Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Φήμες για νέο σεισμό
  • [4] Ελληντουρκικές σχέσεις
  • [5] Σενάρια για εκλογές
  • [6] Δημοσκοπήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και οι φήμες για νέο σεισμό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σεισμός για το ΠΑΣΟΚ τα γκάλοπ. Τους έμειναν οι... χαρούλες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Μαφία ακουμπά το ΠΑΣΟΚ. Τι κρύβεται πίσω απο την ερώτηση του Κ. Καραμανλή στον Σημίτη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπλόφες Σημίτη. ΠΡΟ-ΠΟ ο χρόνος των εκλογών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις κατά χιλιάδες. Διορίζονται προεκλογικά 7.800 επιλαχόντες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στροφή της ΝΔ υπέρ του Χρηματιστηρίου. συνέντευξη -φωτιά για τα αίτια και τους υπεύθυνους της πρόσφατης κρίσης που χτύπησε τη Σοφοκλέους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μονομαχία αρχηγών. Η ακτινοβολία Σημίτης και Κ. Καραμανλή θα κρίνει την εκλογή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρεζίλι. Δεν μπορούν να φτιάξουν το Ολυμπιακό Χωριό. Κίνδυνος να διασυρθεί η χώρα μας με τους Ολυμπιακούς.

    ΕΘΝΟΣ: 15 αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Ιόνιο σώζοι την Αττική Γή! Ο ερευνητής Ηλίας Τσιάπας καθησυχάζει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηφαίστειο. Ο Πάγκαλος καίει τον Γιωργάκη. Ανέντιμη η στάση του Γ. Παπανδρέου στην υπόθεση Οτσαλάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταργούν το ΕΣΥ. Τι προβλέπει το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 38,8 ΠΑΣΟΚ. 27,5 ΝΔ η Σοφοκλέους. Γκάλοπ: για πρώτη φορά η τάση στο "κόμμα Χρηματιστηρίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο κατώφλι της Σοφοκλέους οι εφοπλιστές του Σίτι. Ολοκληρώνει το ΥΠΕΘΟ το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή τους.

    ΕΣΤΙΑ: Νέος γύρος σεισμοφοβίας. Η χθεσινή δόνησις λαβή σε οιωνοσκόπους.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2ο θύμα AIDS απο μετάγγιση ζητεί μισό δις. Απο το αίμα που μολύνθηκε και το βρέφος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Απάντηση" στο ΒΑΝ. Κοντά στην πρόβλεψη του κύριου μετασεισμού η ομάδα Παπαζάχου.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ανοίγουν εντός του 1999 οι πύλες της Σοφοκλέους για την ποντοπόρο ναυτιλία. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ολοκληρώνει την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου και απο τις αρχές του 2000 οι επιχειρήσεις ενός απο τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα κάνουν την εμφάνισή τους στο ταμπλό. Οι Ελληνες εφοπλιστές του Πειραιά και του Σίτι, που περιμένουν επί μήνες τους όρους και τις προϋπόθεσεις εισαγωγής, αναμένεται να δώσουν στη χρηματιστηριακή αγορά την εμβάθυνση που απαιτείται εν όψει της αναβάθμισης απο τους μεγάλους διεθνείς οίκους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "να ξεπεράσει τη νευρική κρίση που την ταλαιπώρησε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα θα επιχειρήσει απο σήμερα η Σοφοκλέους. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως εφόσον παύσει η φημολογία περί επιδιωκόμενου νέου γύρου βίαιης πτώσης, η αγορά θα ισορροπήσει και θα ξαναβρεί την ανοδική της τάση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "μέσα σε κλίμα ανησυχίας που δημιουργούν φήμες "σεισμολογικού τύπου" για μεγάλης έκτασης διόρθωση, η Σοφοκλέους αναζητεί απο το πρωί το νέο στίγμα της. Η συνεδρίαση της Παρασκευής επηρεάσθηκε ιδιαίτερα απο την αρνητική φημολογία για την πορεία του δείκτη με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες".

