Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] ΟΝΕ
  • [4] Λίστες ΝΔ
  • [5] Εκλογές
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ελλάδα - ΟΝΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επίσημη αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι λίστες των υποψηφίων της Ν.Δ και η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στη δίνη των εκλογών η Σοφοκλέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 50% νέοι στις λίστες υποψηφίων της ΝΔ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η ΟΝΕιρική φιέστα Σημίτη έγινε τελετή για κλάματα στο ΧΑΑ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τα χρυσά κόλπα στο ΧΑΑ. "Συγκινήθηκε" η Eπιτ. Kεφαλαιαγοράς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανανέωση στις λίστες της ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ: Με απαγόρευση βιβλίων η είσοδος στην ΟΝΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνωμοσία σε βάρος της χώρας. Ποιοί έστησαν την απάτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παπαγαλάκια (πράσινα και μπλε) ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βρώμικος πόλεμος. Πανικόβλητο το Μαξίμου από "κραχ" του ΧΑΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Βρώμικο παιχνίδι με πολιτικούς στόχους στη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σαρακοστή χωρίς "Μν", με δικαστική απόφαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σεισμικές δονήσεις σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τον Βούγια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προβοκάτσια σε βάρος των επενδυτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπαλκόνι η Σοφοκλέους. Ερευνα κεφαλαιαγοράς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο ισχυρό κλαμπ με "νάρκες" στη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Ψηφοδέλτιο των "αρίστων". Η έννοια του βουλευτού Επικρατείας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι εκλογές στη Σοφοκλέους. Νοσηρό κλίμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΝΕ: Τώρα αρχίζουν τα. δύσκολα. Σημίτης: ιστορική στιγμή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με 4 δισκέτες επίθεση στο Χρηματιστήριο.

    ΝΙΚΗ: ΟΝΕιδος για Σοφοκλέους. Ευθύνες στη ΝΔ για συμπεριφορά του ΧΑΑ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οργιο Νεοσυντηρητικής Εξαπάτησης. Φιέστα στο Ζάππειο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκπληκτικό: Ολοι στη ΝΔ προφήτες ήττας.

    Η ΧΩΡΑ: Ρίχνουν λάσπη για να κρύψουν την ενοχή τους στη Σοφοκλέους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκοτεινό ημίωρο στη Σοφοκλέους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλλη εποχή. Η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οσο μιλούσε... ο δείκτης υποχωρούσε.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπεροχή ΝΔ. Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λίστες.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το προεκλογικό μπαλκόνι μεταφέρθηκε χθες στη Σοφοκλέους.Μια αιφνίδια,αλλά και περίεργη κατακρήμνιση των μετοχών την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, προκάλεσε θύελλα δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλούσαν για "πολιτικό παιχνίδι" και έδειχναν τη Ρηγίλλης ενώ ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για μαύρη προπαγάνδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι ``η ελεύθερη πτώση του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, οδήγησε την κυβέρνηση, σε πλήρη σύγχυση, να αναζητά ``αποδιοπομπαίους τράγους`` σε χρηματιστηριακές εταιρείες και επιχειρηματίες, προκειμένου να τους φορτώσει τη νέα χθεσινή ``βουτιά`` της Σοφοκλέους``.

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ ``η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της μεγάλης μέρας εισόδου της χώρας στο ευρώ ασφαλώς και δεν εξηγείται με βάση τους ορθολογικούς νόμους της οικονομίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινά άμεσα ελέγχους στις ΑΧΕ για να διαπιστωθεί εάν πράγματι αληθεύουν οι φήμες ότι το Χρηματιστήριο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα θέατρο κερδοσκοπικών, αλλά και πολιτικών παιγνίων``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ``έρευνα με εντολή της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες της αδικαιολόγητης -όπως την χαρακτήρισαν πολλοί- πτώσης του Γενικού Δείκτη τιμών στην Σοφοκλέους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, κι ενώ βρισκόταν σε σημαντική άνοδο``.

