Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Γενικές εξετάσεις-Συνέντευξη Αρσένη
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [05] Υπόθεση "Λίτον"
  • [06] Προϋπλογισμός 2000
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] Υπουργικό συμβούλιο
  • [09] ΝΔ
  • [10] Κυπριακό
  • [11] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Αγορά ομολόγων - Πτώση τιμών

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι γενικές εξετάσεις και η συνέντευξη Αρσένη, η υπόθεση "Litton" κι οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ορνεα οι γερανοί. Πάνω απο 60 αυτοκίνητα "χάθηκαν" σε δύο μέρες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 2 βίλες στη Λούλα. Νέες αποκαλύψεις για τον "δραστήριο" Μητροπολίτη Κορίνθου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Κύπρο. Αποκάλυψη: λύση α λα Κόσοβο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πανελλήνιες και στην Α'Λυκείου. Αρσένης: φταίνε καθηγητές, ΜΜΕ, θα γίνουν βελτιώσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξοντώνουν τους μαθητές Λυκείου. Νέες πανελλήνιες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις.

    Η ΑΥΓΗ: "Παράπλευρο πρόβλημα" οι μύριοι στάσιμοι μαθητές. Συνέντευξη- απολογία Αρσένη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σχέδιο 100.000 στρέμματα. Επιτάχυνση των διαδικασιών αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγριεύει ο κ. Σημίτης με τους υπουργούς του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιόνι της CIA η Αστυνομία. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Θ. Αναγνωστόπουλου.

    ΕΘΝΟΣ: Σήμα για αλλαγές στη μεταρρύθμιση. Ο Αρσένης άνοιξε παράθυρο για βελτιώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μανα-τζερ εξ ουρανού για... φάγωμα απο τους συνδικαλιστές. Κενά αέρος για την... επόμενη πτήση της ΟΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τσεκούρι σε εφάπαξ-συντάξεις. Σαρωτικές αλλαγές με τη... βούλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανελλαδικές εξετάσεις και στην Α'Λυκείου. Προκλητικές δικαιολογίες Αρσένη για την αποτυχία της μεταρρύθμισης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα κρυφά σχολεία της αποτυχίας. Α'Λυκείου: τι δεν έδωσε ο Αρσένης στα ποσοστά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πέντε στο σκαμνί για μαύρο χρήμα και εξαπάτηση επενδυτών. Ο Εισαγγελέας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκαθαρίζουν τα μαύρα πρόβατα της Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Μετεξεταστέος ο κ. Αρσένης. Τι δεν είπε στη συνέντευξη τύπου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσλήψεις και παροχές. Τι προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το εκλογικό έτος 2000.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σειρά μέτρων για να αντιστραφεί το κλίμα. Υπουργικό συμβούλιο μετά την επιστροφή Σημίτη απο τη Λατινική Αμερική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 4 ονόματα που πήραν τις μίζες έδωσε η Litton. Τρείς εταιρίες συμβούλων και ένας ιδιώτης.

    ΝΙΚΗ: Φτερό στον άνεμο η ΟΑ. Ο Εθνικός Αερομεταφορέας στο έλεος τυφλών χτυπημάτων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στην ίδια τάξη έμεινε η κυβέρνηση. Προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μονιμοποιούνται 30.000 υπάλληλοι με νομοσχέδιο της Βάσως Παπανδρέου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ποιός φταίει; Γ. Αρσένης: "Για μένα το μήνυμα είναι οτι δεν γίνεται σοβαρή δουλεια'και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκπτώσεις: δείχνουν την κρίση. Ο πόλεμος άφησε τα σημάδια του στην αγορά της βορείου Ελλάδος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φιλελεύθερη " βοήθεια για τα Βαλκάνια απο Θεσσαλονίκη.

