόμη πιο ελκυστική για τους ξένους θεσμικούς, που αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες τοποθτήσεις σε Σοφοκλέους και ομόλογα. Καθώς, μάλιστα προεξοφλείται η αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου απο τη Morgan Stanley αλλα'και η μείωση επιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδος, η προοπτική ανόδου του Δείκτη πάνω απο τις 4.000 μονάδες θεωρείται πολύ πιθανή".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "η ομολογουμένως εκπληκτική πορεία της Wall Street η οποία ημέρα με την ημέρα καταρρίπτει τα υψηλότερα ρεκόρ της ιστορία ςτης ( το ίδιο έγινε και χθές) καθώς και η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου του ευρώ απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και για το ελληνικό χρηματιστήριο παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στα Βαλκάνια. Η Τράπεζα της Ελλάδος απο την πλευρά της τηρεί στάση αναμονής και δεν σκοπεύει να μειώσει αμέσως τα επιτόκια. Λαμβάνοντας όμως υπόψη και την πορεία πτώσης του πληθωρισμού θα το πράξει το Μάϊο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι "ψίθυροι" για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις και σε άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας εκτός από τον πληθωρισμό, ο οποίος δείχνει να έχει ακόμη ισχυρές αντιστάσεις εως ότου "προσγειωθεί" στο επίπεδο του 2% που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της δραχμής στην ευρωζώνη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 April 1999 - 9:33:02 UTC