Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία
  • [3] Δόγμα ΝΑΤΟ
  • [4] Συνέχιση βομβαρδισμών
  • [5] Χερσαίες επιχειρήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνέχιση των βομβαρδισμών, τα σενάρια για χερσαίες επιχειρήσεις, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κλείνουν κανάλια στην Ελλάδα με εντολή των ΗΠΑ επειδή αναμετέδιδαν τη σερβική τηλεόραση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στήστε βίντεο εξόντωσης Κοσοβάρων και θα πληρωθείτε.. 60.000.000 για σφαγή "μαϊμού". Εγγραφο -ντοκουμέντο Γερμανού αξιωματούχου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αποτύχαμε στη Σερβία. Ομολογίες Αμερικανών αξιωματούχων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δόγμα θανάτου απο το ΝΑΤΟ. Επιθέσεις παντού, κατά το δοκούν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καλούν κόσμο για αεράμυνα. Η χώρα προετοιμάζεται για πόλεμο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το παρασκήνιο για την ΟΝΕ. Γιατί η πορεία της Ελλάδος δεν κινδυνεύει απο τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Διαβεβαιώσεις για αμφίδρομη αλληλεγγύη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο πλανήτης στην άβυσσο. Δόγμα φρίκης, ανεξέλεγκτων επεμβάσεων, καθώς και αλλαγής συνόρων.

    ΕΘΝΟΣ: Στα άδυτα του UCK. Ποιοί είναι και τι ονειρεύονται για το Κόσοβο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παλιρροϊκά κύματα απο την Εύβοια κατά του ΠΑΣΟΚ. Οξύτατη επίθεση του Κ. Καραμανλή για τα πεπραγμένα του Κ. Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ναί σε όλα. Φρόνιμο παιδί ΝΑΤΟ-ΗΠΑ ο κ. Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τέλος στα σύνορα, στον ΟΗΕ και την εθνική κυριαρχία. Το ΝΑΤΟ επισημοποίησε το δόγμα Κλίντον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Είς υγείαν του πολέμου. Ο Κλίντον θεσμοθέτησε τη Νέα Τάξη του ΝΑΤΟ: χτυπάμε παντού στον πλανήτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εγκαταλείπεται το σχέδιο για χερσαία επέμβαση. Ακης Τσοχατζόπουλος: "Αιθεροβάμονες όσοι μιλούν για χερσαία εισβολή στο Κόσοβο".

    ΕΣΤΙΑ: Το συμφέρον της Ελλάδος. Ορατοί κίνδυνοι και εθνικές απαιτήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κόσοβο παντού ονειρεύεται τώρα το ΝΑΤΟ. Κούκ στα ΝΕΑ: και οι χερσαίες στο τραπέζι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μοίρασαν το φιλέτο. Αναβάθμιση ΗΠΑ-Ευρώπης σε βάρος του ΟΗΕ.

    [2] Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε κλίμα αβεβαιότητας αναμένεται να κινηθεί και αυτή την εβδομάδα η Σοφοκλέους, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τις εξελίξεις στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Η εμπλοκή στις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η συνέχιση των βομβαρδισμών και ο κίνδυνος αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και "Απελευθερωτικού Στρατού" δεν αφήνουν περιθώρια αισιόδοξων εκτιμήσεων για το Χρηματιστήριο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "αρχίζει απο αύριο με την επιστροφή του κ. Κ. Σημίτη, κύκλος συσκέψεων στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών με στόχο να μεθοδευτούν οι ενέργειες στα κοινοτικά όργανα για τη διασφάλιση της ένταξης στην ΟΝΕ, ανεξαρτήτως των συνεπειών του πολέμου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "η άνοδος των τιμών των καυσίμων, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των οικονομιών των χωρών -μελών της ΕΕ, "μοιράζοντας " ισότιμα τις επιπτώσεις στο Δείκτη Τιμών Καναταλωτή. Ανάλογες πιέσεις με αυτές που προκαλεί η ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων, στον εγχώριο πληθωρισμό, παρατηρούνται και στο "ευρωπαϊκό" κάνοντας το κριτήριο "λάστιχο" και ανακουφίζοντας έτσι τον πονοκέφαλο της εληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη του σχετικού κριτηρίου που απομένει για να ανοίξει ο δρόμςο της ευρωζώνης".

    "Απο καιρού και κατ'επανάληψιν, η "ΕΣΤΙΑ" έχει υποδείξει την ανάγκην να προχωρήση η Κυβένρησις στην διατύπωσιν αιτήματος προς άμεσον ένταξιν της χώρας στην ΟΝΕ. Προβάλλουσα το μείζον πολιτικό ζήτημα - και ταυτοχρόνως "πολιτικόν κριτήριον" για την ικανοποίησιν του αιτήματος - της εκτάτκου καταστάσεως που έχει δημιουργηθή τόσον με την έναρξιν των βομβαρδισμών είς την Σερβίαν, όσον και με την παράτασιν του ακηρύκτου αυτού και ιδιοτύπου πολέμου".

