Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καταλήψεις στα σχολεία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Σενάρια για πρόωρες εκλογές
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι καταλήψεις στα σχολεία, η ελληνική οικονομία, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θα κλείσουν τους δρόμους... και η Αστυνομία θα τους ανοίγει. "Ως εκ περισσού" οι μαθητές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος δουλέμπορος. Εκαναν τα "στραβά μάτια" σε πλοίο με 300 Πακιστανούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νόμος 4000 για τους μαθητές. Ο Σημίτης αναβιώνει παλιές εποχές. Αντιδημοκρατικό αμόκ της κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εισβολή εισαγγελέων στα σχολεία. Σπάνε λουκέτα-φακελώνουν μαθητές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακροδεξιό ξέσπασμα στου Μακρυγιάννη. 10 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τον Παττακό στη "γιορτή" του μίσους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πότε, πώς και πόσο θα ανατιμηθεί η δραχμή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φασισμός στην Παιδεία. Εφοδος εισαγγελέων και ΜΑΤ σε όλα τα σχολεία.

    ΕΘΝΟΣ: Νέα δώρα στα Λύκεια. Τη στιγμή που ο Αρειος Πάγος ανάβει "πράσινο φώς" για συλλήψεις και στα μπλόκα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα... κόκκαλα του Κόκκαλη. Οι χθεσινοί προσκυνητές τώρα ζητούν...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνουν τα σενάρια για την εκλογή προέδρου δημοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τράπεζες: όλη η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες προσλήψεις. 19-20 Φεβρουαρίυ οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με βέργα στους δρόμους. Συλλήψεις μαθητών, αν κάνουν μπλόκα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρυμμένο θησαυρό 3 τρις αξιοποιεί άμεσα ο ΕΟΤ.

    ΕΣΤΙΑ: Μείζον εθνικό δίλημμα. Η στάσις της Ελλάδος στην τουρκική ένταξη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιχείρηση "ανοιχτά σχολεία" απο την κυβέρνηση. Ελεγχοι απο εισαγγελείς και αστυνομικούς.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ανοίγουν τα κρυφά χαρτιά... Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σουφλιάς υπέρ ΠΑΣΟΚ. Μετά το Β. Κοντογιαννόπουλο, νέο πλήγμα για τη ΝΔ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Διχάζει η ΔΕΘ. ΠΑΣΟΚ: δυσφορούν Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος.

    [2] Καταλήψεις στα σχολεία

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και εάν ακόμα υπήρχε-απο πόσο όμως καιρό; - νομικό κενό που έπρεπε να καλυφθεί... και εάν ακόμα η κυβέρνηση πίστευε πως η παρέμβαση "εξωσχολικών στοιχείων" στις καταλήψεις έπρεπε να αντιμετωπισθεί... Θα πρέπει και η ίδια να αναγνωρίσει πως η νομοθετική ρύθμιση που αποφάσισε... παρουσιάζει όλα τα γνωρίσματα μιας λύσης σκοπιμότητας... "

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας, αφού τη μόνιμη κόντρα μεταξύ μαθητών και υπουργείου Παιδείας που επικεντρώνεται στην εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έρχεται τώρα να οξύνει η απόφαση της κυβέρνησης για αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελέων συνοδεία αστυνομικών στα υπο κατάληψη σχολεία με σκοπό την επιβολή ομαλής λειτουργίας τους".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά οτι "ημέρα - κλειδί στις εξελίξεις θεωρείται η Τετάρτη, αφού οι μαθητές έχουν αποφασίσει συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται οτι στο παιχνίδι μπαίνει και η ΟΛΜΕ, η οποία συνεδριάζει σήμερα, και με ανακοίνωσή της τάσσετια στο πλευρό των μαθητών καταγγέλλοντας τα αστυνομικά μέτρα".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "βελτιώσεις στη μεταρρύθμιση που θα μειώσουν το εξεταστικό άγχος των μαθητών, προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει και στη χορήγηση αυξήσεων στους εκπαιδευτικούς. Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για την Παιδεία, καθώς οι μαθητές αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Με σύλληψη απειλούνται όσοι αποκλείσουν δρόμους".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "την προσωπική παρέμβαση του προέδρου Κληρίδη προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εν όψει και του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, για να μη θέσει η Ελλάδα βέτο στην τουρκική υποψηφιότητα ζήτησε ο Αμερικανός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στη μάχη που θα δώσιε η χώρα μας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν αναχωρήσει απο το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της Θεσσαλονίκης για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην εξίσου κρίσιμη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αντικείμενο έχει την προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής των "15" στη φιλανδική πρωτεύουσα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η δυσκολώτερη απόφασις της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Σημίτη είναι η στάσις που θα τηρήσει στην Διάσκεψη Κορυφής του Ελσίνκι. Θα ενδώση στις εντονώτατες αμερικανικές πιέσεις να συναινέση στην υποψηφιότητα της Τουρκίας ως μελλοντικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως; 'Η θα προχωρήση στην άσκηση "βέτο"-όπως ήδη προειδοποίησε οτι θα πράξη- αν δεν υπάρξουν στοιχειώδεις δεσμεύσεις απο τουρκικής και ευρωπαϊκής πλευράς; "

