Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Πυρκαγιές
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Εκκλησία - Πολιτεία
  • [05] Παιδεία
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] Συνέντευξη Χρ. Βερελή

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι νέες επιθέσεις αρχιεπισκόπου κατά της κυβέρνησης, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι έρευνες για τις πυρκαγιές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σπίτια για όλους!....στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Ακης προωθεί "σούπερ νομοσχέδιο" στέγασης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εφαγαν και τους ...μισθούς. 30% πάνω τα εισιτήρια στο Μετρό, 25% σε λεωφορεία- τρόλεϊ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ευλογίες και λάβαρα για την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ. Νέες πολιτικές παρεμβάσεις Χριστόδουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ταπί" 800.000 επενδυτές στη Σοφοκλέους. Εκλεισαν τους κωδικούς και αποχώρησαν ζεματισμένοι από το Χρηματιστήριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απομονώνει ο Χριστόδουλος τους "μουζαχεντίν".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακριβαίνουν τα ακίνητα -νέες αντικειμενικές αξίες από 1.1.2001. Οι τιμές ζώνης και οι συντελεστές οικοπέδων που μελετά το υπουργείο.

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ: Κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια. Νέος "πονοκέφαλος" για το υπουργείο Παιδείας.

    ΕΘΝΟΣ: Μας κλείνουν οι λαθρέμποροι. Κραυγή απόγνωσης των εμπόρων σε όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλος για ταυτότητες: Σηκώστε όλο τον Σταυρό της Δοκιμασίας!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις από τον πρωθυπουργό, θα σπάσουν τη σιωπή τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: νέες εισφορές για Μετρό - σεισμούς. Τέλος υπεραξίας σε ενοίκια και μεταβιβάσεις για περιοχές κοντά στους σταθμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ντοπάρει το ποίμνιο...Νέα έκρηξη Χριστόδουλου, εν όψει 15αύγουστου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ...Εγκλημα στην Αθήνα. Οι γνωστοί άγνωστοι ολετήρες της Αττικής. Και εγένετο... τσιμέντο.

    ΕΣΤΙΑ: Εμπλοκή στο Κυπριακό. Αδιέξοδο και μετά τις "εκ του σύνεγγυς".

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξένοι και πάλι αναλαμβάνουν το ταμείο της Ολυμπιακής. Ο Χρ. Βερελής στα ΝΕΑ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σχίσμα με το Φανάρι. Μέτωπο Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου.

    Η ΧΩΡΑ: Στο έλεος εμπρηστών. Εγκλημα εκ προμελέτης η φωτιά στην Πεντέλη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μειώνονται οι στάσιμοι. Ο καθρέφτης της ελληνικής εκπαίδευσης τα τελευταία 40 χρόνια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο "ανένδοτος" της Εκκλησίας. Νέα σκλήρυνση της στάσης του Χριστόδουλου.

    [02] Πυρκαγιές

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "τουλάχιστον τρία σχέδια πυρπόλησης δασικών εκτάσεων ερευνά η Πυροσβεστική, ενώ παραλλήλως αποκαλύπτεται ότι βοσκοί - εμπρηστές δρουν στην επαρχία με κίνητρο την επέκταση των βοσκοτόπων τους! Η Αστυνομία αναζητεί έναν νεαρό ως υπαίτιο της φωτιάς στην Πεντέλη, για την οποία η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση".

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ τονίζει ότι "για μιά ακόμη φορά, η Πεντέλη βρέθηκε στο στόχαστρο των εμπρηστών που -ως συνήθως- παραμένουν ασύλληπτοι. Ομως, ακόμα κι όταν οι καταστροφείς του φυσικού πλούτου της χώρας συλλαμβάνονται, καταφέρνουν τις περισσότερες φορές να ξεφύγουν από την "τσιμπίδα" του νόμου".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "βάσει σχεδίου κάηκε ξανά η Πεντέλη. Οι εμπρηστές έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο σημείο ώστε δεν δίστασαν να επιχειρήσουν να παραπλανήσουν την Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη ήταν έγκλημα εκ προμελέτης. Η ετοιμότητα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανύπαρκτη. Οι κάτοικοι των οικισμών κοντά σε δάση βρίσκονται στο έλεος των εμπρηστών".

