Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ευρωεκλογές
  • [3] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [4] Γιουγκοσλαβικό
  • [5] Οτσαλάν
  • [6] Φορολογική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η δίκη Οτσαλάν, το Γιουγκοσλαβικό, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, η φορολογική πολιτική και οι ευρωεκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτυπούν οτι κινείται. Το πιο μεγάλο έγκλημα πολέμου. Επληξαν νοσοκομείο, γηροκομείο, γέφυρες, δημοσιογραφικές αποστολές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελληνες βαρόνοι κοκαϊνης. Καρτέλ: Εκάλη-Κολωνάκι-Κολομβια. Ποιοί εφοπλιστές συνελήφθησαν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η ατιμία Σημίτη. Οτσαλάν. Δίκη - απάτη του αιώνα. Δικάζεται απο τουρκικό κολαστήριο που βαπτίστηκε δικαστήριο. ΑΠΟ: η Ελλάδα ήθελε να με εξοντώσει.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χιλιάδες προσλήψεις -εξπρές. 50.000 θέσεις εργασίας για το καλοκαίρι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διπλό χτύπημα απο Σημίτη. Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και προσφυγή το Σεπτέμβριο σε εθνικές εκλογές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταργούνται τα τεκμήρια. Θα αντικατασταθούν με σύστημα δικαιολόγησης δαπανών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σκουπίστε την αλβανική μαφία και τους μηχανισμούς του UCK. Χιλιάδες Καλάσνικωφ και χειροβομβίδες στα χέρια τους.

    ΕΘΝΟΣ: Ετοιμα εντάλματα και για άλλους Ελληνες... "Εσκομπάρ". Ασφάλεια: έχει βάθος το "καρτέλ της κοκαϊνης" στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μιλόσεβιτς ο... Σημίτης αν "σκουπίσει" τους Αλβανούς "μας". Σύμφωνα με δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χαριστική βολή στον Σημίτη. Το μακελειό στο Ελμπασάν και οι δηλώσεις Οτσαλάν στη στημένη "δίκη" του Ιμραλί, κόλαφος για τον πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομηρος των Αλβανών ο πρωθυπουργός. Πήρε πίσω τις απελάσεις όταν τα Τίρανα απείλησαν με ελληνικό Κόσοβο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απ'το κλουβί..κάνει άνοιγμα στην Αγκυρα και κατηγορεί Ελλάδα, Ρωσία, Ιταλία. Η παράσταση αρχίζει. Απορίες απο την κατάθεση Οτσαλάν στη "δίκαιη δίκη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η εξαγορά του αιώνα. Αλλάζει ο χάρτης της ευρωπαϊκής αγοράς τσιμέντων.

    ΕΣΤΙΑ: Χειρότεροι απο τους Αλβανούς. Βαρύτατες οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλβανικός πυρετός χτυπά την κυβέρνηση. Στον προεκλογικό αγώνα και η τραγωδία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δημιουργεί κλίμα. Στη δίκη-παρωδία ο Οτσαλάν βάλλει κατά της Ελλάδας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το καλό παιδί. "Συμμορφωμένος" ο Οτσαλάν στη δίκη.

    [2] Ευρωεκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων βρέθηκε η υπόθεση της απαγωγής και ομηρίας των 9 επιβατών απο τον Αλβανό κακοποιό Αντον Φλαμούρ και η δραματική κατάληξη που είχε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται κατά κύματα στην κυβέρνηση, που φοβάται οτι αυτή η υπόθεση θα βαρύνει αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα της 13ης Ιουνίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "κάθε μέρα που περνάει δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και το στενό του επιτελείο να αντιστρέψουν το δυσμενές κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών. Στο ήδη αρνητικό αυτό κλίμα για το κίνημα, που αποτυπώθηκε- αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο-σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας, έρχονται να προστεθούν δύο γεγονότα, που δίνουν τη χαριστική βολή στον κ. Σημίτη: το μακελειό στο Ελμπασάν που στοίχισε τη ζωή σ'ένα 25χρονο παλικάρι απο τη Θεσσαλονίκη και οι δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη στημένη "δίκη" του Ιμραλί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "συναγερμός έχει σημάνει στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ρίχνεται στο σύνολό του στη μάχη των ευρωεκλογών, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών της 13ης Ιουνίου να είναι νικηφόρο για το κυβερνών κόμμα".

