Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Απόφαση ΕΕ
  • [03] Υπόθεση Μητρόπουλου
  • [04] Εκλογές ΗΠΑ
  • [05] Ελληνική οικονομία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Σοφοκλέους

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η απόφαση Δαφέρμου για Β. Μητρόπουλο, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια για κόμμα Αβραμόπουλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καραμανλής: Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα ... και τη θέλουμε!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μόνιμοι 20.000 έκτακτοι. Ενώ τακτοποιήθηκαν ήδη 15.000 συμβασιούχοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι ετοιμάζει ο Πάγκαλος για τα εθνικά θέματα. "Μην είστε αφελείς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις - φωτιά στα ΙΧ. Μέχρι 15% επάνω από 1.1.2001.

    Η ΑΥΓΗ: Οι εθνικές προτεραιότητες φρένο στην ευρωπαϊκή πορεία. Και με τη νέα συνθήκη παραμένει το Δημοκρατικό και Κοινωνικό έλλειμμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλευτές της ΝΔ προσχωρούν στο κόμμα Αβραμόπουλου. Ακόμα και ο Μιχάλης Λιάπης εγκατέλειψε τον Καραμανλή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα Σύν και Πλήν της Ευρώπης. Η νέα εικόνα της Ενωσης μετά τον μαραθώνιο της Νίκαιας. Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι συμβιβασμοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κοροϊδεύουν με τη θητεία. Στις καλένδες η εξάμηνη μείωση που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά.

    ΕΘΝΟΣ: Γλυκιά ήττα των μικρών της Ευρώπης. Στη σκληρή μάχη για την εξουσία στην Ενωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προϋπολόγιζαν" τις κινήσεις του Μήτσου. Χθες στην ΚΟ της ΝΔ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αφαίμαξη μισθωτών - συνταξιούχων. Πώς θα υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου από 1-1-2001.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλή ευκαιρία για 3.952 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νέα Ενωση διαιρεμένων. Ευρώπη: από το όραμα, στην μικροπολιτική συμμαχιών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βαθύ ρήγμα στην Ευρώπη. Θεσμοθετήθηκε "διευθυντήριο" των ισχυρών στη Νίκαια.

    Espresso: Στην πλατεία Συντάγματος. Κρυφή υπόγεια πολιτεία. Υπόγειες στοές. Αμύθητοι θησαυροί. Κρυφά σχολειά.

    ΕΣΤΙΑ: Κλονίζεται η οικονομία. Ανεξέλεγκτος πλέον ο πληθωρισμός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρώπη: και όμως κινείται ... Διστακτικό αλλά σημαντικό το πρώτο βήμα που επετεύχθη στη Νίκαια για την ομοσπονδιοποίηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ευρώπη δύο ταχυτήτων ... Κ. Σημίτης: Η απόφαση ήταν πολύ καλή για την Ελλάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απείλησε βέτο για τους 22 ευρωβουλευτές ο Σημίτης. Το άγνωστο παρασκήνιο της Νίκαιας.

    ΝΙΚΗ: Τρίτο κόμμα "μπαλαντέρ" αναδεικνύεται ο Δήμαρχος. Ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού δείχνουν τα γκάλοπ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύνοδος Κορυφής Νίκαιας: Βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Με βήμα ταχύ...Φλεβάρη το κόμμα. Σε σύγχυση ο Καραμανλής. Σε διχασμό το Μητσοτακαίϊκο.

    Η ΧΩΡΑ: Ανοίγουν οι μυστικοί λογαριασμοί του ποδοσφαίρου. Επέμβαση εισαγγελέα για την άγρια συμμορία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισαγγελέας για το νερό. Διατάχθηκε έρευνα στην ΕΥΑΘ ύστερα από τις πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γερνάει επικίνδυνα η Ελλάδα. Διογκώνεται το δημογραφικό στην Ελλάδα.

