Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Εκπαίδευση
  • [05] Ελληνική Οικονομία
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Συνέντευξη Εβερτ
  • [08] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

  • [01] TΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η ελληνική οικονομία και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρουκέτες πετρελαίου σκιάζουν την Ολυμπιάδα. Αγωνία για πόλεμο στον Περσικό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βγαίνουν οι βάσεις. Από ώρα σε ώρα η ανακοίνωση των βαθμών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κατηγορώ Γιαννόπουλου. Συνέντευξη-καταγγελία του πρώην υπουργού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγώνουν μισθοί-συντάξεις. Εκτακτα μέτρα για καύσιμα-δολάριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φωτιά" το πετρέλαιο καίει την οικονομία. Αλυσιδωτές αυξήσεις και πληθωριστική έκρηξη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί έχασαν, ποιοί κέρδισαν και ποιοί στήριξαν τις μετοχές.

    ΕΘΝΟΣ: Ν. Χριστοδουλάκης: Το σχέδιο άμυνας στη φωτιά Από τα καύσιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κοκτέιλ μολότοφ" καίει Αιγαίο και Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα "τρόϊκα" στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βαβέλ τα δημοτικά σχολεία Από τους μετανάστες. Μειώνονται δραματικά οι Ελληνες μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπανάκι στους υπουργούς. Σημίτης: Κάντε εγκαίρως προγράμματα για έργα, αλλιώς...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σκιά Σαντάμ στην οικονομία. Τιμή-ρεκόρ στο πετρέλαιο Από ιρακινό "πόλεμο νεύρων".

    ΕΣΤΙΑ: Κρύβουν την αλήθεια. Στα πρόθυρα καταστροφής η ελληνική οικονομία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φ. Πετσάλνικος: Στα προφορικά δεύτερη ευκαιρία για φέτος.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 23 βουλευτές της ΝΔ ψάχνουν αρχηγό.

    Η ΧΩΡΑ: Η λίστα των φεσαδόρων του ΙΚΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χ. Παπακωνσταντίνου: Γκρεμίστε νοσοκομεία!

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλή αρχή. Ασημένιος ο Σαμπάνης - 4οι τρεις ποδηλάτες.

    [02] Χρηματιστήριο

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Εναν χρόνο μετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη της Σοφοκλέους στο ρεκόρ όλων των εποχών, τις 6.355,04 μονάδες, τα δυο τρίτα των μετοχών οι οποίες ήσαν σε διαπραγμάτευση στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 έχουν χάσει πάνω Από το 50% της αξίας τους. Μόνον οκτώ μετοχές σε σύνολο 289 εμφανίζουν κέρδη. Αυτό προκύπτει Από τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, καθώς και Από τους καταλόγους με τις μεταβολές συμμετοχής των μεγαλομετόχων των εταιρειών".

    O ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με τιμή εκκίνησης τις 4.204 μονάδες θα ξεκινήσει την πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας η Σοφοκλέους. Μια εβδομάδα την οποία αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, τόσο οι ειδικοί αναλυτές όσο και οι εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι αναμένεται στη διάρκεια των επομένων ημερών να παίξουν για μία ακόμη φορά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αγοράς."

