Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Χρηματιστήριο - Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα των σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νίκη Καραμανλή. Παράταση Σημίτη. Αδύναμη κυβέρνηση απέναντι σε μεγάλα προβλήματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πολιτικό θρίλερ. Η ΝΔ αύξησε τη δύναμή της κατά 6% αλλά Αύξησε τη δύναμή του και το ...ΠΑΣΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βαθιά νυχτωμένοι. Ξαγρύπνησαν οι Ελληνες για το ντέρμπι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αστάθεια πολιτική μετά από θρίλερ. Με ισχνή πλειοψηφία η νέα κυβέρνηση Σημίτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Ελλάδα σε νέα τροχιά. ΝΙΚΗΣΑΜΕ. Οχι άλλα λάθη - τέρμα η αλαζονεία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Περιπετειώδης νίκη. Οριακή αλλά καθαρή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Νέα κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Για μια χούφτα ψήφους. Νίκησε το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε όμως ο Κ. Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Νίκη στο νήμα. Με εντολή λαού ο Σημίτης προχωρά σε βαθιές αλλαγές στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οριακά ο Σημίτης. Οι Μουσουλμάνοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράταση στον Σημίτη. Θεαματική άνοδος της ΝΔ. Προσωπική νίκη του Κ. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νίκη δέσμευση. Σημίτης: τετραετία κοινωνικού κράτους και με νέες ιδέες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οριακή νίκη Σημίτη πάνω στο νήμα! Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εκατομμύρια Ελληνες.

    ΕΣΤΙΑ: Εντολή για συναίνεση. Αυτό απαιτεί το 87% των Ελλήνων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οριακή η νίκη του ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη η άνοδος της ΝΔ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο λαός ψήφισε Κ. Σημίτη. Νέα τετραετία με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νίκη - Λύτρωση στο νήμα για ΠΑΣΟΚ-Σημίτη. Μάχη ψήφο με ψήφο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζουμε τον αγώνα για το Λαϊκό Μέτωπο. Δυναμώνει η δικομματική πόλωση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 0,60% και να καίει! Σπάσανε καρδιές.

    Η ΧΩΡΑ: Μια χούφτα ψήφοι βγάζουν ασταθή κυβέρνηση. Θρίλερ: έως τις πρώτες πρωινές ώρες στήθος με στήθος η μάχη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο Φώτο φίνις. Ολονύκτια αγωνία στα κομματικά επιτελεία για το αποτέλεσμα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στα πέναλτι. Τρίτη συνεχής κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 158 έδρες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νίκη Σημίτη με ισχυρό Καραμανλή. Οι εκλογείς επιβράβευσαν και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

