Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τράπεζα Εργασίας
  • [3] Καταναλωτικά δάνεια
  • [4] Μεταναστευτική πολιτική
  • [5] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, η Τράπεζα της Ελλάδος για καταναλωτικά δάνεια, η μεταναστευτική πολιτική και το θρίλερ με την Τράπεζα Εργασίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Βουλευτές ζητάνε θέση στο Δημόσιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Αυτοκτονίες και εδώλια για δικαστές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Γιωργάκης υπουργός του Ετσεβίτ και του Κλίντον.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η Interamerican αλλάζει το τοπίο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταργούν τις στρατιωτικές σχολές. Τις εντάσσουν στα ΑΕΙ

    Η ΑΥΓΗ: Υποσχέσεις χωρίς εγγυήσεις για τους μετανάστες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χάνουν τα λεφτά τους χιλιάδες μέτοχοι της Τράπεζας Εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 5 συν 1 "ιππότες" για ρουσφέτια. Αντίδραση Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κερκόπορτα στη Θράκη. Ο Γιωργάκης αναγνωρίζει μειονότητες

    ΕΘΝΟΣ: Επώνυμη κοκαϊνη. Μια τυχαία σύλληψη αποκαλύπτει κύκλωμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πως το τρίβουν το πιπέρι 800 καλογέροι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διορίζουν ακόμη και πρώην βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπράβο Γιώργο. Οι Τούρκοι συγχαίρουν τον Παπανδρέου

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενιαίος... τζόγος Σοφοκλέους - Κύπρου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γιάφκα Πάγκαλου. Δυσφορία για πρωθυπουργικό περιβάλλον.

    ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς 19η στην ανάπτυξη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιχτή χώρα για όλους τους νόμιμους ξένους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φρένο στα καταναλωτικά δάνεια. Με απόφαση Τράπεζας της Ελλάδος

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο δύσκολα τα δάνεια απο τις Τράπεζες.

    ΝΙΚΗ: Φρένο στα δάνεια. Με στόχο τις πληθωριστικές τάσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προδιαγεγραμμένη η ναυτική τραγωδία στο "ΠΕΛ ΜΑΡΙΝΕΡ"

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τοξική απειλή για τη Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παπαγεωργίου: Ολοι υπεύθυνοι αν δεν λειτουργήσει.

    [2] Τράπεζα Εργασίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Εν μέσω θέρους ο χρηματιστηριακός τζόγος μεταναστεύει στο νεοφώτιστο χρηματιστήριο της Λευκωσία όπου οι αποδόσεις των μετοχών φτάνουν στο 225% απο την αρχή του έτους, έναντι 60% του ελληνικού. Το σίριαλ της Τράπεζας Εργασίας - που εκπνέει στο προσκήνιο, αλλά συνεχίζεται στο παρασκήνιο - οδηγεί σε ρευστοποιήσεις (210 δισ. ο χθεσινός τζίρος) και ωθεί κεφάλαια απο τη Σοφοκλέους στη Λευκωσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες γύρω απο την Εργασίας σαφώς και δεν πρέπει να περιοριστούν στη διαμάχη των Ομίλων Σάλλα και Λάτση για την εξαγορά της τράπεζας. Διότι πρόκειται περί μείζονος θέματος που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών και την τήρηση της νομιμότητας".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας Εργασιας απο την Τράπεζα Πειραιώς, είναι πλέον υπόθεση που θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, μετά την προσφυγή που κατέθεσε χθες η διοίκηση της Πειραιώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών και της διοίκησης του Χρηματιστηριου Αξιών Αθηνών υποστηρίζοντας οτι ειναι παράνομη η απόφαση του ΧΑΑ με την οποία δεν έγινε δεκτή η βελτιωμένη προσφορά της Πειραιώς για την αγορά του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Εργασίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "στην "οδό" της Δικαιοσύνης "βαδίζει" πλέον ο όμιλος Πειραιώς προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένες πτυχές για την εξαγορά της Τράπεζας Εργασίας. Ο όμιλος Πειραιώς με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει παράνομη την αποφαση του χρηματιστηρίου να μην κάνει δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά του για αγορά 67% των κεφαλείων της Εργασίας, την οποία χαρακτηρίζει επίσης "ψευδεπίγραφη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "το μεγαλύτερο ελληνικό τραπεζικό σίριαλ της τελευταίας δεκαετίας δεν λέει να τελειώσει. Χθες ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς προσέφυγε στο Συμβούλιο τς Επικρατείας κατηγορώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΑ οτι δεν τήρησε την απόφαση του '92 των διοικητικών αρχών, σχετικά με το αναγκαίο ποσοστό για την εξαγορά της Τράπεζας Εργασίας. Παράλληλα, έντονη ήταν η φημολογία χθες πως ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίαζε αργά χθες σκοπεύει να προβεί σε εξαγορά της Γενικής Τράπεζας".