    [3] Φήμες για νέο σεισμό

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "αν χθές το βράδυ (ώρα 8: 03) δεν είχε συμβή μια ακόμη μετασεισμική δόνησις μεγέθους 4,1 βαθμών ρίχτερ απο το ρήγμα της Πάρνηθος, όλη αυτή η σεισμοφοβία που έκανε χιλιάδες Αθηναίους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, θα ήταν πλέον παρελθόν. Ομως, ο χθεσινός μετασεισμός ήλθε να εντείνη την φοβία και το κλίμα πανικού που είχε καλλιεργηθή απο τις -ούτως ή άλλως διαψευσθείσες- φήμες περί δήθεν επικειμένου "μεγάλου" σεισμού κατά το Σαββατοκύριακο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στον αγωγό του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας έχουν στρέψει τις έρευνές τους οι επιστήμονες μετά απο εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να διερευνηθεί εάν το σήμα που έλαβε η ομάδα ΒΑΝ οφείλεται στις εργασίες ιταλικής εταιρίας που πραγματοποιεί δοκιμές με ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο του αγωγού. Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώθηκε απο την ιταλική εταιρία οτι εκτελούσε εργασίες στον αγωγό φυσικού αερίου τις ημέρες που η ομάδα ΒΑΝ έλαβε το ηλεκτρικό σήμα απο το δίκτυο της Λαμίας. Το Γεωδυναμικό Ιντιστούτο θα εξετάσει σήμερα τα σήματα της Ομάδας ΒΑΝ προκειμένου να λυθεί το μυστήριο... προέλευσής τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "αρκετοί είναι οι Αθηναίοι που απέδρασαν το Σαββατοκύριακο για πάν ενδεχόμενο μπροστά στις φήμες για επικείμενο σεισμό. Οι Αθηναίοι που την Παρασκευή εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό αλλά για το φόβο ενός σεισμού εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, επέστρεψαν μέχρι αργά χθές το βράδυ. Οσοι πάλι έμειναν εντός των τειχών παρέμειναν ακλόνητοι απο τις φήμες και τις προγνώσεις και μάλιστα το έριξαν έξω. Στους καταυλισμούς πάντως η ζωή συνεχίζεται. Τα πρώτα λυόμενα ήδη έχουν στηθεί και σ'αυτά έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι σεισμοπαθείς".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "το... "επικίνδυνο" σαββατοκύριακο μας επιφύλαξε... δυνατές συγκινήσεις, αφού σίγουρα πολλοί θα ήταν αυτοί που πετάχτηκαν έντρομοι όταν το πρωί της Κυριακής αλλά και το βράδυ λίγο μετά τις 20.00, αισθάνθηκαν να ταρακουνιούνται. Οπως αποδείχθηκε όμως εκ των υστέρων, επρόκειτο για άλλους δύο μετασεισμούς μεγέθους 3,4 και 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αντίστοιχα, οι οποίοι αν και προκάλεσαν προς στιγμή πανικό, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων οτι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται απολύτως φυσιολογικά".

