Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός
  • [3] Ναυτική τραγωδία
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Επίσκεψη Κλίντον
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2000, η επίσκεψη Κλίντον στην ΑΘήνα, η ναυτική τραγωδία με το "Σούπερ Φάστ ΙΙΙ" και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το ΠΑΣΟΚ τρελάθηκε. Κυβέρνηση: Welcome Mr president. Νεολαία ΠΑΣΟΚ: Go home Clinton.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργια στην Καρδίτσα. 12 νιόπαντρες και μια... γιαγιά σε εξοντωτικό σέξ με Αλβανούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπέρνς στον Σημίτη: Γίνε δικτάτορας για χάρη του Κλίντον.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Νέος διωγμός των ΙΧ. Εξοστρακίζονται απο το κέντρο τα ιδιωτικά αυτοκίνητα πριν αποκτήσουμε συγκοινωνίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δριμύ κατηγορώ Πάγκαλου κατά Σημίτη-Γιωργάκη. Ανησυχία στο Μαξίμου-Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Ανώνυμοι νεκροί, ανώνυμοι ένοχοι. Δέκα Κούρδοι πέθαναν παγιδευμένοι στο αμπάρι του "ΦΑΣΤ ΦΕΡΙ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δολιοφθορά στο SUPERFAST 3 βλέπουν οι ειδικοί. Βρόμικο κύκλωμα επίορκων Λιμενικών ευθύνεται για τους άτυχους λαθρομετανάστες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα "ευχάριστα μυστικά" του νέου προϋπολογισμού. Τα εισοδήματα, η φορολογία, η ένταξη στην ΟΝΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θάλαμος αερίων το γκαράζ του σούπερ φάστ. 10 νεκροί Κούρδοι, 8 άνδρες 2 γυναίκες.

    ΕΘΝΟΣ: Ξάφνικο πρόβλημα με τον τέως. Απαιτεί να του δώσουμε 615 δις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παράνομη η εκλογή του ημίσεος ΔΣ του ΕΕ Σταυρού. Με δικαστική απόφαση, πριν απο 8 ημέρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τους έκαψε ο Πάγκαλος για τα ελληνοτουρκικά. Ενώ ο τούρκος υπουργός Αμύνης απαιτεί την εκχώρηση νησιών του Αιγαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεγχος του ΣΔΟΕ σε αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες ΙΧ. Πρόστιμα απο 50 έως 500 χιλιάδες και πληρωμή εντός 48 ωρών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο λαθραίος θάνατος. Η τραγωδία του "Σούπερφαστ", κορυφή του παγόβουνου. Κυκλώματα "διευκολύνουν" απελπισμένους και θησαυρίζουν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 9 γίγαντες διεκδικούν τον έλεγχο της ΕΑΒ. Μετατρέπεται σε holding-Σπάει σε 4 τμήματα.

    ΕΣΤΙΑ: Αυξήσεις φόρων χωρίς προηγούμενο. Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επίσκεψη Κλίντον: εθνικό όφελος επικαλείται η κυβέρνηση εν όψει "εξεγέρσεως" της Αριστεράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κόκκινη κάρτα" στον Θ. Πάγκαλο. Δ. Ρέππας: "η εκτόξευση κατηγοριών δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον".

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι 6 εκρήξεις στο SUPERFAFST γεννούν ερωτηματικά. Τρείς Κούρδοι που σώθηκαν ίσως φωτίσουν τις έρευνες.

    ΝΙΚΗ: Ακαριαία απάντηση στη "σκανδαλολογία". Τι αποφάσισαν χθές στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκή συνάντηση στις εκδηλώσεις "υποδοχής" του Κλίντον.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρέππας κατά Πάγκαλου. Σκληρή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις νέες "βολές" του τέως υπουργού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανασυγκρότηση Βαλκανίων χωρίς λεφτά.

    [2] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2000, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι: η μείωση του ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ (έναντι 3% του ΑΕΠ, που είναι το κριτήριο σύγκλισης). Η μη επιβολή νέων φόρων. Η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης για μισθούς και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 3,7% ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο επίπεδο του 2%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "προεκλογικό προϋπολογισμό - φούσκα θα καταθέσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή, καθώς όλοι εκτιμούν οτι ο ορίζοντάς του είναι μέχρι τις εκλογές. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ο εφετινός προϋπολογισμός ουσιαστικά θα είναι πλασματικός και θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αφού η στροφή την οποία επιδιώκει για προεκλογικούς λόγους η κυβέρνηση, με μείωση των άμεσων φόρων και αύξηση των έμμεσων, δεν πρόκειται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί φορολογικών ελαφρύνσεων, όλα δείχνουν οτι το 2000 θα είναι το έτος των μεγαλυτέρων φορολογικών αυξήσεων για τους περισσότερους Ελληνες φορολογουμένους. Αυτό προκύπτει απο τα συνολικά μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα το βράδυ στην Βουλή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με τις κρατικές δαπάνες να διαμορφώνονται σε ύψος ρεκόρ και με πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 500 δις δραχμών κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ύψος των δαπανών θα διαμορφωθεί σε 18,1 τρις δραχμές ή ποσοστό 44,7% του ΑΕΠ απο 16,7 τρις δραχμές που αναμένεται οτι θα διαρμορφωθούν φέτος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "σε "πήλινα πόδια" στηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2000, τον οποίο καταθέτει σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς προβλέπει οτι το επόμενο έτος θα εισπραχθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 505 δις δραχμών, τα οποία θα προέλθουν εξ ολοκλήρου απο την έμμεση φορολογία".