    [3] Καταναλωτικά δάνεια

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των καταναλωτικών δανείων, ανεκοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα μέτρα ελήφθησαν, αφού διεπιστώθη οτι οι ρυθμίσεις που είχαν αποφασιστθή τον περασμένπ Απρίλιο ωδήγησαν μεν σε επιβράδυνση της πιστωτικής επεκτάσεως προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέως και τις ΔΕΚΟ αλλά ο ρυθμός αυξήσεως των καταναλωτικών δανείων εξακολούθησε να παραμένη υψηλός".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "πλαφόν 2% στο ρυθμό χορήγησης των καταναλωτικών δανείων μέχρι τον Σεπτέμβριο επέβαλε χθς στις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πιστωτική επέκταση που πυροδοτεί πληθωριστικές τάσεις σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πορείας της χώρας προς την ΟΝΕ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "με αυστηρά μέτρα που ελπίζει οτι αυτλη τη φορά θα είναι αποτελεσματικότερα απειλεί εκ νέου η Τράπεζα της Ελλάδος τις εμπορικές τράπεζες στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την πιστωτική επέκταση που παρατηρήθηκε την περίοδο Απριλίου - Ιουλίου 1999. Για την ενίσχυση του αντιπληθωριστικού χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει τη δέσμευση κεφαλαίων με τη μορφή άτοκων καταθέσεων σε όσες τράπεζες αυξάνουν τις πιστώσεις τους προς τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ με υψηλότερο ρυθμό απο το προβλεπόμενο ότιο ης τάξεως του 12% ετησίως".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "με το σταγονόμετρο θα χορηγούν τώρα οι εμπορικές τράπεζες τα καταναλωτικά, προσωπικά και στεγαστικά δάνεια, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας αγρυπνά και φοβάται για την περαιτέρω εξέλιξη του πληθωρισμού και αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα"

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 4 μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος "ξαναχτύπησε". Το χθεσινό Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα στη χορήγηση των καταναλωτικών δανείων, προσπαθώντας να ανακόψει την ξέφρενη πορεία τους".

    [4] Μεταναστευτική πολιτική

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ανέβαλε τη "δεύτερη ευκαιρία" για τους μετανάστες η κυβέρνηση. Το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε "αρχικές προτάσεις" που θα συγκεκριμενοποιηθούν σε επόμενες συζητήσεις σε άλλο διυπουργικό όργανο, στην καλύτερη περίπτωση απο τον Σεπτέμβριο. Εως τότε πρακτικά "παγώνει" κάθε διαδικασία νομιμοποίησης ενω παραμένουν στην ημερήσια διάταξη οι "αστυνομικές σκούπες" για την επαναπροώθηση μεταναστών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "την κερκόπορτα για τη δημιουργία εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα μας άνοιξε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει με διαδικασίες - εξπρές την ελληνική ιθαγένειασ σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Υποκινούμενη απο καθαρά ψηφοθηρική διάθεση, η κυβέρνηση δεν διστάζει να υποθηκεύσει το μέλλον της Ελλάδας, η οποία θα παραδοθεί βορά στις επιθυμίες των κάθε λογής αλλοεθνών που θα βαπτισθούν εν μια νυκτί "Ελληνες πολίτες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "το ενδεχόμενο ενος νεου ξεσπάσματος μεταναστευτικού κύματος στη χώρα μας δημιουργεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Ανατρέπει και περιπλέκει τη μέχρι σήμερα στάση της απέναντι στους λαθρομετανάστες και προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "συνέχεια της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής ειναι η "νέα" μεταναστευτική πολιτική που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο συμπληρωμένη και με την ένταξή της στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους εκτιμούν οτι "πόσο δύσκολο ειναι να αντιμετωπιστεί - έτσι οπως εξελίχθηκε και τόσο που διογκώθηκε - το πρόβλημα των λαθρομεταναστών αποδεικνύεται απο το γεγονός οτι η κυβέρνηση υποχρεώνεται - μέσα σε δυο χρόνια - να εισηγηθεί νέα μέτρα και νέο νομοσχέδιο γαι την υπο όρους νομιμοποίησή τους τον έλεγχο της εισόδου τους στη χώρα και - κατά περίπτωση - τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις".

