Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Σεισμός στη Τουρκία
  • [5] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συνέπειες απο τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χουριέτ: Efxaristo poli file. Την ώρα που οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται η "Χουριέτ" εκφράζει το δημόσιο αίσθημα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στα ελληνοτουρκικά. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο; Αποσύρουμε το βέτο για το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αν δώσεις ψίχουλα στις τάξεις άμεσης ανάγκης χαθήκαμε. Προειδοποιούν τον πρωθυπουργό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εμφύλιος υπουργών για 15 τρις. Σφοδρή αντιπαράθεση Πάχτα με Λαλιώτη - Βερελή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλες αυξήσεις σε αγροτικές συντάξεις και Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο φόβος του πληθωρισμού τρώει τους έμμεσους φόρους αλλά κόβει και πολυσυζητημένες παροχές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ερχεται μεγάλος σεισμός. Το επίκεντρο στην Πόλη. Γάλλοι και Αμερικανοί σεισμολόγοι προβλέπουν.

    ΕΘΝΟΣ: Πόρισμα-σόκ για το Δημόσιο. Ο συνήγορος του πολίτη αποκαλύπτει απίστευτες περιπτώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιστρέφουν ξεκούραστοι για να μας... κουράσουν. Ηλιοκαμμένοι απο τις διακοπές τους οι κ. κ. Σημίτης - Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στήνουν δαγκάνες σε ΔΗΚΙ - Συνασπισμό. Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να αποτραπεί η εκλογική συντριβή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δάνεια για σπουδές σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και μεταπτυχιακά. Οι ευκαιρίες των τραπεζών και τα επιδοτούμενα προγράμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πετάνε τα κορίτσια. Στο βάθρο η Θάνου - Φανταστικό ρεκόρ απο την Τσιαμήτα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τολμηρό άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου προς την Αγκυρα. Ελληνική πρωτοβουλία για οικονομική βοήθεια στην Τουρκία απο ΕΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιοί "σύμβουλοι" παίζουν με μετοχές; Βαρύτατες αιχμές κατά κρατικών λειτουργών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατερίνα Θάνου: Πρώτη στην καρδιά μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οχι πάλι τα ίδια. "Μήνυμα" Δημάρχου και Νομάρχη προς τον πρωθυπουργό για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "αποφασισμένη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρεται η ηγεσία του ΥΠΕΞ, με την ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμέου να αποδείξει οτι δεν είναι η Ελλάδα το βαασικό εμπόδιο στην προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "με άκρα μυστικότητα υπο το φόβο αντιδρασεων, η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα στην υλοποίηση της νέας πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά, πολιτική που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας πάντα την έγκριση του πρωθυπουργού. Μια πολιτική με τη σφραγίδα των Αμερικανών και των Γερμανών, που απροκάλυπτα πλέον δείχνουν την προτίμησή τους προς τη γείτονα χώρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "η ζέστη πρέπει να χτύπησε την ελληνική διπλωματία στο κεφάλι! Πληροφορηθήκαμε απο το "Βήμα της Κυριακής" τον μυστικό διάλογο Αθήνας - Αγκυρας μέσω των μονίμων αντιπροσώπων των δύο χωρών στις Βρυξέλλες κκ Τσίλα και Αγκιόλ. Τι μάθαμε; Πρώτον η Τουρκία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εκπολιτίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Δεύτερον, η Τουρκία δεν επιθυμεί την άμεση ένταξή της στην ΕΕ προτού διασφαλιστεί οτι η οικονομία της θα αντέξει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "βήμα βήμα προχωρεί η κυβέρνηση στο επικίνδυνο δρόμο του άνευ όρων διαλόγου με την Τουρκία, ενω παράλληλα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου καλλιεργεί το έδαφος και για την άρση του βέτο στο θέμα του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει οτι "το χθεσινό δημοσίευμα του "Βήματος", σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση συζητεί παρασκηνιακώς με την Τουρκία το ενδεχόμενο ρυθμίσεως του καθεστώτος του Αιγαίου σε συνδυασμό με το Κυπριακό, επιβεβαιωτικό της πρόσφατης αποκάλυψης της Απογευματινής οτι εξετάζεται ο ενταφιασμός του ζητήματος της Μεγαλονήσου με αμφιλεγόμενα ανταλλάγματα σε άλλα εθνικά θέματα, προβληματίζει για τους κινδύνους, τους οποίους εγκυμονεί μια τέτοια πολιτική".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με όλα τα "όπλα" της μπαίνει η κυβέρνηση στη μάχη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με στόχο τον Φεβρουάριο του 2000 να έχει μειωθεί στα επίπεδα του 1,8% (από 2,1% σήμερα), που εκτιμάται οτι επαρκούν για να εξασφαλιστεί το εισιτήριο για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ".