    [3] Δόγμα ΝΑΤΟ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "το ΝΑΤΟ αυτοαναγορεύτηκε σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Θα μπορεί να προχωράει σε στρατιωτικές ενέργειες, εκτός των ορίων ευθύνης του, όπου και όποτε το κρίνει αναγκαίο, με ασαφή κριτήρια, και μάλιστα χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "οι ηγέτες των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν: η Ατλαντική Συμμαχία θα επεμβαίνει κατά περίπτωση-σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη- και θα επιβάλλει τη θέλησή της με "βόμβες θανάτου". Αυτό είναι και το νέο-εφιαλτικό-δόγμα του ΝΑΤΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "οι προθέσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως ξεκάθαρα διακρίνονται στους καπνούς και τις στάχτες του βρόμικου πολέμου, κατέστσαν πασιφανείς στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χθές στην Ουάσιγκτον. Το ΝΑΤΟ απο αμυντικός οργανισμός προορισμένος να υπερασπίζεται την άμυνα των χωρών -μελών του, μετεξελίσσεται σε πολιτικοστρατιωτικό οργανισμό που θα παρεμβαίνει πέραν των ορίων του για την επιβολή των αποφάσεών του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η φιέστα των γενεθλίων του ΝΑΤΟ έκλεισε με την πανηγυρική επισημοποίηση της κατάργησης του Διεθνούς Δικαίου. Τη ληξιαρχική πράξει υπέγραψαν και οι 19, χειροκροτώντας εαυτούς και αλλήλους με προεξάρχοντα τον ηγεμόνα. Θα είναι το ΝΑΤΟ χωροφύλακας, δικαστής, δεσμοφύλακας και τιμωρός στο καθεστώς της "νέας παγκόσμιας τάξης". Τίποτε άλλο υπεράνω αυτού ούτε η ηθική της Μαφίας. Η ύβρις στην απόλυτη έννοιά της".

    [4] Συνέχιση βομβαρδισμών

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "η αποτυχία των αμερικανοΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Σερβία έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Μπίλ Κλίντον που αναζήτησε άλλοθι στη φιέστα του ΝΑΤΟ, για να εμφανιστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού. Παράγοντες του Πενταγώνου και της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζονται δυσαρεστημένοι απο τις εξελίξεις, ο Χόλμπρουκ μιλάει για μπούμερανγκ και ο Τ. Νάϊλς δηλώνει στην "Α" πως χαίρεται που τώρα δεν δουλεύει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "στους "στρατηγούς" παρέδωσαν απο σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) με τον πιο επίσημο τρόπο, οι ηγέτες των 19 χωρών της Συμμαχίας κάθε απόφαση για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία. Οι ηγέτες του πολιτισμένου κόσμου έκλεισαν τ'αυτιά τους στην κατακραυγή της κοινής γνώμης και αποφάσισαν να δώσουν την εντολή για την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας απο αέρος, περνώντας στην "τρίτη φάση" των αεροπορικών επιδρομών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "ενώ το ΝΑΤΟ - και κυρίως οι Αμερικανοί - επικαλείται την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο, εν τούτοις, οι ενέργειες και οι βομβαρδισμοί του δείχνουν πως ενδιαφέρεται για στρατηγικούς και άλλους λόγους για δύο περιοχές της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ): το Μαυροβούνιο και τη Βοϊβοντίνα, στα βόρεια της Σερβίας, που αμφότερα συνδέονται με θάλασσα (Αδριατική ) και ποτάμια συμφέροντα (Δούναβης-Σάβα κ. α.)".

    [5] Χερσαίες επιχειρήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "το σενάριο των χερσαίων επιχειρήσεων με σκληρές μάχες στο έδαφος επί μια εβδομάδα τουλάχιστον προβάλλει και πάλι η εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς" αναλύοντας απόρρητο σχέδιο που έχει υποβληθεί στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Το σενάριο αυτό βλέπει το φώς της δημοσιότητας ενώ νέα ελικόπτερα "Απάτσι" έφτασαν χθές στην Αλβανία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η Θεσσαλονίκη βρίσκεται λοιπόν στο στόχαστρο της εγκληματικής οργάνωσης. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν δικαιολογημένα ανησυχεί μήπως το λιμάνι της συμπρωτεύουσας ζητηθεί για τη διέλευση χερσαίων δυνάμεων πραγματικά θα είναι μια δυσμενής εξέλιξη".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "το θέμα των χερσαίων δυνάμεων εξακολουθεί να παραμένι στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 19 ηγέτες απέφυγαν συστηματικά να αναφερθούν δημοσίως σε αυτό. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ μιλώντας στα ΝΕΑ, οι ηγέτες έχουν δώσει εντολή στον γγ του ΝΑΤΟ να επανεξετάσει τα σχέδια για την ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο έτσι ώστε η Συμμαχία να είναι έτοιμη όταν αυτό απαιτηθεί".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "όχι μόνο την ολοκληρωτική κατοχή αλλά και τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας δείχνει να επιδιώκει το ΝΑΤΟ. Είτε ως εκφοβιστική απειλή είτε ως "προωθημένο" εναλλακτικό σενάριο, οι απειλές που εκτοξετύκαν στο ανακοινωθέν της πρώτης ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον της έρημης χώρας. Οτι απέμεινε απο την παλιά "μεγάλη Γιουγκοσλαβία του Τίτο μέλλει να κοπεί σε περισσότερες "φέτες" έτσι ώστε μετά την επιδιωκόμενη συντριβή του Μιλόσεβιτς οι "επιλεγμένοι" διάδοχοί του να μη διανοηθούν να σηκώσουν κεφάλι".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 26 April 1999 - 7:32:18 UTC