    [3] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ενώ τα Τίρανα ανεβάζουν τους τόνους μιλώντας για κίνδυνο αποσταθεροποίησης και απειλώντας να προωθήσουν Κοσοβάρους πρόσφυγες στο Νότο, στην περίπτωση που η Ελλάδα (μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Ελμπασάν) αρχίσει μαζικές απελάσεις Αλβανών, δέκα ερωτήματα αναζητούν σαφέστερες απαντήσεις απο την ελληνική πλευρά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ένα 24ωρο κράτησε ο προεκλογικού χαρακτήρα....θυμός του Κώστα Σημίτη προς τα Τίρανα. Οι Αλβανοί, ως συνήθως, βρέθηκαν να ζητούν... και τα ρέστα, απαντώντας στις εξαγγελίες για απελάσεις με απειλές για ελληνικό Κόσοβο. Και η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν με την ίδια ευκολία που "ξέχασε" την τραγωδία του Ελμπασάν".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "πολλαπλών και αρνητικότατων διαστάσεων, πέραν της μεγεθύνσεως των προβλημάτων που συντηρεί "ανακαλύπτει" και μεγενθύνει η Αλβανία στις σχέσεις της με την Ελλάδα, κρίνονται οι χθεσινές ιταμότατες δηλωσεις του υπουργού Εξωτερικών των Τιράνων Π. Μίλο. Ο επαίσχυντος πολιτικός της σκληρής γραμμής, που ουδέποτε υπέστειλε η γειτονική χώρα "στήριξε" τις εκδιπλούμενες επιδιώξεις των Τιράνων σε ένα παραλήρημα, σύμφωνα με το οπίο η Ελλάδα... οργανώνει την πειρατία του λεωφορείου του ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης και τη δολοφονία του Γ. Κουλούρη".

    [4] Γιουγκοσλαβικό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "πιστή στην υπόσχεσή της για εντατικοποίηση των βομβαρδισμών, η Συμμαχία κατάφερε να σκορπάει ασταμάτητα επί ένα 24ωρο τον τρόμο και το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία. Το ένα μακελειό διαδέχτηκε το άλλο, καθώς στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών βρέθηκαν μεταξύ άλλων διάφοροι "θεμιτοί" στόχοι: ένα αναρρωτήριο, ένας οίκος ευγηρίας, μια πολυσύχναστη γέφυρα και μια αυτοκινητοπομπή ξένων δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "με νέο λουτρό αίματος απο συνήθη "λάθη" κατά αμάχων υποδέχθηκε το ΝΑΤΟ την αποδοχή εκ μέρους του Μιλόσεβιτς των όρων που έθεσε η G8 για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δολοφονήθηκαν δεκάδες άμαχοι, αλλά οι ελπίδες για ειρήνη παραμένουν ακέραιες, καθώς σήμερα θα κριθεί αν ο εκπρόσωπος της Δύσης Αχτισάαρι θα μεταβεί αύριο στο Βελιγράδι, κίνηση που θα γίνεται για πρώτη φορά και ασφαλώς θα φέρει πιο κοντά την ειρήνη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) ισχυρίζεται οτι "το ΝΑΤΟ χτυπά οτι κινείται" προχωρώντας στην "τρίτη φάση των επιχειρήσεων", χωρίς να λάβει την έγκριση των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ. Ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλάρκ με τη σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ-Βρετανίας, έδωσαν το "πράσινο φώς" γαι τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, προκειμένου να πιέσουν τον Μιλόσεβιτς παραμερίζοντας τις υπόλοιπες χώρες -μέλη που αντιδρούν στα χτυπήματα εναντίον πολιτικών στόχων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ολοένα και περισσότεροι άμαχοι χάνουν την ζωή τους απο τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας καθώς τα συμμαχικά αεροσκάφη σφυροκοπούν με μεγαλύτερη ένταση, αλλά και μικρότερη ακρίβεια τους στόχους τους".

    [5] Οτσαλάν

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "άρχισε χθές η ψευτοδίκη του αιώνα, η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Δίκη-παρωδία με ειλημμένη ήδη την απόφαση καταδίκης, απο το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας, για το μοναδικό παρόντα ένοχο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "με μια διαδρομή σε τεντωμένο σκοινί πάνω απο τον Αχέροντα θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την τακτική που υιοθετεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να αντιμετωπίσει τους στρατοδίκες. Παρουσιάζεται ως "μετανοημένος" ζητώντας συγνώμη απο τους συγγενείς των θυμάτων του πολέμου, αποδέχεται την ενότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμφανίζεται ως εν δυνάμει συνεργάτης της Αγκυρας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με μια επίφαση δημοκρατικότητας την οποία οι Τούρκοι μάχονται να προσδώσουν στο σόου που έστησαν στο Ιμραλί, αλλά και με μια νέα σκληρότερη προσπάθεια να εμπλέξουν στο παιχνίδι τους την Ελλάδα, άρχισε χτές η αντίστροφη μέτρηση για την καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν".

    [6] Φορολογική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ριζικές αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνοντας τις παγίδες για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα τεκμήρια εντάσσοτναι οι δπαάνες που επικαλείται ο φορολογούμενος για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματός του (όπως ενοίκιο, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες κλπ)".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, σκάφη, οικιακοί βοηθοί, πισίνες και αεροπλάνα) προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ηδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου που διερευνά το μέτρο αυτό δέχεται θετικές εισηγήσεις απο τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Δρύ, αλλά και απο παράγοντες της αγοράς".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 1 June 1999 - 8:21:39 UTC