    [5] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκρατημένης αισιοδοξίας, λόγω της επιτυχούς έκβασης των συζητήσεων που διεξήχθησαν στην Αγκυρα, αλλά και των θετικών δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού κ. Μπ. Ετζεβίτ, επαναλαμβάνεται απο σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος, σε είπεδο αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Τάραξε πάλι τα νερά ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατθώς με συνέντευξή του (ΚΛΙΚ) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ως "τουρκικής". Η δήλωση αυτή του κ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Αγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών απέσπασε τα εύσημα των τουρκικών ΜΜΕ. Η "Χουριέτ", μάλιστα, ερμηνεύει τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ως το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητας στη Δ. Θράκη κάνοντας λόγο για σημαντική στροφή της Αθήνας στο θέμα αυτό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει πως "Το επίμαχο θέμα της "τρομοκρατίας" θα απασχολήσει τις αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που συνεχίζουν απο σήμερα στην Αθήνα διερευνητικές συνομιλίες περί της δυνατότητας συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα τα οποία δεν άπτονται των κρίσιμων ζητημάτων τριβής και αντιπαράθεσης. "

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "Μείζον πολιτικό ζήτημα προκάλεσε η συνέντευξη του Γ. Α. Παπανδρέου στο περιοδικό ποικίλης ύλης "Κλίκ". Για πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη, ανατρέποντας τα αναφερόμενα απο τισ διεθνείς Συνθήκες (κι εν προκειμένω της Λωζάννης). Ο κ. Παπανδρέου υποδυόμενος προφανώς υπουργό της κυβέρνηης Ετσεβίτ ή του Κλίντον, προσέφερε το μεγαλύτερο πολιτικό δώρο στη γείτονα, κτω απο τους πρωτοσέλιδους πανηγυρισμούς των τουρκικών εφημερίδων. "

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ "Κερκοπορτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας άνοιξε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε περιοδικό Δηλώνει πρόθυμος να αναγνωρίσει την ύπαρξη "τουρκικής" μειονότητας αλλά και να δρομολογήσει τη δημιουργία άλλων, αρκεί να μην τίθεται θέμα αλλαγής συνόρων. Και προσποιείται οτι αγνοεί πως η Αγκυρα εχει εδαφικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας, γι'αυτό υποδύεται τον "προστάτη" της μουσουλμανικής μειονότητας, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. "

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "Πρίν στεγνώσει το μελάνι απο τη συνέντευξη-σόκ του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό ΚΛΙΚ, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε μέσω της γνωστής για την προβοκάτσια στα Υμια εφημερίδας "Χουριέτ" να αναγνωρίσει τις πολύτιμες υπηρεσίες του και να του αποδώσει εύσημα μ'ένα μεγάλο πρωτοσέλιδο "μπράβο". Ο υπουργός Εξωτερικών περνάει στο... πάνθεον των "ηρώων" της γείτονος, αφού αναγνώρισε το "δικαίωμα" των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι. "

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ποινές φραγμός. Σοβαροί κίνδυνοι απο τα καταναλωτικά δάνεια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιούς αγγίζει ο περιορισμός των δανείων. Αμετάβλητα επιτόκια - Διπλάσιες δεσμεύσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόστιμα φωτιά για τα καταναλωτικά δάνεια. Τράπεζα της Ελλάδος: ύστατη προσπάθεια για τη συγκράτηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληρά μέτρα Παπαδήμου για καταναλωτικά δάνεια. Εντονοι οι φόβοι του για πληθωριστικές πιέσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σκληρή" δραχμή εως την ερχόμενη άνοιξη. Υψηλά θα παραμείνουν και τα επιτόκια".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 July 1999 - 8:12:35 UTC