    [02] Γενικές εξετάσεις-Συνέντευξη Αρσένη

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που άρχισε να εφαρμόζεται απο φέτος, μελετά το υπουργείο Παιδείας. Προτάσεις που έχουν κατατεθεί για επεξεργασία, κινούνται προς την κατεύθυνση: να ομογενοποιηθούν τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α'Λυκείου. Να χαλαρώσουν οι πανελλαδικές της Β'Λυκείου και πιθανό να περιοριστούν τα εξεταζόμενα μαθήματα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "θα συνεχίσει φανατικά την πολιτική των ταξικών φραγμών και της αμορφωσιάς της πλειοψηφίας της ελληνικής νεολαίας. Η αλαζονική παρουσία του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, χτές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξή Τύπου, δεν μπόρεσε να κρύψει τη βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό ζήτημα, με το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο και, μάλιστα, μέσα σε μια χρονιά, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν και οι εθνικές εκλογές".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "προτού εξαχθή οποιδήποτε συμπέρασμα "απο τον καθρέφτη της χρονιάς που πέρασε", θα ώφειλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι να κοιταχθούν και οι ίδιοι στον καθρέφτη! Οι εκπαιδευτικοί που αντιμάχονται λυσσωδώς κάθε αλλαγή, οι μαθητές που θέλουν να προβιβάζωνται με τον ελάχιστο δυνατό κόπο, οι γονείς που ανέχονται την ήσσονα προσπάθεια των παιδιών τους, οι γραφειοκράτες του υπουργείου Παιδείας που ευθύνονται για τα κενά και τις ελλείψεις και, βεβαίως, ο ίδιος ο κ. Αρσένης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "πανελλήνιες εξετάσεις και στην Α'Λυκείου προανήγγειλε για την επόμενη χρονιά ο κ. Γ. Αρσένης, ο οποίο ςομολόγησε οτι υπάρχει πρόβλημα παιδείας στον τόπο μας και οτι η μόρφωση που παρέχεται στα παιδιά είναι κατωτάτου επιπέδου. Ο κ. Αρσένης πέταξε το "μπαλάκι" της αποτυχίας στους καθηγητές, επισημαίνοντας οτι στην Α'Λυκείου τη χρονιά χάνουν περί τους 12.000 μαθητές".

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με μία "άτυπη συμφωνία" να μην ανοίξει τώρα η συζήτηση για τα θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, αντιθέτως να προχωρήσει η εξέταση δευτερεύοντων-αλλά ικανών να ανατρέψουν το βαρύ κλίμα- θεμάτων, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασαν στη Νέα Υόρκη τη νέα απόπειρα ελληνοτουρκικού διαλόγου, προσβλέποντας και οι δύο πλευρές στα πιθανά οφέλη τους μέσα στις ευρωατλαντικές δομές. Ετσι, και με αντιστροφή του μέχρι τώρα γνωστού σκηνικού, η τουρκική πλευρά δεν ζήτησε "διάλογο εφ'όλης της ύλης" και η ελληνική πλευρά έδειξε διάθεση να προχωρήσει σε διάλογο βήμα βήμα, χωρίς να αποκλείει και τη συζήτηση των "καυτών θεμάτων" στο μέλλον, αν πετύχει το παρόν "πείραμα" επαναπροσέγγισης στα δευτερεύοντα θέματα".

    Η ΑΥΓΗ χαρακτηρίζει "διστακτικό" το "ελληνοτουρκικό βήμα" και υπογραμμίζει τις "σοβαρές εξελίξεις που διαπιστώνει ο Συνασπισμός, ο οπίος επικρίνει για την αποδοχή της τρομοκρατίας ως θέματος συζήτησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "άνοιξε παράθυρο για εφ'όλης της ύλης πολιτικό διάλογο και παζάρια με την Τουρκία η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, με πρώτο και καθοριστικό βήμα τη συνάντηση περίπου μιάμισης ώρας που είχαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ. Ο "διάλογος" αυτός, που ξεκίνησε με τις εντολές και την "υψηλή εποπτεία" τνω Αμερικανών, θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω 5 επιτροπών αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών, που θα ανοίξουν όλα τα θέματα με πρώτο και καλύτερο αυτό της δήθεν τρομοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση του κ. Σημίτη υποχώρησε σε αυτήν την πάγια αξίωση της Τουρκίας, όπως έγινε εμφανές και απο την σχετική αναφορά που περιείχε και η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "επικίνδυνη τροπή για τα εθνικά μας συμφέροντα προσλαμβάνει ο εφ'όλης της ύλης ελληνοτουρκικός διάλογος που ξεκίνησε προχθές και καθ'υπόδειξιν των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, με τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ι. Τζέμ. Οπως προκύπτει απο το περιεχόμενο της επιστολής Τζέμ, που κατ'αποκλειστικότητα δημοσιεύει σήμεαρ ο "ΕΤ", η συνάντηση της Νέας Υόρκης κατέληξε σε κολαφο για τα ελληνικά συμφέροντα, εόσον ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στη συνάντηση και τελικά συζήτησε τις τουρκικές αξιώσεις περί "υπόθαλψης" και "ενίσχυσης" τρομοκρατών στην Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Επιστρέφουν στο Νταβός" ισχυρίζεται οτι "μετά απο έντεκα ολόκληρα χρόνια επιστρέφει η εξωτερική πολιτική μας στο πνεύμα της στρατηγικής και των συμφωνιών Τ. Οζάλ- Ανδρέα Παπανδρέου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "ορθή πολιτική επιλογή χαρακτήρισαν με δηλώσεις τους την απόφαση της κυβέρνησης για ελληνοτουρκικό διάλογο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης και ο τέως πρόεδρος κ. Εβερτ, αλλά με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση οτι οι δύο πλευρές θα σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες και το απαραβίαστο των συνόρων. Και οι δύο άλλωστε συνέδεσαν άμεσα τη βελτίωση των σχέσεων Αθηνών - Αγκυρας με την προώθηση του Κυπριακού".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "κατά το παρελθόν, όποια ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με τους Τούρκους, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Σε σημείο που η αντιπολίτευση τον χρησιμοποιούσε ως σημείο αναοράς προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση".

