Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Φορολογική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιατί στηρίζουν τη Σοφοκλέους! Χρηματιστές και θεσμικοί επενδυτές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σύγκρουση χωρίς έλεος με τα διαπλεκόμενα! Η πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή ξεσηκώνει το λαό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η πρώτη έκθεση για την Ολυμπιακή. Τι αναφέρει ο Λίντς σε 21 σελίδες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόσυρση για 800.000 ΙΧ. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δώσει παράταση ζωής στη Σούπερ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο '89 μεθοδεύει η Ρηγίλλης. Σκανδαλολογία, κινδυνολογία και υπονόμευση του Χρηματιστηρίου, οι στρατηγικές επιλογές Καραμανλή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αντεπίθεση Σημίτη στο λαϊκισμό της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός αποφασισμένος να μιλήσει έξω απο τα δόντια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατάντια. Ο πρωθυπουργός υπέρ της μαφίας των κουλοχέρηδων.

    ΕΘΝΟΣ: Αδικία δικαστών. Επικρίσεις απο κυβερνητικούς και νομικούς κύκλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Εγκέλαδος ταξιδεύει, τώρα, για την περιοχή μας. Αφού "ξεμπέρδεψε" με το Λός Αντζελες

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απο γκάφα σε γκάφα. Στο Τάμπερε έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες για κάποιο αντάλλαγμα υπέρ των εθνικών θεμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικοδομές: Υποχρεωτική η ασφάλιση. Τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ αυξάνουν 10-15% το κόστος για κατοικίες- καταστήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο-τρίκ για 800.000. Μικρομεσαίοι: Τι τους περιμένει, αντί των αντικειμενικών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρίσιμη δοκιμασία για τη Σοφοκλέους. Δυσοίωνες προβλέψεις στις αγορές μετά τη βόμβα Γκρίνσπαν.

    ΕΣΤΙΑ: Μετρό χωρίς σκάλες! Παραδίδονται έργα προ της ολοκληρώσεως.

    ΤΑ ΝΕΑ: Περιπολίες 3.000 αστυνομικών μέρα - νύχτα στην Αττική. Τριπλασιάζεται η δύναμή τους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασπίδα για τα δάση. Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου βάζει φρένο στις καταπατήσεις.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις οι οποίες αναμένεται οτι θα είναι σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό των διεθνών αγορών ενδεχομένως να επηρεάσουν και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ακόμη όμως και αν υπάρξει πίεση στις τιμές, χρηματιστές και αναλυτές εκτιμούν οτι θα είναι παροδική καθώς η Σοφοκλέους διαθέτει ισχυρές αντιστάσεις εξαιτίας της μεγάλης ρευστότητας κεφαλαίων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "στην κρισιμότερη της χρονιάς αναμένεται να αναδειχθεί η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, κθαώς απο την πορεία της θα κριθεί ο τρόπος με τον οποίο το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του κόσμου εξέλαβε τις τελευταίες δηλώσεις Γκρίνσπαν. Ουδείς, πάντως, είναι σε θέση να προδικάσει τις αντιδράσεις των διεθνών Χρηματιστηρίων, αλλά και της Σοφοκλέους, η οποία μετά απο μια περίοδο "ανεξαρτητοποίησης" επανασυνδέεται ευθέως με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "το σημερινό άνοιγμα της Σοφοκλέους αναμένται με δικαιολογημένο ενδιαφέρον και έκδηλη νευρικότητα, μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου της αμερικανικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν. Γιατί, στην όποια εξέλιξη, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ψυχολογία των επενδυτών. Η επίδειξη νηφαλιότητας και ψυχραιμίας απαιτείται περισσότερο παρά ποτέ. Αλίμονο αν το ελληνικό επενδυτικό κοινό καταληφθεί απο πανικό και προβεί σε αθρόες ρευστοποιήσις στην πρώτη μικρή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "το σύνδρομο της νευρικκότητα θα κυριαρχήσει και αυτή την εβδομάδα στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς, τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας. Οι δεύτεροι, μάλιστα, αποδίδουν το φαινόμενο αυτό σε φήμες που σκόπιμα διαρρέουν εκείνοι όσοι έχουν συμφέρον να "κρατηθεί" η περιφέρεια προκειμένου να ξεκολλήσουν τα "βαριά χαρτιά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "όπως όλα δείχνουν, οι "μετοχές -φούσκες" δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο! Οπως ο διάολος εμποδίζεται απο το λιβάνι, έτσι και ο πασίγνωστος πλέον κ. Αλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αφήνει ν'αγιάσουν οι ανα τον κόσμκο χρηματιστές! Με μια δήλωσή του, το βράδυ της Παρασκευής, δημιούργησε νέες εντάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μετετράπησαν σε πανικό σε όσα Χρηματιστήρια ήταν ανοικτά εκείνη την ώρα. Ευτυχώς η Σοφοκλέους είχε κλείσει"!

