Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Υγεία
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Μέτρα για τους "νονούς"
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Μετοχοποιήσεις

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στην Υγεία, τα μέτρα κατά των "νονών" της νύχτας, το Κυπριακό και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκτός νόμου τα κλιματιστικά. Απίστευτο και όμως...ελληνικό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δάσκαλος παιδεραστής. Κρατείται γιατί ασελγούσε σε 40 μαθητές του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πάγος στον Γιώργο. Ο Σημίτης προσχωρεί στις θέσεις του Ακη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιδρύονται άλλα 4 πανεπιστήμια, σε Τρίπολη, Κοζάνη, Λαμία και Αγρίνιο.

    Η ΑΥΓΗ: Εκρηξη κερδών στις βιομηχανίες. Πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρώπη!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρωτικός ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο. Ο Γιώργος Σουφλιάς και ένα στέλεχος της Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δεύτερη "ένεση" στο Χρηματιστήριο. Νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά-τι προβλέπει.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξηλώνονται τα αυθαίρετα. Συγκρίνονται αεροφωτογραφίες στις καμμένες εκτάσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση φόρων και αύξηση συντάξεων. Τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η θεωρία του Τσιάπα πέρα για πέρα σωστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πανικός στο Μαξίμου για την Αγροτική. Η υπόθεση θυμίζει έντονα την αρχή του σκανδάλου του ΠΑΣΟΚ με τον τραπεζίτη Κοσκωτά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξόρμηση της Εκκλησίας για το δημοψήφισμα. Ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την εποπτεία πρώην δικαστικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόκκαλο ο ΟΤΕ! Σοκ: ματαίωσε την εξαγορά η Σόφια, λόγω Κόκκαλη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η μεταρρύθμιση πάει φροντιστήριο. Αύξηση μαθητών που καταφεύγουν στην παραπαιδεία.

    ΕΣΤΙΑ: Ο "συντονιστής" στην Ελούντα! Παρά θίν' αλός η προετοιμασία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανθούν οι επιχειρήσεις. Υπερκέρδη 48,7% με αύξηση πωλήσεων, συμπίεση εργατικού κόστους και χρηματιστηριακά κέρδη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κριτική από τον ξάδελφο. Σύννεφα εν μέσω καύσωνος στη ΝΔ.

    ΤΑ ΝΕΑ: ΜΑΤ κατά νονών σε επιχειρήσεις σκούπα από σήμερα. Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Η επιστροφή του "μάγου". Ο Κλίντον αναθέτει και πάλι το Κυπριακό στον Χόλμπρουκ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέος πληθωρισμός υπερκερδών για την ολιγαρχία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ξέρουμε τους νονούς. ΜΑΤ μέσα στα κέντρα. Βαριές ποινές. Προστασία μαρτύρων. Συνέντευξη Μιχ. Χρυσοχοϊδη.

    Η ΧΩΡΑ: Εσφαξαν Μητροπολίτη. Αγριο έγκλημα στην Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7 στους 10 μαθητές: "Αχρηστο το Λύκειο". Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα επιστημόνων του ΑΠΘ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκτός μάχης. Απέτυχε η εξαγορά του βουλγαρικού "ΟΤΕ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ταφόπετρα" Λαλιώτη στην υποθαλάσσια συγκοινωνία. Αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων.

    [02] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "δεύτερη "ένεση" εκσυγχρονισμού της Σοφοκλέους επιχειρεί η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται μεταξύ των άλλων η νομιμοποίηση των αγορών "αέρα" :οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν αν αγοράζουν, χωρίς να πληρώνουν, μετοχές αξίας ίσης με το 50% του χαρτοφυλακίου το οποίο διατηρούν στη χρηματιστηριακή εταιρία. Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός των ειδικών διαπραγματευτών (market markets), δηλαδή των φορέων που θα παρεμβαίνουν για μια συγκεκριμένη μετοχή προσφέροντας τίτλους ή απορροφώντας τη ζήτηση, ανάλογα με την περίσταση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "στο ίδιο γνώριμο τοπίο της επενδυτικής αδιαφορίας, των μεγάλων διακυμάνσεων και του χαμηλού τζίρου επέστρεψε χθες η Σοφοκλέους, καθώς ούτε η είδηση της "αναβάθμισης" κατάφερε να δώσει πνοή στην αγορά. Ο γενικός δείκτης "φλερτάρισε" έντονα με τις 4.000 μονάδες, δεν κατάφερε ομως τελικά να κλείσει πάνω από αυτά τα επίπεδα, αφού οι ρευστοποιήσεις, που εκδηλώθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, "ψαλίδισαν" μέρος των αρχικών κερδών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 3.998,57 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη 0,26%".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι "νέα τροπή παίρνει το θέμα των παρεμβάσεων στο Χρηματιστήριο, που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο για να στηριχθεί ο Δείκτης και να μην πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η εισαγγελική έρευνα η οποία ξεκίνησε με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην προέδρου της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδη Εβερτ για τα έργα και τις ημέρες της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) επεκτείνεται μετά την Αγροτική Τράπεζα και στις τράπεζες Εθνική και Εμπορική".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "η "υπόθεση Σοφοκλέους" έχει άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα, τα "λίμιτ απ" και "λίμιτ ντάουν" σμπαραλιάζουν την ψυχική ισορροπία, το "ασανσέρ" των μετοχών οδηγεί τη γαλήνη χιλιάδων "ημών" και "υμών" στα βάραθρα. Είναι τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (άνδρες-γυναίκες) - όλοι τους "παίκτες χαρτιών". Οι χαμένοι - και είναι πολλοί- εκδηλώνουν έντονα συμπτώματα άγχους συνοδευόμενα από παρατεταμένες περιόδους αϋπνίας".