    [03] Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "απογοητευμένος για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών επέστρεψε στην Κύπρο από τη Γενεύη ο Πρόεδρος Κληρίδης. Πληροφορίες, που δεν διέψευσε ο Κύπριος Πρόεδρος, τον φέρουν μάλιστα να έχει προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη και τους ξένους μεσολαβητές ότι είναι έτοιμος να υποβάλει παραίτηση αν συνεχιστεί η παρωδία των ατέρμονων γύρων των συνομιλιών, κατά τις οποίες δεν σημειώνεται καμία πρόοδος, αλλά δίνεται η ευκαιρία στον Ραούφ Ντενκτάς να προωθεί τις απαράδεκτες θέσεις του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "νέες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έδωσαν προχθές οι Αμερικανοί με τη δημοσιοποίηση της διμηνιαίας έκθεσης του Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσσο".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "στο γνωστό αδιέξοδο εξακολουθούν να ευρίσκωνται οι προσπάθειες επιλύσεως του Κυπριακού μετά την ολοκλήρωση της παρούσης φάσεως των "εκ του σύνεγγύς συνομιλιών" της Γενεύης. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα τρία τελευταία στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των εξελίξεων. Δηλαδή οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακος, οι κοινές δηλώσεις Ετσεβίτ και Ντενκτάς στην Κωνσταντινούπολη και η ανά δίμηνο επαναλαμβανομένη έκθεσις του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσσο".

    [04] Εκκλησία - Πολιτεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε σχόλιό της υποστηρίζει ότι "τον τίτλο του "αντιστασιακού" κατά των "κρατούντων" διεκδικεί τώρα ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, ο οποίος, μετά τις διακοπές του, ξεκίνησε τη θερινή του δράση, που αναμένεται να κορυφωθεί το Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας. Θα εκμεταλλευτούν ο αρχιεπίσκοπος και οι κομματάρχες μητροπολίτες τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών και τη μεγάλη γιορτή της Μεγαλόχαρης, για να συνεχίσουν τον "ανένδοτο" αγώνα κατά της δημοκρατίας και των θεσμών της".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "το λάβαρο της αντίστασης σηκώνει για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-ιεραρχίας, η οποία φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει και το Φθινόπωρο. Μετά από ένα διάστημα σιωπής και ενώ υπήρχε εντολή προς τους Ιεράρχες να χαμηλώσουν τους τόνους, ο Μακαριότατος έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη αντίστασης σε αυτούς που επιθυμούν την εξαφάνιση όσων δεν υποτάσσονται στους κρατούντες".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "αποφασισμένος να βάλει στο περιθώριο τα ακραία στοιχεία της Ιεραρχίας φέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φανερά ενοχλημένος τόσο από την τακτική τους να κυνηγούν συνεχώς το γυαλί όσο και αυτή του να προβαίνουν σε σκληρές δηλώσεις οι οποίες πολύ απέχουν από την επίσημη θέση της Εκκλησίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "θερμό φθινόπωρο ετοιμάζει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα των ταυτοτήτων. Η Εκκλησία αδυνατεί να δεχθεί ότι έχει χαθεί η υπόθεση και ο αγώνας συνεχίζεται γι' αυτήν, τόσο στο επίπεδο επικοινωνίας με τους πιστούς, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού εκκρεμούν δύο προσφυγές".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "μετά από ανάπαυλα δύο εβδομάδων λόγω...θερινής ραστώνης, ο Αρχιεπίσκοπος επανήλθε χθες στον γνώριμο Ανταρτοπόλεμο εναντίον της Πολιτείας για το θέμα των Ταυτοτήτων. Μιλώντας από άμβωνος στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, ο Μακαριώτατος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα των Ταυτοτήτων ρίχνοντας...πλάγιες βολές προς του κρατούντες εκσυγχρονιστές".