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) σημειώνει οτι "στη σκιά του νεφελώδους τοπίου που επικρατεί στις ξένες αγορές, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με την πρώτη συνεδρίασή της να δοκιμάζει τις αντοχές και τις προοπτικές των μετοχών. Το κλίμα στην ελληνική αγορά έχει μοιραία επηρεαστεί απο τη μεγάλη πτώση των δεικτών των ξένων χρηματιστηρίων και, είναι πιθανό, οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη να είναι πιο νευρικές αυτή την εβδομάδα, ακριβώς για λόγους εκτόνωσης της ανησυχίας των επενδυτών".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άτυπη απόφαση των δεκαπέντε ηγετών στο Τάμπερε να δώσουν έστω και με επιφυλάξεις το πράσινο φώς στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, ο Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει μαραθώνιο κύκλο κατ'ιδίαν επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και αρχηγούς κρατών, σε μια προσπάθεια ν'αξιοποιηθεί το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Ελσίνκι και να καταστούν ευρύτερα αντιληπτές οι ελληνικές θέσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δείγμα αποστασιοποιήσεως απο την επίσημη θέση της κυβερνήσεως έδωσε ο πρώην κοινοτικός επίτροπος κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος εχαρακτήρισε πλήγμα για την αξιοπιοστία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως την απόφασή της για αναβάθμιση του προενταξιακού καθεστώτος της Τουρκίας, χωρίς αυτή να εκπληρώνη τα αναγκαία οικονομικά και πολιτικά κριτήρια. Πρόσθεσε μάλιστα οτι στην ουσία, η απόφασις αυτή, ανατρέπει την μέχρι σήμερα πολιτική τηςΕΕ αφού δεν έχει υπάρξει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες -πλήν του κ. Σημίτη - έβαλαν την Τουρκία σε..τάπερ, στη σύνοδο του Τάμπερε και επιφυλάχθησαν να την στείλουν στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι στις 12 και 13 Δεκεμβρίου με την πρόθεση να ονομασθεί υποψήφια προς ένταξη χώρα. Σύμμαχοι του Ελληνα πρωθυπουργού, οι Σουηδοί και οι Ιρλανδοί, που ζήτησαν να δοθεί ακριβές περιεχόμενο στην υποψηφιότητα της Τουρκίας. Οι υπόλοιποι έριξαν... άγκυρα υπέρ της υποψηφιότητάς της κι έτσι η ΕΕ θα δεχθεί σύντομα στις αγκάλες της την πολυπληθή μουσουλμανική χώρα με οτι αυτό (σίγουρα αρνητικό ) συνεπάγεται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων αδιαφορεί πήρως για τις ελληνικές επιφυλάξεις και την αξίωση της Αθήνας να προχωρήσει η Τουρκία σε μια κίνηση καλής θέλησης στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά πριν απο τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι, όπου θα κριθεί το αίτημα της γειτονικής χώρας να καταστεί υποψήφια χώρα στην ΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας "τρίκ" καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπερβεί στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει η διαφαινόμενη στο Ελσίνκι συναίνεση του κ. Σημίτη, για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "πώς θα είναι ως θέανα, εντυπωσιακή η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Αθήνα, κανείς δεν αμφιβάλλει... αλλά αν τα στοιχεία αυτά είναι δεδομένα, δεδομένες επίσης είναι και οι αμφιβολίες για το ουσιαστικό της περιεχόμενο... καθώς όλα δείχνουν πώς, στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, ο Αμερικανός πρόεδρος... δεν φαίνεται να προσκομίζει τίποτα καινούργιο ούτε και τίποτα... που να ικανοποιεί τις εύλογες ανησησυχίες και τους προβληματισμούς της ελληνικής κοινής γνώμης..τόσο για την πορεία των σχέσεών μας με την Τουρκία όσο και για την - αλληλένδετη άλλωστε μ'αυτήν- πορεία του Κυπριακού".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "αμφίβολη είναι η μείωση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο φόβος αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτική την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων απο το τέλος του έτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "την αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους, πιθανότητα για τα φετινά εισοδήματα 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματικών, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Με το τρίκ αυτό επιδιώκεται να οδηγηθούν σε υψηλότερα καθαρά κέρδη μέσω του εξωλογιστικού συστήματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με αποδοκιμασία, απογοήτευση και αγανάκτηση βλέπει ο επιχειρηματικός -εμπορικός κόσμος της χώρας- και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- τις ρυθμίσεις που τον αφορούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για φορολογική μεταρρύθμιση ακολουθήθηκε η πεπατημένη των τελευταίων χρόνων και όχι η αναμενόμενη δυναμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της βελτίωσης του ανταγωνισμού".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 18 October 1999 - 7:53:01 UTC