    [02] Απόφαση ΕΕ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στο "μεγάλο παζάρι" που έγινε, καθώς η Ενωση καλπάζει προς την επέκτασή της, οι ισχυροί ενίσχυσαν τις θέσεις τους αλλά όχι στο βαθμό που επιδίωκαν. Μ΄ αυτή την έννοια τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν μια γλυκιά ήττα των μικρών κρατών. Ειδικά η Ελλάδα δεν έχασε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ύστερα από πολλές και εξοντωτικές διαπραγματεύσεις, μαθηματικούς υπολογισμούς και ανατολίτικα παζάρια, έληξε η σύνοδος κορυφής των "15", καταλήγοντας στη δυσανάγνωστη Συνθήκη της Νίκαιας, που είναι πολύ μακριά από το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης των Πολιτών". Χάθηκε στη Νίκαια ακόμη μια ευκαιρία να παραμερίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη νοοτροπία του παζαριού και των εξισώσεων και να δουν με δημοκρατική προοπτική την Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει μάλιστα και της διεύρυνσής της.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "και τώρα δεν απομένει παρά να μάθουν και οι πολίτες της Ευρώπης τι ακριβώς σημαίνει για το μέλλον μας η ιστορικής σημασίας συμφωνία - όπως χαρακτηρίστηκε - την οποία έκλεισαν χθες το πρωί, την πέμπτη μέρα των διαπραγματεύσεών τους, οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της ΕΕ στη Νίκαια της Γαλλίας".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "με βέτο σε ολόκληρη τη συνθήκη απείλησε ο Κώστας Σημίτης προκειμένου να πάρει η Ελλάδα 22 αντί για 20 ευρωβουλευτές στον ιστορικό συμβιβασμό της Νίκαιας. Οι "15" μετά τη μακρύτερη διαπραγμάτευση στην ιστορία της Ενωσης, κατέληξαν σε μια νέα συνθήκη που διασφαλίζει τις ισορροπίες μεγάλων και μικρών χωρών, αλλά δυσκολεύει και περιπλέκει τη λήψη αποφάσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "χρειάστηκαν πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, τρία σχέδια κειμένων της γαλλικής προεδρίας, έξι συνολικά "βέτο" που τέθηκαν από ισάριθμες χώρες, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, μια σύγκρουση κορυφής μεταξύ Ζ. Σιράκ και Γκ. Σρέντερ για να υπογραφεί τελικά στις 5.00 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα η Συνθήκη συμβιβασμού της Νίκαιας".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "στην περαιτέρω ενίσχυση όλων των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ΕΕ οδηγεί η συνθήκη της Νίκαιας, στην οποία κατέληξαν Χθες τα ξημερώματα οι δεκαπέντε ηγέτες της ΕΕ. Ωστόσο, οι μεταξύ τους αντιθέσεις εκδηλώθηκαν με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τους ιθύνοντες της ΕΕ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι " αν ισχύει η παροιμία για "της νύχτας τα καμώματα" το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη Νίκαια της Γαλλίας ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, δεν είναι πολύ ελπιδοφόρο".

    Αβραμόπουλος Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για την αναγγελία της ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο και κανείς στη ΝΔ δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία περί αυτού. Το "διαζύγιο" του δημάρχου Αθηναίων με τη ΝΔ είναι πλέον οριστικό, όχι όμως με τη "σιωπηρή πλειοψηφία" των βουλευτών και άλλων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "ζήτημα λίγων μηνών είναι πλέον η ίδρυση κόμματος από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλο. Η προετοιμασία για τον νέο πολιτικό φορέα συνεχίζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς πλέον καθώς όλα δείχνουν ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την ανακοίνωση της ίδρυσης του υπό την ηγεσία του πολιτικού φορέα".

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προχωρά οριστικά στη δημιουργία κόμματος. Η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου με στενούς του συνεργάτες, είχε να κάνει με τη στάση που θα κρατήσουν όλοι, που θα ανοίξουν τα γραφεία του κόμματος κλπ . Ο κύβος ερρίφθη..."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "οι δημοσκοπήσεις μπορεί να έφεραν χαμόγελα στη Ρηγίλλης την ίδια στιγμή όμως "αλείφουν με βούτυρο το ψωμί του Δημήτρη Αβραμόπουλου" όχι μόνο ως προς την καταγραφή των ποσοστών που λαμβάνει όσο εκ του γεγονότος ότι συντηρούν στο προσκήνιο το κυοφορούμενο εγχείρημά του".

    [03] Υπόθεση Μητρόπουλου

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "κορυφώνεται ο "πόλεμος χαρακωμάτων" μεταξύ Πολιτείας και Β. Μητρόπουλου. Χθες έκαναν ξαφνική επίσκεψη στα γραφεία της ΕΠΑΕ "Ράμπο" του ΣΔΟΕ και έκαναν "φύλλο και φτερό" το λογιστήριο της οργανώτριας αρχής για να εντοπίσουν διάφορες παρατυπίες που αφορούν οικονομικές συναλλαγές της ΕΠΑΕ με τις ΠΑΕ". Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ο πόλεμος ανάμεσα στην πολιτεία και την ΕΠΑΕ ή τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη και τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο ή των επιχειρηματικών ομάδων και των συμφερόντων τους με..θύμα το ποδόσφαιρο καλά κρατεί. Χθες νέα επεισόδια προστέθηκαν στη διαδικασία που μήνες τώρα επισκιάζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός αλλά και η κοινωνική μας ζωή".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο είναι αποφασισμένος να βάλει ο Γιώργος Φλωρίδης για να πετύχει την κάθαρση στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν πτοήθηκε από την απόφαση που έβγαλε την περασμένη Παρασκευή ο αθλητικός δικαστής Δημήτρης Ορφανίδης και κήρυξε αντισυνταγματικό τον αθλητικό νόμο 2858/2000 για να αποτρέψει την αποπομπή του Βίκτορα Μητρόπουλου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "διαψεύσθηκαν πλήρως οι "Κασσάνδρες" που προέβλεπαν ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα στήριζε την πρόσφατη απόφαση του αθλητικού δικαστή, ο οποίος έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την έκπτωση του κ. Β. Μητρόπουλου από την ηγεσία της ΕΠΑΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "καλώς θεωρεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι έπραξε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, να διαβιβάσει στον αθλητικό δικαστή το βούλευμα σε βάρος του Βίκτωρα Μητρόπουλου. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι αμέσως μετά, ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε προσφυγή στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ζητώντας την άμεση ανατροπή της απόφασης και την έκδοση διαπιστωτικής πράξης για την έκπτωση του Βίκτωρα Μητρόπουλου".

