Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Νέα κυβέρνηση
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η παράδοση και παραλαβή των υπουργείων, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Και τώρα ποιός το κρατάει! Βουτιά χθες το Χρηματιστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Με έφαγαν τα CD-Rom και οι προμήθειες". Βαριές κατηγορίες Αρσένη για τον αποκλεισμό του από το Παιδείας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: LIMIT DOWN η κυβέρνηση. Η Σοφοκλέους τώρα "ψήφισε".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ξηλώνονται πενήντα. Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές και πρόεδροι Οργανισμών και ΔΕΚΟ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν 10.900 μαθητές. Απόφαση - βόμβα στον...κίτρινο φάκελο του Αρσένη.

    Η ΑΥΓΗ: Οι υπουργοί ψάχνουν για τις ...μεταρρυθμίσεις! Οι υποσχέσεις για κοινωνική πολιτική μετατίθενται στις προγραμματικές δηλώσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δουλειά στους άνεργους και ριζική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Αυστηρές εντολές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έδωσε ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νοθεία μαμούθ. Ξύπνησαν επιτέλους στη Ρηγίλλης.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 7 πρώτα βήματα. Οι προτεραιότητες στο σχέδιο δράσης της νέας κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και η ΝΔ...απέβαλε. Χάνει την αλαζονεία της και μαζεύει τα περί "νοθείας" η Ρηγίλλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εσταζαν φαρμάκι. Μηνύματα Αρσένη - Βενιζέλου στον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό χτύπημα από Βενιζέλο - Αρσένη. Ο τέως υπουργός Παιδείας κατήγγειλε ανοικτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με χιούμορ αλλά και μπηχτές. Σημίτης: Ηταν μια χαρούμενη συνεδρίαση, τώρα δουλειά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βόμβα Αρσένη στα χέρια του διαδόχου του. Παρέδωσε στον Π. Ευθυμίου καυτό πόρισμα της Επιτροπής Μπλέσιου.

    ΕΣΤΙΑ: Οι 397.304 διπλοεγγεγραμμένοι. Παλαιό φαινόμενο ζητεί εξηγήσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταρρυθμιστές ή διαχειριστές. Με δέος ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι "καμικάζι" υπουργοί των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ψηλά η Ελλάδα του Σημίτη. Ορκίστηκε και συνεδρίασε χθες το νέο υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το στοίχημα Σημίτη με τη νέα κυβέρνηση. Οι επιλογές θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

    ΝΙΚΗ: Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε, αλλά με ... Αιχμές από τους πρώην.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις 7 Μάη η ταξική Πρωτομαγιά.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τελεσίγραφο Σημίτη: Θέλω γκολ! διαφορετικά έχει εξέδρα!

    Η ΧΩΡΑ: Βόμβες! Δικαιώνεται η "ΧΩΡΑ" που πρώτη έφερε στο φως τη νοθεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλαγή φρουράς με "μαχαιρώματα". Αιχμές και καταγγελίες κατά την παράδοση-παραλαβή των υπουργείων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κριτήριο η πράξη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φιλολαϊκό πρόσωπο. Σιβυλλικοί υπαινιγμοί από Βενιζέλο για τις επιλογές Σημίτη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Βυθίστηκε" ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών. Πτώση 3,41% ύψος συναλλαγών μόλις 160 δις δρχ.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "στον αστερισμό της εσωστρέφειας άρχισε να κινείται και πάλι η Νέα Δημοκρατία πριν καν περάσουν πέντε εικοσιτετράωρα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπόγεια "καρφώματα", αιχμές και υπονοούμενα κυριαρχούν στους διαδρόμους της Ρηγίλλης. Η ήττα φέρνει γκρίνιες και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη ΝΔ"

