Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μέτρα για Χρηματιστήριο
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Σεισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα πρόσθετα μέτρα για το Χρηματιστήριο, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι συνέπειες απο τον σεισμό στην Αττική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτση): 2000 επιλαχόντες του '95 και 1000 σε δήμους

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα γίνει μεγάλος σεισμός! Το ΒΑΝ επιμένει.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κλίκες διοικούν την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Δύο κατηγορίες μετοχών από σήμερα στη Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σεισμικές αλλαγές στην οικοδομή.

    Η ΑΥΓΗ: Ενα στα πέντε σχολεία δεν άνοιξε στην Αττική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 4.000 αυθαίρετα εργοστάσια στα μπάζα του Κηφισού.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πάνω-κάτω χθές οι μετοχές. Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνωμοσία στη Σοφοκλέους. Μεθοδεύουν τεχνητή πτώση.

    ΕΘΝΟΣ: Ωρα για διαφάνεια στη Σοφοκλέους. Τζίρος πάνω από 500 δις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αλ Καπόνε αλα Σικάγο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φρένο στους κομπιναδόρους του Χρηματιστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί: 4.974 νέες θέσεις σε Δημόσιο - Δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους: 11 μέτρα για ξεφούσκωμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βαρύ πλήγμα στη Σοφοκλέους απο την κινδυνολογία.

    ΕΣΤΙΑ: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ταϊβάν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε τροχιά ωριμότητος το ΧΑΑ. Πρόσθετα μέτρα ελέγχου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ταϊζουν... θάνατο. Στον εισαγγελέα ο Γ. Δεληολάνης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε καραντίνα μπαίνουν οι προβληματικές μετοχές.

    ΝΙΚΗ: "Ρήγμα" στα σχολεία. 465 στην Αττική δεν λειτούργησαν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάλεσμα δράσης για τη δημιουργία του Μετώπου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απειλή για 140.000 απο τον ιό του Χονγκ Κονγκ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με "μπαλώματα" η καλημέρα... στα σχολεία.

    [2] Μέτρα για Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Εντεκα μέτρα "αποθέρμανσης" και διαφάνειας της Σοφοκλέους έλαβε χθες βράδυ το ΔΣ του Χρηματιστηρίου. Μεταξύ άλλων, οι μετοχές - "φούσκες" τίθενται υπό επιτήρηση και οι αγοραπωλησίες τους θα γίνονται με δημοπρασία, ενω δεν θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "ως "η μεγάλη σφαγή της περιφέρειας" μπορεί να χαρακτηριστεί το σενάριο που παίχθηκε χθες στη Σοφοκλέους με σκοπό τη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στα "βαριά" χαρτιά. Μεγάλοι θεσμικοί, παίρνοντας τη σκυτάλη απο το κλίμα "ανησυχίας" που διαμόρφωσαν το Σαββατοκύριακο οικονομικοί παράγοντες του τόπου, προχώρησαν σε μια ανευ προηγουμένου "εκμετάλλευση" των εξελίξεων στη Σοφοκλέους, προς όφελος, κυρίως, των τραπεζικών μετοχών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν απο μια συνεχή άνοδο των τιμών των μετοχών (Καθημερινή της Κυριακής) προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στη λεγόμενη περιφέρεια της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία αντέδρασε σχεδόν σπασμωδικά, οδηγώντας 225 μετοχές σε πτώση και 82 απο αυτές στο κατώτατο όριο του -8%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "εκεί όπου απέτυχε ο Εγκέλαδος πέτυχε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Χρειάστηκαν δηλώσεις του περί "υπερβολών" στο Χρηματιστήριο για να αναστατωθεί η Σοφοκλέους. Η πτώση ήταν μικρή, αλλά πάνω απο τα δύο τρίτα των μετοχών κατέγραψαν απώλειες 50 απο αυτές έφτασαν στο limit down και πολλές το πλησίασαν".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "μετά την κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη πορεία του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ τους τελευταίους μήνες και το παραπάνω απο ορατό ενδεχόμενο ενός "κραχ" που θα κατέστρεφε οικονομικά χιλιάδες επενδυτές η διοίκηση του Χρηματιστηρίου πήρε χθες - επιτέλους - κάποια πρώτα μέτρα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των συναλλαγών".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "μεγαλύτερη διαφάνεια στη Σοφοκλέους και προστασία των επενδυτών απο τις μετοχές "φούσκες" προωθεί η διοίκησή της με 11 μέτρα. Παρότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση δεν θεωρούνται απο τους ειδικούς ικανά να θεραπεύσουν τις οκτώ μεγάλες πληγές".

    Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "σε καραντίνα βάζει το Χρηματιστήριο προβληματικές μετοχές, προκειμένου να αποτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το σχέδιο με τα μέτρα του Χρηματιστηρίου που δημοσιεύει η εφημερίδα προβλέπει οτι μπαίνουν υπο επιτήρηση: πρώτων μετοχές εταιριών που δεν ενημερώνουν τους επενδυτές και δεύτερος όσες έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα. Επίσης, θα παρακολουθούνται και οι μετοχές επιχειρήσεων με χαμηλή εμπορευσιμότητα και μικρή διασπορά".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "το απρόσωπο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο Ενιαίο Λύκειο είναι μετά το σεισμό που κατέστρεψε τα σπίτια και τα σχολεία τους, η μεγαλύτερη απειλή για τους μαθητές των πληγεισών περιοχών. Επεται ο κίνδυνος αναθέρμανσης των εστιών αναταραχής που άφησε πίσω της η περσινή χρονιά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "το ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται είναι κάτι γνωστό. Εξίσου γνωστό είναι πως οταν διαταράσσεται η κανονικότητα των ρυθμών της ζωής μιας κοινωνίας, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση με τους σεισμούς που έπληξαν την πρωτεύουσα διαμορφώνεται ένα έδαφος για μικροκομματικά παιχνίδια και εντυπώσεις. Και δυστυχώς όπως φαίνεται η ανευθυνότητα μάλλον περισσεύει. Τι άλλο θα μπορούσε κάποιος να πει μαθαίνοντας οτι, με την ευκαιρία των ζημιών που υπέστησαν ορισμένα σχολεία, οι γνωστοί υποκινητές των περσινών καταλήψεων προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση ελπίζοντας σε κάτι ανάλογο με τα περσινά".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "έναρξη της σχολικής χρονιάς χθες με δόσεις. Ενα στα πέντε σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής δεν άνοιξε και δεκάδες χιλιάδες μαθητές είναι αβέβαιο πότε θα αρχίσουν μαθήματα καθώς οι αρμόδιοι αδυνατούν να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι συνέπειες του σεισμού προστίθενται στα συνήθη κενά και τις καθιερωμένες δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις χάους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι " ο δεύτερος - ουσιαστικά - χρόνος εφαρμογής της πολυσυζητημένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησε χθες με τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλα τα σχολεία της χώρας πλην εκείνων της Αττικής, που δέχθηκαν το ισχυρό πλήγμα του σεισμού. Πέραν του πολύ σοβαρού κτιριακού προβλήματος στην Αττική, υπάρχουν και εκείνα τα ζητήματα που προκύπτουν απο την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "η εκπαίδευσις των παιδιών μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεσις για να την χειρίζεται με τον τρόπο που την χειρίζεται η κυβέρνησις. Κατά μείζονα λόγο είναι πολύ σοβαρή υπόθεσις η ασφάλεια, η ζωή των παιδιών μας ώστε να είναι ανεκτό το απαράδεκτο, αλλά και επικίνδυνο χάος που επεκράτησε χθες - πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους - στα σχολεία της Αττικής".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "έκτακτη συνάντηαση "πρόλογο" της ήδη προγραμματισμένης στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ είχαν στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ. Η ημίωρη περίπου συνομιλία τους φέρεται οτι κυρίως είχε αντικείμενο την επισκόπηση των υπο διεύρυνση σχέσεων των δύο χωρών, την συνεργασία τους επί θεμάτων φυσικών καταστροφών αλλά και το Κυπριακό για το οποίο κατόπιν ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως δεν προέκυψε κατι το νεότερο".

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ότι ``το πρώτο βήμα για την εφαρμογή συνθηκών ``συνυπευθυνότητας`` στο Αιγαίο έκαναν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ, κατά την ``αιφνίδια`` συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ``στις ΗΠΑ έχει μετατεθεί το ενδιαφέρον αναφορικά με την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται στη Ν. Υόρκη προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ την Πέμπτη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ την Παρασκευή``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι ``την κοινή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τους σεισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προετοίμασαν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Γιώργος Παπανδρέου και ο ομόλογός του της γείτονος χώρας, Ισμαήλ Τζεμ, σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης``.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) ``ειδήσεις που αφορούν το Κυπριακό αναμένεται να βγάλουν οι συναντήσει ςπου θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πολλά θα κριθούν από τις συναντήσεις που θα έχει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Γ. Παπανδρέου και τον Ι. Τζεμ, καθώς εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις των ΗΠΑ``.

    [5] Σεισμός

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ``σε αλυσίδα αλλαγών στο χώρο της οικοδομής εξαναγκάζει η πρόσφατη σφοδρή επίθεση του Εγκέλαδου στην Αθήνα. Αλλαγών που ξεκινούν από την έκδοση της οικονομικής άδειας και επεκτείνονται μέχρι την αποπεράτωση των κτιρίων. Ο Εγκέλαδος υποχρεώνει, επίσης, σε νέα αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, της κάλυψης προσθηκών, του μεγέθους και του όγκου των κτιρίων. Για την ώρα οι νέες οικοδομικές άδειες έχουν παγώσει, ενώ τα συναρμποδια υπουργεία τρέχουν να ελέγξουν εγκαταστάσεις-φέρετρα``.

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι ``συνεδριάζει από σήμερα η αρμόδια επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη ενός αντισεισμικού κανονισμού... Ο νέος κανονισμός επείγει. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να μην τεθεί κανένας περιορισμός στην αρμόδια επιτροπή, αλλά να αφεθεί ελεύθερη να εργαστεί επιστημονικά, ώστε να συντάξει ένα αντισεισμικό κανονισμό που θα θωρακίσει τις νέες οικοδομές, χωρίς να υπολογίζεται το οικονομικό κόστος``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι ``οι τραγικές επιπτώσεις από το σεισμό φέρνουν φυσιολογικά στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις ευθύνες. Προβληματισμός που δεν έχει νόημα αν δε γίνεται με γνώμονα τη διδαχή, το ``ο παθός μαθός`` και την απόφαση για πάρσιμο μέτρων που τουλάχιστον θα αποτρέψουν την επανάληψη των ίδιων φαινομένων και επιπτώσεων``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι ``σε ``σολομώντεια λύση`` κατέφυγε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης για να δώσει τέλος στις έριδες μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και κυρίως μεταξύ του κ. Κ. Λαλιώτη και της κ. Βάσως Παπανδρέου, αλλά και μεταξύ παραγόντων της Κεντρικής διοίκησης από τη μια πλευρά (υπουργοί) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι και νομάρχες) απότην άλλη. Τις έριδες τροφοδοτούν οι ανταγωνισμοί γύρω από τις αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση των αναγκών που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Αττική``.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 21 September 1999 - 8:04:16 UTC