    [04] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "σε κενό αέρος βρίσκεται η "Ολυμπιακή". Η ένταση και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον ξένο μάνατζερ καθημερινά αυξάνουν. Τη χθεσινή 24ωρη απεργία ακολουθεί η δεύτερη κατά σειρά, την ερχόμενη Τετάρτη. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες καθώς οι ιπτάμενοι- ύστερα αοπ το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"-δεν πρόκειται να παραχωρήσουν προσφορά υπερεργασίας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με βασικό σύνθημα "πρώτα οι πελάτες" οι οποίοι είναι κι εκείνοι που ταλαιπωρούνται επί χρόνια στην προσπάθειά τους να επιμείνουν ελληνικά και να ταξιδέψουν με την Ολυμπιακή, παρουσιάστηκε χθές ενώπιον της επιτροπής ακροάσεων της Βουλής ο υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Koderick Robertson Lynch".

    [05] Υπόθεση "Λίτον"

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "πλουσιότεροι κατά δώδεκα εκατομμύρια δολάρια έγιναν τέσσερις μεσάζοντες στην προμήθεια των συστημάτων αυτοπροστασίας των F-16 απο την αμερικανική εταιρία Λίτον, το 1993. Τα ονόματα των "τυχερών" αυτών (ένα φυσικό πρόσωπο και τρείς εταιρίες συμβούλων) δόθηκαν τελικά χθές στη δημοσιότητα απο την εταιρία στις ΗΠΑ. Με την κοινολόγηση αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πλήρη διερεύνηση της περίεργης αυτής υπόθεσης, για την οποία έχει ήδη επιληφθεί και η ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της δικογραφίας που έχει συνταχθεί στις ΗΠΑ, η Λίτον είχε αποκρύψει τις πληρωμές της μίζας στους Ελληνες μεσάζοντες και είχε αναγράψει το ποσόν ως "άμεσα έξοδα".

    [06] Προϋπλογισμός 2000

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "προϋπολογισμό διπλής ανάγνωστης καταρτίζει για το 2000 η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καλύψει τις απαιτήσεις της σύγκλισης και ταυτοχρόνως να ικανοποιήσει τις προεκλογικές της ανάγκες. Πληροφορίες αναφέρουν οτι στα πρώτα σχέδια του νέου προϋπολογισμού επιχειρείται βεβαίως η κάλυψη του στόχου για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στα επίπεδα του 1,5% αλλά εμφανίζονται διογκωμένες σημαντικά οι δαπάνες μισθοδοσίας τόσο του υπουργίεου ΟΙκονομικών, όσο και άλλων υπουργείων. Η ασύμβαση προς το γενικό κλίμα συγκράτησης, μεγάλη εύξηση των δαπανών μισθοδοξίας-στην περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών φθάνει το 24,9%- υποκρύπτει σαφέστατα νέες δαπάνες, συνδεόμενες πιθανότατα με προσλήψεις προσωπικού. Ηδη έχουν αναγγελθεί προσλήψεις αστυνομικών, λιμενικών και νοσηλευτών στα κρατικά νοσοκομεία, ενώ πιθανώς να γίνεται πρόβλεψη για αύξηση του εποχικού προσωπικού".

    [07] Χρηματιστήριο

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "χρηματιστηριακές αρχές και Δικαιοσύνη δίνουν αγώνα δρόμου για το ξεκαθάρισμα των σκοτεινών υποθέσεων της οδύ Σοφοκλέους. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αποφάσισε χθές την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της Θεσσαλικής, λίγες ώρες αφού ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απο τη δικαιοσύνη τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρία. Παράλληλα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση του Ερμή για χαμηλή εμπορευσιμότητα. Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας το ΣΔΟΕ έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ξέπλυμα χρήματος σε δύο εισηγμένες, με συμμετοχή και διεθνούς οίκου".

