Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Παιδεία
  • [03] Διαμάχη κράτους-Εκκλησίας
  • [04] Οικονομική πολιτική
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Προϋπολογισμός

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εβρεξε γάτες στο χειρουργείο. Η κατάντια του ΕΣΥ στο Λαϊκό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βόμβα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Τέρμα σε ντόπα και ...κόκα με υποχρεωτικές εξετάσεις αίματος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ρήτρες Γιάννας. Ξαφνική συνάντηση με Σημίτη. Στις συμβάσεις για τα έργα της Ολυμπιάδας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλοία νεκροφόρες μεταφέρουν επιβάτες. Απαράδεκτη η κατάσταση στην ακτοπλοΐα.

    Η ΑΥΓΗ: Στήριξη του 35ωρου από την κοινωνία. Πολιτική πρωτοβουλία του Συνασπισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2 τροπολογίες στη Βουλή για τους έκτακτους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευθυμίου ξηλώνει Αρσένη και αλλάζουν ριζικά οι εξετάσεις στα Λύκεια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πεντοχίλιαρο της κοροϊδίας. Οι περίφημες φοροελαφρύνσεις μισθωτών - συνταξιούχων.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιά μαθήματα "κόβονται" από τις Πανελλαδικές. Οριστικοποιούνται οι αλλαγές για τη νέα χρονιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σμήνος προσεισμών εν αναμονή του μεγάλου. Η θεωρία Τσιάπα για 87η φορά επαληθεύεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμπαίζουν μισθωτούς - συνταξιούχους. Ημίμετρα και πενιχρές φορολογικές ελαφρύνσεις με δόσεις περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λύκεια:Πράσινο φως για τις αλλαγές στη μεταρρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δι' ευχών Σημίτη και Καραμανλή. Τέλος τα Θρησκευτικά από τις εξετάσεις για ΑΕΙ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το μυστικό του Κούρσκ. Προετοίμαζε επάνοδο του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

    ΕΣΤΙΑ: Είναι ασφαλή τα "Δελφίνια"Κρίσιμα ερωτήματα εγείρει το ατύχημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: από το νηπιαγωγείο η νέα τομή Ευθυμίου. Αναθεωρείται από μηδενική βάση η μεταρρύθμιση Αρσένη...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εν αρχή ήν ...ο διάλογος. Οι συνδικαλιστικοί φορείς διατυπώνουν τις απόψεις τους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ουρές υπουργών για Σίδνεϊ, προκάλεσαν έκρηξη Σημίτη. Αφησε μόνο τρεις στην αποστολή.

    ΝΙΚΗ: Ελαφρύνσεις 250-300 δις...με κλιμάκωση 2 ετών. Οριστικοποιήθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προωθούν ασφυκτικό κράτος για την ΟΝΕ. Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οριστικό με πράσινο φως από Σημίτη.. Κόβουν Θρησκευτικά και άλλα 4 μαθήματα.

    Η ΧΩΡΑ: Πυρ και μανία η Γιάννα με Λαλιώτη. Πρωί-πρωί στο Μαξίμου με νέο τελεσίγραφο παραίτησης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ψαλίδι στις δαπάνες. Παρέμβαση Σημίτη για να περικοπούν οι υπερβολικές αξιώσεις πολλών υπουργών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το χαβά τους οι γείτονές μας. Μειονότητα βλάχων "ανακάλυψε" η Αγκυρα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κατασίγασαν τα πάθη στη Νέα Δημοκρατία. Με παρέμβαση Κώστα Καραμανλή, μετά από δώδεκα μέρες αντιπαράθεσης, συμφώνησαν Μοσχονάς - περιφερειάρχες.

