Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισοδηματική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση για διαφθορά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τράπεζες - Υψηλή κερδοφορία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εισοδηματική πολιτική για το 2000, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για διαφθορά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Πόσα θα πάρουν υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Μισθοί - Συντάξεις. Πως διαμορφώνονται απο 1/1/2000.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιδού οι εταιρείες του Χρ. Λαμπράκη. Το γνωρίζατε κ. Σημίτη;

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σίσυφος το Χρηματιστήριο. "Απεργούν" οι μικροί και η επαρχία, πτώση προσδοκούν οι μεγάλοι, μέτρα μελετά η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις πείνας στο Δημόσιο. Οι νέοι μισθοί για το 2000.

    Η ΑΥΓΗ: Βήμα διαλόγου, πρωτοβουλίες συνεργασίας. Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ στην Αγκυρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξύνει τον Κόκκαλη ο Καραμανλής. Καταγγέλει ως μέγα σκάνδαλο τη σύμβαση για το ΞΥΣΤΟ που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβες στα σύνορα! Ποιές χώρες απειλούνται με ακρωτηριασμό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ρηγίλλης ξύνει τον Κόκκαλη. Σύσσωμη η ΝΔ καταγγέλει λεηλασία του Δημοσίου και του λαού.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί και οι αυξήσεις στα επιδόματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απο το ένδοξο ΟΧΙ στα κατάπτυστα ΝΑΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στιγμιαίο έγκλημα με το ΞΥΣΤΟ. Νέα δυναμική παρέμβαση βουλευτών της ΝΔ στον πρόεδρο της Βουλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο. Οι νέοι μισθοί και οι συντάξεις απο το 2000. Αυξήσεις απο 4.264 εως 11.840 δρχ για τους υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6 "όπλα" κατά των σεισμών. Αλλαγές στο νέο Αντισεισμικό Κανονισμό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι τράπεζες επιτίθενται με νέα deals και έκρηξη κερδών.

    ΕΣΤΙΑ: Ενεργοποιούνται οι πύραυλοι S-300. Στην Κρήτη η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φθηνά στεγαστικά, μετοχές αντί αυξήσεων. Το κυβερνητικό σχέδιο για το 2000.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις στους εργαζόμενους σε Δήμους και Νομαρχίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φόροι πίσω σε μισθωτούς και συνταξιούχους επισπεύδει για τον Ιανουάριο η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Εκρηξη Κακλαμάνη κατά δύο βουλευτών της ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παιχνίδια" ψηφοθηρίας με τον πόνο χιλιάδων ανέργων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δημόσιο: Οι νέοι μισθοί.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κρίση στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

    [2] Εισοδηματική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού οι μισθολογικές αυξήσεις χάνουν τη σημασία τους, η έννοια της εισοδηματικής πολιτικής υποχωρεί και η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές μεθόδους ενίσχυσης του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "επισπεύδονται οι επιστροφές φόρου σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για τα ποσά φόρων που προκατέβαλαν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, λόγω αυξημένης παρακράτησης. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να επιστρέψει εφάπαξ τα ποσά αυτά τον Ιανουάριο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "αυξήσεις- "ψίχουλα" κατά μέσο όρο 2,3% θα δώσει η κυβέρνηση στους δημόσιους υπαλλήλους το 2000. Εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου τη νέα εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "πενιχρές θα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκυπτει απο τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνσηης για την εισοδηματική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΤ διαπιστώνει οτι οι μηνιαίες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κυμάινονται απο 4.264 έως 11.840 δραχμές, ενώ στις συντάξεις η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς οι αυξήσεις ανέρχονται απο 11.034 έως 17.600 δρχ "