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζει ότι ``σε πολιτική δολιοφθορά αποδίδει η κυβέρνηση την αιφνίδια κατρακύλα του Χρηματιστηρίου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλούσε στο Ζάππειο, στην τελετή για την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ. Η επείγουσα έρευνα που διετάχθη, είχε ήδη τις πρώτες ενδείξεις: το ``κόλπο`` έγινε με τέσσερις δισκέτες, από ισάριθμα χρηματιστηριακά γραφεία. Η κυβέρνηση ``δείχνει`` τη Ρηγίλλης, αλλά εκείνη αρνείται ότι έχει σχέση``.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ``ύποπτο και βρώμικο παιχνίδι με πολιτικούς στόχους και προεκτάσεις έγινε χθες στη Σοφοκλέους, σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, την ημέρα της αίτησης για ένταξη στην ΟΝΕ. ``Η περίεργη εξέλιξη στο Χρηματιστήριο κινείται έξω από το χώρο της οικονομίας``, τόνισε ο Γ. Παπαντωνίου, αφήνοντας σαφή αιχμή για πολιτικό ``κόλπο``. η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε εντολή για ταχύτατους ελέγχους``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι ``τα μπλε και πράσινα παπαγαλάκια που με τις ασύστατες φήμες έχουν μεταβάλει σε καζίνο τη Σοφοκλέους εδώ και έναν μήνα έκαναν και χθες το θαύμα τους αφού ανεβοκατέβασαν κατά το δοκούν τις τιμές των μετοχών και δημιούργησαν σε χιλιάδες επενδυτές την αίσθηση ότι είναι εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι σε ένα πολιτικό παιχνίδι που στήνεται εις βάρος των δικών τους χρημάτων για ανομολόγητους πολιτικούς σκοπούς``.

    [3] ΟΝΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "υπό τους ήχους των "Κάρμινα Μπουράνα" με φιέστες και χωρίς να έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ως όφειλε σε μια πανεθνική υπόθεση, παρουσίασε χθες στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός την αίτηση ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει οτι "διλήμματα τυλιγμένα σε πανηγυρισμούς είχε η χθεσινή φιέστα της κυβέρνησης στο Ζάππειο, με αφορμή την κατάθεση της αίτησης ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσπάθησε να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό λέγοντας οτι οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών "πιάσανε τόπο" και επανέλαβε οτι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ένα ιστορικό κύκλο και μπαίνει σε έναν άλλο, επίσης ιστορικό, με το σπαθί της".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "εν λευκώ εντολή ζήτησε για μια ακόμη φορά ο Κ. Σημίτης κατά τη χθεσινή μονοκομματική φιέστα που έγινε στο Ζάππειο με αφορμή την υποβολή της αίτησης της Ελλάδας για ένταξη στη ζώνη του ευρώ την 1.1.2001. Ο πρωθυπουργός κατά την πάγια συνήθειά του, απέφυγε να κάνει σαφείς αναφορές στα "αγκάθια" της μετά-ΟΝΕ εποχής προτιμώντας να φιλοτεχνήσει μια άκρως εξωραϊσμένη εικόνα σχετικά με τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η ενάτη Μαρτίου του 2000 θα χαρακτηρίζει την ελληνική ιστορία το τέλος της πολυετούς προσπάθειας της χώρας μας για την είσοδό της στον ενιαίο οικονομικό χώρο της ΕΕ, την ΟΝΕ. Ταυτόχρονα όμως η χθεσινή ιστορική ημερομηνία σημαίνει την αρχή της μεγαλύτερης πρόκλησης της μεταπολεμικής, τουλάχιστον, ιστορίας της Ελλάδας.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "δεν ήταν απλώς μια "φιέστα αιτήσεως" που φυσικά δεν συγκρίνεται με την τελετή του Μαϊου του 1979 για την ένταξη. Ηταν μια "μονοκομματική φιέστα" προσβλητική για όλους τους Ελληνες πολίτες, αυτό που ωργάνωσε χθες η κυβέρνησις στο Ζάππειο για να προβάλη την κατά δυο χρόνια καθυστερημένη ένταξή μας στην ΟΝΕ. Τον μονοκομματικό χαρακτήρα της εκδηλώσεως αποδεικνύει η απουσία κάθε πολιτικού αρχηγού ή και βουλευτών άλλων κομμάτων".

    Το ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας επισφραγίστηκε χθες στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες με την επίσημη παρουσίαση της αίτησης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τριάντα οκτώ χρόνια από τη σύνδεση και 19 χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ, η χώρα μας έφτασε και στο νήμα που τη συνδέει με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "επιχειρώντας να παρουσιάσει την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ως "ημέρα δικαίωσης και περηφάνιας όλων των Ελλήνων πολιτών" και προσπαθώντας να κρύψει τα πολλά και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, πίσω από τα μεγάλα και στομφώδη λόγια, ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "γιόρτασαν" τη χθεσινή μέρα με την αναμενόμενη προεκλογική φιέστα, στην ίδια αίθουσα του Ζαππείου, όπου ο Κ. Καραμανλής είχε υπογράψει την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ".