    [02] Παιδεία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ο όγκος των μαθημάτων, που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στη Β?και Γ? Λυκείου, περιορίζεται δραστικά. Οι περικοπές θα γίνουν με τρεις κυρίως τρόπους: Πρώτον, με την αφαίρεση από τις εξετάσεις ορισμένων μαθημάτων. Δεύτερον, με τη συμπύκνωση μαθημάτων "γενικής παιδείας" και "κατεύθυνσης". Και τρίτον με τη συνεξέταση άλλων, όπως η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης στη μεταρρύθμιση Αρσένη εξέθεσε χθες βράδυ στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν (και προφανώς συμφωνήθηκαν) με τον πρωθυπουργό καθώς επίκειται η αυριανή σύνοδος του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκλίνουσες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πάντως ότι η κυβέρνηση, δια του κ. Ευθυμίου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές (και) του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανατρέποντας ουσιαστικά την πολιτική Αρσένη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "με αφορμή τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου, η κυβέρνηση κατευθύνεται σε μια ευρύτερη μεταβολή σε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ο κ. Ευθυμίου παρουσίασε μια νέα συνολική πλατφόρμα για την Παιδεία, που συνιστά επαναπροσέγγιση όλων των κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "προ των πυλών βρίσκεται η μεταρρύθμιση...της μεταρρύθμισης, καθώς χθες ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου είχε πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την "επικύρωση" των επερχόμενων αλλαγών κυρίως στο εξεταστικό σύστημα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "με τις ευχές και της ΝΔ τέλος το μάθημα των Θρησκευτικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β και Γ Λυκείου. "Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ", δήλωσε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πράσινο φως για την περικοπή των Θρησκευτικών άναψε και ο πρωθυπουργός στον υπουργό Παιδείας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου".

    [03] Διαμάχη κράτους-Εκκλησίας

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "το ενδεχόμενο η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει το μάθημα των Θρησκευτικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β και Γ' Λυκείου άφησε χθες ανοιχτό ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, αποφεύγοντας, ωστόσο να κάνει λόγο για πιο δυναμικές αντιδράσεις, ανάλογες με αυτές της υπόθεσης των ταυτοτήτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ο όρος "Δελτίο Αστυνομικής Αναγνώρισης" είναι πιθανό να δώσει λύση στο θέμα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος, ο οποίος τόνισε πως με αυτή την ονομασία δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται πολλά στοιχεία του ατόμου και μπορεί να αποφευχθεί η σύγκρουση! Εν τω μεταξύ, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να φτάνουν τα νέα έντυπα των ταυτοτήτων στα αστυνομικά τμήματα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "κάθε ημέρα που περνάει όλο και περισσότεροι Μητροπολίτες εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις κινήσεις της Εκκλησίας στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ και ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος γίνεται καθημερινά δέκτης προτάσεων για να "κλείσει το θέμα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "μήνυμα ελπίδας και ομολογία πίστεως θα είναι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, που θα διαβαστεί σε όλους τους Ι. Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η πληροφορία του ΕΤ στην οποία προστίθεται ότι μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει η διαδικασία της συλλογής των υπογραφών η Ιερά Σύνοδος, η Αρχιεπισκοπή και πολλές Μητροπόλεις έγιναν δέκτες του μεγάλου ενθουσιασμού που επικρατεί στο λαό για τη συγκεκριμένη απόφαση".

    [04] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ημίμετρα και πενιχρές φορολογικές ελαφρύνσεις με δόσεις(!) περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 65ης ΔΕΘ στις 2 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογήσεως του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων είχαν από την αρχή χαρακτηρισθεί ως ημιτελή και ασφαλώς καθόλου γενναία, όπως περί του αντιθέτου διετείνοντο οι επικεφαλής των οικονομικών υπουργείων".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σκέτη κοροϊδία αποδεικνύονται για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις που δεν θα ξεπερνούν τελικά το πεντοχίλιαρο. Παίρνοντας μάλιστα πίσω την διακήρυξή της για μείωση του φόρου στην ιδιοκατοίκηση και επιβάλλοντας νέα χαράτσια στα ακίνητα μέσω της εκτίναξης στα ύψη του φόρου μεταβίβασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "οριστικοποιήθηκαν, στη μαραθώνια χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι εξαγγελίες που θα κάνει ο Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στη ΔΕΘ που θα δίνουν το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με ορίζοντα διετίας. Η σφιχτή εισοδηματική πολιτική περιορίζει το εύρος των φορολογικών ελαφρύνσεων, που τελικά θα κοστίσει 250 με 300 δις Δρ".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "σε αντίθεση με τις ελαφρύνσεις φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, που αποτελούν "εμπαιγμό" η μείωσις του συντελεστού φορολογήσεως των κερδών των ανωνύμων εταιριών που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι "πραγματική" και διόλου ευκαταφρόνητη. Ολο το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθή στη βουλή προς ψήφιση το φθινόπωρο, μαζί με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2001".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "περισσότερα χρήματα για υγεία, παιδεία, πολιτισμό και εργασία, αλλά συγκρατημένες αυξήσεις συναποφάσισαν ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με προτεραιότητα τη σταθεροποίηση των οικονομικών επιδόσεων".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "τελικά, το "σίριαλ Σπηλιωτόπουλου" που ταλανίζει εδώ και μήνες τη Ρηγίλλης δεν φαίνεται να έχει τέλος! Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σχέσεις του Κ. Καραμανλή με τον στενό του συνεργάτη βρίσκονται και πάλι σε ...άριστο σημείο, μετά την "κοιλιά" που έκαναν εν μέσω θέρους".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τη μέθοδο της "εργασιοθεραπείας" φαίνεται να επιλέγει η ηγεσία της ΝΔ για να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια και την εσωκομματική αμφισβήτηση που χαρακτηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σ αυτό το σχέδιο εντάσσονται οι αλλεπάλληλες συσκέψεις και η βιομηχανία έκδοσης ανακοινώσεων και θέσεων για σειρά θεμάτων όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση", ο "κοινωνικός διάλογος" για τα θέματα απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή της εργασιοθεραπείας ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στην προσπάθειά του να σβήσει και την τελευταία εστία έντασης στη ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής στον απόηχο της νέας επιστολής διαμαρτυρίας από τα στελέχη της νότιας Ελλάδας που αποπέμφθηκαν , συνέχισε τις συσκέψεις με τα στελέχη του κόμματος εν όψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μετά την πυροσβεστική παρέμβασή του για την εκτόνωση της θερινής εσωκομματικής αναταραχής που ξέσπασε στη ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να αναδείξει τις αιχμές της αντιπολιτευτικής δράσης του κόμματος ενόψει της εμφάνισής του στη ΔΕΘ".

