Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Οικονομική πολιτική
  • [03] Ολυμπιάδα
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Κράτος - Εκκλησία
  • [07] Ναυτική τραγωδία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Δημοσιονομικά

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του 2004, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η ναυτική τραγωδία στη θάλασσα του Μπάρεντς και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μερεμέτια μέχρι και την τελετή. Ο Λαλιώτης προβλέπει για το 2004. Προκάνουμε δεν προκάνουμε τα έργα της Ολυμπιάδας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υπερόπλο δοκίμαζαν οι Ρώσοι! Βρήκαν ναυάγιο πλοίου με το οποίο πιθανόν να συγκρούστηκε το υποβρύχιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στο παρά 5'. Ομολογία Λαλιώτη για την Ολυμπιάδα. Το Μάιο του 2004 θα είναι έτοιμα πέντε βασικά ολυμπιακά έργα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4.184 θέσεις μονίμων στο Δημόσιο. Προσλήψεις-αστραπή για την κάλυψη αναγκών.

    Η ΑΥΓΗ: Χάθηκαν όλοι...Επιχειρήσεις διάσωσης: Τέλος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στρατηγικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Νευραλγικό υπουργείο στον Γ. Σουφλιά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα πρώτα "μέτρα Σημίτη" για φοροελαφρύνσεις το 2001. Συνεχείς συσκέψεις για να καθορισθούν προτεραιότητες και τακτικές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2004- Η ομολογία της αποτυχίας. Κρύβουν την αλήθεια για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε κρίσιμα έργα.

    ΕΘΝΟΣ: Λήγουν οι προθεσμίες για 4.953 θέσεις στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ερχεται ο εγκέλαδος, σύμφωνα πάντα με την περίφημη θεωρία Τσιάπα. Ηδη ταρακουνήθηκε το Αλγέρι με 5,5R.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολα στο σφυρί. Ερώτηση - φωτιά από τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 5.583 προσλήψεων έως το Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πυρηνική βόμβα στο βυθό. Τετέλεσται για τους 118, τώρα άλλη απειλή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολεμάτε αλλήλους. Ερρίφθη ο κύβος για το διχαστικό δημοψήφισμα.

    ΕΣΤΙΑ: Μας διασύρουν για δωροδοκία. Ταπεινωτικό δημοσίευμα για τους Ολυμπιακούς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πάνω στο νήμα κρίνεται η τέλεση της Ολυμπιάδας. Βασικά έργα "προβλέπεται" να ολοκληρωθούν 100 ημέρες(!) προ των Αγώνων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σχεδιάζουν τον προϋπολογισμό του 2001. Εντός της εβδομάδος θα συζητηθεί η οικονομική πολιτική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα αμείλικτα ερωτηματικά για το χαμό του "Κούρσκ". Και οι 118 είναι νεκροί...

    ΝΙΚΗ: "Μετωπική" με τα μέτωπα. Τι περιλαμβάνει η "καυτή" ατζέντα του πρωθυπουργού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η νέα αντιλαϊκή επίθεση ετοιμάζεται. Συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Δραματικό μήνυμα προς Καραμανλή: "Εχασες τον έλεγχο". Νέα έκρηξη από 30 στελέχη.

    Η ΧΩΡΑ: Επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο. Οι Ρώσοι επιμένουν για σύγκρουση με βρετανικό υποβρύχιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ελληνες" με 200.000 Δρ. Διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των παράνομων ελληνοποιήσεων στους Φιλίππους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ροζ νύχτες στην Κύπρο. Ανάστατο το νησί - έρχεται η σειρά της Ιού.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα μεγάλα έργα και ...τα μεγάλα ψέματα!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το υποβρύχιο χάθηκε μαζί με τους άντρες του. Σε κλίμα ψυχροπολεμικών συνθηκών ο άδικος χαμός.

    [02] Οικονομική πολιτική

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το οπλοστάσιο του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη εν όψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης προσπαθεί να ενισχύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εισηγείται δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2001. Τα μέτρα προβλέπουν αύξηση του αφορολογήτου σε 2,5 εκατομμύρια δραχμές για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων σε 42,5% και μείωση του συντελεστή φορολογίας των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιριών σε 37,5%".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "η "διατηρησιμότητα" γίνεται η λέξη- κλειδί στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, απ όπου ο κ. Κ. Σημίτης θα αποσαφηνίσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής αλλά και τη θέση της χώρας συνολικά στη μετά - ΟΝΕ εποχή" .

