Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ταυτότητες
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Επιτόκια
  • [6] DNA
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, η διαμάχη Κράτους-Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά της ΝΔ και η μείωση των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δάνεια για χρέη στο δημόσιο. Ποιοί δικαιούνται. Πώς χορηγούνται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέρμα οι αρρώστιες! Επιστημονική κοσμογονία με την αποκωδικοποίηση του γονιδιακού χάρτη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Δωράκι" 16 δις στον όμιλο Αθανασούλη και Σία. Απίστευτα πράγματα στο Χρηματιστήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νικιούνται καρκίνος-γήρας. Η ανάγνωση του DNA, ιστορική εξέλιξη στην ιατρική.

    Η ΑΥΓΗ: DNA: Ελπίδες και απειλές. Μέχρι το 2003 η πλήρης χαρτογράφησή του.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Από κόσκινο φορτηγά και ταξί. Αυστηρές εντολές Βερελή για εντοπισμό χιλιάδων αυτοκινήτων με παράνομες άδειες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Επανάσταση με νέα φάρμακα για τις ανίατες ασθένειες. DNA-η αποκάλυψη των μυστικών της ζωής ανοίγει νέα εποχή για τον άνθρωπο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δάνεια χωρίς όριο. Εξελίξεις στον πόλεμο των τραπεζών.

    ΕΘΝΟΣ: Μεγάλες ελπίδες και τρομοκρατικοί φόβοι για την ανθρωπότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανέντιμες φήμες για τον Πρόεδρο. Μια χαρά είναι ο Κωστής Στεφανόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θερμοπληξία στη Σοφοκλέους. Ελεύθερη πτώση και χθες στο Χρηματιστήριο χωρίς καμιά ένδειξη ανάκαμψης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7.558 θέσεις σε δήμους, υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ταυτότητα της ζωής. DNA: τι σημαίνει για τον άνθρωπο η ανακάλυψη - σταθμός.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανακάλυψη του αιώνα! Επιστήμονες βρήκαν το κλειδί για το μυστικό της ζωής.

    ΕΣΤΙΑ: Ανακάλυψις της χιλιετίας! Ανατρέπει τα πάντα η χαρτογράφησις του DNA.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Αποκάλυψη της ζωής. Η επιστήμη αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο DNA-Υπόσχεται εξάλειψη των ανιάτων νόσων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το 10χίλιαρο τον Αύγουστο. Κάθε πράγμα στον καιρό του και...

    ΤΑ ΝΕΑ: Επανάσταση στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Ιστορικό βήμα η αποκρυπτογράφηση του DNA.

    ΝΙΚΗ: Υποχωρεί η Ιεραρχία. Μετά το άδειασμα Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καθοδηγεί την αντιΚΚΕ επίθεση η κυβέρνηση. Επιβεβαίωσε ο Δ. Ρέππας το άρθρο στο "Ρ".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ξαφνικά η Ιεραρχία ευλογεί Ειρήνη! "Ειρηνοποιός" ο διάλογος κορυφής για τις ταυτότητες.

    Η ΧΩΡΑ: Κατάδυση -3% στη Σοφοκλέους. Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν πτώση του δείκτη στις 3.500 μονάδες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βρέχει...δεκαχίλιαρα. Από την 1η Αυγούστου η απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών για 470.000 χαμηλόμισθους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατά μέτωπον. Ακης κατά Σημίτη για ταυτότητες- Ολυμπιακούς.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανακάλυψαν το μυστικό της ζωής και του θανάτου. Απίστευτες προοπτικές στην ιατρική ανοίγει η αποκωδικοποίηση του DNA.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρώτα οι ταυτότητες. Προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα Από την κυβέρνηση.