    [06] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "παρεμβατικές κινήσεις στήριξης διαβλέπουν οι χρηματιστηριακοί παράγοντες πίσω από τις ανοδικές τάσεις που εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα από τα αποκαλούμενα καρτικόχαρτα. Πρόκειται για μετοχές κρατικού ενδιαφέροντος εταιριών οι οποίες και στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου του περασμένου Απριλίου είχαν αποτελέσει το μοχλό στήριξης της αγοράς. από εκεί κι έπειτα, όμως, η ...απώλεια στήριξης βύθισε τα 'χαρτιά' σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και πολλαπλασίασε τα προβλήματα στην ήδη τραυματισμένη Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "στον αντίποδα της συνεδρίασης της Δευτέρας βρέθηκε χθες η Σοφοκλέους καθώς ενισχύθηκε κινούμενη σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Η χθεσινή άνοδος δεν φάνηκε να αιφνιδιάζει τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, οι οποίοι προσδοκούσαν θετική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά την ανοδική αντίδραση του γενικού δείκτη τιμών κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης της Δευτέρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "κολύμπησε πολύ βαθιά η Σοφοκλέους και τα σημάδια κόπωσης δεν άργησαν να φανούν. Αλλοι έχασαν τις ελπίδες τους και άλλοι αψηφώντας τον όποιο κίνδυνο έπιασαν το σωσίβιο των Παραγώγων και πορεύτηκαν".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "ανεπαίσθητα κέρδη, της τάξης του 0,16% κατέγραψε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, κατορθώνοντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε στη διάρκεια της συνεδρίασης, οπότε βρέθηκε μέχρι και τις 3.742,97 μονάδες. Πρόκειται για μια μικρή "ανάσα" στο δυσμενέστατο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στο απογοητευτικό επίπεδο του συνολικού όγκου των συναλλαγών."

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μάχη για τις δαπάνες. Η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα για την κατάρτιση πλεονασματικού προϋπολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "6μηνη στήριξη στις μετοχές από τους αναδόχους. Δηλώσεις Αλεξάκη στη Βουλή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μέτρα για συγχωνεύσεις εταιρειών πληροφορικής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρω-προϋπολογισμός λιτότη- τας για το 2001".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εξάμηνη εγγύηση τιμής στις νέο-εισαγόμενες μετοχές. Δεσμεύσεις Π. Αλεξάκη στη Βουλή".

    [08] Προϋπολογισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Αυστηρά πλαφόν πρόκειται να τεθούν στα υπουργεία για το 2001. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εντός ΟΝΕ εποχή" δηλώνει ο ΥΠΕΘΟ, Γ. Παπαντωνίου. Δεν τίθεται θέμα περιορισμού του πακέτου των φοροελαφρύνσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 August 2000 - 15:58:05 UTC