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σε σημείο μηδέν εκτιμά η κυβέρνηση οτι βρίσκεται, λίγες μόνο ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, η διαπραγματευτική προσπάθεια Αθήνας -εταίρων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ελληνικοί όροι και να παοδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Τουρκία"

    [4] Σενάρια για πρόωρες εκλογές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "προεκλογικά στοιχεία, αιχμές εναντίον της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και άνοιγμα στο συντηρητικό χώρο με παράλληλη αποδοχή της στροφής του ΠΑΣΟΚ, περιείχε η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην Κεντρική Επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που αφορούσαν το λεκανοπέδιο, όσο και αν αμφισβητήθηκαν οτι δεν απηχούσαν την εικόνα σε πανελλήνια κλίμακα απο τη Ρηγίλλης, εν τούτοις τα ευρήματά τους προκάλεσαν και ανησύχησαν. Κυρίως όμως κατέριψαν τον μύθο που δημιούργησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για σίγουρη και πλήρη επικράτηση και στην τελική και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "την πρόθεσή του να αποκαλύψει τις προθέσεις του ως προς το θέμα της προεδρικής εκλογής την ύστατη ώρα απεκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, όταν ρωτήθηκε επιμόνως απο τους πολιτικούς συντάκτες, οι οποίοι τον συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψή του στην Πορτογαλία κατά την πτήση της επιστροφής απο τη Λισαβόνα".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "δεύτερος γύρος αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων αναμένεται να "πλήξει" την ήδη δοκιμαζόμενη χρηματιστηριακή αγορά στη Σοφοκλέους, ενώ το πρώτο "κύμα" απέδωσε περισσότερα απο 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ο προβληματισμός πάντως που επικρατεί είναι διάχυτος, τόσο στους επενδυτές όσο και τις ίδιες της εταιρίες, εξαιτίας της απροθυμίας που δείχνει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί ανοδικά, η οποία έχει τη ρίζα της στην απροθυμία των ξένων θεσμικών να τοποθετηούν στρατηγικά και με μακροχρόνια προοπτική στο Ελληνικό Χρηματιστήριο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "η ελληνική χρηματαγορά δείχνει αδύναμη να κινηθεί υψηλότερα, με αποτέλεσμα και οι επενδυτές να συμπεριφέρονται ανάλογα. Απο την άλλη πλευρά σε όλα σχεδόν τα ξένα χρηματιστήρια, το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, με εκρηκτικότερο αυτό της Νέας Υόρκης που καταγράφει σε καθημερινή βάση ιστορικά υψηλά. Πάντως αυτή η εβδομάδα ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές, αφού και στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται αλλ_ακαι η πορεία των διεθνών αγορών είναι ιδιαίτερα θετική".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με τη μείωση των επιτοκίων και τον περιορισμό των έντονων διακυμάνσεων των τελευταίων λεπτών της συνεδρίασης θα προσπαθήσει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα να ανεβάσει το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, για να τον χρησιμοποιήσει κατά την προεκλογική περίοδο".

    [6] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "η κυβέρνηση επισπεύδει για τον προσεχή Μάρτιο την απόφαση για ανατίμηση της δραχμής έναντι της κεντρικής ισοτιμίας. Το εθνικό νόμισμα θα εισέλθει την 1η Ιανουαρίου 2001 στο ευρώ όχι με την κεντρική ισοτιμία των 353,1 δρχ που είχε συμφωνηθεί το Μάρτιο του 1998, αλλά με 343 δρχ. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός, που κινείται πλέον σε επίπεδα 2,6% και για να διευκολυνθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "τα στοιχεία για την πορία του πληθωρισμού το Νοέμβριο, τα οποία θα ανακοινώσει αύριο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι εντός του Δεκεμβρίου στη μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά το Νοέμβριο και αναμένεται οτι θα κυμανθεί μεταξύ 2,4% και 2,6% απο 2,2% τον Οκτώβριο και 2% το Σεπτέμβριο".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 6 December 1999 - 13:01:24 UTC