Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Θάνατος Παπαδόπουλου
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ο θάνατος του πρώην δικτάτορα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο ψηλός πρόεδρος. Ο Κυριάκος στη θέση του. Ενισχύεται η ενότητα της ΝΔ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Μαντάμ "Π", ο Ζιγκολό, η Δικαστίνα. Σέξ, χρήμα και απάτη 20 δις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ετσι κλεβουν τα δίς. Στο κύκλωμα πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Στο φώς η μεγάλη λεηλασία που συγκαλύπτουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψαλίδι στο εφάπαξ. Σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εξόρμηση στο λαό και εκλογές το Σεπτέμβριο. Τολμηρή κίνηση Σημίτη για οριστικό ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δίωξη για μετοχές -ασανσέρ. Προαγγέλλεται οτι θα ασκηθεί τις προσεχείς ημέρες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πέθανε ο Παπαδόπουλος. Ο άνθρωπος που κατέλυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: 40.000 δάνεια με διπλή επιδότηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος "υπέγραψε" χθές την αποφυλάκισή του. Η "Δημοκρατία των φερέτρων" ενίκησε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρχισε η μάχη της διαδοχής. Γιωργάκης: είμαι έτοιμος για αρχηγός και πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί σε ΔΕΚΟ, τράπεζες για μερική απασχόληση. Καταστρατηγείται ο νόμος Πεπονή εν όψει προεκλογικής περιόδου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δεν θα γίνω "Δωστ'τα όλα". Συνέντευξη: Ο Γιάννος υπέρ παροχών με μέτρο διότι...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Παροχές σε 500 χιλιάδες αγρότες. Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - 15χιλ δρχ -Επεκτείνεται στον ΟΓΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεξήγητη στάσις με την τρομοκρατία. Γιατί διστάζει η Κυβέρνησις Σημίτη;

    ΤΑ ΝΕΑ: 20.000 μαθητές της Α'Λυκείου χάνουν τη χρονιά τους. Επιμένει το υπουργείο στο νέο σύστημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 23% στην ίδια τάξη. Παταγώδης η αποτυχία στην Α' Λυκείου, στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανησυχία. Εξι σεισμοί μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Πανοράματος.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "Θετικκές είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Ι. Τζέμ. Η Αγκυρα δέχθηκε την πρόταση του κ. Παπανδρέου για διάλογο για θέματα τρομοκρατίας και προτείνει συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων για το θέμα αυτό. Τα πρώτα βήματα για τον διάλογο θα συμφωνηθούν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί- κατά πάσα πιθανότητα- η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ι. Τζέμ, στο περιθώριο της διάσκεψης "Φίλοι του Κοσόβου" που συγκαλεί στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η προεργασία για τη διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς ως προς τη συνάντηση αυτή έχει αρχίσει εδώ και αρκετές ημέρες στην Αγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με μοχλό πίεσης τα θέματα της τρομοκρατίας, τα οποία και αναγάγουν σε ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα, επιδιώκουν οι ΗΠΑ να σύρουν την Αθήνα σε έναν εφ'όλης της ύλης διάλογος με την Τουρκία, με στόχο και μετά τα δραματικά γεγονότα στο Κόσοβο να "κλείσουν"-κατά το δοκούν-μια ακόμα εστία έντασης, αυτή τη φορά στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "την πραγματοποίηση επαφών Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητεί η Αγκυρα, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε οτι σύντομα θα προτείνει στην Αθήνα την πραγματοποίηση κοινών συνεδριάσεων σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Αυτό προκύπτει απο την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εξεδόθη με αφορμή την παραλαβή της επιστολής Παπανδρέου και ενισχύεται απο την αμερικανική στάση, η οποία το τελευταίο διάστημα εντείνει τις πιέσεις της προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε "αντιτρομοκρατική" συνεργασία με την Τουρκία και να προχωρήσει στη θέσπιση νέου τρομονόμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "αφόρητες πιέσεις απο ΗΠΑ και Τουρκία, δέχεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στην επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον ομόλογό του Ι. Τζέμ και προτείνει την πραγματοποίηση συνεδρίασης σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων για το θέμα αυτό".

