Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του χρηματιστηρίου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βρήκαν τη λύση για καρκίνο, λευχαιμία, σχιζοφρένεια, καρδιοπάθειες. Μεγάλη ανακάλυψη στην εκπνοή της χιλιετίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Μαύρο χρήμα" και σέξ στα σαλόνια! Κατάθεση - σόκ εισαγγελέα στην Επιτροπή της Βουλής.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Υπόγειος τρόμος. Δεκάδες σπίτια στο Νέο Κόσμο με κίτρινο χρώμα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Φόβος για τα Ρίχτερ του Μετρό. Δοκιμασία για το υπέδαφος και τα καταπονημένα κτήρια η λειτουργία των συρμών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταγγελίες-σόκ για "βρώμικο χρήμα". Εισαγγελέας αποκαλύπτει στη Βουλή το... "Πλυντήριον η Ελλάς".

    Η ΑΥΓΗ: Απορρίπτουν το 35ωρο ως επικίνδυνο άλμα! Η πρόταση νόμου του ΣΥΝ δεν έγινε δεκτή στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δικαστική αλυσίδα στις ΔΕΚΟ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοίγουν τις πόρτες τους τα δύο μεγάλα κόμματα..Η προεκλογική περίοδος, το "μαντρί" και η "στρούγκα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 250 καταλήψεις φωτιές στην Παιδεία. Να φύγει αμέσως ο υπουργός Παιδείας απαιτούν οι γονείς.

    ΕΘΝΟΣ: Χάρη στα αυθαίρετα και καταπατημένα. Επεκτείνεται το δικαίωμα εξαγοράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η εν πολλαίς αμαρτίαις "μπαρμπουτιέρα" του Λουτρακίου. Το καζίνο κλείνι, οι παίκτες ετοιμάζουν με το τσουβάλι αγωγές - απαιτήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάθημα διπλωματίας απο Ετσεβίτ-Τζέμ στην κυβέρνηση Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λεωφορείο ο τρόμος Νο 3. Νέο κύμα εγκληματικότητας με την κυβέρνηση σε ρόλο θεατή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μποναμάς για την ΟΝΕ. "Αέρας" στον πληθωρισμό απο την Ευρ. Τράπεζα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σκοτεινό παιχνίδι με τη μετοχοποίηση της ΔΕΘ. Γιατί ακύρωσαν την καθ' όλα ικανοποιητική προσφορά της κοινοπραξίας.

    ΕΣΤΙΑ: Απαιτείται εθνική ομοφωνία. Αμεση συνεννόησις εν όψει του Ελσίνκι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκθετη η κυβέρνηση στη ΔΕΘ... Μέσα σε σκοτεινό παρασκήνιο ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σκηνικο αδιεξόδου στο Κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά "τορπιλίζει" τον διάλογο πριν ακόμη αρχίσει.

    ΤΑ ΝΕΑ: 26 Μαρτίου προβλέπει εκλογές η κυβέρνηση. Ζήτησε ν' αλλάξει ημερομηνία η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Πόρτο.

    ΝΙΚΗ: Τα μάτια στραμμένα προς το Ελσίνκι. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι στη "Νέα Τάξη" και απο τη μητρόπολη του καπιταλισμού!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκλογικές "ενέσεις"... με δόσεις ηρωίνης -διορισμών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ενώ το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται δραματικά, οι γεωτρήσεις έδειξαν οτι: Κολλάει το μετρό

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Εκθεση εκθέτει... "Αγονη" απόφαση απο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δέσμια κυβέρνηση. Απίστευτη απόφαση Σημίτη: ανατρέπει στη Βόρεια Ελλάδα την οικονομική του πολιτική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λεωφορειοπειρατεία Νο 3 απο Αλβανό κατά Αλβανών.

