Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελλάδα - ΟΝΕ
  • [3] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη
  • [4] Ολυμπιάδα 2004
  • [5] ΝΔ-Εκλογικό αποτέλεσμα
  • [6] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Ελλάδα - ΟΝΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι θετικές εκθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οι συνομιλίες Γ. Παπανδρέου με Τζεμ και Ολμπράιτ και η προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σεισμός για τα κλειστά επαγγέλματα! Η "απελευθέρωση" φέρνει σκληρές συγκρούσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο εδώλιο η ηγεσία! Εσκασε η βόμβα για τις "λίστες της ντροπής" στην ΕΛΑΣ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αμόκ για το 2004. Τρέχει τώρα η κυβέρνηση. Ολα τα σχέδια του Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμπίεση μισθών και συντάξεων. Βαρύ το τίμημα για ένταξη στην ΟΝΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Ονομαστικό "ναι" πραγματικά τα προβλήματα. Πράσινο φως για την ένταξη στην ΟΝΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται μπόρα στην Ολυμπιακή. Ο Βερελής προβληματίζεται με τους Εγγλέζους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρομοκρατία:τα τρία ΟΧΙ προς τους Αμερικανούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Ακριβό το εισιτήριο για την ΟΝΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Το φοβερό μυστικό του σαδιστή δολοφόνου. Σαν ταινία φρίκης το πρωτοφανές έγκλημα στην Πάτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας σκότωσαν γιατί μας αγαπούσαν! Αυτό θα τραγουδάμε οταν έρθουν τα αποτελέσματα των ασπασμών Παπανδρέου - Τζεμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γύπες στο Αιγαίο. Επισήμως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Ολμπράιτ διαμεσολαβητής στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι 7 δεσμεύσεις για τη μετά-ΟΝΕ εποχή. Αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό πίσω από τα χαμόγελα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρατε πύλας μετά λιτότητος. Ανοιξε ο δρόμος για την ΟΝΕ με απανωτές ταμπέλες: Προσοχή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο χείλος της ειρήνης Ελλάδα-Τουρκία. Πέντε βήματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    ΕΣΤΙΑ: Στα βαθιά νερά εισέρχεται η Ελλάς. Τι συνεπάγονται οι ευρωπαϊκές συστάσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... Η είσοδος στην ΟΝΕ σημαίνει ανατροπή "καθεστώτος" σε πολλούς κλάδους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δικαίωση όλων των Ελλήνων. Πράσινο φως για την Ελλάδα στην ΟΝΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σαρωτικές ανατροπές σε αγορές, επαγγέλματα, ΔΕΚΟ εν όψει ΟΝΕ.

    ΝΙΚΗ: ΟΝΕ και... δόξα τω Θεώ! Ευφορία στην κυβέρνηση από τις εκθέσεις της ΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο αντιλαϊκό τούνελ η ΟΝΕ. Κυβερνητικές θριαμβολογίες αποπροσανατολισμού.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Θέλει "χρυσό" ταχύτητας ο Σημίτης για τα ολυμπιακά έργα.

    Η ΧΩΡΑ: Ομάδα κρούσης για τη νοθεία. Επιτροπή έρευνας από τη Ρηγίλλης για τις εκλογές

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 300 παιδιά-όμηροι. Αλβανοί μαφιόζοι "αγοράζουν" ολόκληρες οικογένειες και τις ωθούν στην επαιτεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέα Βαλκάνια. Ν. Υόρκη:Ημερίδα σχεδιασμού του μέλλοντος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αναδομήσεις στα κόμματα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2001.

    [2] Ελλάδα - ΟΝΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Η καθιέρωση ελαστικού ωραρίου, η μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανομένους και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ομαλή πορεία της Ελλάδας στη μετά-ΟΝΕ εποχή. Η ίδια έκθεση επισημαίνει οτι από τη μείωση των επιτοκίων οι Ελληνες καταθέτες θα χάσουν περίπου 1,2 τρις. έως το τέλος του έτους".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Το "πράσινο φως" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και μάλιστα χωρίς όρους και προϋποθέσεις περί οικονομικής πολιτικής, έδωσε χθες η Κομισιόν, ενώ υπέρ της Ελλάδας "ψηφίζει" και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιβραβεύθηκε και τυπικά η πρόοδος που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "Πρέπει να γνωρίζουμε οτι η μετά ΟΝΕ εποχή μόλις άρχισε, που σημαίνει διαρκή εγρήγορση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού" .

