Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική Οικονομία - ΟΝΕ
  • [3] Εκθεση για τρομοκρατία
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Συνέντευξη Καραμανλή
  • [6] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η έκθεση της Ουάσιγκτον για την τρομοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ΟΝΕ και το Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάθη με ουρά! Πρωτοφανής ταλαιπωρία στο ανεπαρκές εθνικό δίκτυο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο σκαμνί ο υπουργός και η εταίρα. Την πήρε από οίκο ανοχής και τη διόρισε στην...Κομισιόν!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκθεση "τρομοκρατίας" για Παπανδρέου. Το πρώτο "δώρο" της Ολμπράιτ στον υπουργό Εξωτερικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παραμύθια" για προσλήψεις. Διορισμοί: Ολες οι νέες θέσεις εργασίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Μέσα στο Μάιο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εκθεση με αυστηρές συστάσεις για αλλαγές στην Οικονομία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τρομοκρατική ρουκέτα USA. Βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδει η έκθεση της Ουάσινγκτον.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις εξπρές στα νοσοκομεία. 4.500 μόνιμοι και 5.500 εποχικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρομολάγνους μας έβγαλαν οι τρομοκράτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκθεση κόλαφος από τους Αμερικανούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για 50.000 προσλήψεις εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βαρελότο ΗΠΑ για τρομοκρατία. Εκθεση-πίεση στην Ελλάδα για την υπογραφή συμφωνίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ραντεβού με ρίσκο Παπανδρέου Τζέμ - Ολμπράιτ.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν αξιοποιήσαμε τις θέσεις Κλίντον.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό "ναι" για ΟΝΕ με αγκάθια χρέος, πληθωρισμό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εχουνε στήσει μακελειό! Χρηματιστήριο: Σήμερα τα μάτια σας δεκατέσσερα.

    Η ΧΩΡΑ: 100 φούσκες με αέρα Σημίτη. Ποιοι και πως φούσκωσαν τις μετοχές στη Σοφοκλέους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διπλασιάστηκαν οι μαθητές - χρήστες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η γραμμή του αίματος. Τροχαία ατυχήματα, στατιστική πολέμου.

    [2] Ελληνική Οικονομία - ΟΝΕ

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "διπλό "ναι" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ αναμένεται να δώσουν οι δύο εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δίνονται αύριο στη δημοσιότητα. Με βάση τις δύο αυτές εκθέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν την απόφαση στις 20 Ιουνίου, για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ,η οποία αναμένεται να είναι θετική".

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "δημοσιοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ και - σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - είναι θετική για τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας οτι η Ελλάδα έχει επιτύχει και τα πέντε κριτήρια του Μάαστριχτ. Για να εξασφαλισθεί πάντως η διατηρησιμότητα των βελτιώσεων αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά (με αυστηρή διατύπωση) στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολλές και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του οικονομικού συστήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "διπλής ανάγνωσης" θα είναι οι εκθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οι οποίες θα παρουσιαστούν αύριο στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας το πλέον κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων της χώρας μας για να πείσει τους "14" εταίρους οτι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το 12ο μέλος της ΟΝΕ".

