Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/20001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Χρηματιστήριο
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] "Σύνδρομο Βαλκανίων"
  • [06] Επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/20001

    Οι επιπτώσεις στην υγεία από το "Σύνδρομο των Βαλκανίων", τα εκτεταμένα επεισόδια και η διακοπή του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης,το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο πόλεμος του ουρανίου. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τον "Αδέσμευτο Τύπο".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πανικός στην κυβέρνηση για το ναυάγιο της Σοφοκλέους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τολμούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν πήγε στον Σημίτη ο Αρσένης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρπαγή 23 τρις στη Σοφοκλέους. Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το "μεγάλο κόλπο".

    Η ΑΥΓΗ: Ευρώ-σιωπή στο ΝΑΤΟ για το ουράνιο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευθυγραμμίστηκαν τελικώς με τις ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δικαστική παρέμβαση για χειραγώγηση των μετοχών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση "δεν ανακατεύεται" αλλά, τελικώς, παρεμβαίνει ... Χρηματιστήριο: η νέα πτώση χθες προκάλεσε και επεισόδια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πλαφόν 1,6 εκ. στο Εφάπαξ. Μείωση και στη συνέχεια κατάργησή του μελετά η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες συντάξεις σε όλο το Δημόσιο. Πλήρης οδηγός με πίνακες και παραδείγματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ολοι οι αντίχριστοι ελεύθεροι να "διδάσκουν" και να χτίζουν "εκκλησίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγκληματίες στη Σοφοκλέους. Σε απόγνωση χιλιάδες μικροεπενδυτές παρακολουθούν ανήμποροι τη "ληστεία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα και στους δύο συζύγους. Ειδικό δικαστήριο: θετική η εισήγηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΑΤΟ αθώο ουράνιο! Σοκ: εφιαλτικά ντοκουμέντα από τις βόμβες κατά αμάχων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο μαύρος χάρτης της Σοφοκλέους. Οδοιπορικό της "Ε" σε νομούς που βρέθηκαν στη δίνη της χρηματιστηριακής κρίσης.

    Espresso: Κύμα εκτρώσεων από τις γυναίκες των Ελλήνων στρατιωτών. Για το φόβο λευχαιμίας από το ουράνιο στο Κόσοβο.

    ΕΣΤΙΑ: Αύξησις 75% στα τηλέφωνα. από 6 σε 10,5 Δρ μέσα σε 14 μήνες!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μετοχές απώλεσαν κάθε υπεραξία στο ΧΑΑ. Εκτός οικονομικής λογικής, πλέον η στρέβλωση της χρηματαγοράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κόκκινο το ΧΑΑ. Χιλιάδες επενδυτές αδυνατούν να καλύψουν τις θέσεις τους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατακραυγή για ΝΑΤΟ-ουράνιο στην Ευρώπη.

    ΝΙΚΗ: Κρύβεται ο Ελληνας πρωθυπουργός. Το βάρος της πολιτικής ανέλαβε ο Ακης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για τη ζωή η πάλι κατά του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ αναλαμβάνει ευρύτερες πρωτοβουλίες δράσης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ναυάγιο "Σάμινα": σε 3 χρόνια η δίκη!

    Η ΧΩΡΑ: Η λίστα των νεκρών με λευχαιμία! Η "ΧΩΡΑ" αποκαλύπτει τραγωδία με αρχικελευστή στη Σούδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πόλεμος πανεπιστημιακών για τις βόμβες ουρανίου. Αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις, καταγγελίες και τηλεοπτικοί καβγάδες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανησυχούν σε τρεις περιοχές. Βλήματα ουρανίου σε αποθήκες και πεδία βολής;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βόμβα ουρανίου έριξε ο Πάγκαλος. Αιχμές κατά Σημίτη-Παπανδρέου για την απομάκρυνσή του.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιτέλους, ηρωικά και υπεύθυνα παραιτήθηκε ο καθηγητής Ζερεφός από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