    [03] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "οκτώ στους δέκα μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου καταφεύγουν στα φροντιστήρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδος. Παράλληλα, στοιχεία της ΟΛΜΕ αποκαλύπτουν οτι με τη μεταρρύθμιση έχει αυξηθεί κατά 15% το ποσοστό των μαθητών που παρακολουθούν εξωσχολικά μαθήματα, το κόστος των οποίων σημειώνει αύξηση κατά 20%.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "πέντε τουλάχιστον από τα βασικά σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κρίνει οτι έχουν μείνει...μεταξεταστέα, θα αποτελέσουν και τον βασικό κορμό των "βελτιωτικών ρυθμίσεων" κατά την ίδια, των νέων "εκπτώσεων" επί της μεταρρύθμισης στην πραγματικότητα, που προτίθεται να ανακοινώσει μέσα στον μήνα."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "αν οχι σήμερα, τότε, οπωσδήποτε αύριο, το Υπουργείο Παιδείας, θα δώσει στην δημοσιότητα τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των απολυτηρίων εξετάσεων της φετινής Γ Λυκείου, ενώ τα αντίστοιχα της Β τάξης μάλλον θα καθυστερήσουν. Ο Υπουργός Παιδείας "θ' αποκαλύψει" αν όντως το ποσοστό αποτυχίας στις εξετάσεις της Γ Λυκείου άγγιξε το 3,6%, οπως υποστηρίζει η ΟΛΜΕ".

    κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σε 23 αυξάνονται - από 19 που είναι σήμερα, μαζί με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο - τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με την ίδρυση των πανεπιστημίων Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Στερεάς. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δώσει απάντηση στο πιεστικό ερώτημα της δημιουργίας πρόσθετών πανεπιστημιακών θέσεων."

    [04] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "Ο Ρ. Χόλμπρουκ ξανά στο προσκήνιο αναφορικά με το Κυπριακό, οπως άλλωστε ο ίδιος το είχε προαναγγείλει αρχές Μαίου, κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας ΗΠΑ Τουρκίας, στις ΗΠΑ. Διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την κίνηση αυτή, δεδομένων των δηλώσεων Χόλμπρουκ πριν δύο χρόνια στην Κύπρο, οπότε είχε αμφισβητήσει το δικαίωμα του Γλ. Κληρίδη να εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "οι εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά κάθε άλλο παρά αισιόδοξες προδιαγράφονται, με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να εκδηλώνει ενδιαφέρον για επίλυση του προβλήματος στη Μεγαλόνησο και τον Ισμαήλ Τζεμ να "αδειάζει" τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιμένοντας οτι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις αφορούν πολύ σοβαρά ζητήματα και οχι θέματα χαμηλής πολιτικής, οπως είχε δηλώσει ο Δ. Ρέππας."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "εχει καταστεί πλέον σαφής η αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλουν ουσιαστική συζήτηση του Κυπριακού γι' αυτό και το "πάνω χέρι" στη Γενεύη, όπου πραγματοποιείται η δεύτερη φάση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, έχουν πλέον αναλάβει οι Αμερικανοί και Βρετανοί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "την ανάμειξή του εκ νέου στο Κυπριακό προανήγγειλε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επισημαίνοντας οτι η θέση της Ουάσιγκτον δεν αλλάζει, ενώ, ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε οτι η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς διεξάγεται στη Γενεύη, στο περιθώριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Εθνη φαίνεται να έχουν περάσει σε δευτέρο ρόλο, λόγω κυρίως της αδυναμίας του Αλβάρο ντε Σότο να κάμψει την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, και τα ηνία έχουν αναλάβει οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, που μέσω των εκπροσώπων τους, Αλφρεντ Μόουζες και Ντέιβιντ Χάνεϊ, αντίστοιχα, πρωταγωνιστούν στις παρασκηνιακές επαφές".