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με γοργούς ρυθμούς προωθείται στη Νέα Υόρκη το σχέδιο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου Από την κυβέρνηση Ετσεβίτ και τους Αμερικανούς, με τη σιωπηλή συναίνεση της κυβέρνησης Σημίτη. Οι Γ.Α.Παπανδρέου και Ι. Τζέμ συναντήθηκαν δύο φορές για να αναπτύξουν τα ΜΟΕ και να "επιβεβαιώσουν" τη φιλία τους. Μόνο ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για την υπαρκτή τουρκική απειλή στο Αρχιπέλαγος και την Κύπρο...".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε πλήρη κατάρρευση των προσχημάτων και αποκάλυψη της διαμορφούμενης νέας σκληρής πραγματικότητας οδηγούνται- και μάλιστα ταχύτατα- οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απεδέχθη τελικώς τη διεύρυνση των διαβουλεύσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ -σε διμερές επίπεδο- την ίδια στιγμή κατά την οποία οι Τούρκοι σε μια πρωτοφανή επίδειξη..."απληστίας" σπεύδουν να ζητήσουν περισσότερα".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει την οργή Ελλήνων και Κυπρίων, λόγω της στάσης που τήρησε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, όπου συνομιλώντας με το "φίλο Τζεμ", ήταν εκείνος που σχεδιαγράφησε την εικόνα εντυπωσιακής βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βοήθησε για μια ακόμη φορά την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "στη Νέα Υόρκη ο κύβος ερρίφθη. Παρ' ότι η πληθώρα ξένων Ηγετών που συνέρρευσαν στην αμερικανική μεγαλούπολή για την πανηγυρική σύνοδο του ΟΗΕ, δεν επέτρεψε κάποια συνδιαλλαγή κορυφής - τύπου Ντέητον - παρ' όλα ταύτα, η συστηματική προεργασία του ξένου παράγοντα και ειδικά των ΗΠΑ στο σύνολο των ζητημάτων του τριγώνου Αθήνας Λευκωσίας -Αγκυρας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, δημιουργούν την βάση για δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και, σε δεύτερο στάδιο, σοβαρές αναδιατάξεις στο Αιγαίο."

    [04] Εκπαίδευση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "απογειώνεται η αγωνία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, καθώς ενώ επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες ότι θα είναι πρωτοφανές το ύψος των βαθμών που θα απαιτήσουν φέτος τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Από τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας μετέθεσε για την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου την ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι εισαγωγικές βάσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "με κομμένη την ανάσα, χιλιάδες οικογένειες υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιμένουν αύριο τους ιθύνοντες του υπουργείου και δη της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας να δώσουν τις βάσεις τελειοφοίτων και αποφοίτων στη δημοσιότητα... Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να προχωρά οριστικά στην επίσημη ανακοίνωση των βάσεων αύριο, όπως και να πετούν στα ύψη κυρίως οι βάσεις των τελειοφοίτων, αλλά και οι βάσεις των αποφοίτων στην Α' και τη Β' δέσμη".

    [05] Ελληνική Οικονομία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο εισέρχεται η ελληνική ΟΙκονομία, που παρά τη σημαντική πρόοδό της τα τελευταία χρόνια, υφίσταται και αυτή τις δραματικές επιπτώσεις Από τη συνεχιζόμενη ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η ανεξέλεγκτη πορεία του μαύρου χρυσού προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε πληθωρισμό, δημόσιο χρέος, ανάπτυξη κλπ και το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την κυβέρνηση".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "η ελληνική οικονομία δεν αντέχει. Με το πετρέλαιο να υπερβαίνη πλέον τα 35 δολλάρια το βαρέλι και με το δολλάριο να εγγίζη τις 400 δραχμές, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Και είναι λάθος των κυβερνώντων ότι δεν τις εξηγούν ευθέως προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου να ληφθούν Από τώρα όσο μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της επερχομένης καταστροφής".

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι "στη μετα συνεδριακή περίοδο μεταθέτει η Ρηγίλλης την... ενσάρκωση της στρατηγικής του "μεσαίου χώρου", προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα και διαμαρτυρίες Από την πτέρυγα της "σκληρής Δεξιάς" στην πορεία προς τη διεξαγωγή της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας της Ν.Δ.".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "με ανοιχτά πολλά μέτωπα η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται τις προσεχείς ημέρες σε μια μακρά προσυνεδριακή περίοδο που αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση του τακτικού συνεδρίου το β' δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η αυλαία επισήμως ανοίγει αύριο με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Ρηγίλλης όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το οργανόγραμμα, αλλά και το χρονόγραμμα των διαδικασιών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "η αθέατη πλευρά του φεγγαριού είναι αυτή που προβληματίζει τον κ. Καραμανλή και τον αναγκάζει να επιλέγει στρατηγικές όξυνσης εν όψει του Συνεδρίου. Υπάρχει πλέον μια ισχυρή ομάδα βουλευτών (υπολογίζονται τουλάχιστον 23), που επικοινωνούν με πάρα πολλά στελέχη, τα περισσότερα αιρετά (δηλαδή νομάρχες και δήμαρχοι), που ασφυκτιούν υπό τον Κ. Καραμανλή και εν όψει του Συνεδρίου απαιτούν ρήξεις και τολμηρές κινήσεις".