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "στη θέση του παραμένει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, παρά τα πυρά και τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται με αρθρογραφία εφημερίδων που πρόσκεινται στη ΝΔ. Στο παρασκήνιο, οι γνωρίζοντες τα της Ρηγίλλης σημείωναν χθες ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής αποφάσισε την παραμονή του κ. Σπηλιωτόπουλου στη θέση του, προκειμένου να δείξει οτι δεν υποκύπτει στις πιέσεις σχετικά με τον έμπιστο συνεργάτη του, τον οποίο θεωρεί άλλωστε, ότι άσκησε επιτυχώς τον ρόλο του κατά την προεκλογική περίοδο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "στις γκρίνιες του παρελθόντος ξαναγυρνάει η ΝΔ όσο καταλαγιάζει η ένταση των εκλογών. Το "τι μέλλει γενέσθαι" έχει αρχίσει να προβληματίζει όλα τα στελέχη. Βουλευτές της ΝΔ συζητούν παρασκηνιακά για τις θέσεις που θέλουν να καταλάβουν στον κομματικό μηχανισμό και τα αιτήματά τους φτάνουν συχνά ως το γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή. Διαφωνίες ακούγονται για το Συνέδριο που δεν έχει ακόμη ορισθεί. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να "σκαλίζουν" τα αίτια της ήττας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι "σκληροί" της παράταξης προκαλούν τώρα τον πρόεδρο της ΝΔ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "αντιπολίτευση δύο επιπέδων εξακολουθεί να ασκεί η ΝΔ συντηρώντας για τρίτη μέρα - χωρίς να έχει παρουσιαστεί δημοσίως οποιοδήποτε στοιχείο - την αυθαίρετη φιλολογία περί νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Συνάμα δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί ανοιχτά την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα εργατικά συνδικάτα, διαβεβαιώνοντας πως θα παράσχει πολιτική στήριξη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, που αφορούν τόσο την οργανωτική δομή της ΝΔ όσο και πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά του κομματικού μηχανισμού, εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής ο οποίος έχει τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη".