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "στην ουσιαστική μείωση των εμμέσων φόρων στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης, του ΦΠΑ στα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων και του ειδικού φόρου στα ποτά θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να ρίξει τον πληθωρισμό στο όριο του κριτηρίου σύγκλισης. Απο την άλλη πλευρά περικόπτονται οι πολυσυζητημένες παροχές και φοροελαφρύνσεις εκτός απο την αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Τα μέτρα θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο και θα εγκριθούν την Τετάρτη σε νέα σύσκεψη που θα γίνει υπο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "σε σφαιρική επισκόπηση, αλλά και ενδελεχή επιμέρους σημείων της μνέχρι σήμερα σκηθείσας οικονομικής πολιτικής θα προβούν στη συνάντησή τους την προσεχή Τετάρτη 25 του μηνός ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Γ. Παπαντωνίου, ενόψει των νέων διαμορφουμένων συνθηκών".

    [4] Σεισμός στη Τουρκία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με τον τρόμο ενός νέου εξίσου ισχυρού σεισμού θα μάθουν να ζουν οι Τούρκοι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές οπου εκτείνεται το περιβόητο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς Αμερικανοί και Γάλλοι σεισμολόγοι εμφανίζονται σίγουροι πως ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου θα πλήξει ξανά στο μέλλον τη βορειοδυτική Τουρκία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "πόνος, θάνατος και καταστροφές. Ενα σκηνικό που δύσκολα μπορεί να αλλάξει, την χτυπημένη απο το σεισμό, Τουρκία. Δυο λαοί ένωσαν τη μοίρα τους κασι αεναντιώνονται στα πολιτικά παιχνίδια που τους ήθελαν για χρόνια εχθρούς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "κλαδον ελαίας" προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία, παραμερίζοντας διαφορές αιώνων, με την άμεση και άδολη βοήθεια που απέστειλε - τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τρόφιμα - με σκοπο την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια και την ανακούφιση των πληγέντων μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "με τον τίτλο "ευχαριστώ πολύ φίλε, σε ευχαριστούμε γείτονα" η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρεται στη θερμή συμπαράσταση του ελληνικού λαού στους σεισμόπληκτους της γειτονικής χώρας. Η ελληνική χείρα βοηθείας συγκλόνισε το λαό της Τουρκίας που εκφράζει τώρα την αγανάτηση του για την ολιγωρία της κρατικής μηχανής".

    [5] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "στην τελική ευθεία για την κατάρριψη των 5000 μονάδων μπαινει η χρηματιστηριακή αγορά, ενω η επιλογή των επενδυτών για τα blue chips ή τα περιφερειακά χαρτιά θα κρίνει το χρόνο επίτευξης αυτου του στόχου. Η σοφοκλέους είναι έτοιμη για το... σπάσιμο αυτού του... φράγματος, αλλά όπως εκτιμούν χρηματιστές μια σειρά γεγονότων οπως η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, την άνοδο των οποίων λίγο - πολύ έχει προεξοφλήσει η αγορά, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων καθώς και τα εσωτερικά οικονομικά νέα, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, θα καθορίσουν αν θα πετύχει ή όχι το στόχο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "όλα για όλα θα τα παίξει απο σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προκειμένου να οχυρώσει το γενικό δείκτη στα υψίπεδα των 5000 μονάδων. Ο επενδυτικός στρατός της Σοφοκλέους έχει άλλωστε αποδείξει τις "επεκτατικές" διαθέσεις του και θέλει να ανοίξει τις σαμπάνιες της νίκης πριν εκπνεύσει ο Αυγουστος, ώστε να μπορεί με τη συνδρομή των θετικών οικονομικών εξελίξεων που επιφυλάσσει η έλευση του φθινοπώρου να θέσει τις βάσεις για τον επόμενο φιλόδοξο στόχο, των 6000 μονάδων που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει προσεγγίσιμος ακόμη και στα τέλη του χρόνου".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "βαρύτατες αιχμές κατά κρατικών λειτουργών που δεν επιτρέπεται να παραμείνουν αδιευκρίνητες, άφησε η χθεσινή "Καθημερινή". Υπονοώντας σαφώς, οτι στα κερδοσκοπικά παιγνίδια της Σοφοκλέους ίσως να είναι εμπλεγμένα και κυβερνητικά στελέχη! Αν όχι οι ίδιοι οι υπουργοί, πάντως κάποιοι σύμβουλοι ή συνεργάτες τους".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 August 1999 - 21:02:15 UTC