Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Προεδρο-εκλογικά σενάρια
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - 49ο ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία στο Χρηματιστήριο, τα προεδρο - εκλογικά σενάρια και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μια πόλη νεκρή απο ναρκωτικά. 9.000 τα θύματα την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ατομική βόμβα έχει η Τουρκία. Επιασε στον ύπνο την Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η Σοφοκλέους στην εξουσία. Συνεχίζεται η ξέφρενη κούρσα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Φλέρτ του Δείκτη με τις 5.000 μονάες. Νέο ιστορικό ρεκόρ παρά τις προσδοκίες για διόρθωση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρηξη στην αγορά ΙΧ. Τα κέδη απο το Χρηματιστήριο μετατρέπονται σε... αυτοκίνητα.

    Η ΑΥΓΗ: Εκτός ελέγχου οι τιμές στα καύσιμα. Νέες αυξήσεις στη βενζίνη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή Ψηλού για Καραμανλη. Αποφασισμένος να μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τα βρόμικα παιχνίδια της Ρηγίλλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το "σχέδιο Σημίτη". Τι περιέχουν οι φάκελοι της Σίφνου. Κρυφό χαρτί ο χρόνος της εισόδου στην ΟΝΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ρηγίλλης "βλέπει" και Στεφανόπουλο. Συγκλίνουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην επανεκλογή του.

    ΕΘΝΟΣ: Πρόσληψη εξπρές για 5.900 στα νοσοκομεία. Πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλε προσοχή: όχι αγκαλιάσματα με τον Πάπα. Μήνυμα και προειδοποίηση απο το Αγιον Ορος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδος απο ΗΠΑ-Τουρκία, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ προσφέρει Γή και Υδωρ σε Θράκη - Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί εξπρές για 5.178 στο Δημόσιο. Ποιοί υπάλληλοι θα γίνουν μόνιμοι με το νέο νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρελάθηκε η Σοφοκλέους. Αγγίζει τις 5.000 πάει για 6.000- ως πότε;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γκρεμίζει το φράγμα των 5.000 ο Δείκτης αλλά... Τρελός χορός με 230 δις και 42 LIMIT UP χθές στη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: 12 λίμιτ - απ. 4 λίμιτ- ντάουν. Η σκανδαλώδης πορεία της Τραπέζης Ελλάδος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ντελίριο έχει καταλάβει τους Ελληνες επενδυτές. Μέγα πλήθος και πάθος στη Σοφοκλέους, που αγγίζει τις 5.000 μονάδες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λάβετε θέσεις... Η επιστροφή του πρωθυπουργού οριοθετεί την τελική ευθεία προς τις εκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ισοπεδωτικός σεισμός 6,8 Ριχτερ στην Τουρκία. Αισθητός στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

    ΝΙΚΗ: Επέστρεψε με εκλογές. Απο σήμερα στο γραφείο του ο πρωθυπουργός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελληνική συνενοχή στα αμερικανικά σχέδια. Αποκαλύψεις για την προδοσία της Κύπρου και τα ψεύδη των κυβερνώντων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τροχονόμος ο Δήμος. Σωρεία αρμοδιοτήτων της Τροχαίας περνούν στη δημοτική αστυνομία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Θερμή " υποδοχή διαμαρτυρίας στο Σημίτη ετοιμάζεται απο το Δήμο Θεσσαλονίκης.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "φαινόμενα παροξυσμού σε ολόκληρη την επικράτεια έχει δημιουργήσει ο αυγουστιάτικος πυρετός στη Σοφοκλέους. Την ώρα που κάθε πολιτική και οικονομική δραστηριότητα έχουν νεκρώσει, το Χρηματιστήριο καλπάζει ξέφρενα, καταρρίπτοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ τζίρου και αποδόσεων".