    [2] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "εκλογές στις 26 Μαρτίου "βλέπει" η κυβέρνηση. Γι αυτό και ζήτησε απο την Ευρωπαϊκή Ενωση να αλλάξει η ημερομηνία πραγματοποίησης της έκτακτης συνόδου κορυφής των "15" στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Στις 24 και 25 Μαρτίου, που έχει προγραμματισθεί η έκτακτη σύνοδος για την απασχόληση, ο Κώστας Σημίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "αγώνα δρόμου δρόμου για την εξασφάλιση εκλογικής υποστήριξης πέραν των κομματικών ορίων τους αρχίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης αναμένται να προβεί σήμερα σε αμφίπλευρα ανοίγματα για την προσέλκυση προσωπικοτήτων του συντηρητικού χώρου αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς. Απο την πλευρά του ο κ. Κ. Καραμανλής επιδιώκει να επανεντάξει στη ΝΔ ορισμένους απο εκείνους που ο ίδιος απεμάκρυνε"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "αν και τα γκάλοπ δείχνουν οτι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει εκλογές τον Μάρτιο αν και ο πρωθυπουργός δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει οτι οι Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της Τετραετίας (Σεπτέμβριο), αν και ο αρχηγός της ΝΔ επιμένει να μην ξεκαθαρίζει ποιόν πρόεδρο Δημοκρατίας θα ψηφίσει το κόμμα του, θεωρείται πλέον βέβαιο οτι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαρτίου 2000".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "πάνω σε δύο βάσεις επιχειρεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση λίγα μόλις 24ωρα πριν απο την κρίσιμη Σύνοδο του Ελσίνκι όπου θα κριθεί το αίτημα της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια χώρα στην ΕΕ. Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην υπεράσπιση των πάγιων ελληνικών θέσεων και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των ΗΠΑ και των ισχυρών εταίρων με αποτέλεσμα να πλανάται το φάσμα μιας ακόμη μεγάλης διπλωματικής ήττας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "περισσότερος σαφής παρά ποτέ σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει η χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα στη φιλανδική πρωτεύουσα, εμφανίστηκε νωρίς χθές το απόγευμα ο Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση της δίωρης και πλέον συναντησής του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Πάαβο Λίπονεν στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 του μηνός στο Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση μετέρχεται κάθε μέσο, προκειμένου να συσκοτίσει το σκηνικό και να δημιουργήσει σύγχυση αναφορικά με τις προθέσεις της για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "όποια και αν θα είναι η τελική στάσις της κυβερνήσεως επί της υποψηφιότητος της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, η αποτελεσματικότης της προϋποθέτει εθνική ομοφωνία. Και αν ο πρωθυπουργός επιμείνη στην άσκηση "βέτο", με το οποίο απείλησε χθές για πρώτη φορά, η ελληνική θέσις θα αποδυναμωθή σοβαρώς εφ' όσον δεν έχει προηγουμένως εξασφαλισθή η συναίνεσις τουλάχιστον της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ο πρωθυπορυγός κ. Κ. Σημίτης αποσαφήνισε χθές στους κοινοτικούς εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, οτι η Ελλάς αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εκφράσει αντιρρήσεις στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, εάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι δεν υπάρξει σαφής αποσύνδεσης της πολιτικ_ςη λύσεως του Κυπριακού απο την ένταξη της νήσου στην ΕΕ και επίσης, εάν η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν πλαισιωθεί με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις αυτής της χώρας έναντι της Κοινότητος"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "την ανάγκη εξασφάλισης ισχυρών ανταλλαγμάτων απο την Τουρκία, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, προκειμένου να συναινέσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, υπογραμμίζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, καθώς κρίνουν οτι απο το όλο θέμα θα εξαρτηθεί άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "η ελληνική κυβέρνσηη έκανε χθές ακόμη ένα βήμα σκλήρυνσης της στάσης της εν όψει του συμβουλίου κορυφής του Ελσίνκι, εκφράζοντας την πρόθεσή της να υποβάλει ακόμη και βέτο εάν οι θέσεις που θα διαμορφωθούν για την υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν την ικανοποιούν".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "οι προκλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς δεν αφήνουν περιθώρια επιτυχίας στις κε του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, που αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη. Ο Ντενκτάς φρόνισε να καρφώσει ακόμη και τους Αμερικανούς, λέγοντας οτι απείλησαν να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπίλ Κλίντον στην Αγκυρα εάν δεν δεχόταν την πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ωσεί παρών θα είναι ο πρόεδρος Κλίντον στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που ξεκινούν σήμερα, αναμένεται να συνεχιστούν γαι 15 μέρες, να διακοπούν για τα Χριστούγεννα και να συνεχιστούν. Η "παρουσία" Κλίντον επισημοποιήθηκε χθές τη νύχτα οταν ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Αλ. Μόζες παρέδωσε επιστολή του στο γγ του ΟΗΕ κ. Αναν".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "περισσότερα" φαίνεται να ζητά ο Ραούφ Ντενκτάς για να συνομιλήσει στη Νέα Υόρκη. Οπως μέχρι στιγμής δείχνει δεν αρκείται ούτε στο ότι έχει αναγνωριστεί σαν ισότιμος συνομιλητής. Ξεκινά τις συνομιλίες με την απαίτηση να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Η στάση του ευκρινώς προκλητική προς τους συνομιλητές του, θάβει όποια ελπίδα για μια πρόοδο στο χρόνιο πρόβλημα της αυθαίρετης διχοτόμησης της Κύπρου".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά οτι "το "κλειδί" των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς που αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται ωστόσο στην τσέπη του Κλίντον, όπως φάνηκε κατά την περιοδεία του στην περιοχή. Κλειδί που έχει να κάνει τόσο με την είσοδο της Τορκίας στην ΕΕ όσο και με τις πιέσεις που θα ασκηθούν απο την Ουάσιγκτον στον "σκληρό " Ντενκτάς".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "μια μέρα πριν απο την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον επιχείρησε παρέμβαση στο Κυπριακό, υλοποιώντας την υπόσχεσή τους προς τον γενικό γραμματέα Κόφι Ανάν ο οπίος είχε καταστήσει σαφές οτι δεν θα αποστείλει τις προσκλήσεις στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εάν δεν είχε εξασφαλιστεί προηγουμένως προεδρική εγγύηση για στήριξη της πρωτοβουλίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι"υπο δυσμενείς συνθήκες και με την τουρκοκυπριακή πλευρά να απειλεί οτι θα αποχωρήσει απο την τράπεζα των διαπραγματεύσεων εάν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι καθορισθεί οτι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα ολοκληρωθεί ασχέτως με την εκ των προτέρων επίλυση του Κυπριακού, αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "παρά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της περιφέρειας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες. Η επιφυλακτικότητα του επενδυτικού κοινού ήταν έκδηλη αφού η αξία των συναλλαγών παρέμεινε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση στα χαμηλότερα επίπεδα απο τα μέσα Αυγούστου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) αναφέρει οτι "σε επίπεδα και κάτω απο το φράμγα των 5.600 μονάδων υποχώρησε χθές η αγορά, η οποία κινήθηκε πτωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Το επενδυτικό κοινό συνέχισε τις ρευστοποιήσει ςτων κερδών που είχε αποκομίσει τις προηγούμενες ημέρες στα blue chips. "