    [2] Ταυτότητες

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους διερωτώνται μεταξύ άλλων ότι "μήπως ήρθε - μετά τις λαοσυνάξεις και τους πύρινους δημόσιους λόγους - η ώρα της νηφαλιότητας...και του αισθήματος ευθύνης που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διατείνεται - στο χθεσινό ανακοινωθέν της - οτι τη διακατέχει; Μήπως ήρθε και η ώρα τερματισμού της κινδυνολογίας για "αποχριστιανοποίηση" με αφορμή τις ταυτότητες. Μετά και τη σώφρονα τοποθέτηση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν κινδυνεύει ούτε η εθνική ταυτότητα της χώρας ούτε η θρησκεία και οι αξίες της;"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ παραγόντων της Εκκλησίας και της κυβέρνησης γίνονται προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε χθες επανέλαβε την πρότασή της για άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης, αποκλειστικά για το θέμα των ταυτοτήτων".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι "η σημερινή, είναι ίσως η πλέον κρίσιμη και καθοριστική ημέρα για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης, και εάν επιχειρήσει κανείς "να ερμηνεύσει τας γραφάς" των τελευταίων 24ώρων, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε ένταση των διαβουλεύσεων στο παρασκήνιο προς άρσιν του αδιεξόδου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "την οδό του διαλόγου, ο οποίος ως κεντρικό θέμα θα έχει την αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες υπέδειξαν, χθες, στην κυβέρνηση τα μέλη της ΔΙΣ πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "σε μια άτυπη ανταλλαγή μηνυμάτων βρίσκονται κυβέρνηση και Ιεραρχία. Για τη διευκόλυνση του "παζαριού", η Ιερά Σύνοδος, δηλώνοντας πίστη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ζητώντας διάλογο μόνο για τις ταυτότητες, βρίσκεται Από χτές σε παρατεταμένη συνεδρίαση, ενώ έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει προκύψει".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "την κατακόρυφη πτωτική πορεία, που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα η χρηματαγορά, ακολούθησε και στη χθεσινή πρώτη ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης τιμών, ο οποίος έφθασε μια ανάσα πριν τις 4.000 μονάδες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ως νέος Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο "νίπτει τας χείρας του" πλέον για τις δραματικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αφού προσέλκυσε με τις κατά καιρούς δηλώσεις του τους μικροεπενδυτές και αφού εγκλώβισε την πλειονότητα αυτών σε επίπεδα τεραστίων ζημιών (Από 50% έως 80% των αρχικών κεφαλαίων) με την απατηλή προοπτική της ανάκαμψης των τιμών, τώρα "ποιεί τη νήσσα".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "γενική πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο που κτυπάει "κόκκινο", ενώ απαισιόδοξοι αναλυτές προβλέπουν "κατάδυση" του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους στις 3.500 μονάδες. Κερδισμένοι, πλέον, θεωρούνται οι επενδυτές οι οποίοι χάνουν τα λιγότερα, ενώ τα βαριά χαρτιά που πιέζονται έντονα επενεργούν?στην πτώση της Παράλληλης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "βουτιά κοντά στις 4.000 μονάδες έκανε χθες, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Σοφοκλέους εδώ και δύο εβδομάδες. Μόνο που χθες ο δείκτης σημείωσε σημαντική πτώση, για την οποία βέβαια δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος. Αντίθετα, τα νέα Από την οικονομία είναι θετικά σε όλους τους τομείς και υπήρχαν σοβαροί λόγοι για τους επενδυτές να υποχωρήσουν σε τοποθετήσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "την ώρα που ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών συνεχίζει την κατρακύλα του, συμπαρασύροντας στην οικονομική καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτών, η κυβέρνηση Σημίτη και τα αρμόδια για την Κεφαλαιαγορά όργανά της κάνουν ένα "δωράκι" 16 δις δρχ στον γνωστό Ομιλο Αθανασούλη και τους συνεργάτες του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ των επτά συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων που σημειώθηκαν το διάστημα 3-14 Μαρτίου 2000 βρίσκεται η Σοφοκλέους μετά το σερί των 6 συνεχών αρνητικών συνεδριάσεων. χθες το ΧΑΑ πέρασε ανεπιτυχώς το τέστ των 4.100 μονάδων, αφού ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα αυτά, αλλά βρέθηκε και μια ανάσα πάνω Από τις 4.000 μονάδες".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το πλαίσιο της λειτουργίας της ΝΔ παρουσιάζει, σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του για την αναδιοργάνωση του κόμματος οι οποίες θα επικεντρώνονται στην απόφασή του για εξειδίκευση και ατομική χρέωση βουλευτών και κομματικών στελεχών ενώ παράλληλα θα ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το "άνοιγμα" των εσωκομματικών εκλογικών καταλόγων, με σκοπό την εγγραφή νέων μελών ανά την επικράτεια, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του όμματος. Ενα "άνοιγμα" που θα αρχίσει Από τις αρχές Ιουλίου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του φθινοπώρου, ενώ το αποτέλεσμά του θα κρίνει κατά πόσο στο τακτικό συνέδριο θα εισηγηθεί ο κ. Καραμανλής τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών οργανώσεων εκείνων, που λόγω έλλειψης μελών υπολειτουργούν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "την πρώτη δέσμη αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό πρόκειται να δρομολογήσει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής της ΝΔ. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην οργανωτική μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα σύγχρονο, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κόμμα. Σταθερός στόχος του Κώστα Καραμανλή παραμένει το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "με εφ όλης της ύλης πολιτική κριτική στην κυβέρνηση, επρόκειτο να αρχίσει την εισηγητική του ομιλία στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Εκκλησίας - πολιτείας".