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ``ο πυρετός του χρηματιστηριακού τζόγου ανεβαίνει σταθερά. Η κούρσα του δείκτη είναι ξέφρενη και φέρνει τη Σοφοκλέους στην εξουσία. Οι 5.000 μονάδες είναι θέμα χρόνου. Οι 6.000, θέμα του τέλους αυτού του χρόνου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι ``μια ανάσα από το ιστορικό φράγμα των 5.000 μονάδων βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου και όλοι συμφωνούν ότι είναι ζήτημα ημερών να το ξεπεράσει. Ο τεράστιος όγκος κεφαλαίων που επενδύονται καθημερινά στη Σοφοκέους δείχνει ότι η δυναμική της ανόδου δεν έχει κανένα όριο προς τα πάνω``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει ότι ``παρά δύο... τεσσαράκοντα ρεκόρ έχει καταρρίψει ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου, εκ των οποίων τα πέντε την τελευταία εβδομάδα, και συνεχίζει καλπάζοντας προς τις 5.000 μονάδες, αψηφώντας τους μετριοπαθείς αναλυτές και τις προσδοκίες για διόρθωση``.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ``με τη Γουόλ να κινείται στην περιοχή των 11.000 μονάδων και να δείχνει λιγότερο ανήσυχη για τις όποιες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στο επίμαχο ζήτημα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η Σοφοκλέους έχει ξεφύγει στην κυριολοξεία, τροφοδοτούμενη από το πλήθος των αποταμιευτικών κεφαλαίων που καθημερινά πλέον τοποθετούν οι εγχώριοι επενδυτές``.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ``συνεχίζοντας την καθ` όλα ύποπτη πορεία της και σημειώνοντας το τέταρτο κατά σειράν λίμιτ-ντάουν, η μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος έκλεισε χθες στην τιμή των 120.284 δραχμών. Η πορεία αυτή είναι αρκετή για να αποκαλύψη την ύπαρξη τεραστίου σκανδάλου κερδοσκοπίας με την μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος. Που θα ώφειλε να έχη ήδηκινητοποιήσει τις εποπτικές Αρχές του Χρηματιστηρίου αθηνών για την διερεύνηση των λόγων που ωδήγησαν στις απίστευτες αυτές αυξομειώσεις, τον εντοπισμό εκείνων που κρύπτονται πίσω από αυτές και, εν ανάγκη ακόμη και την προσωρινή αναστολή διαπραγματεύσεων της μετοχής``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι ``κατακτά ακόμη μια νέα κορυφή ο Γενικός Δείκτης, εκείνη των 5.000 μονάδων, επιβεβαιώνοντας όλες εκείνες τις προβλέψεις που στην αρχή του χρόνου έμοιαζαν ιδιαίτερα αισιόδοξες. Το ψυχολογικό φράγμα των 5.000 μονάδων αποτελεί πλέον το επόμενο ``στάδιο`` και τώρα γίνεται λόγος για το επίπεδο των 6.000 μονάδων``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ``ασυγκράτηση δείχνει να είναι η πορεία των τιμών στη Σοφοκλέους, όπου το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο και μάλιστα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Σαράντα μετοχές έκλεισαν χθες στο ανώτατο όριο ανόδου του 8% ή πολύ κοντά σε αυτό, όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες τιμών σημείωσαν άνοδο,, ενώ ο γενικός δείκτης κατέρριψε το πέμπτο συνεχές ρεκόρ του στη... δέκατη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση``.

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ``η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς την Αγκυρα κατά την επόμενη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη Λευκωσία, προσθέοντας ότι επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι να αποκτήσει η Τουρκία τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ``οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθώντας πολιτικές υποτέλειας και εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, οδηγούν συνεχώς σε απαράδεκτες υποχωρήσεις που ισοδυναμούν με εθνική μειοδοσία. Νέα στοιχεία, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας με δηλώσεις του ο αντιπτέραρχος ε. α. Γ. Κουτσογιάννης, μέλος της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου αποκαλύπτουν όχι μόνο το βρώμικο ρόλο των Αμερικανών, αλλά και τεράστιες ευθύνες ``σημεινόντων πολιτικών παραγόντων`` του αστικού πολιτικού κόσμου για το έγκλημα της Κύπρου``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ ``ως την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού αντιλαμβάνεται την αμερικανική πρωτοβουλία η Λευκωσία. Ο πρόεδρος Κληρίδης μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να αντλήσει θάρρος από την ιστορία του και να προετοιμαστεί για αγώνα για την ελευθερία, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού έκανε λόγο για αβεβαιότητα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό λόγω της στάσης της Τουρκίας``.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ``τα οφέλη και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου,, αν υπάρξει λύση, κωδικοποιούν οι Αμερικανοί και προφανώς τα συμπεράσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα προς την τουρκική πλευρά, ώστε να πάρει μέρος στις σχεδιαζόμενες συνομιλίες του φθινοπώρου για την επίλυση του προβλήματος. Η ομάδα που συλλέγει τώρα στοιχεία για τα οικονομικά οφέλη της επίλυσης του Κυπριακού είχε επαφές με παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με αξιωματούχους του ψευδοκράτους``.