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η προεκλογική υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ για αύξηση της έκπτωσης φόρου κατά 20.000 Δρ για κάθε παιδί που έχουν οι φορολογούμενοι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, λόγω του κόστους που θα έχει το μέτρο αυτό στον προϋπολογισμό".

    [03] Ολυμπιάδα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σοκ προκάλεσε χθες η ομολογία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη ότι τα επίμαχα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα ξεκινήσουν σε ...δύο χρόνια από σήμερα και θα είναι έτοιμα στο ...παρά πέντε. Η ομολογία των μεγάλων καθυστερήσεων προκάλεσε την δριμεία αντίδραση του Μιλτιάδη Εβερτ, που τόνισε με ανακοίνωσή του ότι ο υπουργός διέψευσε και εξέθεσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ" όχι μόνον εμφανίζει την Ελλάδα ανέτοιμη να εκπληρώση τις υποχρεώσεις της για την Ολυμπιάδα του 2004, αλλά την κατηγορεί - εμμέσως πλην σαφώς - και για δωροδοκίες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "κυριολεκτικά στο πάρα 5' αναμένεται να ολοκληρωθούν τα πέντε ολυμπιακά αθλητικά έργα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ και μόνο στην εξαιρετικά αισιόδοξη προοπτική της πιστής τήρησης του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Η ασθμαίνουσα κυβέρνηση του Κ. Σημίτη θα επιχειρήσει μεθαύριο να πείσει την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ότι όλα θα ετοιμαστούν εγκαίρως, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιφυλάξεις αν θα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον άθλο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "έπειτα από παλινωδίες, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τριών ετών και 24 ώρες πριν από την έλευση στην Αθήνα του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ζακ Ρόγκ, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων Κ. Λαλιώτη, "δεσμεύτηκε" χθες ότι θα παραδώσει στο "παραπέντε", 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν 10 από τα 28 ολυμπιακά αθλήματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σε ..."τεντωμένο σκοινί", το οποίο δύναται να κοπεί ανά πάσα στιγμή, με απρόβλεπτες συνέπειες στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, στηρίζεται το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των πέντε μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "αντιμέτωπος με τη θύελλα των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κώστας Καραμανλής, επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές του διακοπές στο γραφείο του στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Καραμανλής στον λεγόμενο "πρωινό καφέ" αφού άκουσε τους συνεργάτες του οι οποίοι του περιέγραψαν την κατάσταση ως "ζοφερή", ξεκαθάρισε τη θέση του στα θέματα που έχουν δημιουργήσει βαριά ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του άρτι αφιχθέντος στο νεοκλασικό Κώστα Καραμανλή, η ΝΔ μοιάζει ακυβέρνητο σκάφος, αφού οι συγκρούσεις στο στρατόπεδο των στελεχών που περιβάλλουν τη σημερινή ηγεσία κλιμακώνουν και η κατάσταση φαντάζει ανεξέλεγκτη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "αντιμέτωπος με τα νέα κρούσματα εσωστρέφειας στη ΝΔ βρίσκεται από χθες ο κ. Καραμανλής, επιστρέφοντας από τις θερινές διακοπές του, και επιχειρεί αφ ενός να εκτονώσει το κλίμα της έντασης των τελευταίων ημερών και αφ ετέρου να θέσει τις βάσεις για την αναδιοργάνωση του κόμματος και τη χάραξη της αντιπολιτευτικής γραμμής".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να έγινε κάποια...παρεξήγηση! Ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε ενεργοποίηση των στελεχών...τα στελέχη, όμως έγιναν λαλίστατα και έπεσαν με τα μούτρα στα μικρόφωνα. Αποτέλεσμα; δίνεται γι άλλη μια φορά η πραγματική εικόνα που επικρατεί στο κόμμα. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα, γεγονός που έχει οδηγήσει για άλλη μια φορά στην δημιουργία εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

    [05] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα ικανά για να παροτρύνουν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους και να τονώσουν την εμπιστοσύνη τους , χρειάζεται η αγορά προκειμένου να ανορθωθεί. Η απροθυμία των επενδυτών, μικρών και μεγάλων οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα και τώρα οι ειδικοί μετά την ανάγκη της ενίσχυσης της ρευστότητας κάνουν λόγο για την τροφοδότησή της με ειδήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "οι εταιρίες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να πληρώνουν το "μάρμαρο" της χρηματιστηριακής αβεβαιότητας που συνεχίζει να ταλανίζει τη Σοφοκλέους. Η εικόνα των οριακών απωλειών που εμφάνισε ο γενικός δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σε αναντιστοιχεία με τις πτωτικές τάσεις οι οποίες χαρακτήρισαν τη "συμπεριφορά" της πλειοψηφίας των μετοχών".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "με μικρή πτώση της τάξης του -0,15% τερμάτισε η χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η άνοδος που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών την περασμένη Παρασκευή δεν είχε συνέχεια. Πάντως, ευχάριστη έκπληξη της χθεσινής συνεδρίασης αποτέλεσε ο όγκος των συναλλαγών, που διαμορφώθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, φτάνοντας τα 79,1 δις Δρ και καταδεικνύοντας ότι μάλλον το κλίμα στην κεφαλαιαγορά σιγά -σιγά αρχίζει να αλλάζει προ το θετικότερο με περισσότερη ρευστότητα".