    [2] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "το ΠΑΣΟΚ...έπεσε από την Ακρόπολη και στάθηκε όρθιο, στην πιο δραματική αναμέτρηση, που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η χώρα! Και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω και με την ελάχιστη διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές. Το αποτέλεσμα κράτησε σε αγωνία τη χώρα ολόκληρη τη νύχτα και είχε τόσες και τέτοιες ανατροπές, ώστε μετεξελίχθηκε σε θρίλερ με απίστευτο σασπένς, το οποίο δύσκολα είχε αντίστοιχο στην πρόσφατη, τουλάχιστον, παγκόσμια πολιτική ιστορία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "μεγάλη νίκη πάνω στο νήμα πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις χτεσινές κρίσιμες εκλογές. Ο ελληνικός λαός του έδωσε εντολή να κυβερνήσει για τρίτη συνεχή τετραετία, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε με κανένα κόμμα. Σε πανηγύρια ξέσπασαν οι οπαδοί του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "από την κόλαση στον παράδεισο βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ,καθώς το επίσημο αποτέλεσμα του δίνει τη νίκη, σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις των εταιριών δημοσκοπήσεων που οδήγησαν σε πανηγυρισμούς των οπαδών της ΝΔ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "καθαρή εντολή" για συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έδωσε ο ελληνικός λαός χαρίζοντας μια πύρρειο νίκη στο ΠΑΣΟΚ, την οποία ωστόσο υπέγραψε με ένα απειλητικό υστερόγραφο, εκδηλώνοντας χωρίς φειδώ τη συμπάθειά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία και καθιστά "συνυπεύθυνη" για το μέλλον του τόπου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η εντολή του ελληνικού λαού υπήρξε σαφής: Συναίνεσις! Αυτό σημαίνει το απειροελάχιστο προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο επιτρέπει στον κ. Σημίτη να σχηματίση κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση εκ των πραγμάτων ανίσχυρη, η οποία θα πρέπει να επανεξετάση την πολιτική της σε όλους τους τομείς".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "καλειδοσκόπιο ήταν το χθεσινό θρίλερ των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς με ελάχιστο ποσοστό πολλές φορές αυτό του 0,1% ερχόταν πότε πρώτο το ΠΑΣΟΚ πότε πρώτη η ΝΔ. Το "παιχνίδι" όμως φάνηκε οτι θα το έχανε η ΝΔ από τη στιγμή που τ' αποτελέσματα έδειχναν οτι έχανε τη μία από τις δύο μονοεδρικές της ,τη Σάμο".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "σε θρίλερ τελικά εξελίχθηκε η χθεσινή νύχτα, ενώ ακόμα συνεχίζεται η αγωνία για τον τελικό νικητή. Η μεγαλύτερη αγωνιά όμως ανήκει στον ελληνικό λαό, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί, τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ακριβές μέγεθος των εδρών με τις οποίες θα κυβερνήσει το πρώτο κόμμα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "από τις 7 χθες το βράδυ, ώρα που επίσημα έκλεισαν οι κάλπες, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, η Ελλάδα ζει μια πολιτική πρωτοτυπία, που όπως και να εξελιχθούν στη συνέχεια τα πράγματα (τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, κατανομή εδρών στο νέο κοινοβούλιο κ.α.) σίγουρα αποτελούν μια πρώτη ανατροπή του έως τώρα πολιτικού σκηνικού και παράλληλα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία μετατράπηκε σε συγκρατημένη... απαισιοδοξία, στην πορεία μεταβλήθηκε σε κλίμα που θύμιζε το αντίστοιχο της εποχής του ... Ζαλόγγου, για να επανέλθει μια ώρα αργότερα στην προτέρα ελπιδοφόρα αναμονή... Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί-αν περιγράφεται - η εικόνα που εμφάνιζε χτες η Χαρ. Τρικούπη, καθώς και το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Κλαυθμώνος".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ανένδοτοι οι Τούρκοι εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση! Και μάλιστα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με την Τουρκία. Αυτό επισημαίνει ανάμεσα στ' άλλα η έγκυρη εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" ασχολούμενη με το ζήτημα των ελληνικών εκλογών, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "σήμα κινδύνου από τη Θράκη! Μια απλή επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς όχι απλώς τη συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου, αλλά και την ανεξέλεγκτη δράση των παρακρατικών οργανώσεων της γείτονος...Πόσο μάλιστα την εγκατάλειψη που έχει υποστεί ο ελληνισμός, κυρίως από τις άστοχες κυβερνητικές επιλογές και τις οποίες καταγγέλλουν άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις...κλειδιά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "με εκτενή δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος ασχολήθηκε με τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτει σαφώς οτι στην Αγκυρα επικράτησε έντονος προβληματισμός κατά την προεκλογική περίοδο για το ποιός επρόκειτο να είναι ο νικητής των εκλογών της 9ης Απριλίου, αλλά και το πώς αυτός προτίθεται να χειριστεί το ευαίσθητο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "για πρώτη φορά στα χρονικά των εκλογών τόσοι πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι έφθασαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Κάνοντας φανερό το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας για τα αποτελέσματα των εκλογών που, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έδειξαν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για όλα όσα προηγήθηκαν αλλά και θα ακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία".

    [4] Χρηματιστήριο - Ελληνική οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "με μια εξαιρετικά φορτωμένη ατζέντα, στην οποία όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται έχουν σημειωθεί με κόκκινο ως εξαιρετικώς επείγοντα, ξεκινά τη νέα του πορεία προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "νίκη της ΟΝΕ και θρίαμβο της λογικής αποτελεί η χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ και η επανεκλογή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία της χώρας. Αναφορικά με την πορεία του χρηματιστηρίου, όλοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία θα προϊδεάσει για τη συνέχεια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "το τεράστιο άθροισμα ποσοστών και εδρών των δυο μεγάλων κομμάτων που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για την επιτυχή επίλυση σημαντικών εκκρεμοτήτων στην οικονομία. Το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η εξομάλυνση των συνθηκών στην κεφαλαιαγορά. Η ταλαιπωρία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εκατοντάδων χιλιάδων επενδυτών θα λήξει αύριο, όπως χαρακτηριστικά προέβλεψε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου αλλά και στελέχη της ΝΔ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "η ανάδειξη της νέας κυβέρνησης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Σοφοκλέους, καθόσον μάλιστα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα επηρεάσουν το χρηματιστηριακό τοπίο. Καταλύτη για την πορεία του ΧΑΑ θα αποτελέσουν η απελευθέρωση των αγορών, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αναβάθμιση του ΧΑΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ανακατατάξεις στο χώρο των ΔΕΚΟ που σήμερα αποτελούν την "αχίλλειο πτέρνα" της ελληνικής οικονομίας φέρνει η επομένη των εκλογών. Δραχμοβόρες και καταχρεωμένες η πλειοψηφία εξ αυτών συνεχίζουν να υπολειτουργούν υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπερμεγέθους κράτους και να συντηρούνται από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών και τον υπέρογκο εξωτερικό δανεισμό".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "η ανάδειξη νέας κυβέρνησης συμπίπτει με την τυπική έναρξη μιας ιστορικής περιόδου για τη χώρα, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο, με την απόφαση για ένταξη στην ΟΝΕ. Ετσι η κυβέρνηση έχοντας νωπή τη λαϊκή εντολή, θα μπορέσει να αναλάβει εξαρχής την ευθύνη για την προώθηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την ομαλή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στο περιβάλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 10 April 2000 - 14:07:50 UTC