    [03] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "πανικό έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η συνεχιζόμενη κατρακύλα του Χρηματιστηρίου. Ο πανικός αυτός έγινε μεγαλύτερος χθες, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό συγκεντρώθηκαν έξω από τη Σοφοκλέους μικροεπενδυτές για να διαμαρτυρηθούν για την αποχή της κυβέρνησης από το μεγάλο πρόβλημα της πτώσης του Γενικού Δείκτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "τη στιγμή που το χρηματιστήριο καταρρέει σε επίπεδα τα οποία ουδείς μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγους μήνες, ένας νέος κίνδυνος αρχίζει να διαφαίνεται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά: είναι οι λεγόμενοι "κόκκινοι κωδικοί". από πολλούς αναλυτές οι κόκκινοι κωδικοί χαρακτηρίζονται "βραδυφλεγής βόμβα" στα θεμέλια της αγοράς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι διατηρούμενες επί μακρόν πτωτικές τάσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τείνουν να αφαιρέσουν σχεδόν κάθε ίχνος υπεραξιών από τις τιμές των μετοχών και φέρουν τη Σοφοκλέους να αποτιμά τις εισηγμένες εταιρίες στα όρια της πραγματικής τους αξίας. Οπως παρατηρούν χρηματιστές και τραπεζίτες, οι επικρατούσες συνθήκες επενδυτικής αποχής, που χθες έφεραν τον γενικό δείκτη στις 3.095,84 μονάδες έχουν γυρίσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά 24 μήνες πίσω, στα επίπεδα των τιμών που επικρατούσαν τον Ιανουάριο του 1999".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο πλαίσιο της αγοράς, με τους δικούς της κανόνες, και η αυτονομία του πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστή, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή όσον αφορά την ανοδική ή την πτωτική πορεία του, ενώ ασκεί μια οικονομική πολιτική η οποία εξ αντικειμένου μπορεί να επηρεάσει θετικά την πορεία του ΧΑΑ. Την ίδια στιγμή στη Σοφοκλέους εκδηλωνόταν παρέμβαση, η οποία περιόριζε σε οριακά επίπεδα τις νέες απώλειές της".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "στον αστερισμό των 3.000 μονάδων κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, η ισχύς του οποίου αποδυναμώνεται ημέρα με την ημέρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "σε ρόλο "Πόντου Πιλάτου" εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναφορικά με τη διαρκή κατρακύλα του Χρηματιστηρίου. Ταυτόχρονα επιχείρησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνης για το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στη Σοφοκλέους και την τραγωδία των εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών που είδαν τις οικονομίες τους να "κάνουν φτερά" και μια "χούφτα επιτηδείων" να "σηκώνουν εν ριπή οφθαλμού" πολλά δισεκατομμύρια από το ΧΑΑ".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "την διεξαγωγή συνεδρίου από 30 Μαρτίου έως 1η Απριλίου θα εισηγηθή προς την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ η οργανωτική επιτροπή. Εν όψει του συνεδρίου, υπεύθυνος για το καταστατικό και την νέα οργανωτική δομή του κόμματος, ανέλαβε ο κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης ενώ για το πρόγραμμα, η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι " τις επόμενες κινήσεις του Κ. Καραμανλή περιμένουν όλοι τώρα στη ΝΔ προκειμένου να καταλάβουν, αν και πότε θα υπάρξει ο νέος γύρος αντιπαράθεσης, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι αιτίες της εσωκομματικής κρίσης δεν αντιμετωπίστηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σε "ασκήσεις" απολογισμού της μαραθώνιας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν επιδοθεί όλες οι τάσεις στη ΝΔ. Απαντες δηλώνουν ικανοποιημένοι παρά το γεγονός ότι η διαδικασία απέδειξε ότι οι εσωκομματικές έριδες μεταξύ συγκεκριμένων στελεχών καλά κρατούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "σε κατάσταση νηνεμίας βρίσκει την ΝΔ η επόμενη ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Εν τούτοις, όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για νηνεμία προσωρινή, η οποία έχει να κάνει περισσότερο με τον "κίνδυνο Αβραμόπουλου" και λιγότερο με τις πραγματικές προθέσεις των στελεχών του κόμματος".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "ραντεβού στην αναμέτρηση της ΚΕ του Σαββάτου με ένα διάλειμμα για το ταξίδι στο Βερολίνο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δίνουν οι πρωταγωνιστές της εσωκομματικής διαμάχης στη ΝΔ. χθες "νικητές και ηττημένοι" έκαναν απολογισμό της συνεδρίασης της ΚΟ που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Κασσίμης, είχε χαρακτήρα...ψυχανάλυσης. Ισως γι αυτό και οι δύο πλευρές δήλωναν ικανοποίηση".

    [05] "Σύνδρομο Βαλκανίων"