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "Ηδη η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν αυτό το πέρασμα σε πιο ελεύθερη, ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία. Αύριο στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει με διευρυμένη σύνθεση, θα συζητηθούν ακριβώς τα προβλήματα αυτής της προσαρμογής, οι περιορισμοί και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις από την κοινωνία. Το μεγάλο πάντως θέμα, που έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, είναι πως θα ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στη νέα πρόκληση και πως οι μικρές εγχώριες επιχειρηματικές μονάδες θα αντιδράσουν στο σοκ του ανταγωνισμού που θα έλθει από πολλές πλευρές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "Το εισιτήριο θα κοστίσει ακριβά σε όλους τους Ελληνες καθώς και στις δυο εκθέσεις των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων επισημαίνεται οτι θα χρειαστούν σημαντικές ακόμη θυσίες, καθώς θα απαιτηθούν σκληρά μέτρα στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας για να επιτευχθεί το κρισιμότερο άτυπο κριτήριο της διατηρησιμότητας".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "Σε σαρωτικές αλλαγές στην οικονομία οδηγεί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την οποία προεξόφλησαν ουσιαστικά χθες η ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις σχετικές εκθέσεις τους. Πριν στεγνώσει το μελάνι στις δυο εκθέσεις, ο υπουργός εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, έσπευσε χθες να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από ριζικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος τόνισε οτι δεν πρόκειται για εφαρμογή των συστάσεων των δυο οργάνων, αλλά του ίδιου του κυβερνητικού προγράμματος. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές είναι πιο τολμηρές από αυτές που ανέφεραν οι δυο κοινοτικές εκθέσεις".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Οπως τόνισε χθες ο κ. Παπαντωνίου οι πέντε άξονες του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών προβλέπουν: Απελευθέρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου ως το τέλος του χρόνου εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών τον Ιανουάριο του 2001 και της Ενέργειας το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Παράλληλα, θα διερευνηθεί σε ποιές άλλες αγορές πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και ενδεχομένως απελευθέρωση στα πλαίσια δημιουργίας ενιαίου πλαισίου λειτουργίας. Μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις: Το πρόγραμμα προβλέπει 15 περιπτώσεις δημοσίων επιχειρήσεων και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 10-12 μήνες. Η ταχύτητα υλοποίησης θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες των κεφαλαιαγορών, δηλαδή από το πόσα κεφάλαια μπορούν να διαθέσουν για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "Λιτότητα για άλλα δέκα χρόνια συνιστούν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν. Η συμπίεση μισθών και συντάξεων, η μείωση του κατώτερου ημερομισθίου, οι δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με τις ενοποιήσεις των ταμείων και η άμεση μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ αποτελούν το βαρύ τίμημα για την ένταξή μας στην ΟΝΕ".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει πως "Ο,τι συνέβη με την ένταξη στην ΕΟΚ, δυστυχώς επαναλαμβάνεται και με την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι περισσότεροι Ελληνες τρέφουν και σήμερα αυταπάτες. Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει τι θα σημάνη η κατάργησις του εθνικού μας νομίσματος,καθώς και η λειτουργία της οικονομίας μας χωρίς συναλλαγματική πολιτική. Ελάχιστοι έχουν κατανοήσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2001, η Ελλάς απεμπολεί ένα ουσιαστικώτατο μέσο ασκήσεως της οικονομικής πολιτικής".

    [3] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη

    Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης "καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει ``συλλήβδην`` σε αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κάνει γνωστό ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι ένα απλό πρωτόκολλο συνεργασίας και ως εκ τούτου δεν θα παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης ``Task Force`` (Κοινής Ομάδας Δράσης) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν πρόκειται να ``αυτονομηθεί`` και να υπαχθεί απ ευθείας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά θα λειτουργεί υπό το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτοχρόνως, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει επισήμως το DNA του μέλους της ``17 Νοέμβρη`` που ανιχνεύθηκε μετά την επίθεση εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα και αποκρούει τις απόψεις των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για την πάταξη της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι ``οι Έλληνες δεν είναι αυτοκτονικοί τύποι``.