    [3] Νέα κυβέρνηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "πανευτυχείς, ορεξάτοι και έτοιμοι να προσφέρουν τις ... υπηρεσίες τους στον Ελληνα πολίτη εμφανίστηκαν χθες το πρωί στο προεδρικό μέγαρο οι 41 υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να δώσουν τον καθιερωμένο όρκο ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού που ορκίστηκε κι αυτός μαζί τους".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο οριοθέτησε τις προτεραιότητές του, ωστόσο πάνω από τη χαρά της νίκης πέφτει η σκιά των δηλώσεων που έγιναν κατά τις τελετές παράδοσης, που είχαν στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τις επιλογές του. Ο Γεράσιμος Αρσένης είπε ξεκάθαρα πως "θα με ακούτε συχνά με τη φωνή που είχατε συνηθίσει να μ' ακούτε", ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνόδευσε τις αιχμές του με μια αινιγματική δήλωση, που παραπέμπει σε "μαρμαρωμένο βασιλιά", λέγοντας "πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "οι χθεσινές τελετές για την ανάληψη των καθηκόντων των υπουργών δεν φώτισαν περισσότερο το τοπίο για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, ενώ ηχεί ακόμη ο αντίλαλος των προεκλογικών υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις και τομές. Αντίθετα, κατά την παράδοση των υπουργείων από τους αποχωρούντες υπουργούς διευρύνθηκαν οι εστίες αντίδρασης στις επιλογές του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με πρωθυπουργικές επαναλήψεις, περί "κοινωνικού κράτους" αλλά και με ξεκάθαρη εντολή να επιδειχτεί η δέουσα "αποφασιστικότητα" στην προώθηση της νεοσυντηρητικής πολιτικής, ξεκίνησε χτες η θητεία των μελών της "νέας" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "με τις συνήθεις γκρίνιες και εσωκομματικές μεμψιμοιρίες μεταξύ των απερχόμενων και επερχόμενων υπουργών αλλά και αυτών των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τελικώς δεν κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα ξεκίνησε, χθες, η πρώτη μέρα της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ορκωμοσία της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η νέα κυβέρνηση ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της, εν μέσω κλίματος ευφορίας, αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών, αλλά το ερώτημα που γεννάται και απασχολεί άπαντες είναι αν θα κινηθεί στη λογική της μεταρρύθμισης ή θα περιορισθεί σε ένα τυπικό διαχειριστικό ρόλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "τουλάχιστον δύο μέτωπα σκληρής κριτικής θα αντιμετωπίσει ο Κώστας Σημίτης από την κοινοβουλευτική του ομάδα, αμέσως μετά το Πάσχα. Τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Γεράσιμο Αρσένη. Και οι δύο δηλώνουν απελευθερωμένοι και έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφού προκύπτουν συνεχώς νέα προσκόμματα εκ μέρους της Τουρκίας, αποδεικνύεται αυτό της σύσφιγξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν ληφθεί υπόψη οτι λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του κ. Παπανδρέου στην Αθήνα ο Ισμαήλ Τζέμ παίρνοντας την σκυτάλη από τον πολιτικό του προϊστάμενο επανέφερε χθες ζήτημα διμερούς διαλόγου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "πριν ακόμα αποτυπωθεί σαφώς η βούληση του Εκλογικού Σώματος στην Ελλάδα, η Αγκυρα πέταξε το προσωπείο της φίλης και καλοπροαίρετης χώρας, βάζοντας μπροστά το σχέδιό της να θέσει επί τάπητος όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της για το Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "κωφεύουν Αμερικανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Ισπανοί στα επίσημα διπλωματικά διαβήματα της Ελλάδας και επιμένουν να πάρουν μέρος σε τουρκική αεροναυτική άσκηση- πρόκληση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. από τις πέντε χώρες που έχουν κληθεί και συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση "Ντογκού Ακντενίζ 2000", μόνον η Γαλλία φαίνεται οτι δέχθηκε τις ελληνικές διαμαρτυρίες και δεν θα στείλει το πλοίο της στο σκέλος της άσκησης που γίνεται σε θαλάσσια περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας, με αναγγελία μάλιστα του ψευδοκράτους".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "χάνονται περιουσίες στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, μετά την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης, παρά τις δηλώσεις παραγόντων της οτι εάν ψηφισθούν από τον ελληνικό λαό, οι τιμές των μετοχών από τις 10 Απριλίου 2000 θα σημειώνουν σημαντικές ανόδους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "το πρώτο τεστ απέτυχε. Η αγορά έδειξε μάλλον να "δυσαρεστείται" από την επιλογή των προσώπων στη νέα κυβέρνηση και την ώρα που αυτή ορκιζόταν, ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους έπαιρνε το ταξίδι της πτώσης χωρίς επιστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Δείκτης δεν είχε ούτε για μια στιγμή θετικό πρόσημο".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "μεγάλη πτώση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, την ώρα που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση και παρέδιδαν οι παλιοί υπουργοί στους νέους. Η "φρεσκάδα" όμως του νέου κυβερνητικού σχήματος και οι εγγυήσεις του πρωθυπουργού για "συνέχεια" και "αποτελεσματικότητα", δεν έκαμψαν την διαρκώς αυξανόμενη απαισιοδοξία των επενδυτών, με αποτέλεσμα να τερματίσει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 4.724,84 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,14% με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 169,4 δις δρχ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "διαψεύσθηκε χθες για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση στις προβλέψεις της για το Χρηματιστήριο όπως έδειξε η μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους. Οι υποσχέσεις που έδινε ο υπουργός κ. Παπαντωνίου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για τη σταθερότητα και την άνοδο που θα είχε το Χρηματιστήριο με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε βεβαρυμένο κλίμα επραγματοποιήθησαν χθες οι τελετές παραδόσεως και παραλαβής των καθηκόντων των απερχομένων και των νέων υφυπουργών Οικονομικών, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβερνήσεως, καθώς ο γενικός δείκτης των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο παρουσίαζε μεγάλη πτώση, που προσήγγισε προς στιγμήν το 4,5%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται ότι "το διαβεβαίωνε προεκλογικά σε κάθε ευκαιρία ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Επί λέξει μάλιστα: "η κρίση στο Χρηματιστήριο έχει ημερομηνία λήξης. Είναι η Κυριακή 9 Απριλίου". Τα ίδια υποσχόταν σε ανάλογες διατυπώσεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. χθες, τις ώρες της ορκωμοσίας και τη συνεδρίασης του νέου υπουργικού Συμβουλίου, οι πτωτικές τάσεις ήταν έντονες στη Σοφοκλέους και οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός αρκετά υψηλού αρνητικού δείκτη".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "οι εκτιμήσεις για υπερτιμημένες μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα και η πλήρης αδιαφορία των μεγάλων εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών δημιουργούν έντονη νευρικότητα και αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά. Μπορεί το προεκλογικό παιχνίδι να τελείωσε, ωστόσο η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "άτακτη υποχώρηση" σημείωσαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τιμές της πλειονότητας των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο τα σενάρια για πτώση της αγοράς μετά τη διεξαγωγή των εκλογών".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξενόφερτες πιέσεις! Μαζικές πωλήσεις και πτώση 3,14% στο Χρηματιστήριο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξένος δάκτυλος η βίαιη διόρθωση; Τι συνέβη χθες στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επανέρχονται τα "μαύρα" σενάρια. Σοκ η χθεσινή κατακόρυφη πτώση κατά 3,14%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητείται ισορροπία χωρίς τις παρεμβάσεις. Γιατί πέφτει και μετεκλογικά το ΧΑΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πτώση με άλλοθι... Αποχωρούν οι ξένοι κερδοσκόποι, αναμένονται τα επενδυτικά funds".

    [7] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Το δυσμενές κλίμα διεθνώς οδηγεί στην απομάκρυνση αλλοδαπών κεφαλαίων. Η αγορά υφίσταται το κόστος της μεταβίβασης από το καθεστώς της αναπτυσσόμενης σε αυτό της ώριμης, ενώ συγχρόνως ρευστοποιούν και οι θεσμικοί που την στήριξαν προεκλογικώς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 14 April 2000 - 18:47:22 UTC