    [07] Συνέντευξη Εβερτ

    Σαφή απάντηση στη Ντόρα Μπακογιάννη και εν γένει στον εσωκομματικό αντιπολιτευτικό πόλο της ΝΔ δίνει σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, διαφωνώντας ριζικά με την πρότασή της για πρόεδρο του κόμματος με συγκεκριμένη θητεία. "Διαφωνώ. Ετσι οδεύουμε σε μια κατάσταση όπου στρέφουμε την προσοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες", λέει χαρακτηριστικά και προκαλεί παράλληλα τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κώστα Καραμανλή, "αν θεωρήσουν ότι δεν αποδίδει ο αρχηγός, να θέσουν το θέμα στο συνέδριο". Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στρέφεται κατά των βουλευτών που ασχολούνται με τα εσωκομματικά "αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο" και δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει να πάρει το συνέδριο χαρακτήρα εσωστρέφειας. Εμμεση απάντηση όμως ο κ. Εβερτ δείνει και στις αντιρρήσεις Μητσοτάκη-Μπακογιάννη στο ενδεχόμενο επιστροφής Σαμαρά. "Κανένας δεν πρέπει να λέει ότι μετά Από τόσα χρόνια δεν δέχομαι κάποιον άλλο, δεν μπορούμε μετά Από τόσα χρόνια να γυρνάμε πίσω...", λέει.

    Συνέντευξη Πετσάλνικου

    Ο υφυπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ προαναγγέλει ότι δικαίωμα βελτίωσης και του προφορικού βαθμού θα έχουν, ειδικά και μόνο για φέτος, οι απόφοιτοι της Γ' Λυκείου που θα επιχειρήσουν νέα προσπάθεια εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ του χρόνου. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι φετινοί απόφοιτοι της Γ' Λυκείου μπορούν να μην παραλάβουν φέτος το απολυτήριό τους και να επαναλάβουν την τάξη βελτιώνοντας και τον προφορικό βαθμό τους προτού δώσουν εξετάσεις σε εννέα και όχι πλέον σε δεκατέσσερα μαθήματα. Ο κ. Πετσάλνικος τονίζει ακόμη ότι ο μη συνυπολογισμός του προφορικού βαθμού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα σήμαινε ακύρωση του συνόλου της σχολικής διαδικασίας.

    [08] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    Ως την επιβολή πλαφόν, δελτίο τιμών, σε βενζίνη και πετρέλαιο είναι αποφασισμένη να φθάσει η κυβέρνηση, στην έσχατη προσπάθειά της για να ανακοπεί μια εκτεταμένη κερδοσκοπία στην αγορά, καθώς και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ελλείψεων. Το ενδεχόμενο αυτό αφήνει ανοικτό σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Κάλεσε δε την αγορά να πειθαρχήσει και να προσαρμοστεί για να μην προχωρήσει το υπουργείο στην έκδοση δελτίου τιμών καυσίμων. Κρίσιμοι για το θέμα αυτό θα είναι δυο παράγοντες αυτή την εβδομάδα. Η εξέλιξη των διεθνών τιμών πετρελαίου και δολαρίου και η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης τις ημέρες αυτές, με εκπροσώπους του πετρελαϊκού κυκλώματος της χώρας μας (διϋλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, πρατήρια).
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 18 September 2000 - 16:22:26 UTC