    [05] Υγεία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας "απολαμβάνει" τις καλοκαιρινές του διακοπές, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, βρίσκονται επί ποδός πολέμου λόγω των εξαγγελθέντων μέτρων στην υγεία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "ενώ ο υπουργός υγείας παραδέχεται, σε χτεσινή συνέντευξή του, στα ΝΕΑ οτι η διαβόητη μεταρρύθμιση στοχεύει στην αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, η Ενωση των Ελεύθερο-επαγγελματιών Γιατρών καταγγέλλει οτι τα κυβερνητικά μέτρα ενισχύουν την εμπορική και κερδοσκοπική δραστηριότητα στην υγεία."

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "άτολμες και επαναλαμβανόμενες χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις για την Υγεία που προωθεί το υπουργείο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών Π. Κοντολέων. Σε συνέντευξή του στην "Α" ο κ. Κοντολέων σημειώνει οτι με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός υγείας Α. Παπαδόπουλος καταργείται η συμμετοχή των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης."

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "υπό τη σκιά" της διαφοροποίησης του τέως επικεφαλής του πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για τις αλλαγές που έχει προγραμματίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κομματική μηχανή της Ρηγίλλης, ξεκινώντας από την περασμένη εβδομάδα με τη συγκρότηση γραμματειών, συνεδρίασαν χθες οι οκτώ νεοδιορισθέντες γραμματείς της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, και παρουσία του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού Βαγγέλη Μεϊμαράκη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "τη ριζική διαφωνία του στις αλλαγές που προγραμματίζει οτι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Οργανωτικό Σχήμα του κόμματος, εξέφρασε χθες ο Μιχάλης Λιάπης. την ίδια στιγμή, με τη φράση "Το Σεπτέμβριο τα σπουδαία" προϊδεάζει την ηγεσία για τη στάση που θα τηρήσει απέναντί της".

    [07] Μέτρα για τους "νονούς"

    "Εντολή για μαζικές εκκαθαριστικές εξορμήσεις ανδρών της Ασφάλειας και των ΜΑΤ, στο πλαίσιο επιχειρήσεων -"σκούπα" που θα γίνονται στα νυχτερινά κέντρα, δίνει σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. "Είμαι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους νονούς της νύχτας. Εχουμε "πόλεμο" μαζί τους" δηλώνει με αποφασιστικότητα στα ΝΕΑ".

    "Τους γνωρίζουμε όλους, έναν έναν..." Με τη φράση αυτή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο ΚΑΡΦΙ, αποκαλύπτει οτι υπάρχει λίστα με τις "φυσιογνωμίες" που είναι επικεφαλής συμμοριών οι οποίες λυμαίνονται την Αττική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "νέα μέτρα έχει στα "σκαριά" το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μετά το θόρυβο που ξέσπασε για την απραξία της Αστυνομίας, στον αιματηρό πόλεμο των "νονών της νύχτας". Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα-προτάσεις, που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση μεταξύ των αντιμαχόμενων συμμοριών και με σκοπό να βάλουν φρένο στην παράνομη δράση τους".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "έξι μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Δημοσίας τάξεως, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθή ο πόλεμος των "νονών" της νύκτας. Τα μέτρα αυτά αποφασίσθηκαν μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονικές ενέργειες με θύματα γνωστούς κακοποιούς".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η ΕΤΒΑ τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολα τα μέτρα για τη Σοφοκλέους. Δάνεια για μετοχές έως το 50% του χαρτοφυλακίου"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Λαθρεμπόριο 500 δις στο πετρέλαιο. Κυβέρνηση: ανακοινώνει μέτρα και σύσταση νέου "ΣΔΟΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση ΕΤΒΑ-Ναυπηγείων Σκαραμαγκά".

    [09] Μετοχοποιήσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει οτι "δύο μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Πρόκειται για μια τράπεζα, την ΕΤΒΑ και μια μεγάλη επιχείρηση του ναυπηγο-επισκευαστικού τομέα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένεται οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 2 August 2000 - 20:52:45 UTC