    [4] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σε σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προχωρά άμεσα ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλεί παράλληλα, δίνοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο, το δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο".

    [5] ΝΔ-Εκλογικό αποτέλεσμα

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σε εξονυχιστικό έλεγχο όλων των στοιχείων στο θέμα της νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος θα κάνει ειδική επιτροπή στελεχών της ΝΔ που συγκροτήθηκε χθες με εντολή του Κώστα Καραμανλή. Θα είναι η ομάδα κρούσεως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. χθες, επίσης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος εναντίον του πρώην διευθυντή της Κρατικής Ασφαλείας ταξίαρχου Αθαν. Θεοφιλόπουλου για παράνομη ελληνοποίηση Ρωσίδας χορεύτριας. Εξάλλου, στον Κορυδαλλό βρέθηκε Αμπχάζιος που έγινε "Ελληνας" με νόμο του ...1856!"

    [6] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "πρακτικά βήματα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και παραμένουν μετέωρα τα μεγάλα προβλήματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε 30 χρόνια επισκέπτεται την Ιμβρο και την Τένεδο ο γενικός μας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ``πατάει πόδι`` στη ΝΑ Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στο μεταξύ, στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ``Dynamic Mix 2000``θα προσγειωθούν σε ελληνικά αεροδρόμια τουρκικά μαχητικά. Υπεριπτάμενα προχθές του εθνικού εναέριου χώρου υπέβαλαν κανονικά σχέδια πτήσης".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "τον κομβικό ρόλο που έχει το Κυπριακό στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε χθες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας. ``Αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και δεν αποδώσει αποτελέσματα ο τρίτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων`` φέρεται να υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στις συνομιλίες με την κ. Ολμπράιτ και τον κ. Τζεμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ δέχτηκε αναμφισβήτητα πιέσεις και διαβεβαίωσε τόσο την Αμερικανίδα ομόλογό του όσο και τον Γ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζεται σοβαρά για τον τρίτο γύρο του Κυπριακού. Η συνάντηση Παπανδρέου-Ολμπράιτ διήρκεσε 25 λεπτά και αμέσως μετά έγινε η τριμερής με τη συμμετοχή του κ. Τζεμ. Οι οδηγίες που είχε λάβει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τον πρόεδρο Κλίντον ήταν σαφείς: η Τουρκία θα πρέπει μέχρι το Νοέμβριο που λήγει η θητεία του να έχει προχωρήσει σε κίνηση καλής θέλησης, ώστε το Κυπριακό και κατά συνέπεια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να ξεφύγουν από το αδιέξοδο. Την ίδια εντολή έχει πάρει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συνάντησε νωρίτερα χθες τους δύο υπουργούς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "το κυρίαρχο στοιχείο της συνάντησης ήταν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενστερνίζονται πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες και δεν αξιώνουν έμπρακτες αποδείξεις από την Αθήνα, αλλά από την Αγκυρα αυτή τη φορά, η οποία δείχνει εγκλωβισμένη, από τη λογική του ...``παρ` τα όλα`` που επιχειρεί ακόμη και σήμερα να υποστηρίζει. Την άποψη αυτή που εξέφρασε με περισσή επιμονή η ελληνική πλευρά, συμμερίζονται πλήρως οι ΗΠΑ, τόνισαν διπλωματικοί κύκλοι, ου παρακολούθησαν τα διαμειφθέντα στη συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ και την τριμερή συνάντηση Ολμπράιτ-Παπανδρέου-Τζεμ``.