    [3] Ναυτική τραγωδία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "πυκνό μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγίας στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Superfast 3" που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανυποψίαστους Κούρδους λαθρομετανάστες, ενώ κινδύνευσαν συνολικά 306 επιβάτες και 105 ναυτικοί".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "η φωτιά στα αμπάρια του "Superfast III" άφησε πίσω της δέκα νεκρούς. Ανώνυμους νεκρούς. Κούρδους που λαθραία είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο ελπίζοντας οτι θα βρούν μια καλύτερη τύχη στην Ιταλία ή μάλλον στη Γερμανία, που αποτελεί τον τελικό προορισμό των περισσότερων. Οι νεκροί αυτοί θα μείνουν στα αζήτητα. Οπως αζήτητοι μένουν οι περισσότεροι απο όσους έχουν την ίδια τύχη. Προχθές σε κάποιο ναρκοπέδιο στον Εβρο, χθές στοιβαγμένοι σε μια νταλίκα στο γκαράζ ενός πλοίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "ο τραγικός θάνατος 10 Κούρδων - πιθανότατα- λαθρομεταναστών, απο ασφυξία στο γκαράζ του πλοίου Super Fast Ferry 3, δημιούργησε τεράστια ερωτηματικά και ανέδειξε ένα πρόβλημα που πολλοί γνώριζαν αλλά λίγοι, ελάχιστοι, έθεταν δημοσίως: το γεγνός οτι η χώρα μας, και κυρίως το λιμάνι των Πατρών, είναι το ιδανικό "πέρασμα" των λαθρομεταναστών προς την Κεντρική Ευρώπη-με όποια συνέπεια και αν συνεπάγεται αυτό".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν στο σχόλιό τους μεταξύ άλλων οτι "και μπορεί, τη φορά αυτή, ν'αποφεύχθηκε μία ακόμη μεγαλύτερη θαλάσσια τραγωδία λίγο έξω απο το λιμάνι της Πάτρας... και ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαϊας στο "Σούπερ φέρι" να "περιορίσθηκε" στους δέκα άμοιρους Κούρδους λαθρομετανάστες... ομως καθείς μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν... αν η φωτιά είχε εκδηλωθεί μεσοπέλαγα- στην Αδριατική. Και αν απο τη μια πλευρά, υπάρχει - και πρέπει να αντιμετωπιστεί - ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως τόσοι καταγγέλλουν, με το δουλεμπόριο λαθρομεταναστών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "έπρεπε να πιάσει φωτιά ένα πλοίο, έπρεπε να βρούν τραγικό θάνατο δέκα απελπισμένοι αθώοι άνθρωποι για να συνειδητοποιήσουμε την αέναη τραγωδία χιλιάδων Κούρδων και πολών άλλων, που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί στην "πολιτισμένη Δύση". Κυκλώματα που εξαργυρώνουν την ελπίδα αντί 1.000 έως 5.000 δολαρίων, δρούν ανενόχλητα, η αδιαφορία βασιλεύει και ο λαθραίος θάνατος γίνεται "λύτρωση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "ανθρωποθυσία στα κυκλώματα δουλεμπορίας, τα οποία δρούν ανεξέλεγκτα στην Πάτρα, αλλά και θύματα της απραξίας-αν όχι αδιαφορίας- της λιμενικής Αρχής έπεσαν οι δέκα αλλοδαποί. Η δράση των κυκλωμάτων αυτών έχει επισημανθεί (απο τον Νοέμβριο του 1997) απο τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνη Νταλακογιώργου τόσο στον υπουργό Εμπορικής Ναυτολίας Σταύρο Σουμάκη όσο και στον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση οι προχθεσινές δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ με τις οποίες... αφαίρεσε απο την Ελλάδα την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης της Κύπρου, αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Σ. Τσακμάκογλου, ο οποίος επανέφερε τη θεωρία περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "η η νευρικότητα επιστρέφει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς πλησιάζουν οι οριακές ημερομηνίες της περιοδείας Κλίντον και της Συνόδου του Ελσίνκι. Τις "γκρίζες ζώνες" που παρέλειψε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στις προ 48ώρου εξοργιστικές δηλώσεις του "θυμήθηκε" ο υπουργός Αμυνας της Αγκυρας Τσακμάκογλου. Πάντως το "γεράκι" επιμένει οτι η χώρα του δεν έχει βλέψεις (!) στην Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ύφεση στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "την εκχώρηση ελληνικού εδάφους ως... ένδειξη καλής θελήσεως εκ μέρους της Αθήνας προς την Αγκυρα ζητάει ο Τούρκος υπουργός Αμύνης Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου. Ο Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του στην εφημερίδα "ΧΟΥΡΙΕΤ" υποστήριξε οτι "υπάρχει μεταξύ των 1753 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο μεγάλος αριθμός γεωγραφικών σχηματισμών, οι οποίοι δεν έχουν δοθεί με συμφωνίες στην κυριότητα της Ελλάδας, " τονίζοντας οτι "η Αθήνα πρέπει να απαντήσει στην καλή θέληση της Τουρκίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "παρά την καλή θέληση που επιδικνύει επί σειρά μηνών η Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ αμφισβήτησε οτι η Ελλάδα έχει δικαίωμα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, ενώ ο υπουργός Αμύνης κ. Σαμπαχατίν Γσακμάκογλου επανήλθε χθές στις "γκρίζες ζώνες".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "άδικες και μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ, ο οποίος υποστήριξε οτι "η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμα να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, διότι το πραξικόπημα του 1974 προήλθε απο την Ελλάδα" και επανέλαβε την τουρκική θέση περί δύο ανεξάρτητων κρατών στο νησί".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "μετά το "μήνα του μέλιτος" που διήνυσαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη μετασεισμική περίοδο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τσακμάκογλου επανέφερε χτές με δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα "Χουριέτ", το θέμα των 1.753 βραχονησίδων του Αιγαίου αμφισβητώντας την ελληνικότητα αρκετών απο αυτές".