    [3] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "με... κινούμενη άμμο μοιάζει το ΠΑΣΟΚ, λίγο νπριν απο την επιστορφή του πρωθυπουργού απο τη Λατινική Αμερικαή και πριν απο την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 9 και 10 Ιουλίου. Χθές, σε ξαφνικό τετ-α-τετ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος συζήτησαν εφ'όλης της ύλησης με επίκεντρο τις αλλαγές στο κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "με ιδιαίτερη ένταση και σφοδρότητα- που ίσως δεν αναμένετο λόγω της θερινής περιόδου- άρχισε η μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στη Λατινική Αμερικαή, τα διάφορα "καπετανάτα" του κινήματος, ετοιμάζουν τις δικές τους στρατηγικές, νιώθοντας οτι οδεύουμε προς τη λεγόμενη "μετά Σημίτη εποχή".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "γιγαντιαία εξόρμηση στο λαό και εκλογές το Σεπτέμβριο έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί στην Οικονομία που κινδυνεύει απο μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η απόφαση του κ. Σημίτη είναι οριστική και αμετάκλητη και αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο σε όλα τα επίπεδα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "οι εκλογές τελείωσαν, το κόμμα κέρδισε την πρώτη θέση, τα κομματικά όργανα συνεδρίασαν, καιρός για διακοπές... Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στη ΝΔ, τα στελέχη της οποίας, απο τον πιο μικρό μέχρι τον πρόεδρο, ετοιμάζονται να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας και τον καλοκαιρινό ήλιο".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "νέες βελτιωτικές κινήσεις μελετά το υπουργείο Παιδείας για τη μεταρρύθμιση απο την επόμενη σχολική χρονιά. Το υψηλό ποσοστό αποτυχίας των μαθητών της Α'και Β'Λυκείου στις εξετάσεις απασχολεί έντονα την ηγεσία της οδού Μητροπόλεως, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ - τουλάχιστον για φέτος- ο θεσμός των ανεξεταστέων στην Α'Λυκείου".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "είκοσι χιλιάδες δεκαεξάχρονα παιδιά μένουν στην ίδια τάξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α'Λυκείου του Ενιαίου Λυκείου. Η πρώτη χρονιά εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που δεν προβλέπει πλέον μετεξεταστέους έχει ως συνέπεια το 15% των μαθητών της Α'Λυκείου να μην προβιβάζονται".

    [5] Θάνατος Παπαδόπουλου

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "έχασε χθές την πολυετή μάχη με την ανίατη ασθένεια ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που κατέλυσε τη Δημοκρατία στις 21 Απριλίου 1967, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ηταν ο άνθρωπος που έβαλε τη Δημοκρατία στο "γύψο", ήταν ο άνθρωπος των Αμερικανών στην ΚΥΠ, που συγκρούστηκε μαζί τους στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ και για τα πετρέλαια του Βόρειου Αιγαίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "μετά απο ταλαιπωρία τρίων ετών λόγω σοβαρού προβλήματος στην υγεία του, έσβησε, χθές το μεσημέρι, το κερί του ηγέτου της Επταετίας και οπωσδήποτε συγκλονίσαντος την νεωτέρα πολιτική πορεία του Εθνους, Γεωργίου Παπαδοπούλου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "υπέκυψε χθές μετά μακρά ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου ενοσηλεύετο απο τον Αύγουστο του 1996. Η κηδεία του θα γίνη απο το Νεκροταφείο Ζωγράφου μετά την άφιξη του υιού του απο το εξωτερικό".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Με μέτρο θα δοθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τονίζει σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Γιάννος Παπαντωνίου, αρνούμενος ουσιαστικά να γίνει ο κύριος "δώστ'τα όλα" στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το Μάρτιο του 2000. Τάσσεται κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, δέχεται όμως "συνεργασία με παράγοντες και προσωπικότητες". Λέει ακόμη οτι "δεν υπάρχει ρίσκο" στις εκλογές που έρχονται και εκφράζει την πεποίθηση οτι "το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 28 June 1999 - 10:53:37 UTC