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ψίχουλα είναι ο μποναμάς που κάνει η κυβέρνσηη στους δημοσίους υπαλλήλους για να υποδεχτούν τη νέα χιλιετία. Οι αυξήσεις που τους δίνει είναι μόλις 2,3%, μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Το εισόδημα των εργαζομένων στο Δημόσιο- οι οποίοι σε δύο χρόνια έχασαν 5%- συρρικνώνεται δραματικά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονται σε άλλη μια χρονιά σκληρής λιτότητας".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "συναίνεση για συγκρότηση μικτής επιτροπής ειδικών που θα ελέγχει τα σχολικά βιβλία στην Ελλάδα και στην Τουρκία για την απάλειψη "ενοχλητικών" αναφορών (συμπεριλαμβάνεται άραγε μεταξύ αυτών η "ήπια" παρουσίαση στα ελληνικά βιβλία Ιστορίας της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης του 1821, της Μικρασιατικής Καταστροφής κλπ;) διεγνώσθη παράλληλα με τα σχέδια συμφωνιών που αντηλλάγησαν επί επίσης μείζονος σημασίας ζητημάτων στον Γ'γύρο του "διαλόγου" που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα χθές".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "το πρώτο βήμα έγινε. Ο ΣΥΝ, δια του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, απέδειξε οτι μπορεί να γίνει πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, στην Αγκυρα, οταν το ζητούμενο είναι οι ηγεσίες "να ακούσουν τη φωνή των δύο λαών", αυτή τη φωνή που ακούστηκε τόσο δυνατά όταν ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε τις δύο χώρες".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το πρωί συναντώνται οι Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζέμ στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του ΟΣΕΠ θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Αγκυρα όσον αφορά τις κινήσεις καλής θέλησης για την προσέγγιση των δύο χωρών. Το ενδιαφέρον για τη συνάντηση αυτή είναι εύλογο, δεδομένης της κινητικότητας που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα το κεφάλαιο "ελληνοτουρκικά" εν όψει της Συνόδου του Ελσίνκι κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως αν ίσως και ουσιαστικότερα της άφιξης Κλίντον στην περιοχή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "το "πολυπόθητο" αντάλλαγμα που εναγωνίως αναζητεί η Αθήνα απο την Αγκυρα, προκειμένου να συναινέσει στην τουρκική υποψηφιότητα στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, θα αναζητήσει εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απο τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης του ΟΣΕΠ".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "το ολιγώτερο που μπορεί να λεχθή για την Κυβέρνηση, είναι οτι βιάζεται πάρα πολύ να προωθήση τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Δεν είναι μόνον οτι εμφανιζόμαστε "πανέτοιμοι" για όλα τα υπο συζήτηση θέματα στις ήδη διεξαγόμενες συνομιλίες. Σε σημείο, μάλιστα, που έναντι των δύο προσχεδίων συμφωνιών που παραδίδουν οι Τούρκοι, εμείς δίδουμε τα δύο αντίστοιχα, καθώς και κείμενα για άλλα πέντε θέματα. Αλλά σπεύδουμε και να συμφωνήσουμε για την - απο κοινού - αναθεώρηση των σχολικών μας βιβλίων".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "θετικές προβλέψεις για το Χρηματιστήριο διετύπωσε χθές ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς ο οποίος τόνισε οτι οι επενδυτές πρέπει να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και να μην επηρεάζονται απο τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις. Ο διοικητής της τράπεζας ανακοίνωσε τα κέρδη του εννεαμήνου τα οποία παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη απο 70%, ενώ ανάλογα αποτελέσματα ανακοίνωσε η Τράπεζα Πίστεως".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με πτώση 0,96% έκλεισε και χθές ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, έχοντας πάντως ανακτήσει μέρος των σημαντικών απωλειών που κατέγραψε στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία σημαδεύτηκε απο έντονη νευρικότητα με αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει στις 5.524,32 μονάδες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι " η νευρικότητα υπαγόρευσε τις κινήσεις των επενδυτών και στη χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, οπότε και επικράτησαν πτωτικές τάσεις. Ο ΓΔ ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 5.456 και 5.567 μονάδων κατέληξε στις 5.524,32 μονάδες, έχοντας καταγράψει απώλειες της τάξης του 0,96%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "το μαρτύριο του Σισύφου επιφυλάσσει στους επενδυτές η πορεία του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους. Το κλίμα νευρικότητας διατηρείται και οι αυξομειώσεις θα συνεχιστούν αλλά η πτωτική τάση θεωρείται πιθανότερη. Την αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις συντηρούν οι πλέον εξωφρενικές φήμες και η αυξανόμενη πίεση που δέχεται λόγω εκρωών το εθνικό μας νόμισμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "πτωτικές τάσεις επεκράτησαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑΑ, όπου για μια ακόμα φορά, κύρια χαρακτηριστικά ήταν η νευρικότητα και οι έντονες διακυμάνσεις. Παράγοντες όπως η αντίσταση του πληθωρισμού, οι πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα αλλά και γενικότερα η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές του εξωτερικού σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι παρά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και πολλών μεγάλων τραπεζών απο ξένους οίκους, συνεχίζουν να ρευστοποιούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους".