    [04] Εκλογές ΗΠΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "όλα λοιπόν σε αυτό το "ντέρμπι" που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και πέντε ημέρες στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, για το αν πρέπει να γίνει νέα καταμέτρηση δεκάδων χιλιάδων ψήφων της Φλόριντα, όπως είχε ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "σήμερα κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου των ΗΠΑ, όσον αφορά την συνταγματικότητα ή όχι της απόφασης του πολιτειακού δικαστηρίου της Φλόριντα να διατάξει την ανακαταμέτρηση των 46 χιλιάδων αμφισβητούμενων ψήφων στην επίμαχη Πολιτεία, που θα κρίνουν τους 25 εκλέκτορες και τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "από μια κλωστή κρεμόταν η τύχη του Αλ Γκόρ Χθες, καθώς αναμενόταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με την νομιμότητα ή όχι των δια χειρός καταμετρήσεων χιλιάδων αμφισβητούμενων ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντα . από την απόφαση αυτή κρίνεται και το σε ποιόν από τους δύο υποψηφίους θα αποδοθούν τελικά οι 25 εκλέκτορες της πολιτείας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "ο χρόνος είναι πλέον ο ύστατος και αδυσώπητος αντίπαλος των δύο προεδρικών υποψηφίων κκ Τζόρτζ Μπους και Αλ Γκόρ καθώς και των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Οι κορυφαίοι αμερικανοί δικαστές, αποφασίζοντας αν θα πρέπει ή όχι να συνεχισθούν οι δια χειρός ανακαταμετρήσεις σε ορισμένες κομητείες στη Φλόριντα, θα δώσουν ενδεχομένως και τη "λύση" - άρα ανεπισήμως και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "σε ιστορία χωρίς τέλος εξελίσσεται η μετεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Οι συνήγοροι των δύο υποψηφίων Προέδρων ανέπτυξαν Χθες τα επιχειρήματά τους ενώπιον του εννεαμελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο καλείται να εξετάσει κατά πόσον είναι σύννομες ή αντισυνταγματικές οι δια χειρός ανακαταμετρήσεις περίπου 45.000 αμφισβητού-μενων ψηφοδελτίων από 62 κομητείες της Φλόριντα".

    [05] Ελληνική οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας "σκαρφάλωσε" το Νοέμβριο ο τιμάριθμος, κλείνοντας ελέω δολαρίου και κυρίως πετρελαίου στο 4,2% (από 4% τον Οκτώβριο). Τα τελευταία νέα πάντως από τα δύο αυτά "μέτωπα" είναι ενθαρρυντικά καθώς τόσο ο πράσινος όσο και ο μαύρος "χρυσός" κινούνται πτωτικά στις διεθνείς αγορές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αν το 1999 ήταν το έτος της πραγματικής πτώσεως του πληθωρισμού και το 2000 το έτος της επανόδου του στα προγενέστερα επίπεδα, το 2001 προβλέπεται να είναι το έτος της εκτινάξεώς του σε νέα - και ίσως ανεξέλεγκτα- ύψη. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβή με το πετρέλαιο και το δολάριο δύο άλλοι παράγοντες προμηνύουν ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις που οδηγούν σε κλονισμό της οικονομίας".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μειώνονται τα επιτόκια. Αύριο η απόφαση της ΤτΕ για αποκλιμάκωση κατά 0,75 εκ. μονάδας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόβλεψη Morgan Stanley: Εισροή 600 δις. Δρ για μετοχές. Alpha, Πειραιώς, ΟΤΕ, Panafon, Τράπεζα Κύπρου, οι κερδισμένες με το νέο τρόπο αξιολόγησης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Θεσμός το νέο Διευθυντήριο. Οι "μικροί" της ΕΕ υπέκυψαν στη δύναμη των "μεγάλων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φως στο τούνελ των διαρθρωτικών. Βήματα με ΑΤΕ, ΕΤΒΑ, ΕΛΤΑ και Ολυμπιακή".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια "κρατούν ζεστή" την αγορά. Υγιής διόρθωση, μετά το γρήγορο ράλι".

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Μετά το γρήγορο ράλι των 400 μονάδων, η χρηματιστηριακή αγορά ανασυντάσσεται και συγκεντρώνει δυνάμεις για να επιχειρήσει το επόμενο μεγάλο άλμα, θέτοντας στόχο την άλωση του "οχυρού" των 4.000 μονάδων πριν από το νέο έτος. Η χθεσινή υποχώρηση όλων των χρηματιστηριακών δεικτών, χωρίς αξιόλογο όγκο συναλλαγών, θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, η οποία αποτελεί ένδειξη υγείας της αγοράς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 12 December 2000 - 15:00:58 UTC