    [4] Ελληντουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "με μεγάλη αγωνία προσπαθεί η κυβέρνηση να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενώ τις ίδιες ώρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιχείρησε να αποσαφηνίσει την στάση της Αθήνας έναντι της αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των "15" τον Δεκέμβριο στο Ελσίνκι, αλλά και υπο τις "υποδείξεις" του επικοινωνιακού επιτελείου, που διαπιστώνει "ασάφειες" στο μείζον αυτό θέμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "απτόητος απο τις κλιμακούμενες εσωτερικές αντιδράσεις, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου συνεχίζει, καιμάλιστα επιταχυνόμενη, την πολιτική προσέγγισης της Τουρκίας. Χθές, στον κ. Παπανδρέου επετέθη εκ νέου, αυτή τη φορά με βαρύτατες εκφράσεις, ο προκάτοχός του κ. Θ. Πάγκαλος, την ίδαι ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών επεσκέπτετο την Κωνσταντινούπολη για διαλέξεις σε τουρκικό ακροατήριο. Ενώ τα μηνύματα, που φθάνουν απο Ουάσιγκτον και ΕΕ υπέρ της Τουρκίας, μόνο ενθαρρυντικά δεν κρίνονται για τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "τους γνωστούς όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου η Τουρκία να καταστεί υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα άρχισε να θέτει ξανά η Αθήνα καθώς διαπιστώνει την αδιαλλαξία της γείτονος στο Κυπριακό και οτι διατηρεί τις πάγιες αξιώσεις της για το Αιγαίο. Ομως τα ασαφή και συγκεχυμένα μηνύματα που έστειλε η κυβέρνηση Σημίτη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσον αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τη "βελτίωση" των διμερών σχέσεων καθιστούν σχεδόν ανέφικτο τον στόχο για την ικανοποίηση των όρων αυτών και προμηνύουν οτι για μια ακόμη φορά λόγω κακών χειρισμών η χώρα μας θα βρεθεί στη γωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και θα της ασκηθούν εντονότατες πιέσεις για υποχωρήσεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα".

    [5] Σενάρια για εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "σε μονομαχία των κκ Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή εξελίσσεται η προεκλογική αναμέτρηση. Τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γνωρίζουν οτι η συμβολή των αντίστοιχων κομματικών μηχανισμών είναι και θα είναι ελάχιστη, ενώ οι ιδεολογικές διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οτι, επομένως, εκείνο που θα μετρήσει στο τέλος είναι η προσωπική ακτινοβολία των δύο αρχηγών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "μετά "προ-πο" του Εγκέλαδου (πότε και που θα γίνει σεισμός κλπ) άρχισε το "προ- πο" των εκλογών. Θα γίνουν προ -πρόωρες εκλογές (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο;) ή πρόωρες στο τέλος Μαρτίου (26) με αρχές Απριλίου λόγω αδυναμίας εκλογές προέδρου της Δημοκρατίας ή δεν θα συμβεί τίποτε απο τα παραπάνω και θα φτάσουμε κανονικά στις κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας; "

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της ενόψει των εθνικών εκλογών τριπλασιάζοντας σχεδόν το κονδύλι για προσλήψεις που αρχικά είχε εγγραφεί στο νέο προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό της πρεμούρας που έχει καταλάβει το ΠΑΣΟΚ στην απέλπιδα προσπάθειά του να αναστρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα, είναι οτι (ξανα)εξετάζεται και μάλιστα θετικά αυτή τη φορά, το θέμα της μονιμοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν απο την ψήφιση του Νόμου Πεπονή".

    [6] Δημοσκοπήσεις

    "Εντεκάμισι μονάδες προβάδισμα έχει το ΠΑΣΟΚ απο τη ΝΔ, στο σύνολο των εκλογών που παίζουν στο Χρηματιστήριο. Στο γκάλοπ της ΟΡΙΝΙΟΝ που δημοσιεύεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, μόνο το 17,1% του ενεργού πληθυσμού δηλώνει οτι επενδύει στο Χρηματιστήριο, αλλά φαίνεται οτι παίζουν οι μισοί συγγενείς και φίλοι των ερωτηθέντων. Επίσης, το 66,2% των ερωτηθέντων λένε "όχι" σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 56% θέλει πάλι πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο".

    "Σε άλλη δημοσκόπηση της V. PRC που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ, το 78,8% τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, το 47% θέλει πρόεδρο απο την παρούσα Βουλή, ενώ το 37,9% ύστερα απο εκλογές. Επίσης στην ίδια εφημερίδα σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει οτι αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο γιατί θεωρεί οτι είναι η καλύτερη επιλογή".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 4 October 1999 - 15:32:42 UTC