    [5] Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση για διαφθορά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ``στη Βουλή μεταφέρθηκε και χθες η μάχη της ΝΔ κατά των διαπλεκομένων, καθώς αιφνιδίως οι βουλευτές του κόμματος, Δ. Κωστόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν γιατί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σταμάτησε την έρευνα που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 1998 για τη σύμβαση ``Ξυστό`` ``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ τονίζει ότι ``ο ``ανένδοτος`` για την ακύρωση του διαγωνισμού του Βιντεολόττο φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή σε ότι αφορά την (προεκλογική) τακτική της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή του δόρατος την αδιαφάνεια στις συμβάσεις του δημοσίου, και τα ``διαπλεκόμενα``, κλιμακώνει τη μετωπική επίθεσή της κατά της κυβέρνησης``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ``την αμαρτωλή σύμβαση του στιγμιαίου λαχείου ``Ξυστό``, την οποία υπέγραψαν με τη μορφή του κατεπείγοντος την τελευταία ημέρα της πτώσης Μητσοτάκη, ήρθε και ανανέωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Δρυς -ουσιαστικά υπέγραψε μια νέα σύμβαση- η οποία ατυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα δει καν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για μια νέα αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση όταν είναι γνωστό ότι δεν υλοποιήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου από την πρώτη σύμβαση``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ``απρόβλεπτες διαστάσεις αναμένεται να λάβει η μετωπική σύγκρουση Καραμανλή - Κόκκαλη μετά τη χθεσινή κίνηση δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατία ςνα ζητήσουν απ` τον πρόεδρο της Βουλής επανεξέταση της σύμβασης για το ξυστό στην αρμόδια επιτροπή του σώματος``.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ``αποφασισμένη να παίξει και τα... ρέστα της στο παιχνίδι των εντυπώσεων και της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση φαίνεται η ΝΔ, η οποία άφησε προς το παρόν το Βιντεολόττο και έπιασε το Ξυστό. Προτάσσοντας τις εντυπώσεις απότην ουσία, δύο βουλευτές της ΝΔ, οι Δ. Κωστόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης, έσπευσαν χθες το πρωί να καλέσουν τα τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να καταγράψουν τη συνάντηση που θα είχαν με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει τον κ. Κακλαμάνη ότι επρόκειτο να τον επισκεφθούν στο γραφείο του``.

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι ``είναι καταδικαστέα η σκανδαλολογία στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ενίοτε υπάρχουν και πραγματικά σκάνδαλα, τα οποία, όταν αποκαλύπτονται, πρέπει να ομολογούνται και να αναλαμβάνονται οι ευθύνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με την ανανέωση της σύμβασης για το Ξυστό``.

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η υψηλή κερδοφορία των Τραπεζών, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων, οι εκτιμήσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική και το ύψος των αυξήσεων των μισθών στο Δημόσιο είναι τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου:

    ΕΞΠΡΕΣ: ``ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Παροχές μετά από την ένταξη στην ΟΝΕ. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Εκθεση ΟΟΣΑ - Η Ελλάδα το 12ο μέλος της ΟΝΕ. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Δεν πουλάνε οι "μικροί" επενδυτές - Τζίρος: Κατακόρυφη πτώση και στάση αναμονής από τους πολλούς. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Οι τράπεζες δίχτυ ασφαλείας του δείκτη - Αισιοδοξία και συστάσεις ψυχραιμίας από ΣΕΒ. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Πακτωλός κερδών ρέει στις τράπεζες - Εντυπωσιακές επιδόσεις Εθνικής, Πίστεως, Αττικής``.

    [7] Τράπεζες - Υψηλή κερδοφορία

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: ``"Χρυσή" αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αυξάνουν τα κέρδη τους με εντυπωσιακούς ρυθμούς και επιτυγχάνουν υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας, ενώ παράλληλα βίσκονται σε διαρκή "αγώνα δρόμου" καθώς συντελούνται ραγδαίες αλλαγές και τα μερίδια αγοράς αναδιανέμονται. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 27 October 1999 - 8:25:38 UTC