    [4] Προεδρο-εκλογικά σενάρια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ``όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οι πρόωρες εκλογές μπορούν, υπό προϋποθέσεις, ν` αποβούν επωφελείς για τη χώρα, εάν πρόκειται, μέσα από αυτές να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο και να πάψει, επιτέλους, αυτό το άθλιο μικροπολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί όχι απλά γύρω από τον κορυφαίο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας αλλά και από το μέλλον της ίδιας της χώρας``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι ``σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης έχει καταρτίσει ο κ. Κ. Σημίτης, θεωρώντας σχεδόν βέβαιες τις εκλογές τον Μάρτιο: θα ασχοληθεί προσωπικά με την Παιδεία, την Υγεία και τις Συγκοινωνίες. Δίλημμα υπάρχει ως προς τον χρόνο εισόδου της χώρα στην ΟΝΕ``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ``η κυβέρνηση Σημίτη αποκάλυψε τηνπρόθεσή της να ψηφίσει με συναινετικό τρόπο για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού παρέχεται η διαβεβαίωση ότι δεν μετεβλήθη η άποψή του για την επανεκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στο ύπατο αξίωμα, γιατί η πρώτη θητεία του υπήρξε και είναι άψογη. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται τώρα διατεθειμένος να αφήσει το προβάδισμα στη ΝΔ με τον υπολογισμό ότι και η Ρηγίλλης μπορεί να συγκλίνει στην επανεκλογή του Στεφανόπουλου και λόγω της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται η χώρα και για να αποφύγει αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον``.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ``στο στάδιο της προσαρμογής πριν την τελική ευθεία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα. Οι διακοπές τελειώνουν ο κ. Σημίτης επιστρέφει σήμερα στο γραφείο του και την Παρασκευή θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οι συνεδριάσεις λοιπόν αρχίζουν και έχουν ως ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, που θεωρείται πλέον σίγουρο ότι θα γίνουν την άνοιξη``.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) ``παροχές και Διεθνές Εκθεση Θεσσαλονίκης, έλεγχος του πληθωρισμού, ανασχηματισμός πρόωρες εκλογές και προεδρολογία είναι τα αγκάθια που από σήμερα το πρωί περιμένουν τον Κ. Σημίτη στο Μέγαρο μαξίμου ο οποίος γυρίζει σήμερα από τις διακοπές του στη Σίφνο``.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ``η επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη από τη Σίφνο όπου πραγματοποίησε τις καλοκαιρινές του διακοπές σημαίνει την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές είτε αυτές γίνουν τον Μάρτιου του 2000 - λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας - είτε γίνουν νωρίτερα, εφόσον τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν και να συζητώνται``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ``ο κ. Σημίτης επιστρέφει σήμερα το βράδυ κι έτσι σηματοδοτείται μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με πιθανότερο σημείο τερματισμού τον Μάρτιο του 2000, αφού τότε θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες Εκλογές. Το πρώτο βήμα του κ. Σημίτη θα είναι να κερδίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το χαμένο έδαφος από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου``.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι ``αργά το βράδυ επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και από αύριο το πρωί... πιάνει δουλειά. Συγκαλεί τον ``πρωινό καφέ``, για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμά του, ενώ μια από τις πρώτες του συναντήσεις θα είναι αυτή με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, για το θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος. Στο κυβερνών κόμμα, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, θεωρούν βέβαιες τι ςπρόωρες εκλογές στις 26 Μαρτίου, καθώς θεωρούν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι ``στη δίνη των εσωκομματικών προβλημάτων και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, στην οποία εισέρχται η χώρα, επέστρεψε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ολοκληρώνοντας τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές του στη Σίφνο. Ο κ. Σημίτης προβληματίζεται ακόμη για το εύρος του ανασχηματισμού, αφού ούτε ο... ``καθαρός αέρας`` στον Πλατύ Γιαλό φαίνεται να τον βοήθησε να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις``.

    (Π. Ν.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, οι ρυθμίσεις για φοροϋποθέσεις του 1998μ, οι επικείμενες νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του γιέν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Φθάνει η ώρα και για τις 5.000 μονάδες - Στις 4.884,22 μονάδες έκλεισε χθες η Σοφοκλέους. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ποιοι ανεβάζουν τις μετοχές της Σοφοκλέους - Νέο ιστορικό ρεκόρ με 49 limit up. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``... Μια και σήμερα για τις 5.000 μονάδες - Σοφοκλέους: Είσοδος ξένων και επιχειρηματικές ειδήσεις δίνουν νέο τόνο. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ανεβαίνει ο πήχυς στην κεφαλαιαγορά - Λυδία λίθος ο πληθωρισμός των ΗΠΑ που ανακοινώνεται σήμερα. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Ιλιγγιώδη κέρδη! 10η ημέρα συνεχούς ανόδου. ''

    [6] Χρηματιστήριο - 49ο ρεκόρ

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: ``Κλίμα ευφορίας και υπεραισιοδοξίας επικρατεί στη Σοφοκλέους, καθώς η συνεχιζόμενη εισροή αποταμιευτικών και επενδυτικών κεφαλαίων προκαλεί αλματώδη άνοδο των τιμών, οδηγώντας το γενικό δείκτη από ρεκόρ σε ρεκόρ. Χθες, 10η ημέρα συνεχούς ανόδου ο δείκτης κατέγραψε το 49ο ρεκόρ από τις αρχές του χρόνου, "πιάνοντας" μέσα στη συνεδρίαση τις 4.930 μονάδες. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 August 1999 - 8:23:40 UTC