    [4] Λίστες ΝΔ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ``ύστερα από μια δύσκολη κυοφορία που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες και έντονες εσωκομματικές τριβές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής έθεσε τελικά τη σφραγίδα του στις λίστες των υποψηφίων, αφήνοντας για αργότερα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει ότι ``ανανεωμένα κατά 50% περίπου είναι τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, που ανακοινώθηκαν χθες. Σ` αυτά μετέχουν 160 υποψήφιοι που για πρώτη φορά μπαίνουν στη μάχη του σταυρού. Οι γυναίκες που μετέχουν στα ψηφοδέλτια είναι 34. Βασικό χαρακτηριστικό των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι σ` αυτούς μετέχουν πάρα πολλοί νέοι, κατεβάζοντας έτσι το μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων στα 47,5 χρόνια``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι ``τα ψηφοδέλτια νίκης της Νέας Δημοκρατίας δημοσιοποιήθηκαν χθες και σηματοδοτούν την ανανέωση για το νέο ξεκίνημα. Οι λίστες (πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας) καταρτίστηκαν με βάση την εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού και τη φρεσκάδα νέων ανθρώπων, όπως απαιτούσε η κομματική βάση, για να αποτελέσουν τον κορμό της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα προκύψει στις εκλογές της 9ης Απριλίου``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ``αργά το βράδυ δόθηκαν τελικά οι λίστες των υποψηφίων, πλην του Επικρατείας. Κόπηκαν τελικά ο Κ. Καραμηνάς στη Σάμο και ο Βαρ. Γιοβανούδας στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης τα ψηφοδέλτια είναι ανανεωμένα κατά 50%, οι νέοι υποψήφιοι ανέρχονται στους 160, ενώ ο αριθμός των γυναικών ανέρχεται στις 34. Οσο δε για τον μέσο όρο ηλικίας, αυτός είναι 47,5 ετών.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ``η ριζική ανανέωση είναι το βασικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ``αντικατοπτρίζεται`` στα ψηφοδέλτια του κόμματος που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ. η εκδήλωση εμπιστοσύνης σε νέα πρόσωπα αγγίζει το ποσοστό του 50% και σε συνδυασμό με τη συμμετοχή έμπειρων πολιτικών, η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο συνδυασμός των άφθαρτων προσωπικοτήτων με τους ``παλιούς`` πολιτικούς θα επιτύχει τη νίκη στις επικείμενες εκλογές``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι ``με σημαία την ανανέωση της πολιτικής ζωής, η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει το νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος που δόθηκαν χθες, μετά από αρκετές αναβολές από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας``.

    [5] Εκλογές

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ότι ``σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί για το κυβερνών κόμμα, η συμμετοχή του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Βούγια, στην 5η εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ``η έκπληξη της παρουσίας του Σπύρου Βούγια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στο χώρο της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΝ, αλλά και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει με σκεπτικισμό την ``είσοδο Βούγια``, καθώς αυτή απομάκρυνε από την πιθανότητα της υποψηφιότητας καθαρόαιμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ``έκρηξη`` του Ακη Τσοχατζόπουλου, που δεν δίστασε, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, να ασκήσει έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με ``αιχμή`` την τοποθέτηση του Σπύρου Βούγια, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεσηκωθεί και, μάλιστα, απειλούνται και παραιτήσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή``.

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πεδίο μάχης η Σοφοκλέους. Ξαφνική πολιτική χρηματιστηριακή κόντρα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποπτα παιχνίδια. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ΝΔ. Διεξάγεται έρευνα στις ΑΧΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα εποχή για την Ελλάδα. ΟΝΕ: Καλύφθηκαν τα κριτήρια - Υπεβλήθη και επίσημα το αίτημα για ένταξη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκιαμαχίες σε βάρος του ΧΑΑ. Σκληρές δηλώσεις από Καραμανλή - Παπαντωνίου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανοιχτός πόλεμος και ύποπτο παιχνίδι στη Σοφοκλέους. Γιατί κατέρρευσε ξαφνικά ο δείκτης".

    [7] Ελλάδα - ΟΝΕ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Δεσμεύσεις για ενίσχυση και εμβάθυνση των πολιτικών που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, την απελευθέρωση των αγορών, τη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και την επίτευξη μηδενικού ελλείμματος ή πλεονάσματος στο επίπεδο της γενικής κυβέρνησης, συνοδεύουν την υποβολή της αίτησης για την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση την 1/1/2001".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 March 2000 - 15:58:52 UTC