Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ναυτική τραγωδία
  • [03] Κυβερνητική πολιτική
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Κράτος - Εκκλησία
  • [07] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κυβερνητική πολιτική, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες και η ναυτική τραγωδία με το ρωσικό υποβρύχιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λούφα και ...αναβολή. Τεράστια φύρα στους νεοσύλλεκτους. Οι μισοί δεν κατατάσσονται για λόγους "υγείας" και "σπουδών".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο έλεος της μαφίας. Τρίγωνο θανάτου Ελλάδα - Ιταλία- Αλβανία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ειδικές ζώνες για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει τέλος στο πρόβλημα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ελεύθερες οι προσλήψεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε τροχιά τα έργα της Ολυμπιάδας. Βαρυσήμαντες ανακοινώσεις σήμερα από τον Κ. Λαλιώτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Υποχρεωτική δια νόμου η ασφάλιση των ακινήτων. Εναντι φυσικών καταστροφών και με ισχύ από το 2002.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Να γυρίσει και ο Σουφλιάς. Ο Καραμανλής ρίχνει γέφυρες συνεννόησης.

    ΕΘΝΟΣ: Νέες προτάσεις για τα εργασιακά. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανοίγει τα χαρτιά του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ας συνέχιζαν καλλίτερα τις διακοπές τους! Επέστρεψαν Σημίτης - Καραμανλής και Σία...για να ασχοληθούν με τα προβλήματά μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσχωρούν στο ΠΑΣΟΚ. Ερχονται μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες κρατήσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατάδυση στον Αδη. Υστατη προσπάθεια από τους Νορβηγούς δύτες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέο καθεστώς για δημάρχους. Αλλαγές-τομή στην εκλογική νομοθεσία.

    ΕΣΤΙΑ: Οι ρήξεις που δεν έγιναν. Επάνοδος στα ίδια προβλήματα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 7 αμαρτωλά τμήματα της αστυνομίας. Στοιχεία - σοκ των "αδιάφθορων".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Φωλιά νονών. Συναγερμός στον Κορυδαλλό.

    Η ΧΩΡΑ: Φανάρι εναντίον Μαξίμου. Ο Βαρθολομαίος στηρίζει τον Χριστόδουλο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τιμές - φωτιά στα πάρκινγκ. Ξεπερνά και τις 70.0000 Δρ μηνιαίως το κόστος για μια θέση στάθμευσης στο κέντρο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επιστρέφει το ...κράτος. Οι πολιτικοί αρχηγοί πιάνουν δουλειά.

    [02] Ναυτική τραγωδία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις έκαναν χθες Νορβηγοί και Ρώσοι , καθώς οι πρώτοι ανέφεραν ότι οι θυρίδες διαφυγής του υποβρυχίου "Κούρσκ" είναι σε καλή κατάσταση και με αέρα στο εσωτερικό, που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχουν επιζώντες, ενώ οι δεύτεροι ανέφεραν ότι οι ζημιές είναι τόσο εκτεταμμένες που ούτε το βρετανικό υποβρύχιο διάσωσης LR5 θα καταφέρει να ανοίξει το βυθισμένο σκάφος , το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι πλημμυρισμένο".

    ΤΑ ΝΕΑ διερωτώνται αν "μπορεί άραγε να υπάρχει ακόμη ζωή πίσω από τη μοιραία μπουκαπόρτα του "Κούρσκ"; Μόνο σε ένα θαύμα μπορούν πια να ελπίζουν οι Νορβηγοί δύτες που προσπαθούν να την ανοίξουν. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι ουδείς δεν μπορεί να έχει απομείνει ζωντανός μέσα στο υποβρύχιο αλλά οι Νορβηγοί δεν το βάζουν κάτω".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "με Ρώσους αξιωματούχους να αποκλείουν την ανεύρεση επιζώντων στο μοιραίο υποβρύχιο και τους Νορβηγούς δύτες να προβαίνουν σε υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίστηκε χθες το θρίλερ που συγκλονίζει για μια εβδομάδα την ανθρωπότητα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ένας υπόγειος πόλεμος νεύρων φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ της Μόσχας και των νορβηγών δυτών οι οποίοι επιχειρούσαν ανεπιτυχώς όλη μέρα χθες, με πολύωρες και πολύπλοκες καταδύσεις να ανοίξουν την πρωραία έξοδο διαφυγής του πυρηνοκίνητου υποβρύχιου "Κούρσκ" που έχει προσαράξει σε βάθος 108 μέτρων στο βυθό της θάλασσας του Μπαρεντς. Αντιφατικές ήταν οι εκτιμήσεις στις οποίες προέβησαν οι ρωσικές και οι νορβηγικές πηγές για την πορεία των προσπαθειών διάσωσης, αλλά και για τα γεγονότα στη διάρκεια των επιχειρήσεων".