    [5] Επίσκεψη Κλίντον

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "όσο κυλούν οι μέρες και πλησιάζουμε στην 13η Νοεμβρίου, τόσο ενισχύεται η άποψη που θέλει τον πλανητάρχη να πραγματοποιεί τελικώς μια φιλική (!) και μόνο επίσκεψη στην Αθήνα. Η Αγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει κάτι θεαματικό -πλήν των καλών λόγων της - και η Αθήνα δεν έχει περιθώρια εν όψει των εκλογών. Ετσι, δύσκολα θα ανατραπούν τα προγνωστικά".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η Αθήνα εξακολουθεί να αγνοεί την ατζέντα των συνομιλιών που επιθυμεί να έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, γεγονός που έχει δημιουργήσει κάποιο "πέπλο μυστηρίου " σχετικά με τις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον. Την "άγνοια" της Αθήνας παραδέχτηκε εμμέσως και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρεσβευτή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "προτεκτοράτο, φαίνεται οτι εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα οι ΗΠΑ, γι αυτό και ο Αμερικανός πρέσβης που συναντήθηκε χθές με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε να θέλει να δώσει εντολές για την προετοιμασία της επίσκεψης του πλανητάρχη, απαιτώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων τις κρίσιμες ημέρες. Παράλληλα, μετέφερε πληροφορίες των αρχών ασφαλείας των ΗΠΑ, για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η απροθυμία των ΗΠΑ να προσδιορίσει "ατζέντα" συνομιλιών του κ. Κλίντον, οδήγησε τελικά την ελληνική κυβέρνηση να διαμορφώσει η ίδια και για λόγους κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης θεματολογία, ελληνικού ενδιαφέροντος. Γεγονός που προκύπτει απο δήλωση του υπουργού Τύπου χθές το βράδυ, που θέτει ως θέματα συζήτησης με τον Αμερικανό πρόεδρο τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και φυσικά τα Βαλκάνια".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χωρίς βιασύνη η νέα μείωση των επιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ισχυρή δραχμή. Πως θα αλλάξει η κεντρική ισοτιμία με ευρώ. Η ΤτΕ φρέναρε την άνοδο χθες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα "20" χρυσά αμοιβαία. Επενδύσεις: Τρελά κέρδη με μικρότερο ρίσκο και λιγότερη αγωνία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόγνωση για τις μετοχές του FTSE από τα παράγωγα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Το χρήμα των θεσμικών ρυθμίζει την τάση της αγοράς. Διατηρούν ρευστότητα, μένοντας στο περιθώριο".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 3 November 1999 - 15:13:14 UTC