    [05] Παιδεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος), σε σχόλιό του τονίζει ότι "η είδηση είναι γνωστή: Αριστοι και υπεράριστοι μαθητές, με γενική βαθμολογία πάνω από 19, κινδυνεύουν να μην μπουν στις επίζηλες Σχολές που επιθυμούν, λόγω...συνωστισμού αρίστων ή λόγω οξύτατης "αριστίτιδας" στη Γ' Λυκείου. Δηλαδή: από το ένα μέρος συνωστισμός απορριφθέντων και από το άλλο μέρος συνωστισμός αριστούχων. Οι αδικίες, άρα, είναι αναπόφευκτες και το "εκπαιδευτικό καζάνι" το Σεπτέμβριο θα εκραγεί...".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "κατασταλάζει το υπουργείο Παιδείας στις αλλαγές που θα επιφέρει στο εξεταστικό σύστημα από τη νέα σχολική περίοδο. Οι τελικές αποφάσεις δεν είναι γνωστές, αλλά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν γίνει στον Πέτρο Ευθυμίου και με βάση την επεξεργασία των προτάσεων, ο υπουργός προσανατολίζεται να αφαιρέσει από τις εξετάσεις τρία μαθήματα και να συγχωνεύσει τέσσερα άλλα σε δύο".

    [06] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης), υποστηρίζει ότι "η δυσκολότερη ίσως εποχή, από τότε που ξεκίνησε η πορεία της καθόδου διανύει η Σοφοκλέους, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι εν υπνώσει, η υποτονικότητα κυριαρχεί στην αγορά που "έπιασε" ήδη τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και οι καλές ειδήσεις δεν προκαλούν καμία θετική αντίδραση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "δραματικές εξελίξεις καταγράφονται στη Σοφοκλέους. Περισσότεροι από 800.000 εγκλωβισμένοι, παλαιάς και νέας γενιάς, "έκλεισαν" τους κωδικούς, καθώς έχουν μείνει "στεγνοί" από έλλειψη ρευστότητας. Ζεματισμένοι, από την τραγωδία στη Σοφοκλέους, είδαν το τελευταίο δεκαήμερο να γίνονται "καπνός" πάνω από 26 τρις. Δρ. των κεφαλαίων τους. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τραπεζικές μετοχές, η "λοκομοτίβα" του Γενικού Δείκτη, αφού στο επτάμηνο του 2000 έχουν απώλειες μέχρι και 57% της αξίας τους".

    Για την ΕΞΟΥΣΙΑ "είναι φανερό στους έμπειρους παρατηρητές της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τους τελευταίους "πέτρινους" μήνες ότι σχεδόν όλο το ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν βραχυπρόθεσμους στόχους και προοπτικές έχει στραφεί προς τις νεοεισαχθείσες εταιρείες. Τα στοιχεία δικαιώνουν αυτήν την επιλογή των επενδυτών, καθώς 7 από τις εταιρείες που εισήχθησαν στο ΧΑΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2000 μέχρι και τις 4 Αυγούστου είχαν αποδόσεις άνω του 100%".

    [07] Συνέντευξη Χρ. Βερελή

    "Σε ξένο "αναγνωρισμένο οικονομικό σύμβουλο" ετοιμάζεται να αναθέσει και πάλι η κυβέρνηση -δύο μήνες μετά την απομάκρυνση των Βρετανών μάνατζερ- την οικονομική διαχείριση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, τα συσσωρευμένα ελλείμματα της εταιρείας φθάνουν τα 40 δις. Δρ. και αν δεν γίνει σωστή οικονομική διαχείριση, η εταιρεία κινδυνεύει άμεσα με οικονομική κατάρρευση. Ο Υπουργός επισημαίνει ότι την Ολυμπιακή περιμένει ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο που αν καταφέρει και ξεπεράσει τις δυσκολίες, τότε υπάρχουν ελπίδες να καταγράψει πολύ θετική πορεία και να βρεθεί αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της. Για την καθημερινότητα του πολίτη και την εξυπηρέτηση, ο κ. Βερελής υποστηρίζει ότι γίνονται συνεχώς βήματα "αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα, αφού δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε λύσεις που να εφαρμόζονται αυτόματα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 7 August 2000 - 13:37:46 UTC