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ρευστοποιήσεων συνέχεια στη Σοφοκλέους, όπου, για τρίτη μέρα στη σειρά, διαμορφώθηκαν πτωτικές τάσεις. Εξαίρεση και πάλι, μέσα στην εν γένει αρνητική πορεία της αγοράς ήταν μια σειρά απο "περιφερειακά" χαρτιά που κάνουν το δικό τους αυτόνομο "ράλι" πηγαίνοντας... κόντρα στο ρεύμα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "μια απο τα ίδια και η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανατρέψει το σκηνικό στην οδό Σοφοκλέους. Παρά τα ευνοϊκά σχόλια απο μεγάλους οίκους του εξωτερικού για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και το φιλικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δεν δείχνει διατεθειμένο να κινηθεί ανοδικά".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "αισθητές απώλειες κατέγραψε χθές η συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών στη Σοφοκλέους, με τις τράπεζες, τις βιομηχανίες και τις κατασκευαστικές εταιρίες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Σε θετικό έδαφος έκλεισε χθές μόνο ο δείκτης των ασφαλειών, που παρουσίασε άνοδο 0,86% ενώ η παράλληλη αγορά, που κινήθηκε αρχικά ανοδικά, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα κέρδη της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "η αδυναμία της Σοφοκλέους να εισέλθει και πάλι σε μια σταθερή φάση ανόδου, παρά τα όσα θετικά συμβαίνουν στον οικονομικό και επιχειρηματικό περίγυρο, δεν οφείλεται, ως φαίνεται, στην έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων - τα οποία σίγουρα υπάρχουν εν αφθονία, πλήν όμως κατευθύνονται αυτήν την εποχή σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις αλλά μάλλον πηγάζει απο την απογοήτευση και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολλών απέναντι στη σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κίνητρο για Σοφοκλέους. Η φορολόγηση της πώλησης μετοχών απο ΑΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ράλι στα ομόλογα. Εισροές ξένων κεφαλαίων. Ευνοϊκό κλίμα και για το Χρηματιστήριο"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυτές που πάνε κόντρα στο ρεύμα. Αμείωτο ενδιαφέρον για τα χαρτιά με STORY".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενα τρις. απο το Γ' ΚΠΣ για την απασχόληση. Πάνω απο 200 δις σε προγράμματα μικρομεσαίων το 2000".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πάρτι στην Περιφέρεια με 50+1 χαρτιά στο limit up, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 3 December 1999 - 10:02:21 UTC