    [3] Εκθεση για τρομοκρατία

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει ότι "μας έχει συνηθίσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί κάθε χρόνο τη χώρα μας για αναποτελεσματικότητα σ' ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και την πάταξη της τρομοκρατίας και υπό την έννοια αυτή δεν ξενίζει το γεγονός οτι η ίδια ακριβώς τακτική επαναλαμβάνεται και φέτος, όταν μάλιστα είναι και δεδομένο οτι η ελληνική πολιτεία δεν παρουσίασε κάποια θεαματική βελτίωση στο επίπεδο της εξάρθρωσης των όποιων και όσων τρομοκρατικών πυρήνων δραστηριοποιούνται στη χώρα μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η χειρότερη από πλευράς επικρίσεων, έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι η φετινή. Το κείμενο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα βρίθει καταγγελιών, αλλά και υπαινιγμών, με βαρύτερο αυτόν της έλλειψης βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία. Χλιαρή και απολογητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "όπως ακριβώς την είχαμε περιγράψει, έτσι ακριβώς και είναι η απαράδεκτη, τρισάθλια τρόμο-έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα. Οι ... βαθμολογητές μας, λοιπόν, μας "βάζουν χέρι" τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του 1999 έγιναν 20 τρομοκρατικές ενέργειες κατά αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα και γίνεται λόγος για αδιαφορία του Κράτους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "επιχείρηση - διασυρμός της Ελλάδας και της κυβέρνησης Σημίτη, εκδηλώθηκε - όπως αναμενόταν - χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με μια έκθεση - φωτιά που όμοιά της δεν έχει εκδοθεί ξανά, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, εμφανίζει τη χώρα μας ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και ως άντρο τρομοκρατών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "την ώρα που στη Ν. Υόρκη συναντώνται υπό το βλέμμα της Ολμπράιτ, Παπανδρέου και Τζεμ, επέλεξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την τρομοκρατία. Η έκθεση που προφανέστατα πιέζει για την υπογραφή της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας ΗΠΑ- Ελλάδας περιέχει πολλά εξωφρενικά και γραφικά".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "νέους τριγμούς θα υποστούν το ελληνικό αλλά και τα ξένα χρηματιστήρια μέχρι το τέλος του μήνα εάν ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία δεν περιορισθεί. Παράλληλα, ένα άλλο γεγονός που θα επηρεάσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα είναι οι αλλαγές παραγόντων της Σοφοκλέους ενώ φήμες θέλουν να βγαίνουν ορισμένα στοιχεία από τα πορίσματα των εισαγγελικών αρχών που θα ταράξουν τα "νερά" της ελληνικής χρηματαγοράς".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "οι έντονες διακυμάνσεις, η υποχώρηση των τιμών στις περισσότερες μετοχές, ο σημαντικά περιορισμένος όγκος συναλλαγών και η έλλειψη κατεύθυνσης της αγοράς χαρακτήρισαν τις προ του Πάσχα συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρεται ότι "επικίνδυνα παιχνίδια στη Σοφοκλέους με θύματα τους μικροεπενδυτές φοβούνται έγκυροι αναλυτές της αγοράς. Η απαξίωση της Σοφοκλέους την περασμένη εβδομάδα και η νότα αισιοδοξίας που έστειλε η άνοδος του Γενικού Δείκτη τη Μεγάλη Πέμπτη μόνο την απαρχή μιας ήρεμης περιόδου δεν προμηνύουν".

    [5] Συνέντευξη Καραμανλή

    Την αναγκαιότητα εξονυχιστικής έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με τις εκλογές της 9ης Απριλίου υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Ο κ. Καραμανλής αν και τονίζει ότι το κόμμα του δεν έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη "νοθεία" για το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει οτι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής πιστοποιούν την ύπαρξη μηχανισμών παρανομίας στο πλαίσιο ενός νοσηρού κατεστημένου. Σημειώνει οτι το κόμμα του πέτυχε ένα ισοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του ονόματος του κόμματος, προσθέτοντας οτι αυτή η παράταξη έχει μια ιστορία που την κάνει περήφανη. Σε ερώτηση οτι έχει σχολιαστεί το γεγονός που δεν συνεχάρη τον κ. Σημίτη για την επανεκλογή του, δήλωσε ότι "Για ποιό πράγμα να τον συγχαρώ; Οι λέξεις έχουν πολύ συγκεκριμένες έννοιες. Και πρέπει να εννοούμε αυτά που λέμε".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μία ακόμη δύσκολη αποστολή καλείται να φέρει εις πέρας η ελληνική εξωτερική πολιτική, της οποίας ο υπεύθυνος αν και έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο διαβουλεύεται με τη γείτονα Τουρκία για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, δεν έχει επιτύχει να την πείσει ν` αλλάξει σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΎΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "ένα χρόνο μετά από τη συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ στη Νέα Υόρκη, οι δύο υπουργοί με το στόχο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αναζητούν, στον ίδιο τόπο, το πώς θα ξεκινήσει η προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Η μόνη διαφορά, η οποία πάντως δεν αυξάνει τις ελπίδες για πρόοδο, είναι η παρουσία της Αμερικανίδας ομολόγου τους Μαντλίν Ολμπράιτ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "απρόσμενη αλλά σημαντική ήταν η παρέμβαση του Ακη Τσοχατζόπουλου για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα και τον Τούρκο ομολόγους του. Με δυναμικό τρόπο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε τα αντεπιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στις προτάσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος, τις οποίες έχει διατυπώσει ο Ισμαήλ Τζεμ στον Γ.Α. Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "η διαφαινόμενη πρόθεση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ να ζητήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο ενδέχεται να θέσει σε επικίνδυνη δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα πραγματοποιήσει ο ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και την κ. Μ. Ολμπράιτ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει στη λογική του διμερούς διαλόγου αν δεν υπάρξουν βήματα προόδου στο Κυπριακό".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "ουδέποτε άλλοτε, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε τόσο σαφής και κατηγορηματικός για τα "βήματα" που πρέπει να κάνη η Τουρκία προς την Ελλάδα, όσο ο Πρόεδρος Κλίντον κατά το προ μηνών ταξίδι του σε Αγκυρα και Αθήνα. Και ουδέποτε Ελληνική Κυβέρνησις επέδειξε τόση ολιγωρία ως προς την διεκδίκηση των "βημάτων" που κατά τον Πρόεδρο Κλίντον ώφειλε να κάνη η Τουρκία, όση επέδειξε η Κυβέρνησις Σημίτη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 May 2000 - 15:52:56 UTC