    [5] Επιτόκια

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "επίθεση στα επιτόκια καταθέσεων ετοιμάζουν οι εμπορικές τράπεζες με πρώτο στόχο να συρρικνωθούν στο 4 με 5% και στο τέλος του έτους να υποχωρήσουν σε επίπεδα 2 με 2,5% που μεταφράζεται σε 1,7% έως και 2,12% καθαρή απόδοση για τους αποταμιευτές. Το πράσινο φως για το νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων αναμένεται να δοθεί αύριο Από την Τράπεζα της Ελλάδος που μετά Από ώριμες σκέψεις είναι έτοιμη να ανακοινώσει υποχώρηση των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά μισή μονάδα ή και 0,75% αν θελήσει να αιφνιδιάσει την αγορά".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "αύριο αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συγκρατημένη μείωση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής. Η μείωση που θα ανακοινωθεί Από την Κεντρική Τράπεζα, που θα είναι η τέταρτη κατά σειρά Από την αρχή του χρόνου, δεν αναμένεται να ξεπεράσει την μισή ποσοστιαία μονάδα".

    [6] DNA

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με την κατάκτηση της Σελήνης, τη διάσπαση του ατόμου και την ανακάλυψη των αντιβιοτικών μπορεί να συγκριθεί η ολοκλήρωση της αποκωδικοποίησης του ανθρωπίνου DNA, που θεωρείται ένα Από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα όλων των εποχών. Το ακριβότερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα στην ιστορία της Βιολογίας υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην Ιατρική, δίνοντας στους ερευνητές τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων μεθόδων διάγνωσης και νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών οι οποίες ως σήμερα είναι ανίατες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "μια νέα σελίδα ανοίγει γι την ανθρωπότητα η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα. Πρόκειται για ένα επίτευγμα, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους συγκλονιστικότερους σταθμούς, που έχουν καταγραφεί στην επιστημονική εποποιία του αιώνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "επανάσταση στην Ιατρική, που μακροχρόνια θα οδηγήσει και στην παράταση της ανθρώπινης ζωής, φέρνει η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα. πρόκειται για επιστημονικό ορόσημο, που συγκρίνεται με τη διάσπαση του ατόμου και την αποστολή ανθρώπου στο Διάστημα. Γνωρίζοντας τη σειρά διάταξης των γονιδίων μπορούμε να ανακαλύψουμε τα αίτια των ασθενειών και τρόπους πρόληψής τους, ακόμη και με την παρασκευή προσωπικών φαρμάκων".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "με πανηγυρικό τρόπο οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μπίλ Κλίντον και Τόνι Μπλέρ, ανακοίνωσαν Από κοινού χθες, συντονισμένοι με τηλεδιάσκεψη, την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, τη χημική καταγραφή του 90% του ανθρώπινου DNA, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να σηματοδοτήσουν τη νέα μεγάλη επανάσταση στο πεδίο της γνώσης".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ενώ στη χώρα μας εξακολουθούμε να ασχολούμεθα σχεδόν αποκλειστικώς με το τι πρέπει ή δεν πρέπει να αναγράφη η αστυνομική μας ταυτότης, το θέμα που μονοπωλεί Από χθες την παγκόσμιο επικαιρότητα είναι η ανακάλυψις της γενετικής μας ταυτότητος".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πτώσεις χωρίς αντίσταση!Συνεχίζει την καθοδική πορεία της η Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προβλέπουν τέλος της πτώσης. Τι θα αναστρέψει το κλίμα. Πώς εξηγείται η χθεσινή "βουτιά" στη Σοφοκλέους.

    ΚΕΡΔΟΣ: "41 μετοχές σε νέα κατώτατη. Σοφοκλέους:στις 4.041 μονάδες μετά την 7η συνεχή πτώση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλληλοκατηγορίες για την πτώση του ΧΑΑ. Κόντρες στη σκιά των 4.000 μονάδων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σήμερα το κρίσιμο τέστ αντοχής της αγοράς. Η χθεσινή πτώση επιδείνωσε το κλίμα".

    [8] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "τα απότοκα της επανασύνδεσής της με την πραγματική οικονομία μετά το ...εικονικό 1999 καλείται να αφομοιώσει η Σοφοκλέους. Νέες εκθέσεις διεθνών οίκων έρχονται με τις εκτιμήσεις τους να επιδεινώσουν έτσι περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα. Τη σκυτάλη Από τις Morgan Stanley και ABN λαμβάνουν οι Schroden Salomon Smith Barney και CSFB οι οποίες σε εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια κεφαλαιαγορά διαπιστώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης σειράς αλλαγών σε επίπεδο οικονομίας αλλά και επιχειρήσεων.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 June 2000 - 16:26:19 UTC