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ ``οι κκ Παπανδρέου και Τζεμ δεν φαίνεται να βιάζονται για εξελίξεις, ούτε για να αξιοποιήσουν άμεσα την αμερικανική προσφορά καλών υπηρεσιών. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστημα να οργανώσουν μια διαδικασία για να συζητηθεί η εγκατάσταση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, αναζωογονώντας ως πρώτο βήμα τη Συμφωνία της Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών έχουν ήδη ετοιμάζει καταλόγους με προτάσεις για ΜΟΕ, τους οποίους θα ανταλλάξουν τις προσεχείς ημέρες. Από κει κι έπειτα οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν αν η συζήτηση για την εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί διμερώς, όπως επιδιώκει η Αγκυρα ή αντίθετα θα αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ, όπως θα ήθελε η Αθήνα``.

    Σε σχόλιό του ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πήραν μέρος και σε κλειστή σύσκεψη υπό την προεδρία της Ολμπράιτ με αντικείμενο την επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας και την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Ενδεικτικό και αυτό της εμπλοκής στην οποία οδηγείται η χώρα μας και του είδους της συνεργασίας που οικοδομείται με την Τουρκία``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ήταν "εν κρυπτώ η τριμερής στη Νέα Υόρκη για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά. Ηταν γνωστό ότι θα συζητούσαν μόνο για το Κυπριακό. Μέχρι πού θα φθάσει η μυστική διπλωματία; Γιατί τα κόμματα δεν αντιδρούν. Ενώ οι διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη μεταδόθηκε ότι ξαφνικά ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης εισήλθε στο χειρουργείο. Αναβλήθηκαν όλες οι συναντήσεις του, η επίσκεψή του στην Αθήνα και η έναρξη των συνομιλιών στις ΗΠΑ``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "επενδύσεις οικονομικές στα Βαλκάνια και γεωπολιτικές σε Κύπρο, πρωτίστως και Αιγαίο (όχι βεβαίως δευτερουούσης φύσεως!) εκ μέρους των ΗΠΑ επεδίωκαν τα πολλά ``σούρτα-φέρτα`` της Ολμπράιτ και τον Χόλμπρουκ με τον Γ. Παπανδρέου και τον ``φίλο`` Τζεμ στη Ν. Υόρκη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπόσχεται σε όλους ``δραστηριοποίηση`` της χώρας του που κατέχει την Β. Κύπρο, στον Γ` γύρο των ονομαζομένων ``εκ του σύνεγγυς`` διαπραγματεύσεων. Διότι: ο Κλίντον στο τέλος της θητείας του επιδιώκει ``λύσεις``, η Αγκυρα το ίδιο, οι Ελληνες ανησυχούν και ο Κληρίδης... ασθενεί!``.

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η Ελλάδα δεν απορρίπτει το διάλογο. Απορρίπτει τον παραλογισμό να γίνει διάλογος για ανύπαρκτα θέματα και προβλήματα που έχουν λυθεί από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο θέλει να παρακάμψει η Αγκυρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει παραχωρήσεις και να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματά της, όπως ζητεί ο κ. Ετζεβίτ. Το γνωρίζει, άλλωστε, ο Τούρκος πρωθυπουργός γι` αυτό και δήλωσε ότι ``πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στο ζήτημα του Αιγαίου``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "τρεις από τις συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία, πρόκειται να επικυρωθούν από την τουρκική Βουλή. Οπως γράφει η ``Χουριέτ``, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αποφάσισε να παραπέμψει προς επικύρωση τις συμφωνίες που αφορούν στην οικονομική συνεργασία, στην προστασία των επενδύσεων και στις θαλάσσιες μεταφορές. Οι συμφωνίες θα συζητηθούν στην τουρκική Βουλή αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας``.

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ενταξη με ευρωπτώση. Γεγονός πλέον η ουσιαστική ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γύρισε σελίδα η Ελλάδα. Με την ίδια ισοτιμία η δραχμή στο ευρώ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μετά το "ναι" έρχονται οι διαρθρωτικές αλλαγές. Γ. Παπαντωνίου: Δεν θα γίνουν αλλαγές στην αγορά εργασίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τώρα αρχίζει η μάχη της ανταγωνιστικότητας. Μετά την εξασφάλιση του ναι της Κομισιόν για την ΟΝΕ".

    [8] Ελλάδα - ΟΝΕ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Μετά την εξασφάλιση της θετικής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 5 May 2000 - 7:49:01 UTC