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "όπως τότε με τον "ανθρωπιστικό πόλεμο" έτσι και τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να αντισταθούν στην αμερικανική τακτική συγκάλυψης του προβλήματος με τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "την "καυτή πατάτα" ή πιο σωστά, το ραδιενεργό βλήμα του βαλκανικού συνδρόμου, θα αποπειραθεί να χειριστεί η κυβερνητική επιτροπή που συγκαλείται σήμερα και είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να λάβει καίριες αποφάσεις σε μια σειρά εφαπτομένων θεμάτων. Παράλληλα, την κυβέρνηση θα απασχολήσει ο διεθνής συντονισμός για την διερεύνηση πολλών, ακόμη, άγνωστων παραμέτρων των τελευταίων Βαλκανικών μέτρων και η λήψη, επίσης, διακρατικών ή εντός υπερεθνικών οργανισμών, πρωτοβουλιών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "μόνον η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, υποστήριξαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την εφαρμογή διεθνούς μορατόριουμ στη χρήση των οπλικών συστημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "τα ...φαντάσματα της τραγικής άγνοιάς τους σχετικά με την ύπαρξη και τις συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο που στοιχειώνουν το Ελληνικό Πεντάγωνο κυνηγούν ασθμαίνοντας τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "πλήρης υποβάθμιση του θέματος των βομβαρδισμών με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας επιχ3ιρήθηκε χθες από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία μετέτρεψε το ζήτημα από πολιτικό σε τεχνικό".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "με ..βομβαρδισμό ερευνών, μετρήσεων και διεθνών πρωτοβουλιών επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να απαντήσει στα τεράστια ερωτηματικά που προκύπτουν από την υπόθεση "Σύνδρομο των Βαλκανίων" που συγκλονίζει την Ευρώπη".

    Σύμφωνα με την Espresso, "αναμενόμενη ήταν η ψυχρή τοποθέτηση του ΝΑΤΟ όσον αφορά το θέμα της χρήσης όπλων με μη εμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιήθηκαν στα Βαλκάνια, όπως αναμενόμενη ήταν και η υπόσχεση περί της υιοθέτησης ενός "δυναμικού" σχεδίου δράσης, το οποίο θα καθησυχάσει τόσο τα στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή όσο και τους πολίτες".

    [06] Επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου!...Η κόλαση του Δάντη!...Βομβαρδισμένο τοπίο! Πόλεμος πραγματικός! Το παιχνίδι κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός δεν τελείωσε ποτέ! στο 70' ο διαιτητής Ποντίκης διέκοψε τον αγώνα ενώ το σκορ ήταν 1-1 και μετά από ένα σωρό εμετικές καταστάσεις που προηγήθηκαν".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ο αγώνας των "εγκλημάτων" ήταν ο χθεσινός της Νέας Φιλαδέλφειας! "Εγκλήματα" που έκαναν ο διαιτητής Δημήτρης Ποντίκης, ο βοηθός του Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ Πέτρος Στάθης και ο διεθνής κυνηγός της Ενωσης Ντέμης Νικολαϊδης!".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά χθες στο σκοτάδι. Σε ένα σκοτάδι από το οποίο δεν πρόκειται να βγει ποτέ αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία και αν όλοι οι εμπλεκόμενοι σ αυτό που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αποφασίσουν ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η κατρακύλα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "άλλη μια "μαχαιριά" δέχτηκε χθες βράδυ το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο με την οριστική διακοπή του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ένα μεγάλο παιχνίδι αμαυρώθηκε από μεγάλα επεισόδια, εισβολή οπαδών, βροχή αντικειμένων, βία και αίμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η διπλή πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου οδήγησε στο τέλος του με τη μορφή του αθλήματος. Διάφοροι επιχειρηματικοί παράγοντες και πολυεθνικές αποφάσισαν να αποκτήσουν τον ποδοσφαιρικό "λαό" τους για να διευκολυνθούν στην προβολή και τις επιχειρηματικές κινήσεις τους. Η κυβέρνηση και τα κόμματα μπήκαν στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι τιμωρώντας ή αναδεικνύοντας παράγοντες με πολιτική λογική".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εντονες οι ανησυχίες. Παρά την παρέμβαση για ανακοπή της ελεύθερης πτώσης στο ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερευνα για υποτιμητική κερδοσκοπία. Επεισόδια στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κύριον Κ. Σημίτη: Ενταύθα. Ανοικτή επιστολή της εφημερίδας εκ μέρους των μικροεπενδυτών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκρηξη επενδυτών στο πεζοδρόμιο της Σοφοκλέους. Ενώ αναζητούνται εναγωνίως τρόποι αλλαγής του κλίματος".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Με εφαρμογή του Margin τακτοποιούνται "κόκκινοι" κωδικοί. Πακέτο ρυθμίσεων ετοιμάζει το ΥΠΕΘΟ".

    [08] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Το κλίμα βάρυνε χθες στη χρηματιστηριακή αγορά με όσα συνέβησαν όχι μόνο μέσα στην αίθουσα των συναλλαγών αλλά και έξω από αυτήν. Οι ομάδες των διαμαρτυρόμενων επενδυτών που είχαν αρκετό καιρό να φανούν στην πόρτα της Σοφοκλέους έκαναν χθες την εμφάνισή τους, καθώς οι ελπίδες ανάκαμψης που είχαν εναποτεθεί στην είσοδο του 2001 εξανεμίζονται".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 11 January 2001 - 15:15:23 UTC