    [03] Κυβερνητική πολιτική

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σε "βαθιά" νερά καλείται να κολυμπήσει από σήμερα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, καθώς το ...διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών τελείωσε και τώρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με τα "θερμά" μέτωπα που βρίσκονται ανοικτά εδώ και αρκετούς μήνες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "για μια ακόμη φορά, τέταρτη συνεχή, ο πρωθυπουργός επιστρέφων από τις "ολιγοήμερες διακοπές" του φέρεται αποφασισμένος να κλείση όλα τα μέτωπα και μάλιστα προχωρώντας σε "ρήξεις". Η επιστροφή του κ. Σημίτη συνοδεύθηκε χθες από "δέσμη" δημοσιευμάτων που με ελάχιστες παραλλαγές μεταξύ τους, αλλά και με τα αντίστοιχα δημοσιεύματα των παρελθόντων ετών, περιέγραφαν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και την ετοιμότητα της Κυβερνήσεως να πράξουν τώρα αμέσως όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν από το 1996 μέχρι τώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σε μείωση των προεκλογικών υποσχέσεων για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και σε δραστική περικοπή των δαπανών για θέματα υγείας, παιδείας και άμυνας προχωρεί η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να συνταχθεί και να εκτλεσθεί ένας "νοικοκυρεμένος" προϋπολογισμός για το 2001. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπεκφεύγοντας των ευθυνών του άφησε ανεξέλεγκτες τις πρωτογενείς δαπάνες που δημιουργεί ο σπάταλος δημόσιος τομέας και τώρα δεν διστάζει να βάλει μαχαίρι ακόμη και στις άτολμες - και πάντως καθόλου γενναίες- φορολογικές ελαφρύνσεις που περίμεναν χιλιάδες μικρομεσαίοι μισθωτοί και συνταξιούχοι".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα φέρεται η ηγεσία της ΝΔ και ετοιμάζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να παρέμβει αποφασιστικά "επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που άνοιξαν με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "γέφυρες" επικοινωνίας και επανασύνδεσης σε όλα σχεδόν τα στελέχη του φιλελεύθερου χώρου που βρίσκονται εκτός ΝΔ προσανατολίζεται να ρίξει ο Κώστας Καραμανλής το αμέσως επόμενο διάστημα φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε γενναίο άνοιγμα. Στους σχεδιασμούς της Ρηγίλλης περιλαμβάνεται και ο Γ. Σουφλίας - παρά το ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Μαξίμου- αλλά και οι Α. Ανδριανόπουλος, Σ. Μάνος κ.α".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά, η ΝΔ θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους προς την κυβέρνηση, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο να δώσει τέλος στην παρατεταμένη εσωστρέφεια, αλλά και να αμβλυνθούν οι εσωκομματικές έριδες".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τελειωμένη θεωρείται η Σοφοκλέους και χαμένη υπόθεση η όποια προσπάθεια για την ανάκαμψή της, υπογραμμίζουν σ ένα ξέσπασαν κορυφαίοι χρηματιστηριακοί παράγοντες καταγγέλλοντας την βαριά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, καθώς διέπραξαν τον τελευταίο χρόνο δέκα "εγκλήματα" εις βάρος της Σοφοκλέους και των μικροεπενδυτών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "ομοβροντία" μέτρων, με στόχο την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στο ΧΑΑ, προετοιμάζει η κυβέρνηση. Τα νέα αυτά μέτρα θα είναι συμπληρωματικά του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο "πακέτο" θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - τη συστηματοποίηση των νέων εισαγωγών με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της χρηματαγοράς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "ενέσεις" για τη ρευστότητα και τη διαφάνεια στη χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ. Π. Αλεξάκης. Με το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει σειρά άλλων που έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς, χωρίς ωστόσο να ενθαρρύνουν τους επενδυτές και να τροφοδοτήσουν με ελπίδες την αγορά, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου από τη μια θα επιδιώξει την επίλυση θεμάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη Σοφοκλέους και από την άλλη θα προετοιμάσει το νέο "διεθνοποιημένο" προφίλ του ΧΑΑ".

    [06] Κράτος - Εκκλησία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα το ζήτημα των ταυτοτήτων που έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε ρήξη τις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους. Σήμερα πρόκειται να συνέλθουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δύο επιτροπές. Η πρώτη για να συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα της νέας μορφής του εκκλησιαστικού αγώνα για τις ταυτότητες, δια της συλλογής υπογραφών. Η δεύτερη αφορά στην έκδοση πορίσματος με τις θέσεις της Εκκλησίας στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, το οποίο θα έχει ως τελικό αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι "ο έντονος σκεπτικισμός πολλών μητροπολιτών για μια ηπιότερη στάση στα θέματα με την Πολιτεία φαίνεται πως αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στοιχείο των διεργασιών που συντελούνται αυτές τις ημέρες στους κόλπους της Ιεραρχίας. Ζήτημα πρώτον: όχι και τόσο το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο, είναι πολύ πιθανόν να "βρεθεί η άκρη", αν και η Εκκλησία δεν το ανάγει σε μείζον και φυσικά, το αποσυνδέει από τις ταυτότητες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με γοργούς ρυθμούς εν ονόματι του εξευρωπαϊσμού της χώρας μας η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της αποορθοδοξοποίησης των Ελλήνων, αλλά και στην μετάλλαξη της ελληνορθόδοξης κοινωνίας μας σε λαϊκό κράτος. Η απάλειψη του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες και οι εξαγγελλόμενες προθέσεις των υπευθύνων του υπουργείου Παιδείας εξωστρακισμού της θρησκευτικής αγωγής από την εκπαίδευση των νεοελλήνων έρχονται να αποκαλύψουν τόσο την θρησκευτική απονεύρωση του Εθνους και τα μελλοντικά σχέδια των νεόκοπων μεταρρυθμιστών".

    [07] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

    "Λίγες μόλις μέρες πριν αρχίσει επίσημα ο κοινωνικός διάλογος, ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας καταθέτει νέες προτάσεις για το εργασιακό. Με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ τάσσεται υπέρ του 35ωρου σε συνδυασμό με μια καινούργια οργάνωση του χρόνου απασχόλησης. ΤΑυτόχρονα, δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το όριο του 2% που ισχύει για τις απολύσεις. Προτείνει, επίσης, να υιοθετηθεί ο θεσμός του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 21 August 2000 - 15:19:50 UTC