    [06] Κράτος - Εκκλησία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "με δύο συμβολικές ημερομηνίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος προσανατολίζεται να κηρύξει την έναρξη αλλά και τη λήξη της συγκέντρωσης υπογραφών για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον επτά μήνες".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε νέα φάση αναμένεται πως εισέρχεται η διαμάχη κυβέρνησης - Εκκλησίας, με αιχμή του δόρατος (και αφορμή) αυτή τη φορά το μάθημα των θρησκευτικών και το ενδεχόμενο εξαίρεσής του από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β και Γ Λυκείου. Στο επίκεντρο της διαμάχης παραμένει πάντα και το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "τη ρήξη με την πολιτεία επέλεξε ο αρχιεπίσκοπος καθώς η επιτροπή για τις ταυτότητες ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια επικίνδυνη διαίρεση των Ελλήνων πολιτών. Ομάδα από συνταγματολόγους θα διασφαλίσει την ...εγκυρότητα του εγχειρήματος, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί με ψηφοδέλτια φέροντα αύξοντα αριθμό".

    [07] Ναυτική τραγωδία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "παράλληλα με το δράμα των συγγενών που θρηνούν τους 118 άνδρες του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρύχιου, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης με συγκεχυμένες πληροφορίες, τόσο για το αν υπάρχουν ελπίδες για ζωντανούς, όσο και για το από που προήλθε η βύθιση του Κούρσκ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "για πρώτη φορά χθες επίσημη ρωσική ανακοίνωση επιβεβαιώνει εκείνο που όλοι απεύχονταν. Το θάνατο δηλαδή και των 118 μελών του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου που βρίσκεται καρφωμένο από τις 12 Αυγούστου στον βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Τώρα πια η τραγωδία του ρωσικού υποβρυχίου μετατρέπεται σε μυστήριο που αφορά τα αίτια του ναυαγίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η πυρηνική απειλή από τους δύο αντιδραστήρες του βυθισμένου "Κούρσκ", αποτελεί πλέον πονοκέφαλο για τους ειδικούς, μετά την επιβεβαίωση από τους Νορβηγούς και Βρετανούς δύτες του τραγικού τέλους των 118 μελών του "αβύθιστου" υποβρυχίου. Η ανέλκυσή του, εκτός του ότι είναι πολύ δύσκολη και πανάκριβη, εμπεριέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί το υποβρύχιο και να υπάρξει έκλυση ραδιενέργειας".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "το πρώτο κεφάλαιο μιας νέας ψυχροπολεμικής περιόδου στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ίσως αποτελέσει το χθεσινό τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Ιταρ-Τας, που ανέφερε ότι οι Ρώσοι εντόπισαν συντρίμμια από την κουπαστή της γέφυρας ενός ξένου υποβρυχίου, πιθανότατα βρετανικού, σε απόσταση μόλις 330 μέτρων από το ναυάγιο του "Κούρσκ". Λίγες ώρες νωρίτερα στο βυθό της Θάλασσας του Μπάρεντς είχε γραφτεί ο επίλογος της αναμενόμενης εδώ και ημέρες ναυτικής τραγωδίας".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πακέτα φοροελαφρύνσεων. Για τη διετία 2001-2002 με κόστος 250-300 δις. Δρ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση φόρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελαφρύνσεις 2,5% στις μη εισηγμένες. Προϋπολογισμός:δραματική μείωση των δαπανών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λιγότερους φόρους θα πληρώσουν το 2001 πρόσωπα και εταιρίες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κινήσεις στήριξης για να ανακοπεί η πτώση με αγορές χαρτιών του δείκτη".

    [09] Δημοσιονομικά

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Αυξάνεται το αφορολόγητο μισθωτών - συνταξιούχων στα 2,5 εκ. Δρ. Τιμαριθμοποείται 5% η φορολογική κλίμακα. Μειώνεται ο συντελεστής των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών σε 37,5% το 2001 και 35% το 2002. Μειώνεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 22 August 2000 - 14:10:34 UTC