    [08] Υπουργικό συμβούλιο

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "ιδιαιτέρως ενοχλημένος απο το νοσηρό κλίμα και τα φαινόμενα αποσάθρωσης που χαρακτήρισαν κυβέρνηση και κόμμα κατά τη διάρκεαι της απουσίας του επέστρεψε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης απο τη Λατινική Αμερικαή, και οι πληροφορίες τον φέρουν αποφασισμένο "να τρίξει τα δόντια" κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στους υπουργούς του (για να τον ακούσουν όμως όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) οτι αν τα στελέχη και τα μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος δεν βαδίζουν συντεταγμένοι προς τις εκλογές η ήττα θα έλθει για όλους: "Αν χάσουμε, θα χάσουμε όλοι μαζί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "υπο τη σκιά της δελφινολογίας που αναπτύχθηκε σε έντονο βαθμό κατά τη διάρκεια της απουσίας του Κ. Σημίτη απο τη χώρα, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά μετά την ήττα των ευρωεκλογών. Ο Κ. Σημίτης φέρεται έντονα ενοχλημένος απο τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της απουσίας του και όπως λένε πληροφορίες απο το περιβάλλον του, στη σημερινή συνεδρίαση θα τους θέσει όλους προ των ευθυνών τους, δελφίνους και μή. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως δεν αναμένονται εντυπωσιακές κινήσεις απο την πλευρά του πρωθυπουργού για το αμέσως επόμενο διάστημα και τοποθετούσαν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο".

    [09] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "Πάγο" στα ακροδεξιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βάζει ο Κ. Καραμανλής, με τη συμβολική, σύμφωνα με πολλούς, απόφασή του να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος το μέλος της ΚΕ Μάνος Μανωλάκος, ο οποίος παρέστη στην κηδεία του αρχιπραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ στο σχόλιό της γράφει μεταξύ άλλων οτι "πριν λίγα χρόνια, στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές, 53 βουλευτές της ΝΔ είχαν υπογράψει-και δεν ήταν πρώτη φορά- Κοινή Διακήρυξη για την Αποφυλάκιση των Αξιωματικών που ήσαν Εγκλειστοι στον Κορυδαλλό. Και μάλιστα η Διακήρυξη ήταν Κείμενο Πικρό για τους Ποικίλους Κρατούντες! ακόμη και για τους Επικεφαλής της "ΝΔ". Προχθές εκδηδεύθη ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Απο τους 53 υπογράφοντες ΟΥΔΕΙΣ ήταν Εκεί. ΟΥΔΕΙΣ; Το γιατί το καταλαβαίνετε... "

    [10] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ακόμα προτεκτοράτου στην Κύπρο, με την επίφαση οτι έτσι θα εφαρμοσθεί το ειρηνευτικό σχέδιο και θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις της G8 και τα ψηφίσματα του ΣΑ προωθεί η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τη διεύρυνση της νεκρής ζώνης, σε μια "ζώνη συμβίωσης" Κυπρίων-Τουρκοκυπρίων απο το ακρωτήριο Κορμακίτης, στην Αμμόχωστο και στα όρια της σημερινής "πράσινης γραμμής". Η Μαντλίν Ολμπράϊτ πιέζει για την αποχώρηση μιας ολόκληρης επιλαρχίας της ΕΛΔΥΚ, ενώ οι επιτελείς του Πενταγώνου ετοιμάζουν το μόνιμο "θέρετρο" μια μετακινούμενης μεραρχίας στη βάση του Λευκονοίκου... Ολα αυτά, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Γ. Α. Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζέμ για "διάλογο" γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών εντός του μηνός και τις "ευνοϊκές" δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ελληνοτουρκική προσέγγιση".

    (Γ. Π.)

    [11] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κρίση στην αγορά των ομολόγων, η άνοδος 2,31% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και οι εισαγωγές νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μονόδρομος τα νέα μέτρα για "κράτημα" του πληθωρισμού στο 2%".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί ανέκαμψε δυναμικά η Σοφοκλέους - Ανοδος 2,31% με τζίρο 153,8 δισ. δρχ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναστάτωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα - Αγορές: Δεν είναι επαρκής η μείωση των επιτοκίων από τη FED".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πάγωσαν τα κέρδη της Βιομηχανίας τροφίμων - Ο κλάδος πλήρωσε την αντιπληθωριστική πολιτική".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Δραματική μεταστροφή κλίματος στις αγορές ομολόγων - Μαζικές ρευστοποιήσεις - Πτώση τιμών".

    [12] Αγορά ομολόγων - Πτώση τιμών

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Δραματική μεταστροφή κλίματος και αντιστροφή τάσεως σημειώνεται στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όπου οι τιμές των ομολόγων παρουσίασαν χθες μεγάλη πτώση και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο έναντι του δολαρίου. Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν άμεσα και την ελληνική αγορά, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα, οι τιμές των κρατικών χρεογράφων έχασαν 100 μονάδες βάσης, ενώ η δραχμή υποχώρησε αισθητά έναντι του δολαρίου που έφθασε στις 317,5 δρχ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 July 1999 - 8:40:56 UTC